Laczkó Dezső Múzeum programok 2021
Budapest Feszt országjáró turné fergeteges bulikkal! Irány Tahitótfalu!
Budapest Feszt országjáró turné fergeteges bulikkal! Irány Tahitótfalu!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Tisza-tavi Fesztivál a komolyzene, a természet és az aktív pihenés szerelmeseinek.
Tisza-tavi Fesztivál a komolyzene, a természet és az aktív pihenés szerelmeseinek.
Zamárdi Cirkuszpark & Resort
Zamárdi Cirkuszpark & Resort
Nyár a Balaton partján! - Tökéletes pihenés Zamárdiban privát stranddal!
Nyár a Balaton partján! - Tökéletes pihenés Zamárdiban privát stranddal!
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

Laczkó Dezső Múzeum programok 2021

2021.06.22. - 10.15.

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprémben állandó és időszaki kiállításokon, valamint különleges, érdekes eseményekre is várja látogatóit. A múzeum kiállításai, rendezvényei révén Veszprémről szól a világnak, és a világról szól a veszprémieknek. A múzeumi rendezvényekre, kiállításokra szeretettel várnak minden veszprémi lakost és a városban tartózkodó turistát, látogatót.

Program

Kiállításmegnyitó

Cholnoky Jenő és a Balaton című kiállításának megnyitója
2021.06.26. szombat 16:30 óra

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A kiállítást Rybár Olivér geográfus, földrajztanár, a Cholnoky család történetének kutatója nyitja meg. Cholnoky Tamás (Cholnoky Jenő unokája) köszönti a megjelenteket. 

Tábor 2021

Nyári tábor a Laczkó Dezső Múzeumban
Fedezd fel, éld át, készítsd el!
Nyári tábor a Laczkó Dezső Múzeummal a régi falusi világ hangulatában!

Szeretnél festőnövényeket gyűjtve túrázni a Balaton-felvidéken? Kipróbálni a nemezelés vagy a fazekas mesterség fortélyait? Felfedezni a Bakonyi Házat kívül-belül? A Bakonyban kirándulni? Menő pénztárcát készíteni üdítősdobozból?
Ha igen, gyere és tarts velünk a Laczkó Dezső Múzeum izgalmas napközis táborába, ahol a régi falusi élet érdekességeibe kóstolunk bele, és a felsoroltakon kívül sok játék és drámapedagógiai foglalkozás is vár rád!
A tábor időpontja: 2021. július 5 – július 9.
A tábort minimum 10, maximum 15 fő jelentkezése esetén rendezzük meg.

RégÉszHét – napközis tábor a Laczkó Dezső Múzeumban
Szeretnéd megismerni a régészek munkáját? Kirándulni elhagyott kolostorok romjaihoz? Római jellegű
falfestményt készíteni Balácán? Kipróbálnád a fémkeresőzést?
Ha igen, gyere és tarts velünk a Laczkó Dezső Múzeum izgalmas napközis táborába, ahol a múzeum
régészei segítségével megismerkedhetsz szakmájuk fortélyaival, kipróbálhatod saját tehetséged, valamint
sok játék és kézműveskedés is vár rád!
A tábor időpontja: 2021. július 12 – július 16.
A tábort minimum 10, maximum 15 fő jelentkezése esetén rendezzük meg.

Kiállítások a Laczkó Dezső Múzeumban:

Cholnoky Jenő és a Balaton című kiállítás
2021. június 26 - december 31.

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum Veszprém, Erzsébet sétány 1. 

Cholnoky Jenő (1870–1950) földrajztudós, egyetemi tanár veszprémi kötődésű értelmiségi családból, Veszprémben született, gyermekkorában itt élt, élete során később is mindig örömmel tért ide vissza és szívesen időzött környékünkön. Szakmai elismertségén túl, erős helyi gyökerei
indokolják, hogy megemlékezzünk róla. Mivel múzeumunk csak szerényebb hozzá kötődő anyagot őriz, kiállításunk „szélesebbre tárva az ablakot”, a Balaton kutatás keretében (amelyben Lóczy tanársegédeként ő is részt vett) mutatja be életútját és két kutatótársával, egyben legjobb barátaival (Lóczy Lajos, Laczkó Dezső) való kapcsolatát.

