Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Nemzeti Botanikus Kert programok 2017 Vácrátót
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Nemzeti Botanikus Kert programok 2017 Vácrátót

2017.04.23. - 05.20. 2163 Vácrátót, Alkotmány u. 2.

A 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk leggazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron.

További információk


Még több a településen (Vácrátót):

Program

2017. április 23., vasárnap, 11:00–12:00
Kerttörténeti séta a Műemlékvédelmi világnap keretében

A vácrátóti botanikus kert történetébe kapnak betekintést Látogatóink a Műemlékvédelmi világnap alkalmából. A kert régi arcát fényképek segítségével mutatjuk meg, ami az adott helyszínen összevethető a mai állapottal.
Részvételi díj: a kerti belépőjegy, a szakvezetés ingyenes.
Gyülekező a Berkenyeházban, 10.50-11.00.
A séta 11.00 órakor indul, Badinszkyné Viki vezetésével.

2017. április 29-május 1. Önállóan bejárható vezetőlapos "Mesés növények, növényes mesék" tanséta, Különleges növények vására (Valeyrac Exotics),
szabadtéri büfé

A BOTANIKUS KERT VIRÁGAI - AKVARELL FESTÉSZETI FOGLALKOZÁS
2017. május 6-án és június 3-án szombaton 13:00-14:45 között
tartjuk a következő festészeti foglalkozásokat. Amatőr felnőtt vagy 10 év fölötti gyerekek jelentkezését várjuk a kurzusra, melyre előzetes regisztráció szükséges.

2017. május 13-14.
Növények napja
Önállóan bejárható vezetőlapos "Mesés növények, növényes mesék",
Hónap érdekességei" tanséta

2017. május 20.
A Botanikus kert virágai - akvarell
festészeti foglalkozás

Tavaszi látnivalók a Botanikus Kertben

A Nemzeti Ünnep alkalmával a portán kérhető, a `Hónap érdekességei` vezetőlap segítségével fedezhetik fel a kert aktuális látnivalóit látogatóink.

Kertünkben a madarak napról-napra hangosabban szóló, szívderítő, kikeleti éneke jelzi, itt a tavasz! Az idei télen, mely a korábbiaktól eltérően sokkal hidegebb volt, A tartós, - 20 ˚C körüli hőmérséklet következtében a hótakaró jótékony hatása ellenére komoly fagykárok keletkeztek. A korábbi évek atlantikus típusú téli időjárás kényeztette, szépen hajtott egzótáink közül többnek lefagytak a fiatal hajtásai, ezt a csokibarnára fagyott leveleken látjuk. Az egyébként télálló bambuszok lombozata is sárgán bókol. A hideg tél miatt valamivel később indul a koratavaszi hagymások és korai cserjék virágzása is.


Sétánkat kezdhetjük a Berkenyeházban, ugyanis télen is nyitva tart a kiállítás. Látogató központunkban megismerkedhetnek a botanikus kertek szerepével, betekinthetnek a magbank rejtelmeibe. A kiállítás rávilágít a biológiai sokféleség szerepére életünkben és megőrzésének jelentőségére. Felnőttek és gyereket egyaránt találnak itt érdekességeket.

Az idei különösen hideg téli időjárást a lomblevelű örökzöldek sínylették meg a legjobban. Legnépszerűbb közülük a balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) mely a Rózsakert közepén és többfele a kertben, fénylő zöld levélszínével tűnik fel. Örökzöld, bőrnemű levelei és fürtben nyíló, illatos virága miatt népszerű díszcserje. Csonthéjas termése gömbölyded, sötétvörös vagy fekete. A Balkán-félsziget keleti részétől a Kaukázusig, világos tölgyerdők aljnövényzetében, sziklás lejtőkön, cserjésekben őshonos, de Nyugat-Európában is többfele meghonosodott. Meleg- és nedvességigényes növény. Jóllehet neve a nem rokon fűszer babérhoz való hasonlóságát tükrözi, de a babérmeggy MÉRGEZŐ! Levele és magja változó mennyiségben amigdalin (cianoglikozid) nevű vegyületet tartalmaz, mely kis mennyiségben hányást, szédülést, légszomjat, látászavarokat okoz, súlyos esetekben rángógörcs, eszméletvesztés és légzésbénulás léphet fel. légzésbénulás léphet fel.

A közhiedelemmel ellentétben a pázsitfűfélékhez tartozó bambuszokhoz nem csak trópusi növények tartoznak. A térkép mögött a Bisetti-botnád (Phyllostachys bisetii) is fagytűrő faj, jól elviseli a 30-35 °C-os hideget is, jóllehet idén a nagy és tartós hideg miatt lombja elsárgult, de tőről majd kihajt. Föld alatti gyöktörzsével terjed, ehető rügyei június első felében jelennek meg a talaj felszínén. A 7 méteres magasságot is elérő szára a későbbiekben már nem vastagszik, csak szilárdsága nő. Délnyugat-Kínában honos növény, dísznövénynek ültetik és hazájában szerszámnyelet készítenek az idős példányok 4 cm-es átmérőt is elérő szárából.

A tiszafa (Taxus baccata) hosszú életű, nagyon lassú növekedésű fa. Toboza nincs, hanem hegyes csúcsú, feketés barna magját egy kehely alakú, felül nyitott élénkvörös, húsos magköpeny védi. Kelet-Európa kivételével egész Európában, s a Kaukázusban is előfordul, de nem gyakori, hegyvidéki, alhavasi faj. Nálunk a Bükkben és a Bakonyban sziklai bükkösök, karszterdők ritka jégkori maradványfája. Gyakran ültetik parkokba, kastélykertekbe. Magja és lombja erősen mérgező. Érdekes viszont, hogy élénkpiros magköpenye a madarak kedvelt csemegéje.

A közönséges borostyán (Hedera helix) különc növény, ősszel kezd virágozni s csak tavaszra érnek be a fekete bogyótermések. Bőrnemű, fényes, örökzöld levelei 3-5 karéjúak, de az idősebb példányok már virágzó hajtásain épek, tojásdad alakúak. Léggyökerekkel kapaszkodó, fás szárú kúszónövény, mely ugyan nem élősködő (tehát nem szívogat vizet vagy tápanyagot a gazdanövénytől), csak támasztékot keres, de lombjával beárnyékolja a támasztékul szolgáló fát.
Fontos gyógynövény, drogja görcsoldó, nyákoldó és nyugtató hatású, szamárköhögés, hörghurut kezelésére, idegfájdalmak és fogfájás csillapítására alkalmazzák.

A Kerek-szigeten nyílik egyik legkorábbi tavaszi virágunk, a téltemető (Eranthis hyemalis). Egész évben földben pihenő szárgumójából tél végén hozza szép, élénksárga, magános virágait. A virágokat három, örvösen álló, szeldelt gallérozó levél veszi körül. Virágzás után megjelenő tőlevelei is szálas sallangokra szeldeltek. A boglárkafélék családjába (Ranunculaceae) tartozik, és több rokonához (hunyorok, héricsek, sisakvirágok) hasonlóan MÉRGEZŐ! Középhegységeinkben és a Dunántúlon, páradús, üde erdőkben, szórványosan fordul elő. Védett növény! Érdekes, hogy a magyar flórában jövevény, valószínű, hogy a középkorban a kolostorkertekből vadulhatott ki ez a mediterrán növény. Kertünkben is spontán terjed, melyben a hangyáknak van nagy része.

A kerten átfutó Sződ-Rákos patakot kísérő keményfa-ligeterdő üde talaján, a lombfakadás előtt, mikor még nem borul mélyárnyékba a gyepszint, geofiton növények (melyek földbeni raktározó szervvel, hagymával, gumóval vészelik át a telet) szép lassan a hónap végére tarka szőnyeget varázsolnak az öreg bükkök, kőrisek, gyertyánok, égerek alá. Elsőként a hóvirágok, és a tőzikék nyílnak, valamint az út szélén messzire liláló kárpáti sáfrány (Crocus heuffelianus). Kárpáti bennszülött növény, de két belső magyarországi termőhelyen is él, Beregben és Bakonyalján, gyertyános-tölgyes és ligeterdő tisztásán. Mögötte halványabb kék színben tündököl a csillagvirág (Scilla bifolia), mely igen változékony faj, több alfaját különítik el a botanikusok. Üde erdők ritka növénye, elszórtan szinte az egész országban előfordul. Őket követik majd a boglárkafélék családjába tartozó aranysárga virágú bogláros szellőrózsa (Anemone ranunculoides), a hasonló, de fehér berki szellőrózsa (A. nemorosa) és a fák alatt nagy tömegben megjelenő, rózsaszín és a lila minden árnyalatában ragyogó ujjas és odvas keltikék (Corydalis solida és C. cava) és a pettyegetett tüdőfű (Pulmonaria officinalis). Természetesen „vadvirágaink” kerti növényeinkhez hasonlóan teljes VÉDETTSÉGET élveznek, ezért csak távolról gyönyörködjünk bennük és vigyázzunk rájuk

A csípős, kora tavaszi időben, a kerti séta végén különösen jól esik ellátogatni a melegégövi növényekhez. A Pálmaházban a trópusi növények (pálmák, kontyvirágfélék, gyömbérfélék, banán, papaja, stb.) igényeihez alkalmazkodva 22-26 °C van. Az Orchideaházban fán élő orchideák, broméliák, begóniák vannak és szubtrópusokon honos golgotavirágok futnak az állványokra. Itt „csak” 18-22 °C szükséges a téli időszakban. A növények is megfázhatnak! Kérjük, az ajtókat csukják be maguk után!

Forrás: Szervezők és az Arborétum honlapja


2017.04.23. - 2017.05.20.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Még több a településen (Vácrátót):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer