A birtokközpont, a kétszáz éves Turul pince fölött épült - Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész által tervezett - pincészet-vendégház, ide várják a vendégeket borkóstolásra előzetes bejelentkezés alapján. A másfél órás program során bemutatják a Somló történetét, a Somló-hegy egyedülálló természeti adottságait, birtokközpontot, a pince közvetlen szomszédságában található szőlőültetvényeket. Vendégházukban szállást is tudnak biztosítani. A kézműves pincészet a tradicionális somlói fajták, juhfark, furmint, hárslevelű, olasz rizling mellett világfajtákat, traminit, sárgamuskotályt és cabernet sauvignont termeszt.
A birtokközpont, a kétszáz éves Turul pince fölött épült - Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész által tervezett - pincészet-vendégház, ide várják a vendégeket borkóstolásra előzetes bejelentkezés alapján. A másfél órás program során bemutatják a Somló történetét, a Somló-hegy egyedülálló természeti adottságait, birtokközpontot, a pince közvetlen szomszédságában található szőlőültetvényeket. Vendégházukban szállást is tudnak biztosítani. A kézműves pincészet a tradicionális somlói fajták, juhfark, furmint, hárslevelű, olasz rizling mellett világfajtákat, traminit, sárgamuskotályt és cabernet sauvignont termeszt.
A birtokközpont, a kétszáz éves Turul pince fölött épült - Makovecz Imre, Kossuth-díjas építész által tervezett - pincészet-vendégház, ide várják a vendégeket borkóstolásra előzetes bejelentkezés alapján. A másfél órás program során bemutatják a Somló történetét, a Somló-hegy egyedülálló természeti adottságait, birtokközpontot, a pince közvetlen szomszédságában található szőlőültetvényeket. Vendégházukban szállást is tudnak biztosítani. A kézműves pincészet a tradicionális somlói fajták, juhfark, furmint, hárslevelű, olasz rizling mellett világfajtákat, traminit, sárgamuskotályt és cabernet sauvignont termeszt.
VÁRSZEGI PINCÉSZET - Balatoni Borélmény Budafokon. Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen 2010-ben kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken. Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb családi borászatokat. Jelenleg birtokaink nagysága 7 hektárra tehető, ültetvényeink Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók.
VÁRSZEGI PINCÉSZET - Balatoni Borélmény Budafokon. Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen 2010-ben kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken. Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb családi borászatokat. Jelenleg birtokaink nagysága 7 hektárra tehető, ültetvényeink Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók.
VÁRSZEGI PINCÉSZET - Balatoni Borélmény Budafokon. Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen 2010-ben kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken. Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb családi borászatokat. Jelenleg birtokaink nagysága 7 hektárra tehető, ültetvényeink Balatonszemesen, Balatonlellén és Balatonbogláron találhatók.
Hódmezővásárhely a csongrádi borvidék része. A város határának sóshalmi részén minőségi bortermelés folyik már évszázadok óta. A Vásárhelyi Róna Kft. Sóshalmon közel 100 ha szőlőültetvény termelését koordinálja. Termesztett szőlőfajták: chasselas, kövidinka, olaszrizling, zöldveltelini, kékfrankos, cabernet franc. A szőlőfeldolgozót és a borpincét a szövetkezet előde építette az 1960-as évek végén. Azóta többször bővült és modernizálódott. A borpincéhez kapcsolódik egy borkimérő, ahol a betérő vendégek az itt termelt borokat kóstolhatják és megvásárolhatják. Előre bejelentett csoportokat is fogad a borkimérő és igény szerint egytálételt biztosít.
Hódmezővásárhely a csongrádi borvidék része. A város határának sóshalmi részén minőségi bortermelés folyik már évszázadok óta. A Vásárhelyi Róna Kft. Sóshalmon közel 100 ha szőlőültetvény termelését koordinálja. Termesztett szőlőfajták: chasselas, kövidinka, olaszrizling, zöldveltelini, kékfrankos, cabernet franc. A szőlőfeldolgozót és a borpincét a szövetkezet előde építette az 1960-as évek végén. Azóta többször bővült és modernizálódott. A borpincéhez kapcsolódik egy borkimérő, ahol a betérő vendégek az itt termelt borokat kóstolhatják és megvásárolhatják. Előre bejelentett csoportokat is fogad a borkimérő és igény szerint egytálételt biztosít.
Hódmezővásárhely a csongrádi borvidék része. A város határának sóshalmi részén minőségi bortermelés folyik már évszázadok óta. A Vásárhelyi Róna Kft. Sóshalmon közel 100 ha szőlőültetvény termelését koordinálja. Termesztett szőlőfajták: chasselas, kövidinka, olaszrizling, zöldveltelini, kékfrankos, cabernet franc. A szőlőfeldolgozót és a borpincét a szövetkezet előde építette az 1960-as évek végén. Azóta többször bővült és modernizálódott. A borpincéhez kapcsolódik egy borkimérő, ahol a betérő vendégek az itt termelt borokat kóstolhatják és megvásárolhatják. Előre bejelentett csoportokat is fogad a borkimérő és igény szerint egytálételt biztosít.
Végh Endre, az édesapa 1972 óta foglalkozik borral, szőlőtermesztéssel. A borvidéken működő 2001 ben alakult Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnökeként mind a régióban, mind pedig országos szinten, a Magyarországi Borutak Szövetsége alelnökeként képviseli és szorgalmazza a borászat egyre nagyobb jelentőségét, illetőleg jogosultságát a turizmusban.
Végh Endre, az édesapa 1972 óta foglalkozik borral, szőlőtermesztéssel. A borvidéken működő 2001 ben alakult Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnökeként mind a régióban, mind pedig országos szinten, a Magyarországi Borutak Szövetsége alelnökeként képviseli és szorgalmazza a borászat egyre nagyobb jelentőségét, illetőleg jogosultságát a turizmusban.
Végh Endre, az édesapa 1972 óta foglalkozik borral, szőlőtermesztéssel. A borvidéken működő 2001 ben alakult Balatonfüred és Környéke Borút Egyesület elnökeként mind a régióban, mind pedig országos szinten, a Magyarországi Borutak Szövetsége alelnökeként képviseli és szorgalmazza a borászat egyre nagyobb jelentőségét, illetőleg jogosultságát a turizmusban.
Birtokunk Etyeken, az Öreg-hegyen található, azonban borászatunk Pátyról, egy több, mint 200 éves hagyományos pincéből indult. Jó minőségű termésünket a radikális terméskorlátozás biztosítja. Már a területen megtörténik a termés válogatása, így feldolgozásra csak egészséges, kifogástalan szőlő kerül. Természetközeli gazdálkodást folytatunk, a növényvédelem alapja a réz és a kén használata, emellett rendkívül fontos dolognak tartjuk az szőlőnkben a biodiverzitás fenntartását, ezért minden sor füvesített.
Birtokunk Etyeken, az Öreg-hegyen található, azonban borászatunk Pátyról, egy több, mint 200 éves hagyományos pincéből indult. Jó minőségű termésünket a radikális terméskorlátozás biztosítja. Már a területen megtörténik a termés válogatása, így feldolgozásra csak egészséges, kifogástalan szőlő kerül. Természetközeli gazdálkodást folytatunk, a növényvédelem alapja a réz és a kén használata, emellett rendkívül fontos dolognak tartjuk az szőlőnkben a biodiverzitás fenntartását, ezért minden sor füvesített.
Birtokunk Etyeken, az Öreg-hegyen található, azonban borászatunk Pátyról, egy több, mint 200 éves hagyományos pincéből indult. Jó minőségű termésünket a radikális terméskorlátozás biztosítja. Már a területen megtörténik a termés válogatása, így feldolgozásra csak egészséges, kifogástalan szőlő kerül. Természetközeli gazdálkodást folytatunk, a növényvédelem alapja a réz és a kén használata, emellett rendkívül fontos dolognak tartjuk az szőlőnkben a biodiverzitás fenntartását, ezért minden sor füvesített.
A szekszárdi borvidék legjobb dűlőiben rendelkezünk területekkel. Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkezünk. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények. Vörösbor termő vidékként a termelt szőlők nagy része, kb 70%, kékszőlő. A kevés kivételtől eltekintve, szinte minden európában termelt kékszőlő fajta jól érzi magát szekszárdon, de a fehér szőlő is megtalálja itt az otthonát. Tradicionális fajtaként a kékszőlők közül a kadarkát kell kiemelni, a fehéreket az olaszrizling képviseli.
A szekszárdi borvidék legjobb dűlőiben rendelkezünk területekkel. Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkezünk. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények. Vörösbor termő vidékként a termelt szőlők nagy része, kb 70%, kékszőlő. A kevés kivételtől eltekintve, szinte minden európában termelt kékszőlő fajta jól érzi magát szekszárdon, de a fehér szőlő is megtalálja itt az otthonát. Tradicionális fajtaként a kékszőlők közül a kadarkát kell kiemelni, a fehéreket az olaszrizling képviseli.
A szekszárdi borvidék legjobb dűlőiben rendelkezünk területekkel. Jelenleg 27 ha szőlőterülettel rendelkezünk. Ennek a nagy része újratelepített, viszonylag fiatal szőlő, de ezek között is sorban lépnek a felnőttkorba az ültetvények. Vörösbor termő vidékként a termelt szőlők nagy része, kb 70%, kékszőlő. A kevés kivételtől eltekintve, szinte minden európában termelt kékszőlő fajta jól érzi magát szekszárdon, de a fehér szőlő is megtalálja itt az otthonát. Tradicionális fajtaként a kékszőlők közül a kadarkát kell kiemelni, a fehéreket az olaszrizling képviseli.