Céges rendezvényhelyszín Győrben: csapatépítés, konferencia, terembérlés, tréning, üzleti reggeli!
Céges rendezvényhelyszín Győrben: csapatépítés, konferencia, terembérlés, tréning, üzleti reggeli!
Fertő-tavi menetrendi és sétahajózás.
Fertő-tavi menetrendi és sétahajózás.

A Fertő-tó déli partja melletti Hidegség középkori eredetű plébániatemploma a falu feletti dombon áll. Román kori része - a rotunda - több átalakítás ellenére Nyugat-Magyarország egyik kiemelkedő értékű műemléke, részint építészettörténeti jelentőségét, részint az apszisában megmaradt falképeit tekintve.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Az eredetileg szabadon álló, 30-40 főt befogadó rotunda építészeti kialakítása különleges, mert a belül köralaprajzú főteret és a szintén körívvel szerkesztett patkó alaprajzú apszist négyszögűre falazott hasábokba foglalták be. E sajátossága révén a vele rokon Pozsony megyei Dejte (Dechtice) rotundájához hasonló, amelynek szentélye azonban kívül-belül nyújtottan félköríves alaprajzú. Feltételezhető azonban, hogy Karintiában vagy Dél-Tirol területén akad még párja, mint ahogy későbbi kifestésének legközelebbi analógiája is e területen található.

A rotunda építéstörténete és leírása:

A községre és a templomra vonatkozó első írásos adat 1274-ből való. A rotunda építészeti jellege és festményeinek sajátossága azonban bizonyossá teszi, hogy a centrális templom ennél korábbi. Egyes feltételezések szerint a rotunda a 12. században, de legkésőbb a 13. század első felében már állhatott. Freskóit azonban csak a tatárjárás után, feltehetően 1250 körül készítették, amikor a Buzád nemzetség Csák nevű tagja, IV. Béla egyik kedvelt embere soproni várispánként Hidegségen udvarházat építtetett és birtokközpontot alakított ki.

A rotunda 5,80 méter átmérőjű belsővel, és kb. 7,80 x 7,80 méter oldalhosszúságú homlokzatokkal épült. Bejárata a nyugati oldal közepén nyílt, ott ahol a fal vastagsága a legkisebb. A henger alakú nagyobb teret szabályos félgömb kupola fedte. A rotunda főteréhez keleti irányban kisméretű apszis csatlakozik, amelynek patkó alaprajzú terét 144 cm-es sugárral szerkesztették. A rotunda hajóját és apszisát feltehetően oromfalak közötti hosszirányú nyeregtető fedte. A rotunda középkori falszerkezete kívül nagyobb kváderekből, belül kisebbekből áll. A fal magja törtkövekkel kitöltött.

A rotunda falfestményei:

Az apszis boltozatán középütt Krisztus alakja látható mandula formájú keretben a Maiestas Domini megszokott ábrázolása szerint. Őt az evangélisták szimbolikus alakjai veszik körül: Lukács ökör, Márk oroszlán, János sas, Máté pedig angyal formájában. A kupolafestményt az alsó szakaszon emelt ívű díszítősor támasztja alá, amely egy ívsoros párkány sematikus mintázatának felel meg. Az apszis középső zónájában a tizenkét apostolt emelt ívű árkádsorban ábrázolták. Az árkádsor keretíveiben az apostolok nevét antikva betűkkel írták fel, balról jobbra a következőképpen: az első három alakja elpusztult, vagy elmosódott, a 4. Bertalan, 5. Pál tar fejjel és szakállal, 6. Péter rózsaszín kulccsal, 7. András, 8. János, 9. idősebb Jakab hullámos hajjal és szakállal, 10. Tamás, 11. Fülöp, és a 12.-dik is elpusztult. Az apostolok alakja mozgalmasabb, mint a bizánci alkotásokban, ruházatuk is változatosabb, sötét és világos tónusúak egyaránt előfordulnak. Egyesek szerint a kupolában látható Krisztus az apostolok szeme láttára az égbe távozik, vagy feltámadása után jelenik meg. Ezt a négy evangélista hitelesíti.

Forrás: A település honlapja

2018.01.01 - 2018.12.31

Találatok száma: 1

Szent András Templom

Szent András Templom

A Fertő-tó déli partja melletti Hidegség középkori eredetű plébániatemploma a falu feletti dombon áll. Román kori része - a rotunda - több átalakítás ellenére Nyugat-Magyarország egyik kiemelkedő ...
Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL
-IG
Szent András Templom

Programajánlat

Diófesztivál Fertőhomok 2018
Diófesztivál Fertőhomok 2018
  • Fertőhomok
2018. szeptember 29.
Fertőhomok programok 2018
Fertőhomok programok 2018
  • Fertőhomok
2018. szeptember 29.
Hegykői piac
Hegykői piac
  • Hegykő
2018. szeptember 22.
Hegykő programok 2018
Hegykő programok 2018
  • Hegykő
2018. szeptember 30.
Nagycenki Szüreti Napok 2018
Nagycenki Szüreti Napok 2018
  • Nagycenk
2018. szeptember 21 - 23.

Legjobb élmények

Hogyan függ össze az önismereted az egészségeddel? Gyere el és megtudod!
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Ló show Budapesten! Élmény és látvány együtt egy helyen!
Hívjuk és várjuk Velembe az őszi gesztenye napokra.
Bivalyrezervátum a Kis-Balatonnál! Hívjuk, várjuk!
Behajtási ünnep a Hortobágyon
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Fedezze fel Gyulát, Magyarország történelmi fürdővárosát!
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Darufesztivál a Hortobágyon
Ki korán kel, halat lel! Horgászat a Tisza-tónál
11012
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket