Intercisa Múzeum Dunaújváros
Ingyenes családi napra hívjuk és várjuk sok-sok érdekes programmal!
Ingyenes családi napra hívjuk és várjuk sok-sok érdekes programmal!
Tök jó fesztivál Budapesten!
Tök jó fesztivál Budapesten!
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Zsolnay Fényfesztivál Pécsen
Villányi Vörösbor Napok 2021. október 1-3.
Villányi Vörösbor Napok 2021. október 1-3.
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Oldtimer Show veteránjármű kiállítás Budapest
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Intercisa Múzeum Dunaújváros


Az Intercisa Múzeum Magyarország egyik legnagyobb római kori gyűjteményét őrzi és mutatja be látogatóinak. Múzeumunk tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjtemény, ahol több mint 700 ezer, elsősorban régészeti műtárgy állagmegóvását, őrzését biztosítjuk. Dunaújváros büszke múltja és identitása a gyűjteményeinkben őrzött természeti, történeti és művészeti tárgyakban testesül meg. 1975-től viseli az intézmény Intercisa - az ókori településelőd - nevét.

Állandó kiállítás

Az Intercisa Múzeum állandó kiállításának nagy része 1976-tól látogatható. A kiállítás első része 2003-ban került felújításra, melynek köszönhetően a korábbiakhoz képest méltóbb módon tudjuk bemutatni településünk és a környék őskorát.

A legkorábbi leletek kb. 6000 évvel ezelőttről, az újkőkorból származnak, a bemutatott őskori anyag törzsét azonban a bronzkor alkotja.  A kiemelkedő jelentőségű bronzkori leletek még a múzeum gyors megszületésében is szerepet játszottak: az 1950-1951-ben végzett mentőásatás során feltárt bronzkori temetőrészlet anyagát sem a Szent István Király Múzeum sem a Magyar Nemzeti Múzeum nem tudta befogadni. A kiállításban több olyan lelőhely (Kisapostag, Kulcs, Koziderpadlás) kerámia és bronzanyaga látható, amelyekről korabeli kultúrát, csoportot, korszakot neveztek el. A késő-vaskori leletanyagból kiemelkedik egy kelta ezüstérem-kincs, amely a vasmű területén került elő.

A római kori leletanyag döntő többségét Intercisa római kori település egykori lakónak hagyatéka adja, ám ezen kívül egyéb lelőhelyekről, többek között Adonyból (Vetus Salina), Baracsról (Annamatia) is őrzünk tárgyakat. Intercisa területén már a XIX. század végén megindultak a feltárások, az alaposabb és a korábbinál jóval nagyobb kutatásokra azonban csak az 1940-es évektől került sor.

A katonai tábor az I. század folyamán létesült, az elkövetkező évszázadokban jelentős polgári település épült ki mellette. Intercisa a II. század végétől a 259/260-ban bekövetkezett barbár pusztításig élte virágkorát, ám római helyőrség egészen az V. század elejéig állomásozott a területen. A kiállított tárgyak segítségével a látogatók megismerhetik az egykori lakók mindennapi életét, munkájukat, viseletüket, temetkezési és hitbéli szokásaikat.

Miután a rómaiak kivonultak a Kelet-Dunántúlról különböző barbár népek vették birtokukba a területet. A szórványos és hun és germán leletekkel szemben több avar temető és település anyagát őrzi a múzeum, köztük az elsőként feltárt avar falurészletek leletanyagát.

A honfoglalás- és Árpád-kor idején több település között oszlott meg a mai város területe. A kisebb közösségek temetőiben, településen talált tárgyak a hétköznapi emberek életébe, hitvilágába engednek bepillantást, a későközépkori-koraújkori ezüsttűk pedig a helyi birtokos család gazdagságáról árulkodnak.

A hódoltság korának mozgalmas eseményeire utal az ezüstdénárokból álló éremkincs. A XVII. századi török palánkvár lakóinak kézzelfogható emlékei a keleti rézedények és egy arab feliratos pecsétgyűrű.

A kiállítás jelenlegi néprajzi szobáját Vámos Gabriella rendezte be 2016 októberében az eredeti, Sergő Erzsébet-féle koncepció újragondolásaként. A látogatók most egy komplex, tárgyközpontú foglalkozások megvalósítását is lehetővé tévő kiállítási- és múzeumpedagógiai térben ismerkedhetnek meg Dunapentele 100 évvel ezelőtti paraszti kultúrájának tárgyi emlékeivel. A tisztaszobában főképp a paraszti bútorzat és viselet került bemutatásra, a konyhában pedig a paraszti táplálkozási kultúra eszközeit láthatják a látogatók. A tér közepén egy teljes dunavecsei szövőszék és a bútorkészítés kiemelkedő emlékei: ácsolt- és asztalos ládák tekinthetők meg; valamint itt kaptak helyet az enteriőrök értelmezését segítő feliratok és az ötvenes években készült néprajzi fényképek reprodukciói is.

1951-ben a város és a Vasmű építésével egyidejűleg megjelentek az első újságcikkek, melyek a múzeum új- és legújabb kori történeti gyűjteményének az első tárgyait képezik. 1953-tól gyűjtik az építkezéssel kapcsolatos tárgyakat és emléktárgyakat (pl. zászlók, plakettek, emlékérmek, tervrajzok, makettek, melyek egy rész megtekinthető a kiállításban is), majd az 1960-as évek második felében szerepet kaptak a különféle évfordulók. Mind a város, mind pedig a gyár/gyárak építésével kapcsolatban számos tárgyat tekinthet meg a látogató a kiállításban (pl. az első vasöntésből származó emléktárgyak, tűzálló téglák vagy a papírgyár termékei).

Igazán látványos a várost ábrázoló makett, mely az 1970-es évek eleji állapotot örökíti meg. Az 1970-es években a gyűjtemény anyaga jelentősen megnőtt. A következő évtizedben kezdődött meg Dunapentele emlékeinek gyűjtése: képek és levéltári források mellett láthatók mezőgazdasági szerszámok is.

A kiállításban nagy szerepet kapott a helytörténet mellett az életmód és kultúra is. Ezzel kapcsolatban tárgyak és fényképek egyaránt láthatók, pl. az első múzeumról, színházi előadásokról, vagy az egészségügy kezdeteiről. A kiállítás zárásaként a látogató egy apró szobaenteriőrt láthat: csőbútor, mely azt szemlélteti, hogy az új város lakói mivel rendezhették be lakásukat.

Írta: Buza Andrea, Keszi Tamás, Balogh Pál Géza, Kronászt Margit

Nyitvatartás:

Keddtől péntekig 10:00-16:00 óráig.
Minden hónap első vasárnapján 14:00-18:00 óráig ingyenes a belépés.

Forrás: A Múzeum honlapja

2021.01.05 - 2021.12.23

Találatok száma: 10
A kis herceg előadások 2021. Online jegyvásárlás

A kis herceg előadások 2021. Online jegyvásárlás 2021. szeptember 25.

A kis herceg előadások országszerte online jegyvásárlási lehetőséggel. Antoine de Saint-Exupéry világhírű - gyermekeknek íródott, de a felnőttek számára is jelentős üzenetet hordozó - könyve alapján született előadások. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 1 000 Ft -tól 3 000 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza programok 2021. Műsor és online jegyvásárlás

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza programok 2021. Műsor és online jegyvásárlás 2021. szeptember 25.

A színházi előadások mellett az intézmény helyet biztosít programjában komolyzenei, könnyűzenei, szórakoztató rendezvényeknek és kiállításoknak is. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 200 Ft -tól 4 500 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Jegyvásárlás Dunaújváros - koncertek, rendezvények, színházi előadások 2021

Jegyvásárlás Dunaújváros - koncertek, rendezvények, színházi előadások 2021 2021. szeptember 24 - 25.

Online jegyvásárlási lehetőség koncertekre, rendezvényekre, színházi előadásokra Dunaújvárosban. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 200 Ft -tól 4 500 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Országos kirakodóvásár Dunaújváros 2021

Országos kirakodóvásár Dunaújváros 2021 2021. szeptember 26.

Vásárok lesznek havonta két alkalommal Dunaújvárosban. Bővebben


János Vitéz előadások 2021. Online jegyvásárlás

János Vitéz előadások 2021. Online jegyvásárlás 2021. szeptember 27. 19:00

János vitéz (Bartók Táncszínház – Varidance)

János vitéz előadások. Online jegyvásárlás. A János vitéz az első magyaros témájú zenés színpadi játék, amelynek 1904-es bemutatása a magyar öntudat ápolására való igényt elégítette ki, amit a pesti polgár akkorra már a színháztól is elvárt. Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 2 000 Ft -tól 4 500 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Dunaújvárosi programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban

Dunaújvárosi programok 2021. Események, rendezvények, fesztiválok Dunaújvárosban 2021. szeptember 22 - 29.

Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza előadások szeptemberben

Dunaújvárosi programajánló. Bővebben


Kortárs Művészeti Intézet programok 2021 Dunaújváros

Kortárs Művészeti Intézet programok 2021 Dunaújváros 2021. október 1 - 2.

A Kortárs Művészeti Intézet Dunaújváros egyik kulturális központja. Célja a kortárs kultúra magas szintű képviselete a városban, különös tekintettel a képzőművészeti kiállítási és az ezzel összefüggő közművelődési programokra. Bővebben


Dunai Kincses Kert Termelői Piac 2021 Dunaújváros

Dunai Kincses Kert Termelői Piac 2021 Dunaújváros 2021. október 16.

Legfőbb célunk, hogy a környékbeli termelők és kisiparosok agrár-, valamint kisipari kézműves termékeinek piacra juttatása, továbbá a piac vonzáskörében élők jó minőségű, a környéken előállított termékekhez juttatása. Bővebben


Dumaszínház Kovács András Péter előadások 2021. Online jegyvásárlás

Dumaszínház Kovács András Péter előadások 2021. Online jegyvásárlás 2021. október 26.

Kovács András Péter fellépések online jegyvásárlási lehetőséggel. Földön járó művész, realista álmodozó. Az ember, akit a sors és Litkai Gergely is humoristának szánt. Senki nem tudja nála több nyelven elmondani a híres idézetet: Luke, én vagyok az apád! Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 3 000 Ft -tól 14 900 Ft -ig JEGYVÁSÁRLÁS

Vujity Tvrtko előadásai 2021. Online jegyvásárlás

Vujity Tvrtko előadásai 2021. Online jegyvásárlás 2021. november 30.

Tvrtko, túl minden határon. Lebilincselő utazás a Föld körül Csernobiltól Észak-Koráig, a Szaharától a Jégszigetig Vujity Tvrtkoval. Az év motivációs előadása rengeteg nevetéssel, még több kalanddal és a legyőzhetetlen erővel. Egy este, amit soha nem fog elfelejteni! Egy este, ami felemel és sokkal ... Bővebben

Jegyvásárlás
Ár: 3 500 Ft JEGYVÁSÁRLÁSTalálatok száma: 4
József Attila Könyvtár Dunaújváros program 2021

József Attila Könyvtár Dunaújváros program 2021 2021. szeptember 4 - 30.

Programok, események a dunaújvárosi József Attila Könyvtárban. Bővebben


Intercisa Múzeum programok 2021 Dunaújváros

Intercisa Múzeum programok 2021 Dunaújváros 2021.09.28. - 11.10.

Az In­ter­ci­sa Mú­ze­um hónapról-hónapra változatos programokkal és kiállításokkal várja látogatóit. Bővebben


Pentele Természetjáró Egyesület túranaptár 2021

Pentele Természetjáró Egyesület túranaptár 2021 2021.01.14. - 12.11.

A Pentele Természetjáró Egyesület célja, hogy a természetjárás útján elősegítse az egészséges életmód kialakítását és elterjesztését. Bővebben


Dunaújvárosi kirándulás, családi vagy egyéni városnézés és túra a duna-parti kilátóhoz

Dunaújvárosi kirándulás, családi vagy egyéni városnézés és túra a duna-parti kilátóhoz 2021.01.01. - 12.31.

