Budapesti tűzijáték nézés hajóról svédasztalos vacsorával.
Budapesti tűzijáték nézés hajóról svédasztalos vacsorával.
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!

A budapesti Városligetben, a Vajdahunyadvárban található Európa legnagyobb mezőgazdasági múzeuma, ahol az állandó és időszaki kiállítások mellett egész évben változatos események is színesítik a múzeum programkínálatát.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Időszaki kiállítások

VASTAGH 150!
NEM CSAK ÁLLATSZOBRÁSZ –
Emlékkiállítás ifjabb Vastagh György szobrászművész születésének 150. évfordulója alkalmából

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum, Városliget, Vajdahunyadvár
Megtekinthető: 2018. augusztus 10-től október 7-ig, hétfő kivételével naponta 10-17 óra között.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének legjelentősebb egységét a 150 évvel ezelőtt Kolozsváron született ifjabb Vastagh György állatszobrai képzik. A múzeum gyűjteményében őrzött mind agrártörténeti, mind művészeti szempontból jelentős alkotások révén sok mindent megtudhatunk a századforduló meghatározó háziállatfajtáiról, az állatok fajtajellegéről és tipikus arányrendszeréről.
A szobrok érdekessége emellett, hogy ifjabb Vastagh György igyekezett megragadni állatmodelljeinek – a korszak legkiválóbb, sokszor többszörösen díjnyertes példányainak – egyéni jellegzetességeit és sajátosságait is.

Ifjabb Vastagh György művészeti tanulmányait az Országos Mintarajztanodában kezdte, ahol Zala György, a korszak elismert szobrásza volt a mestere. 1889–1891 között a Müncheni Akadémiára járt, majd párizsi tanulmányúton vett részt. Tanulmányútját követően a földművelésügyi tárca felkérésére az 1896-ban megrendezett Ezredéves Országos Kiállításra ¼ méretarányú gipsz állatszobrokat készített. A szobrokért, amelyek később a Magyar Királyi Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményébe kerültek, a kiállítás Millenniumi Nagy Érmét nyerte el. 

Hazai sikerét nemzetközi elismerések is követték. Az 1900-as Párizsi Világkiállításon kétszeres elismerésben részesült, egyrészt kisméretű, festett gipsz állatszobrait-, másrészt Csikós című szobrát díjazták aranyéremmel. Hasonló módon érmekkel tüntették ki a művészt az 1910-es bécsi vadászati kiállításon, majd az 1911-es Torinói Világkiállításon is.

Ifjabb Vastagh György számára nagy jelentőséggel bírt, hogy művei minél élethűbbek legyenek. Munkamódszeréről az 1930-as évek elején a kairói Mezőgazdasági Múzeum számára készített állatszobrainak fennmaradt dokumentációja alapján alkothatunk képet. Állatmodelljeinek megörökítéséhez méretadatokat tartalmazó vázlatrajzokat, vízfestményeket és fényképfelvételeket egyaránt használt. A hiteles alkotások létrehozása érdekében állatorvosi anatómiai tanulmányokat is folytatott.

A "Nem csak állatszobrász” című emlékkiállítás állatszobrai mellett foglalkozik a művész monumentális emlékműveivel és tárgyalja kisplasztikai-, valamint éremművészeti munkásságát is. A budai Várnegyedben álló gróf Hadik Andrást lovon ábrázolt művének, valamint a Csikós című kétalakos köztéri szobrának kicsinyített változatai az 1930-as évektől szerepelnek a Herendi Porcelángyár sikertermékei között. Éremművészeti tevékenységének példái között leginkább arcmásokat találunk, de fellelhetünk városképet és állatábrázolást is.

A tárlaton a látogatók Magyar Mezőgazdasági Múzeum gyűjteményéből válogatott alkotások mellett láthatnak a Magyar Nemzeti Múzeumból, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galériából, a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-től, illetve magángyűjteményekből kölcsönzött műtárgyakat is.

A kiállítás megrendezését a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiuma által megítélt pályázati támogatás, illetve az Agrárminisztérium és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. támogatása tette lehetővé.

 • Kapcsolódó programok:

Finisszázs
2018. szeptember 7-én 13 órakora a művész munkásságát Dr. Bellák Gábor PhD., a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze mutatja be az érdeklődőknek.

Programok

Szent István ünnepe a Vajdahunyadvárban
Augusztus 20-án kinti és benti családi programokkal, valamint ingyenes múzeumlátogatással várjuk Önöket a Vajdahunyadvárban!

Augusztus 20-án az államalapításra és Szent István királyra emlékezünk. Augusztus 20-a hagyományosan a kenyér ünnepe is. Régen ilyenkor tartották a nagy aratóünnepeket, amelyekkel az aratás végét ünnepelték és ezen a napon sütötték meg az új búzából az első kenyereket is. A múzeumban a jeles napon mind Szent Istvánról, mind mindennapi, nélkülözhetetlen élelmünkről, a kenyérről megemlékezünk. Várjuk vidám, kinti és benti családi programokkal az érdeklődőket 10 és 17 óra között. A belépés ezen a napon díjtalan a múzeumba!

Programok

Gabonakaland
Önálló felfedezőjáték a múzeumban

Mesesétány – A part alatt című mese nyomán
Tudjatok meg minél többet a kenyérsütésről!

Keresd a növényt!
Növények és növénymotívumok a Vajdahunyadvárban. Önálló felfedezőjáték.

Szent István nyomában – Vártörténeti séta
(A sétán való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztráció augusztus elején indul!)

Állandó kiállítások

• A magyar mezőgazdaság története a kezdetektől 1945-ig
• A háziállatok kialakulása
• Vadgazdálkodás és vadászat
• A halászat története Magyarországon
• „A növények országából...„
• Erdészet
• Természeti értékeink, természetvédelem
• A magyar szőlő és bor Európában
• A ló – Nemzeti lókiállítás

Forrás: Mezőgazdasági Múzeum honlapja


2018.08.10. - 2018.10.07. Vastagh 150! Emlékkiállítás
Találatok száma: 1

Ypsilon Café and Restaurant

Ypsilon Café and Restaurant

Az Ypsilon Cafe Zugló egyetlen olyan szórakozóhelye, mely étterem és kávéház is egyben. Budapesten rendkívül jól megközelíthető helyen, a Puskás Ferenc Stadion metróállomás és a Papp László Sportaréna ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Vajdahunyadvári programok a Mezőgazdasági Múzeumban 2018

Programajánlat

Városligeti programok 2018. Online jegyvásárlás
Városligeti programok 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • XIV. kerület
2018. augusztus 23 - 26.
Zenés Állatkerti Esték 2018
Zenés Állatkerti Esték 2018
 • Budapest
 • XIV. kerület
2018. augusztus 25.

Szolgáltató

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
Magyar Mezőgazdasági Múzeum
 • Budapest
 • XIV. kerület
Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
 • Budapest
 • XIV. kerület
Ecke 22 Étterem
Ecke 22 Étterem
 • Budapest
 • VI. kerület
Fővárosi Nagycirkusz
Fővárosi Nagycirkusz
 • Budapest
 • XIV. kerület
Fővárosi Állat- és Növénykert
Fővárosi Állat- és Növénykert
 • Budapest
 • XIV. kerület
© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket