Projektzáró nemzetközi Smart Solution konferencia a Herman Ottó Múzeumban

Projektzáró nemzetközi Smart Solution konferencia a Herman Ottó Múzeumban

A 2019 szeptemberében a Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna ENI Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül elindított projekt Európai Uniós és hazai társfinanszírozással, ukrán, szlovák és magyar közgyűjteményi intézmények partnerségi összefogásával jött létre. A projekt célja, hogy a rendelkezésre álló, nagy mennyiségű digitalizált kulturális örökségi tartalmat egy határon átívelő, közös nemzetközi tematika és módszertan keretei között közkinccsé tegyék a résztvevők és turisztikailag is értelmezhető formában beépítsék múzeumi kínálatukba.

A történelem tanulásának izgalmas, szórakoztató élménynek kell lennie! Hagyományos „poros” kiállítások – ez a múlt, a SMART múzeumok a történelmi/kulturális örökség jövője. Napjainkban a turisták vonzásához és megtartásához egy múzeumnak valami egyedit és izgalmasat kell kínálnia, mindezt interaktív formában, valamint hatékony marketing eszközökkel tájékoztatnia kell a célcsoportokat. Ezen az úton azonban a régió múzeumai (HU, SK, UA) komoly problémákkal szembesültek: ezek közül kiemelendő a nemzeti történelmi nevezetességek vészhelyzeti állapota Ukrajnában – Munkácsi vár (Szlovákiában és Magyarországon jobb a helyzet, mivel nemzeti programok keretében újították fel.) A történelmi/kulturális helyszínek nem rendelkeznek eszközökkel és látnivalókkal a turisták számának növelésére, pl. IT alapú termékek terén nagy a lemaradás. Komoly problémát okoz az is, hogy a történelmi/kulturális helyszínek marketingtevékenysége nem hatékony. 

A projekt hozzájárul a történelmi/kulturális örökséget interaktív, izgalmas formában bemutató intelligens múzeumok CB (határon átívelő) szakmai közösségének (hálózatának) kialakításához, amelyek a CBC platformot használják a múzeumi digitális megoldásokkal kapcsolatos szakmai ismeretek és tapasztalatok megosztására, közös projektek kezdeményezésére, kölcsönös promócióra. A három szomszédos országban több múzeum és vár is érintett az egyedi, helyi fejlesztésekben, melyekhez a résztvevők közösen koordinált marketing tevékenységet rendelnek. A projekttől mindnyájan a régió kulturális értékeket őrző turisztikai látnivalóinak fellendülését, dinamikus fejlődését remélik. A partnerséget vállaló intézmények a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Füzéri Várgondnokság, a Kassai Regionális Önkormányzat, a Kassai Regionális Ügynökség, a Munkácsi Történeti Múzeum és vezető partnerként a Kis és Közép Vállalkozás Fejlesztési és Innovációs Egyesület „Uzhgorod – XXI század”

E projektnek köszönhetően a Herman Ottó Múzeum legfiatalabb kiállítóépületébe, a „Pannon-tenger Múzeumba” a program keretében új SMART eszközök beszerzése történt és további fejlesztések valósultak meg. Az új fejlesztéssel június végétől 30 db visual guide-ként funkcionáló tablet segíti a múzeum tárlatainak önálló felfedezését. Az alkalmazás gazdag és interaktív élményként mutatja be az itt látható tárlatokat.  A látogató térképes nézet és lista segítségével választhat az információs pontok között. A kiállításokon belül összesen 60 információs pont kerül elhelyezésre. Az alkalmazás négy nyelven lesz elérhető. A fejlesztés magában foglalja mind az eszközök telepítését, mind a személyzet képzését. Megújul a Pannon-tenger Múzeum honlapja is, az új weboldal friss tartalomkezelő rendszeren működik és reszponzív lesz, vagyis többféle eszközről is teljes értékűen lehet használni.

Lényegi eleme a fejlesztésnek az a CBC platform, amely weboldal megjeleníti a projektben résztvevő 6 partnerintézmény (2 magyar – Füzér Vára, Herman Ottó Múzeum (Miskolc); 3 szlovák – A Szepesség Múzeuma Iglón, Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ (Tőketerebes), Zempléni Múzeum (Nagymihály); 1 ukrán – Munkácsi Vár) információit, turisztikai kínálatát, fejlesztéseiket. A partnerintézményeknek lehetőségük van külön-külön hozzáféréssel az információk rendszeres frissítésére, aktualizálására. A Pannon-Tenger Múzeumban található három állandó kiállítás, a Kárpátok ásványai, az Őserdők ösvényein, és a Dinók Földjén - MezoZOOikum című tárlatok virtuális túrája a kiállítások alapján elkészült gömbpanorámás bejárást tesz lehetővé. A 3D adatbázisban pedig 200 műtárgy digitalizált képe is elérhetővé válik, s ez egészen biztosan eddig ismeretlen távlatokat nyit meg az érdeklődő nagyközönség előtt.

A projekt ezen része Miskolcon, egy a fejlesztéseket bemutató konferenciával zárult. A kétnapos esemény középpontjában a múzeumok digitális megoldásai, a múzeumok és a kreatív iparágak közötti kapcsolat, a digitális kulturális örökség állt. A “SmartMuseum as a way to present cultural heritage”, HUSKROUA/1702/3.1/0026 című projekt kétnapos záró programjának ünnepi eseménye volt a partnerek további együttműködését rögzítő memorandum aláírása.

https://hermuz.hu/

https://pannontenger.hu/

Figyelmébe ajánljuk!


Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG