Műsor és online jegyvásárlás!
Műsor és online jegyvásárlás!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!
A belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben várjuk!

A Laczkó Dezső Múzeum Veszprémben állandó és időszaki kiállításokon, valamint különleges, érdekes eseményekre is várja látogatóit. A múzeum kiállításai, rendezvényei révén Veszprémről szól a világnak, és a világról szól a veszprémieknek. A múzeum gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét. A múzeum kiállítóhelyei: Laczkó Dezső Múzeum, Bakonyi Ház, Tűztorony, Hősök Kapuja, Várbörtön, Tanulmányi raktár. A múzeumi rendezvényekre, kiállításokra szeretettel várnak minden veszprémi lakost és a városban tartózkodó turistát, látogatót.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Esemény

2018. június 12. kedd 16:30 - 18:00
Frontvonalban a látogatóinkért - Közönségkapcsolati tevékenység a múzeumban

Múzeumi Szabadegyetem 2017/2018
A Múzeumi Szabadegyetem júniusi, évadzáró előadására 2018. június 12-én, kedden várja kedves szabadegyetemi hallgatóit a Laczkó Dezső Múzeum.

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém Erzsébet sétány 1.

A 16:30-kor kezdődő szabadegyetemi előadás a Laczkó Dezső Múzeum Közönségkapcsolati és Marketing osztály mindennapjait mutatja be. Az osztály tagjai mesélnek a múzeumi marketing, a rendezvényszervezés és a múzeumpedagógia fontosságáról a Laczkó Dezső Múzeum életében.

2018. június 14.
Múzeumi Vizuális Tanoda - projektzáró kipakolás

Egy tanéven át, minden héten találkoztunk 13 lelkes általános iskolás gyermekkel, akiket bevezettünk a múzeum képzőművészeti gyűjteményének rejtelmeibe.

Ennek záróeseményére várjuk az érdeklődőket, barátokat, családtagokat!

2018. június 23.
Múzeumok Éjszakája Veszprémben

Kultúrbuli Alkonyattól Éjszakáig Veszprémben
2018. június 23. szombat 12:30 - 2018. június 24. vasárnap 2:00

Helyszín:
Laczkó Dezső Múzeum; Bakonyi Ház; Hősök Kapuja Látogatóközpont;  Várbörtön; Művészetek Háza Veszprém

A múzeumi világ legnagyobb eseményének veszprémi megünneplésére a Laczkó Dezső Múzeum és a Művészetek Háza Veszprém közösen készül, az intézmények kiállítóhelyei komplex, minden korosztály számára szórakoztató programokkal és csillagfényes élményekkel fogadják az érdeklődőket 2018. június 23-án, szombaton 17- június 24-én 01 óráig.

Tábor 

2018. június 18-22. között

• ha szívesen megismerkednél a Laczkó Dezső Múzeum kiállítóhelyeivel,
• ha érdekel a múzeumban folyó munka,
• ha szeretnéd játékos formában bővíteni ismereteidet a népi kultúráról, játékokról és mesterségekről, történelemről, régészetről, művészetekről,
• ha 9 – 13 év korú iskolás vagy,
• ha szeretnél saját készítésű langallót ebédelni, kirándulni egy római villagazdaságba és a Bakonyba

AKKOR VÁRUNK SZERETETTEL A LACZKÓ DEZSŐ MÚZEUM NYÁRI TÁBORÁBA 2018. JÚNIUS 18 ÉS 22. KÖZÖTT, MINDEN NAP 8-16 ÓRÁIG

Részvételi díj: 17 000 Ft, mely tartalmazza a napi meleg ebédet, a belépődíjakat, utazási költségeket és a kézműves foglalkozások díját is.

Időszakos kiállítások

Változatlan változó - Veszeli Lajos festőművész kiállítása
2018. május 10. - 2018. szeptember 30.

A kiállítás kurátora: Sipos Anna művészettörténész

A tárlat Veszeli Lajos munkásságának javából merít, érdekes műfaji változatossággal mutatja be a kísérletező kedvű, kihívásokat vállaló művész alkotásait. A szellemi és műfaji sokszínűség ellenére a Balaton és a természet – „a táj lelke” a főszereplő a bemutatásra kerülő képek többségén.
A művész Európa legkülönlegesebb édesvizű tava mellett él, műterme a mandulafákkal körülvett domboldalon van. Így vall egy írásában: „   Amikor először pillantottam meg a Balaton sima víztükrét és üldögéltem merengve az ezüsthíd fényénél, nem gondoltam, hogy valaha rab leszek, az lettem, a Balaton, a tó rabja. De hagyom magam megadóan, mert itt élek a tó ölelésében majd’ fél évszázada…” Számára meghatározó élmény a tó ezer arca, örök sugárzása, változásaiban a roppant állandóság.
Veszeli Lajos műveiből álló kiállítás több év és a közelmúlt alkotásaiból való válogatás. Találkozhatunk kedvenc alakjának (Don Quijote) néhány változatával. Szakrális szellemiségű festmények, síkplasztikák – a téma különlegessége miatt egy külön blokkban – bemutatásra kerülnek a múzeum mostani tárlatán.
A művész eddigi munkássága során jelentős galériákban állított ki, belföldön és külföldön egyaránt. (Budapest, Badacsony Egry Múzeum, Veszprém Érseki Palota, Tihany Bencés Apátság Galéria) A hazai tárlatok mellett sikerrel mutatkozott be Angliában, Görögországban, Németországban, Kuwaitban, Ausztriában, legutóbb Helsinkiben.
A kiállított művek közt országos tárlatokon díjazott alkotások is szerepelnek, melyeket magánszemélyek és közgyűjtemények bocsájtottak rendelkezésre a kiállítás idejére.
Veszeli Lajos 2011-ben „Balaton-díj”-at kapott munkássága elismeréséül. „Veszprém Megye Érdemrendje” kitüntetés tulajdonosa, továbbá 2012-ben a közönség szavazati alapján elnyerte Veszprém megye Prima-díját. 2015-ben a Magyar Érdemrend Tiszti keresztjével ismerték el munkásságát.
Veszeli Lajos kiállítása 2018. szeptember 30-ig látogatható a múzeum nyitvatartási idejében.
Kedd-vasárnap 10.00 - 18.00, szünnap: hétfő

Vajkai világa emlékkiállítás
2018. május 14. – 2018. október 30.

hétfő kivételével 10-től 18 óráig

A néprajz szinte valamennyi területén figyelemre méltót alkotott. Könyvei, tanulmányai kötelező olvasmányok az egyetemeken. Írásai a tudományos pontosság, az újszerű szemléletmód mellett azért is fontosak, mert stílusuk mindenki számára érthető és élvezhető.
Orvosi ismeretei folytán első kutatási területe a népi gyógyászat volt. Ehhez kapcsolódóan foglalkozott a falusi ember és a természet kapcsolatával, hiedelem – és mondavilággal. Másik nagy témája a népi építészet és lakás, bútorzat. Egyformán jók a lakóház és melléképület leírásai, kedvelt és örökké visszatérő gyűjtőterülete volt a szőlők, présházak és pincék világa.
Nincs olyan régi épület a Balaton mellékén, amelyiket ne írt volna le. Írt még a közlekedésről, szállításról, az ősfoglalkozásokról, mint halászat és vadászat, eltűnt mesterségekről, mint a falusi foghúzó, a bakter, tobakos, stb. Bármit is írt, annak középpontjában, a világban, a falu társadalmában a helyét kereső ember állt. Tájmonográfiái, melyekben hosszú gyűjtőútjain szerzett tapasztalatait összegezte, e műfaj mintái. (Szentgál I-II., A Bakony néprajza, Balatonmellék)
A tudományos cikkek mellett jelentős az a munka, amelyet, mint művészeti író, honismeretei és idegenforgalmi kiadványok szerzője végzett. Ezekből érződik, hogy számára a kultúra sorsa mindennél előbbre való volt, semmit nem hagyott szó nélkül, ami ez ellen hatott. A veszprémi Nyári Szabadegyetem egyik kedvelt előadója volt, sőt nála érdekesebben magyarázó idegenvezetőt is alig lehetett találni az egész Balaton mentén.

2018. március 19. - 2018. augusztus 05.
„Újra szárnyal a Fehér Sas!” Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918

„Újra szárnyal a Fehér Sas!”Küzdelem az önálló Lengyelországért 1795-1918  // Otwarcie wystawy "Biały orzeł znowu wzbił się!" - walka o niepodległ± Polskę w latach 1795 - 1918.
Az önálló Lengyelország megalakulásának 100. évfordulója alkalmából a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum időszaki kiállítással emlékezik meg. A kétszintes kiállítótérben két téma kerül bemutatásra, melyek szerves egységként ismertetik a lengyel történelem függetlenségi harcokkal átszőtt időszakát. Az alsó szinten az „Újra szárnyal a Fehér Sas!”című kiállítás kap helyet, míg a galérián kiegészítő kiállítási egységként Józef Piłsudski életútja elevenedik meg.

A Lengyel–Litván Unió („a Két Nemzet Köztársasága”) a XVIII. században Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb állama volt. A hatalmas területi kiterjedésű országot belülről a főúri oligarchák harca, kívülről az Orosz Birodalom és a Porosz Királyság egyre növekvő hatalmi pozíciója fenyegette. Az európai nagyhatalmak háromszor is felosztották egymás között az országot (1772,1793,1795). Az utolsó ilyen diplomáciai aktus után Lengyelország eltűnt a térképről. Az ország függetlenségének kivívását hosszú küzdelmek előzték meg idegen államok (Franciaország, Oroszország) fennhatósága alatt. A kiállítás azokra az eseményekre, körülményekre reflektál melyeknek eredményeként az önálló lengyel nemzetállam létrejött.

A kiállítás legexkluzívabb darabja, Tarnówból (Muzeum Okręgowe w Tarnowie) érkezett Bem József relikvia. A magyar és lengyel történelem egyaránt mélyen tisztelt alakjának „Bem apónak”, csonttöredéke és hajszálai kerülnek bemutatásra, a kiállítótérben központi helyet elfoglalva. A kiállítási tárgyak közül kiemelkedő egy szelence, melynek fedele Józef Poniatowski halálát ábrázolja. Ő volt a Napóleon Bonaparte által 1807-ben alapított Varsói Hercegség hadügyminisztere. Impozáns darab az 1848–1849 forradalom és szabadságharc időszakában alakult lengyel légió zászlajának csúcsdísze is, melyen azon csaták helyszínei olvashatóak, ahol lengyel önkéntes katonák harcoltak. Reviczky Károly varsói követnek az 1775-ben elnyert máltai lovagkeresztje is megjelenik a kiállításban. II. Poniatowski Szaniszló Ágost lengyel uralkodó (1764–1795) által, valamint a megszállások időszakában vert lengyel pénzérmék, emlékérmék, a lengyel légió sapkajelvényei, valamint egyéb katonai kiegészítők is színesítik a tárlatot. Bemutatásra kerülnek továbbá 18-19. századi szablyák, melyek között olyan típus is megtalálható, amivel harcolhattak a lengyelek nemzeti szabadságuk kivívása érdekében.

A kiállítás látványtervét, Csiszér Tamás nemzetközi hírű veszprémi származású designer, a Csiszér Design tulajdonosa készítette. A tervek gyakorlati kivitelezését, a kiállítás építését az OOK-Press Nyomda munkatársai valósították meg.

A kiállítás pályázik Az Év kiállítása 2018 címre

2018. április 11. - 2018. december 02.
„EZERNYOLCSZÁZNEGYVENNYOLC, TE CSILLAG” Emlékkiállítás az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulójára

Kiállításunk bemutatja az 1903-as múzeumalapítástól napjainkig terjedő időszakban a veszprémi múzeumba került ’48-as műtárgyakat.
Az anyag zömét, a legszebb darabokat első igazgatónk, Laczkó Dezső gyűjtötte az 1903–1914 közötti „hőskorszakban”. Többségük a családtagok, rokonok ajándéka, ezért személyhez köthető, s így kiemelt értékkel bíró műtárgy. Megőrzésük bizonyítéka azon kegyeletes szemléletmódnak, amellyel, ezen korszak emberei a ’48-as események és résztvevőik iránt viseltettek.

Egyenetlen az ismeretanyagunk a személyhez köthető tárgyak egykori tulajdonosairól. Batthyány Lajos gróf miniszterelnök (1808–1849) és Perczel Mór (1811–1899) reform politikus, majd honvéd tábornok a szabadságharc közismert személyiségei voltak, a többiek azonban a nagy idők büszke vagy kényszerű részesei, de nem irányítói, hanem csak mellékszereplői. 

Forrás: a rendezvény hivatalos honlapja


2018.06.23. Múzeumok Éjszakája a Laczkó Dezső Múzeumban
2018.06.12. - 2018.12.02.
Találatok száma: 1

Hotel Magister

Hotel Magister

A Hotel Magister szálloda jellegű modern épülete Veszprém egyetemi városrészében, a belvároshoz közel, nyugodt kertvárosi környezetben helyezkedik el. Igényesen berendezett 2 ágyas és 2x2 ágyas ...
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Laczkó Dezső Múzeum kiállítások és programok 2018