Laczkó Dezső Múzeum programok 2020
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Kalandozás az Alpokban a tavaszi szünetben, élménydús szieszta Sopronban!
Kalandozás az Alpokban a tavaszi szünetben, élménydús szieszta Sopronban!
Bál a NŐNAP jegyében a Budapest Marriott Hotel Báltermében
Bál a NŐNAP jegyében a Budapest Marriott Hotel Báltermében
Golf Napok! Jelentős akcióval várjuk márkakereskedésükben.
Golf Napok! Jelentős akcióval várjuk márkakereskedésükben.
Páratlan wellness élmények - korlátlan fürdőbelépővel! Irány Gyopárosfürdő!
Páratlan wellness élmények - korlátlan fürdőbelépővel! Irány Gyopárosfürdő!
Nőnapi programokra hívjuk, várjuk!
Nőnapi programokra hívjuk, várjuk!

Laczkó Dezső Múzeum programok 2020

2020.02.15. - 06.28.

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprémben állandó és időszaki kiállításokon, valamint különleges, érdekes eseményekre is várja látogatóit. A múzeum kiállításai, rendezvényei révén Veszprémről szól a világnak, és a világról szól a veszprémieknek. A múzeum gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. A múzeum kiállítóhelyei: Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Tűztorony, Hősök Kapuja, Várbörtön, Tanulmányi raktár. A múzeumi rendezvényekre, kiállításokra szeretettel várnak minden veszprémi lakost és a városban tartózkodó turistát, látogatót.

Program

2020. február 15., szombat, 17:00–19:00
De a fátyol nehéz gúnya… Viseletek a Kárpát-medencéből - Kiállításmegnyitó

Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.
A Laczkó Dezső Múzeum az idei Házasság hetéhez valamint a Trianon emlékévhez kapcsolódóan új időszaki kiállítást rendez.
2020. február 15-én szombaton 17 órakor nyitja meg …de a fátyol nehéz gúnya… című viselet kiállítását. A kiállításban szereplő viseletek az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület jóvoltából kerülnek kiállításra.

A megnyitón köszöntőt mond Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató és Kovács Norbert Cimbi néptáncos koreográfus, a kiállítást megnyitja Erdei T. Lilla etnográfus.
A megnyitón Farsangi alakoskodással – álesküvői műsorral közreműködik az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület.

Időszaki kiállítás

…de a fátyol nehéz gúnya… Viseletek a Kárpát-medencéből
2020. február 15 - 2020. június 28.

A szokás szerint a menyasszony viseljen valami régit, újat, sajátot, kölcsönkapottat, fehéret, kéket és gyöngyöt. De valóban ezek a hagyományos esküvői viselet legfőbb ismérvei? Esküt nem csak a házasulandók tesznek?! Mikortól lesz valaki teljes jogú tagja egy közösségnek?
Ezekre a kérdésekre is választ találunk a Múzeum 2020. február 15-én nyíló kiállításában.
A születés – házasság – temetés nagy mérföldkövek mellett az emberélet kisebb állomásaira is hangsúlyt fektet a kiállítás. A közösség életében a tagjainak gyarapodása, felnőtté válása olyan fontos stációk, amelyeket hasonló módon ünnepeltek, mint a lakodalmat.  Az alkalmat, életkort, társadalmi rangot is jelző viseletek enteriőrökbe rendezve, az eredeti berendezési tárgyakkal elevenednek meg.
Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület gazdag gyűjtése jelenti az alapot a kitekintéshez a teljes Kárpát-medencére. A határon belüli és kívüli területekről származó viseletek mellett lakberendezési tárgyakat, használati eszközöket is kölcsönöztek a tárlathoz. A nemzeti összetartozás évében a kiállítás és a kísérő programok a magyar népi kultúra sokszínűségének, közös gyökereinek bemutatását is szolgálják. // L. Karsai Henriett néprajzos muzeológus

…de a fátyol nehéz gúnya… Viseletek a Kárpát-medencében
2020. február 15-2020. június 28.
keddtől- szombatig 10-18 óráig

Pásztorélet a XXI. században - Fotókiállítás Répásy Zsolt munkáiból
2019. szeptember 28.  -  2020. február 29.
Laczkó Dezső Múzeum

Fotókiállítás pásztorok mindennapi életéről Répásy Zsolt munkáiból. A fotók egy - egy pásztorművészeti alkotással, vagy pásztorkészséggel és helyenként egy ars poétikával egészülnek ki.

A Balaton-felvidék és Bakony vidékének pásztorai közel 15 éve szervezik rendszeres a pásztortalálkozókat (Kapolcs, Olaszfalu) és pásztor hagyományok felelevenítését, éltetését több helyszínen követhetjük a térségben (Gulyafordító-Lovas, Nemesvámos; Szent Mihály napi búcsú és pásztorok megáldása – Veszprém), de ilyen közösségi részvételen alapuló rendezvény még nem volt Veszprémben, mint amire a búcsú ideje alatt készülünk a pásztorokkal együtt.

A kiállítás megalkotásában aktívan bevonták magukat a pásztorok és a térségben dolgozó szakemberek, kutatók, akik pásztorvilággal vagy fás legelőkkel kapcsolatban állnak. A tárlat a hagyományos állattartás megváltozása ellenére a mai fáslegelők kulturális örökségében állít emléket és a múlt pásztorvilágának jelenkori képviselőin keresztül. Répásy Zsolt fotóin keresztül egy olyan világba enged bepillantást, ahol a „vadon legeltetés” megszokott képein túl, tükröződik a táj és ember kapcsolata, az ember és az állat kapcsolata. Néhány képen a pásztortársadalom képviselőinek találkozásait örökíti meg. Az Alföldön készített felvételeim a pásztorhierarchia még működő rendjét, a pásztor és állat kapcsolatát a pásztor és a kutyái szimbiózisát a festői táj foglalja keretbe.

Forrás: Szervezők


2020.02.15. - 2020.06.28.
Találatok száma: 3

Hostel Magister

Hostel Magister

A Hostel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas fürdőszobás-minikonyhás apartmanokkal várja kedves vendégeit. A 800 férőhelyes Hostel Magister diákhotel ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Historia & Historante ****

Hotel Historia & Historante ****

A szálloda Veszprém belvárosában fekszik, közel az Óváros térhez. 29 férőhellyel rendelkezik. A műemlék épületben kialakított kis szállodához 60 fős rendezvényterem tartozik, az éttermet egy 80 fős pinceterem egészíti ki. Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Historia Malomkert

Hotel Historia Malomkert

A festői környezetben megálmodott Hotel Historia Malomkert a műemlék épületek különlegességével, egyedi stílusával és egyedülálló panorámával a Veszprémi Várra várja a pihenésre, városnézésre érkezőket és üzleti utazókat. Legyen részese nem mindennapi élményekben szállodánkban! Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt események

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események