Pécsi Esküvő Kiállítás és Vásár 2019. január 19-20.
Pécsi Esküvő Kiállítás és Vásár 2019. január 19-20.
Vadon a város felett! Várjuk a Pécsi Állatkertben!
Vadon a város felett! Várjuk a Pécsi Állatkertben!
Várjuk wellness szállodánkban Pécs zöldövezetében.
Várjuk wellness szállodánkban Pécs zöldövezetében.
Tartalmas kikapcsolódás minden korosztálynak Pécsen.
Tartalmas kikapcsolódás minden korosztálynak Pécsen.
Élménydús kikapcsolódás történelmi környezetben.
Élménydús kikapcsolódás történelmi környezetben.
Kényeztető wellness kiváló ízekkel és különleges borokkal történelmi hangulatban.
Kényeztető wellness kiváló ízekkel és különleges borokkal történelmi hangulatban.

A Villányi hegységtől délre, Beremend alatt található Kásád, Magyarország legdélibb települése. Lakóinak többsége, az ún. Dráva menti sokácok, a XVIII. század elején költözött Bosznia felől e területre. Népművészetüket és kultúrájukat, a magyarországi horvát nemzetiségen belül, talán a legtovább őrizték meg. 1984-ben a falu megvásárolt egy 19. század elején épült házat és portáját és tájházat alakított ki. A nyeregtetős, nádfedeles épület, 6 helyiségből áll. A szabadkéményes konyhából nyílik balra a lakószoba, jobbra a kamra. A hálókamrába közvetlenül a pitvarról lehet bejutni. Az istálló és a kocsiszín a hálókamra folytatásában, a lakrésszel egy fedél alatt található.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Lakóinak többsége, az ún. Dráva menti sokácok, a XVIII. század elején költöztek Bosznia felől e területre, de az oszmán uralom alatt a Zrínyiekhez tartozó birtokon már élt néhány sokác család. Betelepítésük szervezett formában történt. Magukkal hozott szokásaikat, népművészetüket és kultúrájukat, a magyarországi horvát nemzetiségen belül, talán a legtovább őrizték meg. Ebben szerepet játszott a település földrajzi adottságaiból eredő elzártságuk is.

Az igen alacsony –mintegy két méter belmagasságú, hat helyiségből álló épület, lakó és gazdasági részre oszlik. Falazata részben döngölt föld, részben pedig vályogtéglából áll. Az utcafrontra merőlegesen álló, nyeregtetős, nádfedeles épület, elülső homlokzata nyugatra néz. A déli oldalon található bejárata az udvarról nyílik, a szabadkéményes kemencével ellátott konyhába. A konyhába lépve, attól balra, az utca felé van a lakószoba, jobbra pedig a kamra. A lakószoba berendezése csak a legszükségesebb bútorokat tartalmazza: festett sarokpad asztallal és néhány székkel, festett, a helyi népi hagyományoknak megfelelő terítővel letakart ágy, az ajtó mögötti sarokban festett láda, felette kovácsoltvas fogas, rokka és a másik sarokban, a vályogtéglából rakott kályha. Külön érdekessége, a mestergerenda oldalán elhelyezett evőeszközkészlet. Két kis ablaka az utca felé nyílik. A kamrában a ritkábban használt háztartási eszközöket tárolták: nagyobb cserépedényeket, teknőt a teknőtartóval, káposztagyalut, a fából készült zsírosbödönt, a tarisznyát és zsákokat, a szalmából készült kenyeres szakajtókat és egyéb eszközöket. A füstöskonyha a mindennapi konyhai eszközök, a cserép- és öntöttvas edények tároló és az ételkészítés helye volt. Folytatólagosan, a kamra után, de az udvarra nyíló külön bejárattal következik a hálókamra. Ez a fűtetlen helyiség, a fiatal házasok és kisgyermekük hálóhelye volt.

Továbbhaladva a ház hátulja felé, közvetlenül ezután következik a gazdasági rész: az istálló, majd pedig az udvar felőli oldalán nyitott kocsiszín. A lószerszámokat az istállóba tartották, de itt kapott helyet a faragószék is, a lovaskocsi és más mezőgazdasági eszközök pedig a színben. A ház, kis mérete miatt gabona és más szemes takarmány tárolására nem volt alkalmas, ezért ehhez az udvarban egy különálló gabonatárolót, un. hombárt készítettek. A hombár fából készült, külseje különböző színekkel tarkított. Úgyszintén fából készült a disznóól is és ezt általában a talajtól mintegy fél méterrel magasabbra emelték, azaz lábra állították. Így nem érintkezett közvetlenül a nedves talajjal és tovább maradhatott ép. Ugyanakkor tisztántartása is könnyebb volt, mivel a kiszóródott takarmány és állati ürülék a padlódeszkák között lepotyogott. A hombár előtt, kissé az utca felé van a gémeskút. A talajvíz magas volt, ezért nem kellett mély kutat ásni. Ágasul egy élő eperfa szolgált. A portát nagyon szép, ágakból font kerítés veszi körül.

Látogatható:

Hétfőtől - Péntekig 9:30-11:00-ig és 13:00-15:00-ig.
Szombaton és Vasárnap előzetes bejelentkezés szükséges.

Forrás: A település honlapja

2018.01.01 - 2018.12.31

Találatok száma: 2

Kásádi Tájház

Kásádi Tájház

A Villányi hegységtől délre, Beremend alatt található Kásád, Magyarország legdélibb települése. Lakóinak többsége, az ún. Dráva menti sokácok, a XVIII. század elején költözött Bosznia felől e ...


Dráva-menti Sokác Tájház

Dráva-menti Sokác Tájház

Kásád lakóinak többsége horvát nemzetiségű Dráva menti sokác, akiknek ősei a 18. század elején költöztek Bosznia felől e területre. Szokásaikat, népművészetüket és kultúrájukat megőrizték, és ...
Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL
-IG
Kásádi Tájház

Legjobb élmények

Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Hívjuk és várjuk Velembe az őszi gesztenye napokra.
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Behajtási ünnep a Hortobágyon
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Darufesztivál a Hortobágyon
Ki korán kel, halat lel! Horgászat a Tisza-tónál
11012
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket