Városközponthoz közeli szállás a győri programokhoz, fesztiválokhoz, rendezvényekhez!
Városközponthoz közeli szállás a győri programokhoz, fesztiválokhoz, rendezvényekhez!
Extrém sportok Győrben és a Mosoni-Dunán.
Extrém sportok Győrben és a Mosoni-Dunán.

Fruhmann Antal (1908-1987) győri kályhásmester végrendeletében lakóházát és műhelyét a város múzeumára hagyta. Az itt kialakított kályhamúzeum az országban egyedülálló. A jelentős kályhagyártási múlttal rendelkező Győrött a mára már eltűnt Mágner-, Dachauer-, Magyary- és Fruhmann-műhelyek emlékének felidézése, a győri kályhásság történetét bemutató, enteriőrszerűen berendezett kiállítótermek közvetlenül teszik átélhetővé minden korosztály számára az „otthon melege” kifejezés tartalmát. A 20. század elején épült kályhásműhely eredeti állapotának megfelelően áll a látogató közönség rendelkezésére, míg a felújított lakóházban a kályhásmesterség győri történetét bemutató kiállítás tekinthető meg.


A különálló pavilon épületben a múzeum – Fruhmann Antal által összegyűjtött, azóta is folyamatosan bővülő – kályhakollekciója kapott helyet. A három egymáshoz kapcsolódó kiállításból létrejövő múzeum együttes páratlan értékű gyűjteménye az egykoron virágzó magyarországi kályhás művészetnek. Mindezen túl, a Fruhmann család hagyatékából olyan mennyiségű szerszám, mintadúc, katalógus, tervrajz stb. maradt fenn, hogy azok jelentősége indokolta az eredeti koncepció kibővítését. Így a műhely korábban kihasználatlan padlásterében egy – a kutatók számára hozzáférhető, és jól használható – tanulmányi raktárt és oktató teret alakítottunk ki. A megőrzött, illetve restaurált egykori fűtőberendezések – a letűnt idők művészettörténeti stíluskorszakainak lenyomataiként – a kályhás és fazekas mesterség szépségét, egyúttal azok – napjainkban is időszerű – környezettudatos használhatóságát bizonyítják.

Az épületben elhelyezett kiállítások a műhelypadlás oktatóterét és tanulmányi raktárát kivéve akadálymentesen látogathatók.

Az állandó kiállítás lényegében 4 tematikai egységet foglal magába:

1., a Győr és környékének kályhaművességét bemutató kiállítás
2., a hozzájuk kapcsolódó élő műhelyt
3., a történeti kályhák pavilonját
4., valamint az oktatótér a gipszmintakincset bemutató látványraktárral

2017.01.01 - 2017.12.31
Hétfő: -
Kedd: 10:00 - 18:00
Szerda: 10:00 - 18:00
Csütörtök: 10:00 - 18:00
Péntek: 10:00 - 18:00
Szombat: 10:00 - 18:00
Vasárnap: 10:00 - 18:00