ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Hungexpo Utazás Kiállítás 2024. február 22-25..
Hungexpo Utazás Kiállítás 2024. február 22-25..
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

ApróKertek Pincészet

Bor, kaland, ilyesmi. Borok a Velencei- tó mellől. Csak úgy, természetesen. Természet- és emberközpontú gazdálkodás, ahol a létrehozott érték nem cél, hanem eszköze a legmagasabb minőségű emberi kapcsolatok szolgálatának.

A szőlőskert

A szőlőskert nem ültetvény és nem monokultúrás termelési eszköz. Sokszínű, sokfajú élőhely. A szőlőn kívül él benne fű, fa, virág, állat és ember.  Kertjeink a Velencei-tó északi partján, a  Velencei-hegység legkeletibb részén lévő Pázmánd szőlőhegyén találhatóak, két dombon és a köztük lévő völgyben.

Az egyik hegy a Cseplek, amit „kopasz-hegynek” is nevezünk, mert valóban az; a völgyből felfelé futó szőlősorok végén erdő kezdődik, majd a fák után a hegytető, ahol csak a sovány gyep és a csipkebokor él meg. A másik a Zsidó-kő, ami nevét egy csodálatos gyógyulás több száz éves legendájáról kapta.

Kertjeink talaja változatos, gránit és andezit alapkőzeten néhol több méteres lösz, néhol csak néhány centiméter erdőtalaj borítással. Méretük 800-4000 nm között van, de még ilyen kis területen belül is előfordul hogy néhány 10 m távolságra az alapkőzet sárgából vörösbe, majd hófehérbe vált.

Úgy gondoljuk, hogy a változatos talaj és a különböző kitettségek óriási lehetőséget rejtenek magukban; ezt a sokszínűséget és összetettséget szeretnénk megjeleníteni borainkban.

Jelenleg összesen hat apró kertben gazdálkodunk 2 hektáron. Szőlőink bakművelésben, alacsony és középmagas kordonon teremnek. A szőlő művelése során nem uralomra, hanem harmóniára törekszünk. A sorok közti fűben rovarok és gyíkok szaladgálnak, a szőlőben álló gyümölcsfákon madarak csiripelnek, a sorok végébe kihordott levágott tőkerészek alatt sün fészkel. Ja és a halak! Azok nincsenek.

Ha szükséges, tápanyag utánpótlásként istállótrágyát hordunk ki, a gombabetegségek ellen fel nem szívódó növényvédő szerekkel és ellenálló fajták telepítésével védekezünk. Rovarok ellen nem védekezünk, a szükséges mértékben megteszik ezt természetes ellenségeik, az ő létfeltételeiket igyekszünk támogatni. Ahol feltétlenül szükséges, a gazokat kapával távolítjuk el. Törekszünk a motoros gépek használatának minimalizálására is.

Mi ezt tesszük a ránk bízott szőlőskertekben, a többit, már több ezer éve, intézi a természet.

A borospince

Divatos manapság „technológia nélküliséget” hangsúlyozni a borok készítése során.

Nálunk ez nem igaz. Van technológiánk, vannak gépeink, igaz, olyanok, amiket adott esetben évszázadok óta használnak. A leszüretelt szőlőt egy géppel lebogyózzuk és összezúzzuk, majd fakosaras présben gyengén megpréseljük. Ha vörösbort készítünk, a préselés előtt a szőlő levét a bogyó többi részével együtt hagyjuk néhány napig-hétig, ez alatt a törkölykalapot napjában többször a lé alá merítjük, ún. kézi csömöszöléssel. A kifolyó mustot vödrökben vagy a gravitáció segítségével juttatjuk le a pincébe, ahol száz-ezer literes hordókba vagy tartályokba kerül és néhány napon belül megkezdődik az erjedés. Amikor ez befejeződik, a „már bort” átfejtjük, és ezután lehetőleg nem zavarjuk addig, amíg úgy nem érezzük elkészült. Fehér borok esetében egy bentonit nevű agyagásványt keverünk hozzá, ami leülepedve tisztítja és stabilizálja a bort, majd palackba töltjük. Vörösborainkat jellemzően derítés nélkül palackozzuk. A palackot lezárjuk, néhány hónapot érleljük, majd oldalára címkét ragasztunk, és már tölthető is a pohárba.

Mi ezt tesszük a borospincében, a többit, már több ezer éve, intézi a természet.

A pincészet boraihoz webshopon, helyben a pincénél és a pincészet partnerein keresztül lehet hozzájutni.

Forrás: A pincészet honlapja és közösségi oldala

2024.01.01 - 2024.12.31

Találatok száma: 1
Szállásfoglalás, ajánlatkérés közvetlenül a szálláshelyek elérhetőségein!

Manó Vendégház Pázmánd

Manó Vendégház Pázmánd

A Manó Vendégház a Velencei-hegység lábánál fekvő kis falucskában, Pázmándon található. Tárt kapukkal várja vendégeit, akik kikapcsolódásra, nyugalomra vágynak falusi környezetben. Tájjellegű ételekkel, helyi termékekkel, különböző tematikus programokkal, lovaglással, lovas kocsikázással, ...

Találatok száma: 2

Természet- és Vadvédelmi Központ

Természet- és Vadvédelmi Központ

A központnak otthont adó erdőterület védett természeti terület az Alcsúti Arborétum mellett. A csendre, madárdalra vágyó ökoturisták személyre szabott szakvezetéssel ismerhetik meg az itteni élővilágot, a vadbiológusok, erdészek munkáját, a bemutató épületben a természetkímélő háztartás működését.

Pázmánd Tájház

Pázmánd Tájház

2005. augusztusában a község lakóinak összefogásával nyílt meg a Pázmándi Tájház. Berendezése a XX. század elejének lakókultúráját, bútorzatát, viseletét, valamint konyhai és gazdálkodási eszközeit mutatja be. Az épülethez csatlakozik egy újonnan megépített Pajta épületrész, amely elképzeléseink szerint ...


Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Halász Gedeon Eseményközpont programok 2024. Online jegyvásárlás Halász Gedeon Eseményközpont programok 2024. Online jegyvásárlás
  • Kápolnásnyék
2024. március 23. (szombat)
Farsangi Édes Napok 2024 Velence. Temessük és űzzük el a telet együtt a Velence-korzón! Farsangi Édes Napok 2024 Velence. Temessük és űzzük el a telet együtt a Velence-korzón!
  • Velence
2024. március 1. (péntek) - 2024. március 3. (vasárnap)
Velence Korzó programok 2024 Velence Korzó programok 2024
  • Velence
2024. március 1. (péntek) - 2024. március 3. (vasárnap)

Hasonló ajánlatok

Hajósi Szüreti Forgatag 2024. Szüreti Pincenyitogató Hajósi Szüreti Forgatag 2024. Szüreti Pincenyitogató
  • Hajós
2024. szeptember 14. (szombat)
Advent Palkonya 2024 Advent Palkonya 2024
  • Palkonya
2024. december 7. (szombat) - 2024. december 8. (vasárnap)

Érdemes felkeresni!

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Pázmándi programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program