Ne hagyja ki, felejthetetlen lesz ez a színházi élmény!
Ne hagyja ki, felejthetetlen lesz ez a színházi élmény!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprémben állandó és időszaki kiállításokon, valamint különleges, érdekes eseményekre is várja látogatóit. A múzeum kiállításai, rendezvényei révén Veszprémről szól a világnak, és a világról szól a veszprémieknek. A múzeum gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. A múzeum kiállítóhelyei: Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Tűztorony, Hősök Kapuja, Várbörtön, Tanulmányi raktár. A múzeumi rendezvényekre, kiállításokra szeretettel várnak minden veszprémi lakost és a városban tartózkodó turistát, látogatót.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Esemény

2018. január 20. szombat 15:00 - 18:00
Technikabemutató és alkotóműhely

sokszorosító grafikai eljárásokról Kondor Béla munkássága kapcsán
Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.
2018. január 20-án, szombaton 15 órakor kerül sor a Laczkó Dezső Múzeum „Ez vagyok, ez a formám” – Kondor Béla, a grafikus című időszaki kiállításának finisszázsára.
A kiállítás tereiben Jáger István grafikusművész vezetésével technikabemutatóval egybekötött alkotóműhelyre várjuk a kedves érdeklődőket. A délután során a gyermekek és a felnőttek egyaránt megismerkedhetnek a sokszorosító grafika néhány technikai fogásával, eszközével, valamint mindenki kipróbálhatja a monotípia készítés izgalmas folyamatát. Kondor Béla múzeumi gyűjteményének bemutatása mellett, megtekinthető a program során a Kogart Galéria Kondor Béláról készített kisfilmje (2006).

Belépőjegy a kiállításra és az alkotóműhelyre: 800,-/fő

NÉZŐPONTOK
Tárlatvezető: Pintér Viktória irodalmár
2018. január 13., szombat 15 óra

Laczkó Dezső Múzeum
Bolygón innen, földön túl – A kis herceg
A Laczkó Dezső Múzeum a Bolygón innen, földön túl – A kis herceg című kiállításhoz kapcsolódóan Nézőpontok címmel szaktárlatvezetés sorozatot indít. Olyan neves művészek, irodalmárok részvételével, mint Pintér Viktória irodalmár, Gerölyné Joó Katalin pedagógus, Brassai Zoltán irodalomtörténész. A harmadik különleges tárlatvezetést Pintér Viktória irodalmár tartja 2018. január 13-án, szombaton 15 órai kezdettel. Belépő 700 Ft/fő

2018. február 1., 17:00–19:00
Könyvbemutató - Koncz Pál: Papírmívesség és könyvművészet

Könyvbemutató a Laczkó Dezső Múzeumban (Veszprém, Erzsébet sétány 1.)
2018. február 1-én, csütörtökön 17 órakor kerül sor a Laczkó Dezső Múzeum gondozásában megjelenő Koncz Pál: Papírmívesség és könyvművészet Veszprém megyében a 18–20. században című kötet bemutatójára. A kötetet szerkesztette Jakab Réka.
A kötetet bemutatja: dr. Horváth Gergely Krisztián történész
A rendezvény ingyenes.

Kockanapok - LEGO® építmények kiállítása a Laczkó Dezső Múzeumban
2018. február 6-11

Vannak gyermekeid? Esetleg Te vagy LEGO® bolond?
Akár kislányod, akár kisfiad van, kiállításunkon mindenki számára érdekes és ritka LEGO® kompozíciókat mutatunk be!
A játszó sarkunkban pedig kedvedre szusszanhatsz egyet, míg a gyerkőceid építkeznek vagy részt vesznek az óriás mozaikok kirakásában.
Nyitvatartás:
kedd-péntek: 09.00-18.00
szombat: 09.00-19.00
vasárnap: 9.00-18.00
Belépőjegy árak:
Gyermek: 700Ft (14 éves kor alatt)
Felnőtt: 900Ft
2 éves kor alatt ingyenes

Időszakos kiállítások

Bolygón innen, Földön túl –A kis herceg
2017. szeptember 29.-2018. március 4-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
A kiállítás koordinátora Rostás Mónika, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa

A Kis herceg kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeum hosszú éveken keresztül dédelgetett álma volt, mely végül 2015-ben valósult meg. A tárlat létrejöttét azoknak a litográfiai nyomatoknak a megvásárlása jelentette, melyeket az író, Antoine de Saint-Exupéry készített. Ezek azok a kultikussá vált illusztrációk, melyek mindannyiunk fejében megjelennek, amikor a Kis hercegre gondolunk. A nyomatokon találkozhatunk magával a főszereplővel, de megjelenik a Rózsa, a Róka, a különböző bolygók, és a regény legizgalmasabb történetei is.
A kiállítás létrehozásával az volt a célja a szegedi múzeumnak, hogy főként a gyermekek számára minél izgalmasabb, újszerűbb formában mutassa be a legendás regényt. A tárlat kipróbálható installációi (a pucolható vulkán, a mozgatható naplementék, a hinta, a rózsáskert tüskéi, vagy épp Saint-Exupéry utazásainak vonalai) mind-mind azt a célt szolgálják, hogy a gyermekeket minél inkább bevonják a történetbe az óvodásoktól kezdve egészen a középiskolásokig. Emellett a létrehozók célja volt az is, hogy a látványvilág a gyermekek mellett a felnőtteket is elvarázsolja, és a gyermekkorban olvasott történetet újraértelmezhessék, újra átélhessék.
A bevezető rész hangsúlyozza a regény egyetemességét a sok-sok kiállított borítóval, hiszen a Kis herceg 226 nyelven jelent meg, valamint érzékelteti, hogy az író a számok bűvöletében írta meg könyvét. Egy varázslat segítségével jutunk el a Kis herceg bolygójára, ahol segíthetünk a vulkánok pucolásában is.
A következő egységben megnézhetjük a könyv Exupéry által készített illusztrációit. Innen 6 kisbolygót látogatunk meg, majd a sivatagba érkezve láthatjuk a repülőgép-roncsokat, utazgathatunk a földrészek között, valamint megismerkedhetünk a Kis herceg rókájával.
A kiállítás egy igazi elvarázsolt utazásra hívja a kicsiket és nagyokat, ahol néhány percre, vagy akár néhány órára is elmerülhetnek a Kis herceg csodálatos, misztikus világában.
A kiállítás eredeti koncepciójának megálmodója Kiss Ágnes bábművész és rendező. A látványvilágot Szűcs Eszter Anita képzőművész tervezte.

Rostás Mónika A kiállítás koordinátora Móra Ferenc Múzeum

„Ez vagyok, ez a formám” – Kondor Béla, a grafikus
2017. október 19.-2018. január 21-ig, hétfő kivételével 10-tól 18 óráig

Laczkó Dezső Múzeum: 8200 Veszprém, Erzsébet sétány 1.
A kiállítás kurátora Sipos Anna művészettörténész (LDM)

Kondor Béla (1931-1972) több volt, mint pusztán festő, grafikus, költő, zenész vagy fotós. Elementáris erejű egyénisége új irányt nyitott a magyar művészet történetében. Konstruktív volt, expresszív, fantáziája a szürrealizmustól sem riadt vissza. Formanyelve ugyanakkor a hagyományokhoz is kötődött, metszetei első sorban Albrecht Dürer, William Blake és Hieronymus Bosch műveire reflektálnak.
Az 1950-es években kezdte meg tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, amikor a kultúrpolitika meghatározta, milyen stílusban dolgozhatnak a művészek, sőt előírta, hogy a szovjet művészet példáját szem előtt tartva, a szocialista realista kifejezésmódot kövessék.
Kondor eleinte festőnek tanult a főiskola freskó tanszakán, Szőnyi István osztályában, de mivel képtelen volt azonosulni annak művészetszemléletével és oktatási módszerével, átkerült a grafikai tanszékre, ahol Koffán Károly és Barcsay Jenő mellett elkezdhetett kibontakozni egyedülálló egyénisége. Diplomamunkája, az 1956-ban elkészült, Jelenetek Dózsa György idejéből című rézkarcsorozata kiforrt, senkihez sem hasonlító stílust tükröz, amelynek formanyelve a művészettörténeti hagyományokból is merít.
Már gyermekkorától fogva vonzották a repülők, a repülés és az űrkutatás. Festményein és grafikáin gyakran uralják a képi kompozíciót vonalakkal körülírt, megrajzolt szerkezetek. A madarakat is mechanikus, gépszerű felfogásban ábrázolta. A szerkezeti megoldás és a repülésélmény volt fontos számára akkor is, amikor modellszerű repülőgépeket jelenített meg.
Kondor Béla művészetét nehéz elhelyezni a magyar művészet áramában. Már pályája indulásakor megosztotta kritikusait: volt része elutasításban és elfogadásban egyaránt. Halála után műtermében másfél ezer mű, köztük festmény, grafika, rajz, fotó és verskézirat maradt. 1974 tavaszán az állam megvásárolta a hagyatékot, elsősorban a Magyar Nemzeti Galéria részére, de vidéki múzeumokba is került az alkotásokból. A döntésnek köszönhetően ma a veszprémi múzeum gyűjteményében 76 darab Kondor mű található, a tárlat anyagát ebből a kollekcióból válogattuk. A rézkarcok, litográfiák és monotípiák mellett olyan egyedi rajzok és festmények is bemutatásra kerülnek új időszaki kiállításunkon, amelyek a művész 1984-ben rendezett nagy gyűjteményes kiállítása óta nem voltak láthatóak.

Sipos Anna művészettörténész Laczkó Dezső Múzeum

Forrás: szervezők


2018.01.12. - 2018.03.04.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva tartás:
Február 1-től: Kedd-vasárnap: 10.00-18.00
A nyitva tartási idő változhat, ezért mindig tájékozódjon honlapunkon!
A kiállítás változás és időpontváltozás jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó időpontok

2018.02.13. - 2018.06.12. Múzeumi Szabadegyetem Laczkó Dezső Múzeum Veszprém 2018
Találatok száma: 1

Hotel Magister

Hotel Magister

A Hotel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas ...
loading...
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
Laczkó Dezső Múzeum kiállítások és programok 2018