Turizmus Program

Családi sportnap

Siófoki Halfesztivál

Sítanpályák Napja

Oldtimer Show

OMÉK - Az ország legnagyobb agráreseménye!

Csabai Kolbászfesztivál 2025. október 23-26. Békéscsaba
Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Csabai Kolbászfesztivál 2025. október 23-26. Békéscsaba
Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Pincetúra Gyöngyös 2025. Vezetett és történelmi pincetúrák a Farkasmályi Történelmi Pincesoron

Látogassa meg a farkasmályi pincéket! Izgalmas pincetúrán mutatjuk be a vidék sajátosságát, a lyukpince rendszert, ahol érdekes történeteket hallhatunk és borokat kóstolhatunk egy sejtelmes környezetben a dombok alatt. Minden évben július utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre az esemény.

Kedves Látogató!

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

Pincetúra Farkasmály

2025. július 25-26.

Minden évben július utolsó hétvégéjén kerül megrendezésre az esemény, ahol 4 farkasmályi borászat találkozik és mutatja be szebbnél szebb tételeit, ezzel öregbítve eme csodálatos vidék múltját, történelmét.

Izgalmas pincetúrán mutatjuk be a vidék sajátosságát, a lyukpince rendszert, ahol érdekes történeteket hallhatunk és borokat kóstolhatunk egy sejtelmes környezetben a dombok alatt.

2025. július 25. 19:00 - Vezetett pincetúra

Látogassa meg a farkasmályi pincéket borkóstolóval (4 tételből álló kóstoló) és idegenvezetéssel egybekötve. Bejárjuk a történelmi pincéket és közben kalandozunk gondolatban az elmúlt 200 év történésein a borudvar borválogatásával. A programot 5000 Ft/fő áron kínáljuk. A jegyek előzetesen is megválthatók, de a helyszínen is lesz lehetőség csatlakozni. Előzetesen jelentkezni a megadott e-mail címen, vagy a helyszínen az információs faháznál lehet.

2025. július 26. 20.00 - Történelmi pincetúra

Látogassa meg a farkasmályi pincéket borkóstolóval (4 tételből álló kóstoló) és idegenvezetéssel egybekötve. Bejárjuk a történelmi pincéket és közben kalandozunk gondolatban az elmúlt 200 év történésein a borudvar borválogatásával. A programot 5000 Ft/fő áron kínáljuk. A jegyek előzetesen is megválthatók, de a helyszínen is lesz lehetőség csatlakozni. Előzetesen jelentkezni a megadott e-mail címen, vagy a helyszínen az információs faháznál lehet.

INFORMÁCIÓK

Nagy hangsúlyt fektetünk a gasztronómiai kínálatra is, hiszen minden évben izgalmasabbnál izgalmasabb street food fogások kerülnek az asztalokra, kiegészítve a remek borok zamatát.

A minőségi zene, a csodálatos környezet, a színes fények a szőlőtőkék lábánál már csak hab a tortán.

A gasztro udvarban idén még gazdagabb kínálattal várunk benneteket: kézműves lepények, szaftos mátrai lepények és ínycsiklandó burgerkülönlegességek is helyet kapnak. A gasztronómiai élményt tovább fokoztuk – a Burger Boyzz csapata is csatlakozik hozzánk food truck-jukkal, és bevezetnek bennünket a smashed burgerek ízletes világába. Emellett kézműves sajtokat is kóstolhattok a fesztivál ideje alatt!

A rendezvényre a napijegy 2.500 Ft, a két napos bérlet 4.500 Ft, melyet a bejáratnál az információs pultban tudsz megvásárolni.

Amennyiben nem hoztál magaddal poharat, szintén az info pultban juthatsz hozzá a logózott üveg pohárhoz 1.500 Ft-ért, vagy Re-pohárhoz 1.000 Ft-ért, amelyet ha nem szeretnél elvinni emlékbe, visszatérítjük az árát.

A rendezvény hivatalos fizető eszköze a Zseton, melyet szintén az info pultban tudsz váltani.


Farkasmályi borpincék története

A mátrai borvidék Magyarország legnagyobb történelmi borvidéke. 7000 hektár szőlőterülettel rendelkezik, és 20 kilométeren terül el a Mátra-hegység dél-nyugati lábánál. Északi elhelyezkedése miatt legkedvezőbb feltételeket kínál a friss, illatos fehérboroknak. Ugyanakkor évjárattól függően testes vörösborok is kimagaslót képesek produkálni. A világ összes szőlőfajtája megterem itt.

A farkasmályi borpincék története az 1700-as évek közepére nyúlik vissza, amikor gyöngyösi lakosok felfedezték a Sárhegy lábánál található 5 méter magas sziklafalakat, amit a természet alkotott. Innentől kezdődtek meg a pincevájási munkálatok, amik lassan haladtak.

Az 1800-as évek elején zajló napóleoni hadjárat alkalmával Báró Orczy Lőrincz hozatott ide francia hadifoglyokat a Győr melletti győztes csatákból és az ő munkájuk gyorsította fel a folyamatot. A megkövesedett vulkáni hamuba kisméretű csákányokkal vájták a pincéket, úgy hogy pár fokos emelkedővel haladtak befelé. Ez időben a mustgáz (színtelen-szagtalan gáz) a fermentáció melléktermékeként nagy számban szedte áldozatait. A pincék a lejtésnek köszönhetően kivezették a halálos gázt, így biztonságosak voltak. 14 Celsius fok az állandó hőmérséklet és 90%-os az átlagos páratartalom. A kibányászott kőzetet kockákra faragták és a pincesoron támfalat emeltek belőle, valamint sok épületnek adta a környéken a falazatát. A pincék előtt váltakozva álltak a földszintes és az emeletes présházak, ahol a szüret idején a szőlőt préselték.

A két világháború között a farkasmályi pincesor felkapott szórakozó övezet volt és a mátrai borkereskedelem központja. A boldog éveknek a második világháború pusztításai vetettek véget, amikor a présházak jelentős részét és a pincesor végén található szállodát is lebombázták. Több mint 7000 ember bújt el a pincékben a bombázások elől.

A szocialista államosítás előtt csak néhány pincét között össze folyosó. 1960 környékén az oroszországi borexport követelte meg, hogy létrehozzanak egy komolyabb tárolókapacitást. 13 nagy pincét nyitottak egybe folyosóval, amelynek egy részén beton tartályokat építettek. Így összesen több mint 1 millió liter bort tárolhattak el reduktív és a fahordókkal oxidatív módon. Ez az akkori éves átlag magyar bortermésnek a 15%-a volt. A beton tartályokat ezen a kis részen keresztül lehetett tisztítani, úgy hogy valakinek be kellett másznia. A legnagyobb tartály több mint 90000 literes.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Kapcsolódó témák:

Bor Apetite - Sétáló borkóstoló a hévízi Bonvitalban
Gyulai őszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Bor Apetite - Sétáló borkóstoló a hévízi Bonvitalban
Gyulai őszi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Legjobb élmények

Őszi Oldtimer Show! 500 válogatott oldtimer jármű! 100 évnél öregebb motorkerékpárok és fakerekű autók!