Szent István-terem Budapesten, interaktív történelmi digitális kiállítás a Budavári Palotában
Szent István-terem Budapesten, interaktív történelmi digitális kiállítás a Budavári Palotában
Csobbanjon fürdőinkben a Strandok Éjszakáján!
Csobbanjon fürdőinkben a Strandok Éjszakáján!
Ha érdekel India világa, itt a helyed!
Ha érdekel India világa, itt a helyed!
Charlie 77 koncert
Charlie 77 koncert
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Állatkertek Éjszakája - Veresegyházi Medveotthon 2024. augusztus 30.
Állatkertek Éjszakája - Veresegyházi Medveotthon 2024. augusztus 30.
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Nyári programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Szent István-terem Budapesten, interaktív történelmi digitális kiállítás a Budavári Palotában

Jegyvásárlás
2024. július 10. (szerda) - 2024. július 13. (szombat)

A Szent István-terem történetével foglalkozó interaktív tárlat a Budavári Királyi Palota századfordulós átépítését és a terem iparművészeti műremekeit mutatja be. A Szent István-terem – A Budavári Palota csodája című tárlat olyan művek mentén vezeti a látogatót, amelyek jelentős esztétikai élményt nyújtanak, miközben a megjelenő tradíció a jelen nézőpontjából válik igazán fontossá. A kiállítás egyik különlegessége az a mozgó és beszélő hologram, amely Szent István király alakját jeleníti meg. Eddig Magyarországon hasonló installáció nem volt látható.

Szent István-terem

A tárlat nemcsak azt mutatja be, miképpen jött létre a magyar iparművészet korabeli csúcsteljesítménye, de betekintést nyújt Szent István király ma is aktuális örökségébe és annak kortárs művészeti értelmezésébe.

Mielőtt belépne az újjáépített Szent István-terembe, két különleges kiállításrésszel is találkozhat. Az első a terem megalkotását és újjászületését, míg a második Szent István intelmeit mutatja be egy különleges kortárs installáción keresztül.

A Szent István-terem történetét bemutató tárlat az építőkről és az építtetőkről mesél, bevezetve a látogatót a korabeli Európa egyik legjelentősebb uralkodói palotájának létrehozásába. A látványos tárlat keretében interaktív eszközök segítségével kapunk betekintést az első magyar király, Szent István életművébe és az őt övező tiszteletbe, továbbá megcsodálható a Szent Korona, a magyar államiság legfontosabb jelképének hű mása is.

Különleges tárlatnak ad helyet a rekonstruált történelmi terem melletti helyiség (az ún. Cercle-terem): Havadtőy Sámuel kortárs művészeti installációja tekinthető meg itt. Az 1980-as évek New York-i művészvilágának kiemelkedő alakja a Szent István-i Intelmeket idézi meg, ajtók és kapuk szimbolikáján keresztül mesél a Szent István-i út nehézségeiről és jelentőségéről.

Történelmi dokumentumok, archív és mai filmrészletek, animációk segítségével követhetjük végig a díszes terem születését és történetét. Megismerkedhetünk Hauszmann Alajos, Zsolnay Vilmos és a további neves alkotók munkásságával. Betekintést nyerhetünk a műremekek elkészítésének részleteibe, megtudhatjuk, hogy a mesterek milyen egyedi eljárásokkal alkották meg az iparművészeti csodákat. A tárlat a századforduló korszakába repít el minket, amikor Szent István tisztelete a palota átépítésére is hatással volt.

Digitális eszközökkel válik teljessé a látogatás élménye. Interaktív tárlatvezetéssel követhetjük végig a kiállítást egy tablet segítségével.

Nemcsak felnőtteknek, hanem gyermekeknek is készülünk játékos, vizuális elemekkel gazdagított tartalmakkal. Így a családok az interaktív, ismeretterjesztő feladványok és izgalmas elbeszélések útján ismerhetik meg a Szent István-terem megszületését és az első magyar király korát.

A tárlat kezdetén kiválaszthatjuk két karakter közül személyes, digitális tárlatvezetőnket, aki végigkísér minket a kiállításokon. Megadhatjuk a megtekintés nyelvét, illetve eldönthetjük, hogy a felnőttek vagy a gyerekek számára készült interaktív programot tekintjük meg. A vezetés 45 perc hosszúságú, melyben további digitális eszközök teszik különlegessé és emlékezetessé az élményt felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

Szent István intelmeire a kortárs művészeten keresztül reflektál a világhírű magyar művész, Havadtőy Sámuel alkotása.

