Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Hajdúdorogi Tájház
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Hajdúdorogi Tájház

A parasztház a XIX. század végi népi építészetet reprezentálja: nádfedeles, vertfalú, hármas osztatú lakóépület, melyben egyszerű emberek élték mindennapjaikat. A lakóházba lépve a város egyetlen fennmaradt szabadkéményes konyhájában, pitvarában találjuk magunkat. A szabadkémény előtt a pitvar gazdagon díszített cserépedényekkel, fali tányérokkal, kancsókkal. A kemence szájánál szakajtó kosarak, kenyérsütőlapát és szivanó kapott helyett.

További információk


Még több a településen (Hajdúdorog):

A tisztaszoba központi helyén áll a támlás székekkel körülvett asztal, mögötte a kanapé. A szoba falát szentkép, kereszt és óra díszíti. A helyiség másik fontos sarka a kemence. Padkáján rongyszőnyeg, a sutban birkabőr.

XIX. század végi jellegzetesség, hogy a kamra szerepét a hátsó szoba vette át. Itt is helyet kapott egy ágy, egy asztal, a székek és a stelázsi, ahol a főző-sütő edényeket, befőtteket és a szenteltvizet tartották.

A lakóház mellett egy melléképület is található, amely korábban disznóólként és fáskamraként funkcionált.

A közgyűjteményi szakfeladat felelőse Mislovics Andrea muzeológus.

A közgyűjteményi szakfeladat esetében megelégedéssel szólhatunk arról, hogy rendezvényeink, időszaki kiállításaink és a csoportos látogatások alkalmával biztosított tárlatvezetések emelik a gyűjtemény színvonalát és szakmai elismertségét, ugyanakkor elősegítik településünk bemutatását, a múlt emlékeit őrző épületek ismertségét és jó hírét.

Forrás: Hajdúdorog Önkormányzat honlapja

2017.01.01 - 2017.12.31

Még több a településen (Hajdúdorog):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer