Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.
Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprémben állandó és időszaki kiállításokon, valamint különleges, érdekes eseményekre is várja látogatóit. A múzeum kiállításai, rendezvényei révén Veszprémről szól a világnak, és a világról szól a veszprémieknek. A múzeum gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. A múzeum kiállítóhelyei: Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Tűztorony, Hősök Kapuja, Várbörtön, Tanulmányi raktár. A múzeumi rendezvényekre, kiállításokra szeretettel várnak minden veszprémi lakost és a városban tartózkodó turistát, látogatót.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Esemény

2018. március 13. kedd 16:30 - 18:00
Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018
A katonagombtól a repülőgép szárnyig - múzeumunk militária gyűjteménye és az ehhez kapcsolódó kutatások

Helyszín:
Laczkó Dezső Múzeum
A Múzeumi Szabadegyetem márciusi előadására 2018. március 13-án, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum.

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a Laczkó Dezső Múzeum Militaria Gyűjteményét mutatja be. A téma Rainer Pál, történész előadásában kerül bemutatásra.

Az előadás a Laczkó Dezső Múzeum Militaria Gyűjteményét mutatja be. Ez voltaképpen egy nem létező, vagy pontosabban egy bújtatott gyűjtemény, hiszen az ezen tematikához tartozó műtárgyak zömmel az Iparművészeti és a Történeti Gyűjtemény darabjai. De találhatók még további, a témába illő darabok a Régészeti-, a Numizmatikai -, a Néprajzi-, a Történeti Fénykép-, vagy a Történeti Adattári Gyűjteményekben is.
A gyűjtemény a katonaélet és egyéb fegyveres testületek életének legkülönfélébb darabjait tartalmazza: pl. fegyver, felszerelési tárgy, ruházat, rangjelzés, kitüntetés, jelvény vagy ezeknek darabjai, kiegészítői, lószerszám, lovas felszerelés, zászló, emléktárgyak, fénykép, tábori levelezőlap, iratanyag, plakát etc.
Az anyag zöme az I. és II. világháborúhoz, a Magyar Néphadsereghez és Rendőrséghez, a Munkásőrséghez, a hazánkat 1944-1991 között megszálló Szovjet Hadsereghez köthető. De találhatók itt a közép- és török korhoz, az 1848/49-es szabadságharchoz, az Európán kívüli egzotikus világhoz vagy éppen a 18-19. századi vadászatokhoz kapcsolódó emlékek is.
Az előadás kitér arra is, hogy milyen a gyűjteményhez kapcsolódó kutatások, kiállítások, foglalkozások, programok folytak/folynak múzeumunkban. /  Rainer Pál Történész, LDM

2018. március 15., 9:30–13:00
Ez a mi ünnepünk - Március 15. a múzeumban

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum Veszprém, Erzsébet sétány 1.
Program:
9.30–10.00 térzene a múzeumlépcsőn a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekarral –művészeti vezető: Zeitler Dénes karnagy
10.00–13.00 Történelmi kézműves játszóház a Szarvaskör Egyesület közreműködésével (mézeskalács, lovacska, kokárda készítés)
11.00 „Ezernyolcszáznegyvennyolc te csillag” - Rainer Pál történész műtárgybemutatója a 2018. április 11-én nyíló időszaki kiállításhoz kapcsolódóan
12.30 A „Táborállás” Daloskör fellépése
A programon való részvétel ingyenes!
A rendezvény ideje alatt kézműves játékok vásárlására van lehetőség.
A Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Hősök Kapuja Látogatóközpont ingyenesen látogatható 2017. március 15-én.
Az ingyenesség A színek költészet című kiállításra nem érvényes.
Jegyárak:
Felnőtt: 1500 Ft/fő
Diák/Nyugdíjas: 900 Ft/fő
A Tűztorony 400 Ft/fő áron tekinthető meg.
Tűztorony ünnepi zenéje 7– 20 óráig:
“Kossuth Lajos azt üzente” című toborzó dal


2018. március 17. szombat 15 óra
Ingyenes Szaktárlatvezetés Marc Chagall A színek költészete című kiállításban Sipos Anna művészettörténésszel

Maximális létszám 25 fő, megértésüket köszönjük!
Felhívjuk figyelmüket, hogy a díjmentesség csak a tárlatvezetést érinti.
Belépőjegyárak:
Felnőtt: 1500 Ft
Diák/Nyugdíjas: 900 Ft ​


2018. március 29., csütörtök 10:00–13:00
Húsvétváró Élet a Bakonyi Házban

10.00-13.00
Húsvéti népszokások, műtárgytotó
Népi játékudvar
Húsvéti üvegcse díszítés
Írókázás – Hozz kifújt tojást, díszítsd ki nálunk!
Terítéken a torma – reszeld magad
10.00
„Legyenek jók, adjanak két tojást, ha keveslik, adjanak négyet.” - tojásadomány gyűjtés racsnival
Hajdu Péter és néptánccsoportja
12.00
Böjti tengeri kásás káposzta kóstolás
12.30
Locsolkodás
Hajdu Péter és néptánccsoportja

A programváltozás jogát fenntartjuk!


2018. május 19., 9:00–16:00
III. Veszprémi Honvédelmi Nap

Török Ignác utca 5, Veszprém 8200
Idén már harmadjára, a korábbi évek nagy érdeklődésére tekintettel a Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU szervezésében idén is megrendezésre kerül a III. Veszprémi Honvédelmi Nap, a honvédelem napja alkalmából. Az érdeklődők különböző technikai eszközöket, hagyományőrzőket és katonai bemutatókat is láthatnak majd ingyenes rendezvényünkön.

Időszakos kiállítások

A színek költészete  Chagall műalkotásai a Laczkó Dezső Múzeumban
2018. február 16. - 2018. április 29.

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

Chagall A színek költészete. A kiállítás kurátora Sipos Anna művészettörténész.

A Laczkó Dezső Múzeum 2018 februárjában nyitotta legújabb, képzőművészeti kiállítását, mely a sokszínű és álomszerű képeiről ismert Marc Chagall alkotásaiból válogat. 
Február 16-tól április 29-ig tekinthető meg a Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítása, amely a 20. század egyik legsikeresebb művésze, Marc Chagall (1887-1985) több mint 150 alkotását mutatja be. Chagall álomszerű képein keresztül egy olyan képzeletbeli világ tárul elénk, ami dacol a természet törvényeivel. Nem csoda, hiszen a valóság szó szerinti ábrázolását nem pusztán unalmasnak, hanem egyenesen idegesítőnek találta. Ezért művein merész színeket használt és naiv stílusban ábrázolta a figurákat. Sajátosan költői festésmódot alakított ki, ami sokat merít orosz és zsidó örökségének kincseiből.
Bár a csaknem 80 évet átfogó pályája során Chagall mindig kapcsolatba került a legfrissebb és dominánsabb művészeti irányzatokkal, egyikhez sem csatlakozott, megmaradt a rá olyannyira jellemző figurális, lírai ábrázolásmód mellett. Kerülte a teljes absztrakciót, de a színek kifejezőerejét igyekezett a legjobban kihasználni. Nem csak tekintélyes mennyiségű, nagy hatású festményt, grafikát és rajzot hagyott hátra, hanem szobrok, kerámiák, festett üvegablakok, mozaikok és szőttesek egész sorát is.
Az 1940-es évektől kezdve, korlátozott számban, több litográfia sorozata is megjelent. A színekkel való kísérletezéshez páratlan lehetőséget biztosító sokszorosított grafikák között a Bibliai történtek által inspirált litográfiákon túl láthatjuk Homérosz Odüsszeia című eposzának illusztrációit, Jacques Lassaigne Chagall kötetének lapjait, valamint a párizsi Operaház mennyezetképéhez és a jeruzsálemi Hadassah Egyetemi Kórház zsinagógájának üvegablakihoz készült vázlatrajzokat.

CSIPKÉS TÁL, PIROS CSIZMA - Országos válogatás a Magyar Képzőművészeti Egyetem iparművészeti restaurátor hallgatóinak diplomamunkáiból
2018. január 22. - 2018. március 18.

A Laczkó Dezső Múzeum új időszaki kiállítással ünnepli a Magyar Kultúra Napját.
A 2018. január 22-én a nyíló „Csipkés tál és piros csizma” című kiállítás különböző korú, anyagú, károsodású restaurált tárgyat mutat be. A vendégeket köszönti és a kiállítást megnyitja S dr. Perémi Ágota múzeumigazgató. A kiállítás koordinátora Cziráki Veronika restaurátor.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén diplomázott restaurátorok munkáin keresztül a közönség megismerheti a konzerválás-restaurálás tárgyanként eltérő, összetett és sokoldalú ismereteket igénylő munkafolyamatait.  A restaurálás előkészítésének és elvégzésének lépéseit megismerve a múzeumlátogatók rácsodálkozhatnak, hogy a restaurátor munkája mennyire felelősségteljes, széleskörű tudásra és olykor találékonyságra is épül. A szakmabeliek is minden évben találkozhatnak újdonságokkal, hiszen a restaurátorképzés fontos feladata, hogy akár az egyre fejlődő restaurálás-tudomány vizsgálati lehetőségeinek felhasználásával, akár a gyakorlati munkát megelőző anyag- és modellkísérletek révén hozzájáruljon a szakma fejlődéséhez. A restaurátorképzésnek két fő iránya van, a Képzőművészeti Egyetem Restaurátor Tanszékén belül Képző- és Iparművészeti Restaurátor Specializációkra különül el a képzés. A Képzőművészeti Restaurátor Specializációk keretében festmény, fa- és kőszobrász restaurátorok tanulnak, míg az Iparművészeti Restaurátorképzésen belül szilikát, fém-ötvös, papír-bőr, textil-bőr és fa-bútor területen lehet specializálódni. Az iparművészeti restaurátorok minden anyagtípusról tanulnak, bármilyen specializációra is jelentkeznek, hiszen a gyakorlatban a legtöbb tárgy összetett.

A kiállításon Cziráki Veronika, Galambos Csilla, Gácsi Orsolya, Egervári Márta, Kalivoda András, Kovács Ilona, Nagy Hajnalka, Nagyváradi Nóra, Németh Norbert, Ludvai Zsuzsanna, Serfőző Judit Bianka, Tóth Hajnalka munkája látható.

A kiállítás a Laczkó Dezső Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Restaurátor és Restaurátorképző Központ, valamint a műtárgyakat kölcsönadó intézmények és magángyűjtemények összefogásával valósult meg.

Forrás: szervezők


2018.03.10. - 2018.04.29.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva tartás:
Február 1-től: Kedd-vasárnap: 10.00-18.00
A nyitva tartási idő változhat, ezért mindig tájékozódjon honlapunkon!
A kiállítás változás és időpontváltozás jogát fenntartjuk!

Kapcsolódó időpontok

2018.03.13. - 2018.06.12. Múzeumi Szabadegyetem Laczkó Dezső Múzeum Veszprém 2018
2018.05.19. Honvédelmi Nap Veszprém 2018
Találatok száma: 1

Hotel Magister

Hotel Magister

A Hotel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas ...
KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Laczkó Dezső Múzeum kiállítások és programok 2018