Bábszínház az egész családnak!
Bábszínház az egész családnak!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprémben állandó és időszaki kiállításokon, valamint különleges, érdekes eseményekre is várja látogatóit. A múzeum kiállításai, rendezvényei révén Veszprémről szól a világnak, és a világról szól a veszprémieknek. A múzeum gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. A múzeum kiállítóhelyei: Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Tűztorony, Hősök Kapuja, Várbörtön, Tanulmányi raktár. A múzeumi rendezvényekre, kiállításokra szeretettel várnak minden veszprémi lakost és a városban tartózkodó turistát, látogatót.


Programok, események

2017. szeptember 21-én, csütörtökön 16:30 órakor
Szaktárlatvezetés  a Szent László Emlékezete című kiállításban

Fogl Krisztián Sándor történésszel
Belépőjegy: 600 Ft/fő


2017. szeptember 26. 16:30 - 18:00
Debrecen … ” a holtig haza” - Szabó Magda életútja

Debrecen … ” a holtig haza” - Szabó Magda életútja (1917 – 2007) 100 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda. Születésének évfordulója alkalmából dr. Pilipkó Erzsébet, irodalmi muzeológus tart előadást az írónő életútjáról, a családjáról, az írói vénával megáldott szülők teremtette mesevilágról és a szemléletformáló szülővárosról, Debrecenről. Az előadást Szabó Magda-idézetek színesítik Dominek Anna, a Petőfi Színház művészének tolmácsolásában. Egy minitárlatban pedig bemutatásra kerül a LDM Irodalomtörténeti Gyűjteményében őrzött 12 darab Szabó Magda-levél, így a látogatók megismerhetik az írónő kézírását és aláírását is.
A program ingyenes!


2017. szeptember 27., 17:00–17:30
Lapbemutató: 2017. ősz

A Séd - Veszprémi kritikai lap 2017. évi őszi számának bemutatójára
Helyszín:
Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém, Erzsébet sétány 1.  (földszinti Tudástér)


2017. szeptember 29., 17:30–20:00
Bolygón innen, Földön túl - A kis herceg - 
Kiálllításmegnyitó
A Móra Ferenc Múzeum Bolygón innen, Földön túl - A kis herceg című vendégkiállításának ünnepélyes megnyitója
Időpont: 2017. szeptember 29., péntek 17.30
Helyszín: Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Köszöntőt mond: S dr. Perémi Ágota múzeumigazgató Laczkó Dezső Múzeum
Rostás Mónika a kiállítás koordinátora Móra Ferenc Múzeum
A kiállítást megnyitja: Gerölyné Joó Katalin szenior tanító
Közreműködnek a Szilágyi Keresztény Iskola diákjai
Megtekinthető 2018. március 4.


2017. szeptember 30., szombat 14-20 óra
Helikoptersimogató Nyíltnap

Veszprém, Török Ignác u. 5. Tanulmányi Raktár
Ingyenes Helikoptersimogató Nyíltnapot rendez a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárában kiállított helikopter helyreállításán dolgozó csapat 2017. szeptember 30-án, szombaton 14 és 20 óra között. A délután folyamán az érdeklődők megismerkedhetnek a Mi-24D harcihelikopterrel és a hozzá kapcsolódó műszaki kiszolgáló, valamint pilóta-felszerelésekkel. Egykori pilóta és helikopterszerelő szakemberek mutatják be a legendás harci technikát, és üzembe helyezik a helikopter már felújított külső-belső világítását egyaránt.


2017. október 5. 18:00 - 20:00
Szent László nyomában

A Laczkó Dezső Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2017. október 5-én a Tanárok Éjszakája című rendezvényét a múzeum Erzsébet ligeti épületében tartja. A csütörtöki program során bemutatjuk a múzeum közművelődési tevékenységét, ismertetjük a „Szent László emlékezete” kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai ajánlatokat, drámapedagógiai foglalkozásokat, és az intézmény új múzeumpedagógiai programjait Az este zárásaként pedig könnyed vetélkedő várja tanárokat.
A program ingyenes!

 Időszakos kiállítások

KINCSEK „SZENT GELLÉRT SZIKLÁJA” MELLŐL - Ásatások Bakonybél korai története nyomában
2017. június 24. - 2017. 
december 30.
Kiállítóhely:
Laczkó Dezső Múzeum
Kincsek „Szent Gellért sziklája” mellől - Ásatások Bakonybél korai története nyomában

A bakonybéli Szentkútnál végzett ásatások során egy teljességgel váratlan kincsre bukkantak a régészek 2016 őszén. A sziklatetőn épült Árpád-kori kápolna maradványain kívül egy körülbelül 150 darabos ezüstpénz-lelet került elő a szikla meredek oldalából. A lelet elhelyezkedése valószínűtlenné teszi, hogy csupán egy elvesztett erszény tartalmáról lenne szó. A hozzávetőleg három ökör értékének megfelelő pénzmennyiséget minden bizonnyal tudatosan rejtették el, a legkésőbbi veretű érme alapján 1230 után. Mivel a lelet kizárólag külföldi érméket (úgynevezett bécsi dénárokat) tartalmazott, könnyen elképzelhető, hogy egy idegen kereskedővel kötött üzlet emlékéről van szó. Az elrejtés helyét a sziklatetőn álló kápolna és talán egy azóta elpusztult fa vagy egyéb sajátosság jelölte. Maga a kápolna valószínűleg már a 12. században felépült, azonban – meglepő módon – még jóval a török hódítás előtt elhagyatottá vált. A feltárások eredménye alapján elképzelhető, hogy a kápolna alapítói Bakonybél szent remetéinek, Günthernek és Gellértnek lakhelyeként tisztelték a helyszínt, s ezért építtették ide a templomukat. A kiállítás a jövőre, 2018-ban 1000. évfordulóját ünneplő bakonybéli bencés monostor történetébe ágyazva mutatja be a Szentkút históriáját, mindehhez segítségül hívva a látványos leletanyagot is: a kápolna töredékeit, a mindennapi élet tárgyait és természetesen a díszes ezüstpénzeket.

Nagy Szabolcs Balázs
régész LDM

Szent László Emlékezete
2017. május 10 - 
 2017. december 30.
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum – 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
2017. június 25-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig
Szent László királyt Magyarország bajnokaként (Athleta Patriae), az árvák és a gyengék védelmezőjeként, a hajadonok megmentőjeként, igazságos, egyben szigorú törvényhozóként tartja számon a történelmi emlékezet. Az egyházszervezetet stabilizáló, a magántulajdont szigorúan védő törvényeivel a lovagkirály hozzájárult az önálló feudális állam megszilárdításához. A középkor legnépszerűbb szentje volt a Kárpát-medencében. Szent László kultusza az Anjou uralkodók és Luxemburgi Zsigmond uralkodásának idején volt a legnépszerűbb, ez tükröződik a korabeli irodalmi alkotásokban, krónikákban is (Anjou Legendárium 1330, Képes Krónika 1358, Thuróczi-krónika 1489, Nürnbergi Krónika 1493). A legendaírók az uralkodó egyéniségét rajzolják meg, a hősi jellemrajz és vitézség kidomborítása mellett vallásos erényei méltatásával teszik igazán nemessé az alakját.
Szent László király az egyedüli olyan szent, akinek életét freskóciklusokba foglalták a 13.-15. században.
A tárlat Szent László király életét, alakját és tiszteletét mutatja be, koronázásának 940. évfordulója, valamint szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. A kiállítás enteriőrjein végighaladva a kiállított tárgyak segítségével a látogató betekintést nyer a lovagkirály élettörténetébe, az őt övező legendák eredetébe, korának hangulatába.
A kiállításban megcsodálhatjuk a gazdag stíluselemekkel ábrázolt eszményített lovagkirály miniatúráit, a Nagy Lajos által veretett aranypénzeket, melyek egyik oldalán László glóriás alakja látható, kezében alabárddal és az országalmával. A kiállított veszprémi nemesség zászlaján a lovagkirály – Szent Istvánhoz hasonlóan – országát és koronáját Szűz Mária oltalmába ajánlja.
A kápolnának berendezett térben került elhelyezésre a híres Szent László-herma és a szenthez kapcsolódó emléktárgyak.
Bemutatásra kerülnek a korszakból származó régészeti leletek (függők, S-végű hajkarikák, karperecek, kardok, buzogány, nyílhegy, dárdahegy, kengyel, sarkantyú). Szent László király Somogyvárott 1091-ben megalapította a Szent Egyedről elnevezett bencés apátságot, melynek eredeti 11. századi elemeit is megcsodálhatja a látogató, ahogy a szerzetesi élet mindennapjait bemutató emlékeket is, mint például a könyvcsatok vagy kerámiák.
A kiállítás megvalósulását számos egyházi és világi intézmény, szervezet és magánszemély támogatta, akik segítségével és közbenjárására egy gazdag és páratlan kiállítás nyílik meg a látogatók előtt.
Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár; Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum;
A Magyar Piarista Tartomány munkatársai; Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár; Veszprémi Érseki Könyvtár; A Veszprémi Főegyházmegye plébániái és egyházi vezetői;
Szent László Emlékbizottság.

Forrás: szervezők


2017.09.19. - 2017.12.30.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva tartás:
Február 1-től: Kedd-vasárnap: 10.00-18.00
A nyitva tartási idő változhat, ezért mindig tájékozódjon honlapunkon!
A kiállítás változás és időpontváltozás jogát fenntartjuk!