Lóczy Csopakon vásárolt nyaralója révén szintén kötődött vidékünkhöz. Laczkó kegyesrendi földrajz–természetrajz szakos szerzetes-tanár, geológus 1888-tól haláláig élt Veszprémben. 1903– 1932 között az általa szervezett Veszprémvármegyei Múzeum, 1912–1918 között egyben a
Veszprémi Piarista Főgimnázium igazgatója és a Piarista Rendház házfőnöke is volt. A Magyar Földrajzi Társaság 1891. március 7-i ülésén – Lóczy Lajos javaslatára – megalakult a Balaton Bizottság, amely külföldi példák nyomán (Bodeni-tó, Genfi-tó kutatása) legnagyobb hazai tavunk, a Balaton és környéke átfogó, természet- és társadalomtudományi szemléletű kutatását tűzte ki céljául. A kutatást indokolta, hogy akkoriban még csak rendkívül szerény ismeretekkel rendelkeztünk legnagyobb hazai tavunkról. Ugyanakkor az 1863-ban a tó déli-, majd 1909-től az északi partján is megépült vasútvonal hatására várható volt, hogy a tó rövidesen turisztikai és nyaraló célponttá válik.

A kutatást a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium, a Földművelésügyi Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia, Hornig Károly veszprémi püspök, Veszprém és Zala vármegyék, s több magánszemély (pl. a természettudományok iránt rendkívül érdeklődő Semsey Andor földbirtokos) rendszeresen támogatták. A Bizottság saját költségvetéssel rendelkezett. A remek szervező Lóczynak a legjobb hazai és külföldi szakemberekből álló, mintegy 70 fős csapatot sikerült létrehoznia, akik közösen dolgoztak a kitűzött tudományos célokért. Mindezt egy olyan korban, amikor az egyre erősbödő nemzeti nacionalizmusok ellentétei rövidesen az első világháborúhoz vezettek.

Kutatásaik eredményét „A Balaton Tudományos Tanulmányozásának Eredményei”című, mintegy harminckötetes monográfia-sorozatban tették közzé. Bár a világháború, majd a forradalmak erősen lassították a kutatás korábbi ütemét, az gyakorlatilag csak Lóczy halálával (1920) ért véget. 2020-ban elmondhattuk, hogy Cholnoky 150 éve született, 70 éve halt meg, Laczkó 160 éve született, Lóczy 100 éve hunyt el. Cholnoky pedig éppen 100 esztendeje tevékenyen részt vett a m. kir. Külügyminisztérium Tudományos Osztálya a trianoni béketárgyaláshoz különféle segédanyagokat előkészítő (statisztikák, térképek, pl. a nevezetes „carte rouge” stb.) munkálataiban is.

A közbejött koronavírus járvány miatt kiállításunk egy évvel eltolódott. Ám munkásságuk kerek évfordulóktól függetlenül is értékes. Eredményeik örökre beépültek Veszprém és környéke szellemi, kulturális örökségébe. Ezekre térségünk valamennyi lakója – és ugyanakkor minden magyar ember – napjainkban is méltán büszke lehet.

A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa project egyik elemét alkotó kiállítást az érdi Magyar Földrajzi Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum zirci Bakonyi Természettudományi Múzeuma műtárgy-kölcsönzéssel segíti.

A kiállítás 2022-ben a kölcsönző intézményekben lesz megtekinthető.
Rainer Pál

„Vidd el a te faludba…” Molnár Mária misszionárius melanéziai gyűjteménye
2021. június 10 - szeptember 15.

csütörtök-szombat 10-18
Veszprém, Erzsébet sétány 1.

A Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek Múzeuma egy nagyon érdekes anyagot őriz az Admiralitás-szigetekről. A tárgyak (203 db az Admiralitás-szigetekről, 6 db Új-Guineáról és Új-Irlandról, 5 tárgy Dél-Kelet Ázsiából és némi természettudományos anyag – főleg csigák és kagylók) Molnár Mária misszionárius gyűjteményét képezik, aki 1928 és 1943 között a szigeteken dolgozott.
Molnár Mária 1886. szeptember 11-én született Várpalotán. Később a családja Budapestre költözött, ahol jelentkezett diakonisszaként a Bethesda kórházba: befejezve tanulmányait hivatásos ápolónő lett. Különböző kórházakban dolgozott, még az I. világháború idején is.
Mint a Győri Református Egyházközség diakonisszája 1925-ben Németországba utazott, ahol megismerkedett a Liebenzelli Missziós Intézet munkásságával, és elhatározta, hogy külmissziói szolgálatot vállal. 1928 elején érkezett meg az Admiralitás-szigetekre, és kezdett dolgozni előbb Manus, majd később a kis Pitilu és Pak szigeteken. Először 7 évet töltött kint, majd visszatért rövid időre Magyarországra 1935-ben. A gyűjteményét ekkor hozta magával. Hazájában több helyen tartott előadásokat a kinti élményeiről, majd a következő évben visszatért Manusra. Jelentős ápolónői gyakorlata (a helyi őslakosok a szigeten a „Missziz doctor” nevet adták neki) és kedves lénye biztosította számára a lakosság megbecsülését. A II. világháborúban a japán hadsereg elfoglalta Manust és a környező szigeteket. Molnár Máriát 1943 áprilisában a japánok az összes többi, a szigeteken élő misszionáriussal együtt megölték.

Molnár Mária nem volt hivatásos néprajzkutató, mégis nagy hozzáértéssel válogatta ki azokat a tárgyakat, amelyek a legjobban szemléltetik a helyi őslakosság mindennapi életét. Hazaküldött leveleiben megpróbált beszámolni a szigetlakók szokásairól is. Gyűjteményét a Hajdúböszörményben tervezett Külmissziói Iskola múzeumának szánta szemléltető anyagként. Amikor elmondta a Manuson élőknek, hogy szeretné megmutatni saját honfitársainak, hogyan élnek az emberek a szigeten, mindenki igyekezett mindenféle tárgyakat adni, mondván
„Missziz, vidd el a te faludba, hadd lássák, hogy mit tudunk!”. Ottlétekor a szigetcsoport lakosságának száma mintegy 14 ezer fő volt, falvanként 100–200 lakossal. A gyűjtemény ezt az időszakot mutatja be: a lakosság mindennapi életét, háztartási eszközeiket, a halászat - vadászat szerszámait, ruhákat és ékszereket. A fotókon (melyeket ő vagy más misszionáriusok készítettek) láthatjuk az általa említett embereket és életének jeleneteit, amikor éppen játszik velük vagy tanítja az általa annyira szeretett gyerekeket.
Az Admiralitás-szigetek népeinek története meglehetősen jellemző Óceániában. Ez a kis gyűjtemény, mely az ottani nép tárgyi- és szellemi kultúráját mutatja be egyben, a melanéziai kultúrák egészének átalakulási folyamatát is szemlélteti. Ez az életmód, melyet megpróbáltunk megismertetni látogatóinkkal, már javarészt a múlté, nagy vonásaiban letűnt világot tükröz, az 1930-as évek világát.
Az Admiralitás-szigetek mai lakói az elmúlt évtizedek során megtapasztalhatták a „civilizáció” áldásait és átkait egyaránt, s ma már ők is a „fejlődés” általánosan elfogadott irányvonalát követve élnek…
Lugosban (Manus sziget) a Molnár Máriáról elnevezett leánykollégium őrzi feledhetetlen emlékét.

dr. Antoni Judit
régész, néprajzkutató, a kiállítás kurátora

Magyar Világ 1938–1940
Fedezz fel egy világot... - Időutazás a második világháború előtti utolsó békeévek Magyarországára.

2021. október 15-ig

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1938–1940-ben Magyarország változóban volt. A békés területi revíziókkal letörni látszódtak Trianon bilincsei, ugyanakkor a Harmadik Birodalom közvetlen szomszédsága és egyre növekvő európai befolyása, majd a kirobbanó második világháború egyre jobban veszélyeztette a magyar önállóságot.

A világháború veszélyeit azonban a magyar társadalom még kevésbé érezte, a legtöbben hittek abban, hogy a nagy háború pusztításai annyira élénken élnek még az emlékezetben, hogy elkerülhető az újabb világégés. Ekkor a magyar társadalom nagy része a politikai események közül a békés területi revíziókra és az 1939-es választásra figyelt, amely egészen 1994-ig az utolsó olyan – a jogi kereteket és a lebonyolítást tekintve többnyire – demokratikus választás volt, amikor az ország területén nem voltak idegen megszálló csapatok. A magyar társadalom középrétege ekkorra újra megerősödött, jelentős lett a polgárság, a vidéki öntudatos parasztság biztosítani tudta saját megélhetését, ugyanakkor legendák keringtek az erzsébetvárosi Csikágóról, a budapesti alvilág központjáról, és égető szociális probléma volt a külvárosi nyomortelepek lakosainak ellátása, a vidéki parasztság helyzetének javítása, a földkérdés.

Ez a korszak a színházak, kávéházak, magyar filmek aranykora, amikor berobbant a köztudatba búgó hangjával Karády Katalin és olyan csillagok mellett foglalhatott helyet, mint Muráti Lili, Tolnay Klári, Jávor Pál vagy Páger Antal.

1938-ban a Szent István-emlékév és az Eucharisztikus Világkongresszus alatt a magyarság megmutatta, hogy a totalitárius diktatúrák és a szélsőséges eszmék térnyerése ellenére ragaszkodik keresztény gyökereihez. Ekkor indult el a Győri program, amely biztosította Magyarország fegyverkezési egyenjogúságát, és óriási löketet adott a gazdaságnak, ugyanakkor érezhetőbbé tette az újabb világégés közeledtét.

A békés területi revízióknak köszönhetően ebben a három évben három alkalommal tért vissza nagyobb terület az anyaországhoz, amelyek lakossága döntően magyar volt ugyan, de százezres nagyságrendben lettek Magyarország állampolgárai más nemzetiségű személyek, akiket az állam széleskörű nyelvi, közigazgatási, oktatási jogokat biztosítva fogadott, ugyanakkor megszületett az első két zsidótörvény, és érezhetően növekedett az antiszemitizmus.

A kiállítás célja, hogy a korszak politikai, társadalmi és művészeti életét interaktív eszközökkel, 20 tematikus részen keresztül úgy mutassa be, ahogy azt az adott kor emberei látták és átélték, ezáltal egy pillanatképet kapjunk a ’30-as évek végének Magyarországáról.

A Nemzeti Múzeumban sikerrel bemutatott Magyar Világ 1938–1940 kiállítás új helyszínen, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban várja a látogatókat 2020. október 21-től 2021. június 6-ig.

Forrás: Szervezők


2021.06.22. - 2021.10.15.
Találatok száma: 21

Baláca Panzió

Baláca Panzió

Elegáns, első osztályú panziónk, mely egyidejűleg 35 fő befogadására alkalmas, ingyenes parkolóval, 17 teljesen felszerelt, összkomfortos szobával - amelyből egy akadálymentesített - valamint italbárral áll a pihenni és kikapcsolódni vágyó hazai és külföldi vendégek rendelkezésére. Nyugodt, csendes ... Bővebben


Dog Garden Home Kutyapanzió és Kutyanapközi Veszprém

Dog Garden Home Kutyapanzió és Kutyanapközi Veszprém

Kutyapanziónk várja rövidebb, hosszabb időre családi kedvenceiteket. Bővebben


Erdei Panzió

Erdei Panzió

Az Erdei Panzió városunk egyik legszebb részén, a Veszprémi Állatkert bejáratától 250 m-re található. A Balatonon és a Bakonyon kívül, a Séd-völgy kiránduló helyei és a hozzá tartozó műemlékek is várjákvendégeinket. Bővebben


Ezüsthíd Hotel **** és Étterem

Ezüsthíd Hotel **** és Étterem

Az Ezüsthíd Hotel Veszprém nyugati részén, egy kellemes, családias hangulatú kertvárosi övezetben található, a belvárostól 800 m-re. Az újonnan nyíló szálloda széleskörű szolgáltatásaival ideális helyszín szabadidős turisták és üzleti utazók, rendezvények részére is egyaránt. Bővebben


Gyarmati étterem és panzió

Gyarmati étterem és panzió

A panzió a Veszprémet övező körgyűrű és a Balatonfüredi út kereszteződésétől 300 méterre van. Ha üzleti úton van, nyaral, szeretteivel családi szobáink egyikében pihenni szeretne, vagy az otthon biztonságát adó szállásra vágyik akkor panziónk ideális választás. Hazai és különleges ételekkel várjuk ... Bővebben


Hotel Garni

Hotel Garni

A város szívében, a vásárcsarnok és az autóbusz-pályaudvar szomszédságában, családi környezetben várjuk vendégeinket. Gyalogosan, parkolási gond nélkül elérhető a város sétálóutcája és nevezetességei. Bővebben


Hotel Gizella*** és Étterem

Hotel Gizella*** és Étterem

Az első magyar királyné nevét viselő szálloda és étterem Veszprém történelmi városrészében, a vár tövében helyezkedik el. Ajánljuk ezt a környezetet mindazoknak, akik szeretnek feltöltődni a természet és a tradíciók szépsége által. A hotel éttermének szellemisége is ezt sugározza. A vár ódon, ... Bővebben


Hotel Historia & Historante ****

Hotel Historia & Historante ****

A szálloda Veszprém belvárosában fekszik, közel az Óváros térhez. 29 férőhellyel rendelkezik. A műemlék épületben kialakított kis szállodához 60 fős rendezvényterem tartozik, az éttermet egy 80 fős pinceterem egészíti ki. Bővebben


Hotel Historia Malomkert

Hotel Historia Malomkert

A festői környezetben megálmodott Hotel Historia Malomkert a műemlék épületek különlegességével, egyedi stílusával és egyedülálló panorámával a Veszprémi Várra várja a pihenésre, városnézésre érkezőket és üzleti utazókat. Legyen részese nem mindennapi élményekben szállodánkban! Bővebben


Hotel Jade

Hotel Jade

A Hotel Jade Veszprém nyugati részén, egy kellemes, családias hangulatú kertvárosi övezetben található, a belvárostól 800 m-re. A szálloda széleskörű szolgáltatásaival ideális helyszín szabadidős turisták és üzleti utazók részére is egyaránt. Szállodánk apartmanokkal, kétágyas illetve háromágyas ... Bővebben


1 2 3   


Találatok száma: 23

Daiquiri Kávéház és Koktélbár Veszprém

Daiquiri Kávéház és Koktélbár Veszprém

A Daiquiri Kávéház és Koktélbár célja, hogy otthon érezd magad. Bárhonnan jössz, bárhová mész. Barátságos, nem zsúfolt, igényes és kellemes. Elvonulhatsz egy védett sarokba, vagy ülhetsz az internet előtt. Bővebben


