Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Lapu Istvánné Tájház
Thermál Hotel*** Superior Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

Lapu Istvánné Tájház

A mai múzeum Zsámbok leggazdagabb emberének házában került kiállításra a község tárgyi emlékanyaga. A tájháznak abban is nagy szerepe van, hogy helyszínül szolgál a népi együttes által bemutatott lakodalmas lebonyolításához.

További információk


Még több a településen (Zsámbok):

Zsámbokon 1940. óta működik falumúzeum., ma tájház. Az első múzeum a tanítói lakás hátsó részében volt, alapját Radványi Béla esperes-plébános és Jancs Árpád gyűjteményei képezték. Ezt a múzeumot Janda József, igazgató tanító rendezte be és gondozta. Több szobából állt. Az elsőben volt található a fegyvergyűjtemény, az iskolások kézimunka és rajzkiállítása és a volt zsámboki plébánosnak, dr. Ében Mihálynak különféle találmányai. A következő a népművészeti szoba volt, amely a lakodalmas kellékeket, népviseletet rejtette magában.

Ennek a múzeumnak kínai gyűjteménye is volt, amelyet Lindenberger missziós atya küldött nővérének, Lindenberger M. Bernadettnek zsámboki szerzetes főnöknőnek -, aki ezt a múzeumnak ajándékozta. Az idelátogató találkozhatott avarkori, római kori leletekkel: edényekkel, gyertyatartókkal, de ásványgyűjteménnyel, papírpénzgyűjteménnyel is. A falakon Zsámbok néhány nevezetes személyiségének képe volt látható, így Zsámboki Jánosé, a XVI. század híres tudósáé, Beniczky Ferenc főispáné, Bíró Zsigmond királyi tanácsosé. A múzeum legnagyobb büszkesége a Horthy Miklós kormányzó úr által adományozott zászló volt, amelyet 1923-ban az iskolai tanzászlóalj kapott katonai gyakorlataiért.

A mai múzeum 1982-ben nyitotta meg kapuit . Zsámbok leggazdagabb emberének házában került kiállításra a község tárgyi emlékanyaga. A ház hagyományos elrendezésű: szoba, konyha, szoba, kamra. Az első szobát itt nem tiszta szobának, hanem első háznak nevezték, ennek megfelelően a másikat hátsó háznak.

Az első ház berendezése magasra vetett ágyból, asztalokból és székekből, sublótból áll. Ez utóbbiban megleljük a zsámboki népviselet legszebb darabjait. Továbbá ennek tetején kézzel festett poharakat láthatunk, amelyeket a legények vettek ajándékba a lányoknak a búcsúban. A sarokban búboskemence áll, amelyet a konyhából fűtöttek. A hátsó házban találjuk a szövőszéket, bölcsőt és állókát, ami a mai járókának felel meg. A kamra jelenleg nyugdíjasklubként üzemel, ezért a különböző szerszámokat az istállóban és a szín alatt tekinthetjük meg.


Zsámboki lakodalmas – falusi lakodalom, ahogy’ régen volt

A település híres látványossága a Zsámboki Lakodalmas, melyet a helyi népi együttes és az Új Gyöngyösbokrétások csoport mutat be. A lakodalmas során a település szokásait, dalait mutatják be a hagyományőrző csoportok. A 3 órás program a százéves lakodalmas szokások forgatókönyve szerint zajlik:
A lakodalomba érkező vendégeket sokszoknyás menyecskék kínálják finom kaláccsal és pálinkával a lányos ház udvarán (a Lapu Istvánné Tájház). A vőlegény küldöttei kikérik a menyasszonyt, aki sírva búcsúzik szüleitől, majd a lakodalmas menet vidám énekszóval, dallal tánccal vonul a vőlegényes házhoz, ahol már gőzölög a hagyományos rigmusok keretében felszolgált, hagyományos ételekből álló többfogásos vacsora. Egymás után sorjáznak a zsámboki dalok, a menyasszonyt táncba hívják, először a rokonság, majd a vendégek, és akinek kedve tart, táncolhat kifulladásig.


Forrás: Zsámbok Önkormányzat honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Zsámbok):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer