ÚJ PROGRAM HIRDETÉS

Vanyarci Haluskafesztivál 2024

TOP 10-es ajánlat
Kiemelt ajánlat
2024. szeptember 14. (szombat)

A krumpli alapú haluska azaz sztrapacska a `tót atyafiak` jellegzetes étele. Úgy tartja a fáma, hogy híres földink Mikszáth Kálmán is szerette, leginkább azt, amit Mauks Ilonkáéknál Csadó néni, akkor még Rozika főzött neki. Hogy ezen a napon kié lesz a legízletesebb, azt majd a zsűri dönti el. Haluskás versekkel, rigmusokkal is készülhetnek a főzőcsapatok és a vendégek egyaránt, de lesz haluskaevő verseny is. Várunk mindenkit 2024-ben is szeptember második szombatján, a 19. Haluskafesztiválon!

Haluskafesztivál

2024. szeptember 14.

Kísérő programok:

Kézműves kirakodóvásár
A Gyermekszigeten: kézműves foglalkozások és játszóház
Sétatraktorozás, lovaglás

Látnivalók:

Tájház és a Viselettörténeti Babamúzeum, Evangélikus templom, Szaszki Tamás természetfotói,
Veres család családi sírboltja,
Ősmaradvány és kőzetkiállítás (Vanyarc, Sziráki út12.)

Szervezők:

Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete Vanyarci Regionális Kulturális Központja, Vanyarc Községi Önkormányzat, Vanyarci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, Evangélikus Egyházközség Vanyarc, Nógrád-Hevesi Szlovákok Egyesülete, Vanyarci Polgárőrség

Vanyarci HALUSKA receptje

Hozzávalók 6 személyre:

1 kg meghámozott nyers burgonyát lereszelünk, majd belekeverünk 40-50 dkg lisztet, attól függ, hogy mennyit vesz fel a reszelt krumpli, és hogy közepes sűrűségű galuskához, nokedlihez hasonló tésztát kapjunk. A haluskákat forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk nokedli szaggatóval. Régen haluskaszaggató deszkáról (lopatkáról) kanállal, vagy a kés tompa oldalával szaggatták a háziasszonyok. Főzés közben fakanállal megkavarjuk a tésztát, hogy ne ragadjon le a fazék aljára. A haluskák, amelyek megfőttek, feljönnek a víz felszínére és szűrőkanállal kiszedjük őket. Zsírral (régen csak zsírral) vagy olajjal kicsit meglocsoljuk, és óvatosan átkavarjuk, hogy ne ragadjanak össze. Ezután ízesíthetjük juhtúróval (brindza) vagy tehéntúróval, párolt édes vagy savanyú káposztával, főtt, áttört krumplival, pirított hagymával, vajaljával….stb., ki mivel szereti. Mindezt egy nagyobb tálban végezzük, s amikor összekevertük túróval, vagy pld. káposztával, az egész tetejére még tehetünk pirított szalonnát vagy töpörtyűt. Régen egy nagy tálba szedték ki (fatálba, cseréptálba, később zománcos tálba), az asztalra tették, körül ülte a család és mindenki kanállal evett belőle. Manapság a túrós, brindzás változatra sokan tejfölt is tesznek. Vanyarcon régen tejfölt nem tettek rá, hiszen a házi túró elég zsíros, gazdag volt. A tejfölt pedig vajköpüléshez, vajkészítéshez használták, nem „pazarolták” a haluska tetejére, mert az nélküle is finom volt.

Sok sikert az elkészítéshez és jó étvágyat hozzá!

Egy kis irodalmi adalék: híres földink, Mikszáth Kálmán a nagy palóc író is szerette a haluskát, főleg, amit Mohorán, Mauks Ilonkáéknál, felesége családjánál főztek neki.


2024.09.14.
Találatok száma: 1

Kemencés Vendégház Vanyarc

Kemencés Vendégház Vanyarc

Vendégházunk a falusi turizmus jegyében olyan kikapcsolódási lehetőséget kínál, melyben a régi falusi környezet a modern felszereltséggel párosul.

Találatok száma: 2

Malom Udvar Fogadó és Étterem

Malom Udvar Fogadó és Étterem

A Malomudvar Fogadó és Étterem Magyarország egyetlen étterme, ahol autentikus filipino ételeket szolgálnak fel. Különleges azért is, mert a hagyományos vidéki magyar konyha remekei is étlapon vannak. Egyedi hely, mert az étterem mellett wellness, szálláshely és egy több mint 250 éves működő vízimalom ...

Rózsakert Fogadó Bercel

Rózsakert Fogadó Bercel

Családias hangulatú fogadó, étterem várja a betérő kedves vendégeket Bercelen. Folyamatos akciók és napi menük az étterem kínálatában.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
Megadott intervallumban:
-tól
-ig