Gyarmati étterem és panzió

Gyarmati étterem és panzió

A panzió a Veszprémet övező körgyűrű és a Balatonfüredi út kereszteződésétől 300 méterre van. Ha üzleti úton van, nyaral, szeretteivel családi szobáink egyikében pihenni szeretne, vagy az otthon biztonságát adó szállásra vágyik akkor panziónk ideális választás. Hazai és különleges ételekkel várjuk ... Bővebben


Incognito Kávézó Veszprém

Incognito Kávézó Veszprém

Szeretettel várunk kávézónkba, Veszprém szívében baráti környezetben. Bővebben


Kultúrmacska Kávézó Veszprém

Kultúrmacska Kávézó Veszprém

A kávék illata, teák harmóniája, meghitt hangulat és barátaink: a cicák - Kultúrmacska Kávézó Veszprémben. Egy klasszikus kávézóba érkezel, kicsit hátrébb megtalálod azt a bizonyos meghitt sarkot. Bővebben


Lucifer Pizzéria

Lucifer Pizzéria

Pizzériánk étlapjának egyediségét – a kiváló minőségű alapanyagok és a gazdag feltétek mellett – városunkban egyedülállóként, a fatüzelésű kemencében sült pizzái garantálják. Termeink kiválóan alkalmasak családi, baráti összejövetelek lebonyolítására, meghitt, romantikus randevúkra, és nem utolsó sorban, ... Bővebben


Malomkert Sörház

Malomkert Sörház

A festői környezetben megálmodott Hotel Historia Malomkert különleges szolgáltatásai közé tartozik a saját látvány sörfőzde és söröző, mely helyszíne lehet baráti összejöveteleknek és üzleti találkozóknak egyaránt. A sörözőhöz a házi csapolt sörökön kívül italritkaságok dukálnak: kézműves sörök és ... Bővebben


Oliva Hotel & Étterem Veszprém

Oliva Hotel & Étterem Veszprém

Hangulatos kis szálló, és a Balaton top10 éttermének egyike Veszprémben! Veszprém történelmi belvárosának szívében, közvetlenül a városközpontban, nyugodt környezetben, a vártól pár perc sétára mediterrán hangulatú szobákkal és étteremmel várjuk kedves Vendégeinket! Bővebben


Schőnig Cukrászda és Kávéház Veszprém

Schőnig Cukrászda és Kávéház Veszprém

Vállalkozásunkat közel húsz éve kezdtük, még a Zöld alma cukrászdával. Aztán 2004-ben elkészült saját üzletünk, Veszprém közkedvelt kertvárosában, a Jeruzsálemhegyen, mely hangulatos, igényes cukrászdája lett városunknak. Nyáron nagy teraszunk csobogóval, kerti tóval, aranyhalakkal, finom fagylaltjainkkal, ... Bővebben


Völgyikút Ház Étterem és Panzió Veszprém

Völgyikút Ház Étterem és Panzió Veszprém

Veszprém egyik legszebb fekvésű, csendes övezetében, egyhektáros park szomszédságában várja igényes, pihenésre, sportolásra, testi és szellemi felfrissülésre vágyó vendégeit a városközpontban a Völgyikút Ház. Bővebben


Cake Couture Cukrászat, Süti Üzem

Cake Couture Cukrászat, Süti Üzem

Reformsütik és `nagyisütik`. Cukor, szénhidrát, plusz kg-ok... Felejtsd el! Bővebben


1 2 3   


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Hasonló ajánlatok

Déri Múzeum programok 2021 Debrecen
Déri Múzeum programok 2021 Debrecen
  • Debrecen
2021. augusztus 17. 16:30
Palóc Múzeum programok 2021 Balassagyarmat
Palóc Múzeum programok 2021 Balassagyarmat
  • Balassagyarmat
2021. augusztus 2 - 6.

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
8200 Veszprém , Erzsébet sétány 1.
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Prémium élmények

Online jegyvásárlás