Turizmus Program

OMÉK - Az ország legnagyobb agráreseménye!

Irány a sípálya!

Siófoki Halfesztivál

Családi sportnap

Kastély élmények

Sítanpályák Országos Napja

Csabai Kolbászfesztivál 2025. október 23-26. Békéscsaba
Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Csabai Kolbászfesztivál 2025. október 23-26. Békéscsaba
Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Vanyarci Haluskafesztivál 2025. Sztrapacskafőző verseny

2025. szeptember 13-án, szombaton, sok szeretettel várjuk ismét a haluska-sztrapacska kedvelőket VANYARCRA, immáron a 20. HALUSKAFESZTIVÁLRA. A fesztivál továbbra is a folklór, a kézművesség és természetesen a régióra jellemző étel, a finom haluska / sztrapacska köré szerveződik. Idén készülünk pár meglepetéssel is, reméljük sikerül. Várjuk Önöket sok szeretettel! A krumpli alapú haluska azaz sztrapacska a `tót atyafiak` jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy híres földink Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. Hogy ezen a napon kié lesz a legízletesebb, azt majd a zsűri dönti el. Haluskás versekkel, rigmusokkal is készülhetnek a főzőcsapatok és a vendégek egyaránt, de lesz haluskaevő verseny is. Várunk mindenkit 2025-ben is szeptember második szombatján, a 20. Haluskafesztiválon!

Kedves Látogató!

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

Vanyarci Haluskafesztivál

2025. szeptember 13.

Közeledik a vanyarci Haluskafesztivál napja. Ahogy jeleztük már, a „koreográfia” az eddigiekhez hasonló lesz. Folklór műsor a színpadon, kézműves vásár a lezárt útszakaszon, játszóházas foglalkozás, korongozás, kézműves foglalkozás, kosaras körhinta a Gyermekszigeten.

Látnivalóink a településen: tájház, kézművesház kiállításai, őskövület-és kőzetkiállítás, bögregyűjtemény, új kiállítás az evangélikus templomban és haluska-sztrapacska minden mennyiségben!

A Nógrád-hevesi régió haluskái mellett megkóstolhatják az alföldi - mezőberényi - szlovákok haluskáit és Szlovákiából is érkeznek főzőcsapatok, hogy színesítsék a kínálatot. Lesz haluskaevő verseny és sétatraktorozás is!

A folklór műsorban többek között fellépnek a vanyarci Rozmarín Hagyományőrző Együttes táncosai, és szólistái, a Kóborzengő Zenekar, a Lipa Szlovák Néptáncegyesület, Hubacsek Márton és Hristov-Todorov Dominik, a Komjáthi nővérek, Sámson Ereje Egyesület Hagyományőrző Csoportja Sámsonházáról, Szlovákiából a gyetvai (Detva) Podpoľanček Ifjúsági Néptánccsoport lép fel és a szlovákiai testvértelepülésünk: Alsósztregova (Dolná Strehová) Prameň (Forrás) Folklórcsoportja.


Vanyarci HALUSKA receptje

Hozzávalók 6 személyre:

1 kg meghámozott nyers burgonyát lereszelünk, majd belekeverünk 40-50 dkg lisztet, attól függ, hogy mennyit vesz fel a reszelt krumpli, és hogy közepes sűrűségű galuskához, nokedlihez hasonló tésztát kapjunk. A haluskákat forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk nokedli szaggatóval. Régen haluskaszaggató deszkáról (lopatkáról) kanállal, vagy a kés tompa oldalával szaggatták a háziasszonyok. Főzés közben fakanállal megkavarjuk a tésztát, hogy ne ragadjon le a fazék aljára. A haluskák, amelyek megfőttek, feljönnek a víz felszínére és szűrőkanállal kiszedjük őket. Zsírral (régen csak zsírral) vagy olajjal kicsit meglocsoljuk, és óvatosan átkavarjuk, hogy ne ragadjanak össze. Ezután ízesíthetjük juhtúróval (brindza) vagy tehéntúróval, párolt édes vagy savanyú káposztával, főtt, áttört krumplival, pirított hagymával, vajaljával….stb., ki mivel szereti. Mindezt egy nagyobb tálban végezzük, s amikor összekevertük túróval, vagy pld. káposztával, az egész tetejére még tehetünk pirított szalonnát vagy töpörtyűt. Régen egy nagy tálba szedték ki (fatálba, cseréptálba, később zománcos tálba), az asztalra tették, körül ülte a család és mindenki kanállal evett belőle. Manapság a túrós, brindzás változatra sokan tejfölt is tesznek. Vanyarcon régen tejfölt nem tettek rá, hiszen a házi túró elég zsíros, gazdag volt. A tejfölt pedig vajköpüléshez, vajkészítéshez használták, nem „pazarolták” a haluska tetejére, mert az nélküle is finom volt.

Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat hozzá!

Egy kis irodalmi adalék: híres földink, Mikszáth Kálmán a nagy palóc író is szerette a haluskát, főleg, amit Mohorán, Mauks Ilonkáéknál, felesége családjánál főztek neki.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Legjobb élmények