New York művészvilágának neves alkotója készítette a kortárs kiállításrésznek témát adó királytükör-installációt, mely a modern képzőművészet eszközeivel hangsúlyozza a mai kor számára, hogy az első magyar király örök érvényű intelmeivel hogyan jelölte ki a magyarság útját. Múlt és jelen kapcsolata tárul fel Havadtőy Sámuel kivételes installációján keresztül, melynek megalkotásához hazai ékszerészek és bronzöntők is segítségére voltak.

Nyitvatartás:

A Szent István-terem és a hozzá tartozó kiállításra váltott jegy 1 órás benntartózkodást tesz lehetővé. Választható személyes (tárlatvezető által vitt, csoportos) vagy tabletes (egyéni) digitális tárlatvezetés. Kérjük, jegye megváltásakor vegye figyelembe a két típusú jegy közötti különbséget.  

A kiállítás megtekinthető előzetes online időpontfoglalással vagy a helyszíni pénztárban váltott belépőjeggyel, mely mindig a legközelebbi szabad időpontra szól, a látogatottság függvényében.

Nyitvatartás:

Hétfő: Zárva 
Kedd: 10:00 - 18:00 Tabletes tárlatvezetés 
Szerda: 10:00 - 10:45 Személyes tárlatvezetés 11:15 - 18:00 Tabletes tárlatvezetés
Csütörtök: 10:00 - 10:45 Személyes tárlatvezetés 11:15 - 18:00 Tabletes tárlatvezetés
Péntek: 10:00 - 10:45 Személyes tárlatvezetés 11:15 - 18:00 Tabletes tárlatvezetés
Szombat: 10:00 - 10:45 Személyes tárlatvezetés 11:15 - 18:00 Tabletes tárlatvezetés
Vasárnap: 10:00 - 18:00 Tabletes tárlatvezetés

Jegyárak

Felnőttjegy – Tabletes: 3900 Ft | Személyes tárlatvezetés: 4400 Ft
Gyermek-, diák-, nyugdíjasjegy – Tabletes: 1950 Ft | Személyes tárlatvezetés: 2200 Ft

A Szent István-terem és a Budapesti Történeti Múzeum közös bejárattal és jegypénztárral rendelkezik. Kombinált jegy a Szent István-terembe és a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum összes kiállítására váltható. Ez a jegytípus a Szent István-terem tárlatvezetéseit is tartalmazza, azonban felhívjuk figyelmüket, hogy a BTM tárlatvezetésre nem érvényes.

Felnőtt kombinált jegy – Tabletes: 4500 Ft | Személyes tárlatvezetés: 5000 Ft
Gyermek-, diák-, nyugdíjas kombinált jegy – Tabletes: 2250 Ft | Személyes tárlatvezetés: 2500 Ft

A jegyek árából az I. kerületiek 20%-os kedvezményre jogosultak.

SZÉP-kártya elfogadóhely.
A Szent István-terembe megváltott jegyekkel a Budapesti Történeti Múzeum – Vármúzeum Buda, „a királyi méltóság széke és trónusa” – a középkori királyi palota és A királyi palota – a Kultúra vára, A Budavári Palota története 1686-tól napjainkig című kiállításai is megtekinthetőek.

2023. május 1-től a Szent István-terem 100%-os kedvezménnyel látogatható Budapest Kártyával (csak a teljes árú jegy esetén).

Megközelítés

A Szent István-terem a Budavári Palota E és F épületét összekapcsoló déli összekötő szárny első emeletén található. Az épületbe belépni az Oroszlános udvar felől lehet, amely gyalog könnyen elérhető a Szent György tér és a Hunyadi udvar felől, illetve a Palota út irányából az Országos Széchényi Könyvtár épületében található lift segítségével.

Forrás: a kiállítás honlapja


2024.07.10. - 2024.07.13.
2024.07.17. - 2024.07.20.
2024.07.24. - 2024.07.27.
2024.08.01. - 2024.08.03.
2024.08.10. - 2024.08.11.
2024.08.24. - 2024.08.25.
2024.08.31.
Találatok száma: 14

Boutique Hotel Victoria Budapest****

Boutique Hotel Victoria Budapest****

A Budai Vár lábánál, közvetlenül a Duna partján fekvő, 4 csillagos butikhotel 27 panorámás szobát kínál Budapest szívében. A szálloda mindössze 10 perces sétára található a Budai Vártól, a Mátyás-templomtól és a Halászbástyától, melyek nem csak a város legnépszerűbb látványosságai, hanem az UNESCO ...

