Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Ős-Dráva Látogatóközpont
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Ős-Dráva Látogatóközpont

7843 Szaporca,

Az Ormánság területén, Szaporca település közelében található az Ős-Dráva Látogatóközpont. A látogatóközpont a Duna-Dráva Nemzeti Park területe és a Dráva folyó bemutatása mellett nagy hangsúlyt fektet az ormánsági élet, a tradicionális gazdálkodási formák, a hagyományok nagyközönséggel való megismertetésére, valamint a természetvédelmi, gazdálkodási, tájhasználati problémákra való figyelemfelkeltésre. Az épület kilátótornyából a bemutatóközpont területét és a környező tájat csodálhatják meg az érdeklődők. A központnál kialakított játszótér, tűzrakóhelyek és pihenőhelyek a látogatók kikapcsolódását szolgálják.

További információk


Még több a településen (Szaporca):

A minden nap 9-17 óra között nyitva tartó létesítményben négy nyelven – magyar, horvát, angol német – hozzáférhető információkkal, a látás- hallás- és mozgássérült vendégeket segítő eszközökkel, vezetőfüzetekkel, hanganyagokkal és letölthető mobil applikációkkal segítik a különböző igényű vendégek kiszolgálását.

A látogatóközpont főépületébe lépve máris a híres ormánsági templombelsők motívumait idéző festett fakazettás mennyezetet lehet megcsodálni, a festmények Dráva menti növényeket jelenítenek meg. A térség természeti értékeit bemutató kiállításon az ormánsági táj, a Dráva mederváltozásai, a mocsarak, a legelők és az erdők élővilága tárul fel előttünk és közben szinte észrevétlenül tudatosul bennünk, hogy milyen leleményesen hasznosították a térség lakói a múltban a természet kínálta erőforrásokat.

A 60 fős, korszerű oktatástechnikai eszközökkel felszerelt oktatóterem érdekes környezeti nevelési programok, ismeretterjesztő előadások, konferenciák, szakmai találkozók helyszíne.

A főépület körül kialakított, hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, valamint fűszer- és gyógynövénykert a kiállításon megszerzett ismeretek további bővítésére kínál lehetőséget, a kikapcsolódást játszótér és tűzrakóhely szolgálja családoknak, baráti társaságoknak. A szabadtéri főzéshez bogrács bérelhető. A látogatóközpontban különféle sporteszközök – labdák, tollasütők – is a vendégek rendelkezésére állnak: gyermek- és felnőtt kerékpárok, kenuk, kajakok, valamint kültéri sporteszközök kölcsönözhetők.

A Hagyományos gazdálkodás tanösvényen szemügyre vehetők az állattartás, rétgazdálkodás, gyümölcstermesztés, méhészkedés, kosárfonás, fűszer- és gyógynövénytermesztés eszközei. Bárki kézbe veheti, kipróbálhatja a tárgyakat és megtapasztalhatja, miként hasznosították őseink a természet adományait fenntartható módszerekkel, harmóniában a környezettel. A régi magyar háziállatokat bemutató majorban szürkemarha, mangalica, kecske, hucul ló, parlagi szamár, hortobágyi racka és cikta juh, valamint több régi magyar tyúkfajta látható. A vendégek az állatok megtekintésén túl megtudhatják azt is, hogy a múltban milyen szerepet játszottak az állatok a mindennapi életben.

Hogyan használták egykor az itt élők a természet erőforrásait? Milyen hatást gyakorolt a környezetre és az élővilágra a folyószabályozás? Mit lehet tenni annak érdekében, hogy a rossz irányba indult folyamatokat megfordítsuk? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatunk, ha végigjárjuk az Ős-Dráva tanösvényt. A sűrű nádason átvezető hídon végigsétálva megtapasztalhatjuk a természet őserejét, az érintetlen vadon élményét.

A Dráva partra vezető útvonalon, a Dráva élővilága tanösvényen a terület különleges élővilágával lehet ismerkedni, madarak énekét hallhatjuk, míg kiérünk a folyópartra. A nyílt vízfelületektől a part menti mocsaras területeken át a színpompás vadvirágokkal borított fás legelőkig sokféle élőhely megszemlélhető. A kilátóba felmászva a magasból tekinthető meg a táj, de ha a madaraknak nem csupán a hangjára vagyunk kíváncsiak, hanem látni is szeretnénk őket, akkor leskunyhóból figyelhetjük meg őket, vagy készíthetünk róluk szebbnél szebb felvételeket.

A látogatóközpontban változatos programokat is kialakítottak a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, melyek között szerepel a Dráva-menti madárvilág megismerése, madárgyűrűzés. A látogatóközpont éves eseménynaptárában garantált túrák, rendezvények ismeretterjesztő előadások egyaránt megtalálhatóak.

Nyitva tartás

  • április 1 – június 30.: H-V 9.00-17.00
  • július 1 – augusztus 31.: H-V 9.00-19.00
  • szeptember 1 – október 31.: H-V 9.00-17.00
  • november 1 – március 31.: K-V 10.00-16.00

Forrás: Sajtóanyag és a látogatóközpont honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31


2017.05.05. - 2017.06.10. Duna-Dráva Nemzeti Park programok 2017

Még több a településen (Szaporca):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer