Egész évben várjuk pihenni a Kékes lábánál Mátraházán.
Egész évben várjuk pihenni a Kékes lábánál Mátraházán.

Vanyarci Haluskafesztivál 2018

2018. szeptember 8. 2688 Vanyarc,

A település kiemelt eseménye, mely gasztro-kulturális rendezvény sztrapacskafőző versennyel, folklór műsorral, gyermek programokkal, kézműves kirakodó vásárral, sétakocsikázással, „sétatraktorozással`, haluskaszaggató táncházzal. A vendégek a finom haluska (sztrapacska) kóstolása mellett gyalogosan vagy akár lovas kocsival tehetnek egy sétát a Cserhát déli dombjai között meghúzódó kis falucskában és megnézhetik a Viselettörténeti Babamúzeumot, a Tájházat, a Patkolt tojás kiállítást, az Ősmaradvány és kőzet kiállítást, a Millenniumi Emlékparkot és a Veres család sírkertjét.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

A krumpli alapú haluska azaz sztrapacska a "tót atyafiak" jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy híres földink Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. Hogy ezen a napon kié lesz a legízletesebb, azt majd a zsűri dönti el.

KÍSÉRŐ PROGRAMOK
sprevádzajúce programy

  • Kézműves Kirakodóvásár /Predaj výrobkov rôznych remesiel /
  • Háztáji Piac- sok finomsággal
  • Kézműves foglalkozások,  játszóház a Gyerekszigeten
  • Kosaras körhinta
  • Sétatraktorozás
  • Sétakocsikázás és lovaglás
  • Ajándékvásár

A program ideje alatt megtekinthető:

   -   a Viselettörténeti Babamúzeum, a Tájház és Alkotóház (TAbán u. 9.)– melynek udvarán szintén különböző kézműves bemutatók (tojáspatkolás, kosárfonás, gyékény-csuhé, kovácsmesterség), népi játékok várják a vendégeket
     -  az Ősmaradvány és Kőzet Kiállítás  ,    az  Evangélikus Teplom,     a Millenniumi Emlékpark,       a Veres Család sírkertje.

Haluskás versekkel, rigmusokkal is készülhetnek a  főzőcsapatok és a vendégek egyaránt, de lesz haluskaevő verseny is, viseletbemutató

Szeretettel várjuk Önöket a Haluskafesztiválra!


2018.09.08.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Vanyarci Haluskafesztivál 2018