Kiránduljon a dunaújvárosi kilátóhoz városnézéssel egybekötött túrán a Duna-part sétány végén található panoráma kilátóhoz. A kilátó benyúlik a Duna-parti részre egyedülálló látványvilággal fogadva a látogatókat. Bővebben
Találatok száma: 9

Baracsi úti Arborétum Dunaújváros

Baracsi úti Arborétum Dunaújváros

A Baracsi úti Arborétum helyi természetvédelmi oltalom alatt álló értékes területe Dunaújvárosnak. Exotikus tűlevelű és lomhullató fákból álló csodálatos fagyűjtemény, ahol a fajok táblával vannak megjelölve. Területén tanösvény is található ismeretterjesztő táblákkal, szabadon látogatható, ... Bővebben


Intercisa Múzeum Dunaújváros

Intercisa Múzeum Dunaújváros

Az Intercisa Múzeum Magyarország egyik legnagyobb római kori gyűjteményét őrzi és mutatja be látogatóinak. Múzeumunk tudományosan rendszerezett vidéki közgyűjtemény, ahol több mint 700 ezer, elsősorban régészeti műtárgy állagmegóvását, őrzését biztosítjuk. Dunaújváros büszke múltja és identitása a ... Bővebben


Kortárs Művészeti Intézet Dunaújváros

Kortárs Művészeti Intézet Dunaújváros

A Kortárs Művészeti Intézet - (Institute of Contemporary Art-Dunaújváros) kiállítótér, társadalomtudományi kutatóműhely, műgyűjteménnyel rendelkező intézmény, a nemzetközi művészeti intézményrendszer része, és Dunaújváros egyik kulturális központja is egyben. Bővebben


Magyar Papírmúzeum Dunaújváros

Magyar Papírmúzeum Dunaújváros

Magyarországon 700 éve használunk papírt, 500 éve van önálló papírkészítésünk és 185 éve saját papírgyártásunk. Ez alatt az idő alatt 200 magyar papírmalom, 104 magyar papírgyár működött, 1,2 millió vízjel keletkezett, több mint 1000 önálló papíripari szimbólummal, amelyet 200 éve kutat a magyar filigranológia. A ... Bővebben


Római Fürdő Dunaújváros

Római Fürdő Dunaújváros

Az 1992-ben előkerült, 2. század végén épült és a 3. század végéig használatban lévő fürdő maradványai közül a késő római, majd újkori pusztítások után jelenleg két hideg vizes medence, egy terrazzo borítású kád valamint az egykori melegvizes medence fűtőrendszerének téglaoszlopai láthatók. Bővebben


Római Kőtár és Romkert Dunaújváros

Római Kőtár és Romkert Dunaújváros

Az egykori római katonai tábor területén létesült kőtár ad helyet a Dunaújvárosban látható római kőemlékek jelentős részének. A 1. század végétől az 5. század elejéig itt állomásozó, kisegítő csapatok táborából jelenleg részben a parancsnoki épület, egy innen kiinduló út, az északkeleti és délkeleti ... Bővebben


Dunaújvárosi Szoborpark

Dunaújvárosi Szoborpark

A Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep a hatvanas évek második felétől kibontakozó alkotótelepi-mozgalom részeként jött létre 1974-ben. A fém, a vas használata az egyetemes művészetben a második világháború után kezdett elterjedni. A műveket a Duna-parton felállították, majd ezzel párhuzamosan ... Bővebben


Dunaújvárosi-kilátó

Dunaújvárosi-kilátó

A dunaújvárosi Duna-parti a szoborpark sétány végén található acélszerkezetes panoráma kilátó, ami a régi Vorosilov-kilátó helyére épült. A kilátó benyúlik a felső Duna-parti részre és látványos panorámával fogadja a látogatókat. Bővebben


Kovácsmúzeum Dunaújváros

Kovácsmúzeum Dunaújváros

Dr. Kelemen Gyula tősgyökeres pentelei kovácsként dolgozó édesapja előtt állított emléket, amikor megnyitotta a kovácsműhelyt. A háromszáz éves pentelei kovácsműhelyben minden eredeti, az utolsó kovácsmester még használta e szerszámokat, felszereléseket, a három évszázados eszközöket is. Bővebben
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Intercisa Múzeum programok 2021 Dunaújváros
Intercisa Múzeum programok 2021 Dunaújváros
  • Dunaújváros
2021.09.28. - 11.10.

Ez is érdekelheti!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
  • Budapest
  • VIII. kerület
Nemzetközi Modern Múzeum
Nemzetközi Modern Múzeum
  • Hajdúszoboszló

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események