Buda Castle Hotel****

Buda Castle Hotel****

A Buda Castle Hotel a Duna budai oldalán található gyönyörű Várnegyedben helyezkedik el közel a turisztikai látnivalókhoz, egy mégis csendes mellékutcában. A csodálatos helyszín amellett, hogy a Világörökség része 1987 óta, számos érdekességgel, gasztronómiai különlegességgel, kulturális élménnyel és ...

Budavár Panzió

Budavár Panzió

A Budavár Panzió Buda szívében, a történelmi Várnegyedben fekszik exkluzív, csendes, de központi helyen. Panziónkban Ön az UNESCO világörökség területén lakik a Halászbástya lábánál, csak néhány lépésre a Mátyás templomtól.

Exe Carlton Budapest

Exe Carlton Budapest

A Budapest szívében helyet kapott Exe Carlton Budapest barátságos és békés szállást biztosít a vendégek számára – ideális választás kikapcsolódni vágyók és üzleti úton lévők számára egyaránt.

Gold Hotel Budapest

Gold Hotel Budapest

Ha Ön kedvező ár-érték arányú szállás ajánlatot keres Budapest centrumában, akkor a legjobb helyen jár. A Gold Hotel Budapest otthonos, elegáns, minőségi szobái klímával, LCD TV-vel, minibárral, hajszárítóval és ingyenes WiFi internet kapcsolattal felszereltek.

Hilton Budapest

Hilton Budapest

Az UNESCO Világörökség listáján szereplő Budai Várnegyed szerves részeként a romantikus Halászbástya és a Mátyás templom szomszédságában fekvő Hilton Budapest első osztályú szolgáltatásokkal és exkluzív felszereltséggel várja a Budapestre látogatókat. A szálloda épülete egyedülálló építészeti bravúr: ...

Hotel Castle Garden**** Budapest

Hotel Castle Garden**** Budapest

Szállodánk nyugodt pihenést és aktív kikapcsolódást biztosít a turistáknak és az üzletembereknek egyaránt. A Hotel Castle Garden**** az UNESCO Világörökség listájára felkerült Budai Várnegyed bejáratánál helyezkedik el, a páratlan szépségű látnivalók (mint a Mátyás templom, Halászbástya, Budavári Palota) ...

Hotel Charles*** Budapest

Hotel Charles*** Budapest

Ha egy kis kikapcsolódásra vágyik, kedveli a zöld környezetet, az ízletes ételeket és a kényelmes szobákat, a legmegfelelőbb választás az Ön számára a Hotel Charles.

Hotel Clark Budapest*****

Hotel Clark Budapest*****

A Hotel Clark Budapest boutique hotel a főváros szívében, a Duna-part budai oldalán, az ikonikus Széchényi Lánchíd szomszédságában helyezkedik el, páratlan kilátást nyújtva a folyóra, a Budai Várra és a főváros további nevezetességeire.

Hotel Orion Várkert Budapest

Hotel Orion Várkert Budapest

Családias hangulatú szállodánk Budapest belvárosában, az Erzsébet -híd budai hídfőjénél található, egy saroknyira a Dunától. Kényelmes szobáink légkondicionáltak, ingyenes WIFI-vel, síkképernyős Tv-vel, telefonnal, minibárral és hajszárítóval felszereltek. Gondolva az üzleti utazókra, minden szobánkban ...

1 2   
Találatok száma: 58

Aranybástya Függőkert Étterem Budapest

Aranybástya Függőkert Étterem Budapest

Megnyílt az Aranybástya Függőkert! Tapasztalja meg az igazi olasz életérzést a Budai vár szívében, ahol autentikus nápolyi pizza, prosecco és Budapest egyik legszebb panorámája vár Önre!

Kiemelt partner
Aranybástya Étterem - Kávéház Budapest

Aranybástya Étterem - Kávéház Budapest

Szeretettel várjuk önt és kedves vendégeit elegáns környezetben, történelmi helyszínen, Budapest egyik legszebb panorámájával. Tőlünk nem mehet el éhesen! Páratlan ízű finom ételekkel, desszertekkel és hozzájuk illő, különleges italokkal várjuk.

Asztalfoglalás
Kiemelt partner
21 Magyar Vendéglő

21 Magyar Vendéglő

A 21 A Magyar Vendéglő tulajdonosainak célja volt egy olyan magyar éttermet létrehozása, mely visszaadja a rég elfeledett és hiányzó Szindbádos gasztronómiai élményt. Békebeli magyar konyha 21. századi módon, minden eredeti hagyományos ízt koncentráltan megőrizve, ételeik mégis könnyebbek a régimódi ...

