ApróKertek Pincészet
Gyere és tölts el egy felejthetetlen gyereknapi hétvégét a családdal!
Gyere és tölts el egy felejthetetlen gyereknapi hétvégét a családdal!
Rövidesen megnyit az Interaktív Bányászati Kiállítás a Tulipános Házban!
Rövidesen megnyit az Interaktív Bányászati Kiállítás a Tulipános Házban!
Pünkösdi Fesztivállal indul a siófoki nyár sok izgalmas programmal!
Pünkösdi Fesztivállal indul a siófoki nyár sok izgalmas programmal!
Bor, zene, boldogság… ez a BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-Hegyalja szívében
Bor, zene, boldogság… ez a BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-Hegyalja szívében
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

ApróKertek Pincészet


Bor, kaland, ilyesmi. Borok a Velencei- tó mellől. Csak úgy, természetesen. Természet- és emberközpontú gazdálkodás, ahol a létrehozott érték nem cél, hanem eszköze a legmagasabb minőségű emberi kapcsolatok szolgálatának.

A szőlőskert

A szőlőskert nem ültetvény és nem monokultúrás termelési eszköz. Sokszínű, sokfajú élőhely. A szőlőn kívül él benne fű, fa, virág, állat és ember.  Kertjeink a Velencei-tó északi partján, a  Velencei-hegység legkeletibb részén lévő Pázmánd szőlőhegyén találhatóak, két dombon és a köztük lévő völgyben.

Az egyik hegy a Cseplek, amit „kopasz-hegynek” is nevezünk, mert valóban az; a völgyből felfelé futó szőlősorok végén erdő kezdődik, majd a fák után a hegytető, ahol csak a sovány gyep és a csipkebokor él meg. A másik a Zsidó-kő, ami nevét egy csodálatos gyógyulás több száz éves legendájáról kapta.

Kertjeink talaja változatos, gránit és andezit alapkőzeten néhol több méteres lösz, néhol csak néhány centiméter erdőtalaj borítással. Méretük 800-4000 nm között van, de még ilyen kis területen belül is előfordul hogy néhány 10 m távolságra az alapkőzet sárgából vörösbe, majd hófehérbe vált.

Úgy gondoljuk, hogy a változatos talaj és a különböző kitettségek óriási lehetőséget rejtenek magukban; ezt a sokszínűséget és összetettséget szeretnénk megjeleníteni borainkban.

Jelenleg összesen hat apró kertben gazdálkodunk 2 hektáron. Szőlőink bakművelésben, alacsony és középmagas kordonon teremnek. A szőlő művelése során nem uralomra, hanem harmóniára törekszünk. A sorok közti fűben rovarok és gyíkok szaladgálnak, a szőlőben álló gyümölcsfákon madarak csiripelnek, a sorok végébe kihordott levágott tőkerészek alatt sün fészkel. Ja és a halak! Azok nincsenek.

Ha szükséges, tápanyag utánpótlásként istállótrágyát hordunk ki, a gombabetegségek ellen fel nem szívódó növényvédő szerekkel és ellenálló fajták telepítésével védekezünk. Rovarok ellen nem védekezünk, a szükséges mértékben megteszik ezt természetes ellenségeik, az ő létfeltételeiket igyekszünk támogatni. Ahol feltétlenül szükséges, a gazokat kapával távolítjuk el. Törekszünk a motoros gépek használatának minimalizálására is.

Mi ezt tesszük a ránk bízott szőlőskertekben, a többit, már több ezer éve, intézi a természet.

A borospince

Divatos manapság „technológia nélküliséget” hangsúlyozni a borok készítése során.

Nálunk ez nem igaz. Van technológiánk, vannak gépeink, igaz, olyanok, amiket adott esetben évszázadok óta használnak. A leszüretelt szőlőt egy géppel lebogyózzuk és összezúzzuk, majd fakosaras présben gyengén megpréseljük. Ha vörösbort készítünk, a préselés előtt a szőlő levét a bogyó többi részével együtt hagyjuk néhány napig-hétig, ez alatt a törkölykalapot napjában többször a lé alá merítjük, ún. kézi csömöszöléssel. A kifolyó mustot vödrökben vagy a gravitáció segítségével juttatjuk le a pincébe, ahol száz-ezer literes hordókba vagy tartályokba kerül és néhány napon belül megkezdődik az erjedés. Amikor ez befejeződik, a „már bort” átfejtjük, és ezután lehetőleg nem zavarjuk addig, amíg úgy nem érezzük elkészült. Fehér borok esetében egy bentonit nevű agyagásványt keverünk hozzá, ami leülepedve tisztítja és stabilizálja a bort, majd palackba töltjük. Vörösborainkat jellemzően derítés nélkül palackozzuk. A palackot lezárjuk, néhány hónapot érleljük, majd oldalára címkét ragasztunk, és már tölthető is a pohárba.

Mi ezt tesszük a borospincében, a többit, már több ezer éve, intézi a természet.

A pincészet boraihoz webshopon, helyben a pincénél és a pincészet partnerein keresztül lehet hozzájutni.

Forrás: A pincészet honlapja és közösségi oldala

2022.01.01 - 2022.12.31

Találatok száma: 2

Természet- és Vadvédelmi Központ

Természet- és Vadvédelmi Központ

A központnak otthont adó erdőterület védett természeti terület az Alcsúti Arborétum mellett. A csendre, madárdalra vágyó ökoturisták személyre szabott szakvezetéssel ismerhetik meg az itteni élővilágot, a vadbiológusok, erdészek munkáját, a bemutató épületben a természetkímélő háztartás működését. Bővebben


Pázmánd Tájház

Pázmánd Tájház

2005. augusztusában a község lakóinak összefogásával nyílt meg a Pázmándi Tájház. Berendezése a XX. század elejének lakókultúráját, bútorzatát, viseletét, valamint konyhai és gazdálkodási eszközeit mutatja be. Az épülethez csatlakozik egy újonnan megépített Pajta épületrész, amely elképzeléseink szerint ... Bővebben

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Szekszárdi Nyitott Pincék 2022
Szekszárdi Nyitott Pincék 2022
  • Szekszárd
2022. június 3 - 6.
Bolyki Pincészet programok 2022 Eger
Bolyki Pincészet programok 2022 Eger
  • Eger
2022.03.12. - 05.28.

Érdemes felkeresni!


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Pázmándi programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események