Bábszínház az egész családnak!
Bábszínház az egész családnak!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

A Művészetek Háza Veszprémben 1993-ban jött létre, alapítója a város önkormányzata. Elsődleges feladata koordinálni a város, illetve a régió művészeti életét. Intézményünk négy kiállítóhellyel (Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, Csikász Galéria, László Károly Gyűjtemény – Dubniczay-palota, Pincegaléria) rendelkezik. Valamennyi képzőművészeti színhelyen a teljes év folyamán kortárs művészek alkotásainak bemutatására vállalkozunk.


Kiállítóhelyeinken rendezzük meg háromévenként a Tavaszi Tárlatot, immár rendszeresnek mondható, hogy külföldi művészek bemutatkozását is lehetővé tesszük. Évről-évre gyűjteményes kiállításokat is látogathatnak az intézményrészeinket felkeresők. Az intézmény születésekor már működött a Városi Képzőművészeti Alkotókör, amely 1999-ben vette fel a WIM (Veszprémi Vizuális Műhely) nevet.

A Tűztorony tövében működő intézményben jött létre 1993-ban a Vár Ucca Tizenhét Kiadó, amely 2000-ben Vár Ucca Műhely folyóirattá és kiadóvá alakult át. Intézményünkben rendszeresek a kiállítás megnyitók, könyv premierek, író-olvasó találkozók.

A Művészetek Házában két jelentős kamarakórus működik, a Hóvirág Énekegyüttes és a Cantilena Kamarakórus, illetve a Virtus Népzenei együttesnek biztosítunk helyet. Nyaranta szabadtéri hangversenyeket, illetve templomi orgonakoncerteket kínálunk a város polgárainak és a turistáknak. A Művészetek Háza ad otthont az Alig Színpad amatőr színjátszó csoportnak is. A veszprémi vár jelentős művészeti intézménye jó kapcsolatokat ápol a megyeszékhely több intézményével, civil szerveződésével, támogatja azon közösségek törekvéseit, amelyek a művészetek körébe tartozó művelődési formákban valósítanak meg közös projekteket. A Művészetek Háza tehát a művészet lehető legtöbb területén igyekszik nyilvánosságot biztosítani a környék és Európa alkotóinak, igényes művelődési feltételeket adni az érdeklődőknek. A Művészetek Háza részeként működik: a Tűztorony, a Hősök Kapuja, a Bakonyi-ház


Gyűjtemények:

Vass László Gyűjtemény

Veszprém Vár u. 3-7.

A Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény 2003. június 7-én nyílt meg. Ezzel a kulturális beruházással a vár egyik kitüntetett pontjának nagyszabású, példaértékű építészeti rehabilitációja valósult meg. A barokk és historizáló épületegyüttest – felújítva – az épített örökség részeként őrizte meg. A Vass-gyűjtemény veszprémi állandó kiállításával a modern és a kortárs konstruktivista szemléletű művészet új, európai centruma jött létre. Olyan gyűjtemény épült Veszprém városa, és az európai kultúra örömére, amely csak a huszadik század elején ismeretes magyarországi gyűjtemények nagyságával, jelentőségével vethető össze. A képtár megvalósítása az állami-, az önkormányzati-, és a magánszféra együttműködésének kitűnő példája.

László Károly Gyűjtemény - Dubniczay-palota

8200 Veszprém, Vár utca 29.

A veszprémi vár egyik legszebb késő barokk épületében, a Dubniczay- palotában 2006-ban nyílt meg a XX. század képzőművészetéből ízelítőt nyújtó László Károly Gyűjtemény.

A festmények, szobrok, grafikák többsége magyar művészek munkája. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál, Andrássy Kurta János a XX. század „klasszikusan modern” alkotói. A konstruktivizmus, a Bauhaus óriásai hangsúlyosan szerepelnek a gyűjteményben. Kassák Lajos négy képarchitektúrája látható, a képzőművészeti világ élvonalába tartozó Moholy- Nagy László grafikákkal és fotókkal szerepel. Beöthy István nevét hazánkban sokáig alig ismerték, holott Nyugat-Európában jelentős, iskolateremtő szobrászművészként, illetve művészet-teoretikusként tartották számon. Jelenleg Magyarországon a veszprémi László Károly Gyűjteményben látható a legtöbb alkotása.

Forrás: Az intézmény honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Művészetek Háza Veszprém