Adrienne Deluxe Budapest

Adrienne Deluxe Budapest

Üdvözlet az exkluzív különlegességek birodalmában! Borok, pezsgők, gin, vodka és egyéb kézműves termékek kizárólag magyar termelőktől egy helyen.

Alabárdos Étterem

Alabárdos Étterem

Hagyományos magyar ételek újragondolt formában, minőségi borok kíséretében. Ezt kínáljuk Önnek történelmi falak között a Budai Várnegyed szívében. Legyen a vendégünk!

Arany Hordó Étterem

Arany Hordó Étterem

Az Arany Hordó Étterem egykor a király főpohárnokának rezidenciája volt a Budai Várnegyed szívében. Terméskövekből kirakott pinceborozónkat a már 500 éves épület alatt húzódó Budai Labirintus egyik ágából alakítottuk ki, ahol borbemutatókkal, vacsorákkal és kóstolókkal várjuk Vendégeinket. A ...

Arany Kaviár Étterem

Arany Kaviár Étterem

Az Arany Kaviár több mint húsz éve van jelen a magyar gasztronómia palettáján. A legjobb fine dining éttermek között tartanak minket számon, a robosztus cári pompát ötvözzük a modern elegancia könnyedségével. A Gault Millau Étteremkalauz 2010 óta egy szakács sapkával jutalmazza az Arany Kaviárt, a ...

Arriba Taqueria Széna tér

Arriba Taqueria Széna tér

Az Arriba Taqueria egy ínyenc mexikói étteremlánc Budapesten, friss, gyorsan elkészülő ételekkel. Az amerikai-magyar alapítók elkötelezettek az udvarias ügyfélkiszolgálás iránt, és célunk, hogy a fenséges mexikói ételeinket családias, barátságos környezetben szolgáljuk fel vendégeinknek. Mi lehet ...

Corvin Kávézó Budapest

Corvin Kávézó Budapest

A Budai Vigadó és a Kapucinus-templom között fekvő hangulatos kis tér Budapest legrégebben lakott városrésze címet is elnyerhetné. Ezen a gyönyörű helyen, a tér közepén nyitotta meg kapuit a Corvin Kávézó 2006-ban. Kávézónk belső kialakítása a klasszikus kávéházi vonalat képviseli, összhangban a tér ...

Csészényi Kávézó Budapest

Csészényi Kávézó Budapest

Kávézónk 2005. decembere óta várja kedves vendégeit Buda szívében, a Krisztinavárosban, a régi Rill órásműhely helyén.

1 2 3 4 ... 6   

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Ár: 1 760 Ft -tól 5 000 Ft -ig Online jegyvásárlás
Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával? ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Magyar Nemzeti Galéria programok 2024. Események, rendezvények, kiállítások Magyar Nemzeti Galéria programok 2024. Események, rendezvények, kiállítások
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
2024. július 13. (szombat)
Művészeti szakkör felnőtteknek 2024. Alkoss! a Magyar Nemzeti Galériában Művészeti szakkör felnőtteknek 2024. Alkoss! a Magyar Nemzeti Galériában
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
2024. július 13. (szombat)
Magyar Nemzeti Galéria tárlatvezetés 2024. Így történt. A holokauszt korai emlékezete Magyar Nemzeti Galéria tárlatvezetés 2024. Így történt. A holokauszt korai emlékezete
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
2024. július 14. (vasárnap)

Hasonló ajánlatok

Ismerős Arcok koncertek 2024 Ismerős Arcok koncertek 2024
2024. július 13. (szombat)
Vastag Csaba fellépések, koncertek 2024 Vastag Csaba fellépések, koncertek 2024
2024. augusztus 2. (péntek)

Érdemes felkeresni!

Magyar Nemzeti Galéria Magyar Nemzeti Galéria
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
Magyar Nemzeti Galéria Könyvtára Magyar Nemzeti Galéria Könyvtára
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület
A Budavári Palota Kupolája A Budavári Palota Kupolája
 • Budapest
 • I. kerület - Várkerület

Ez is érdekelheti!

Foglaljon asztalt!

Ár: 1 760 Ft -tól 5 000 Ft -ig Online jegyvásárlás
Kapcsolat, elérhetőség

Foglaljon asztalt!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program

Érdekelnek a hirdetési lehetőségeink ?
Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!