Budapesti Vonósok koncert 2022 / 2023. Műsor és online jegyvásárlás
Téli Varázs Siófokon, adventi programkavalkád a nyár fővárosában!
Téli Varázs Siófokon, adventi programkavalkád a nyár fővárosában!
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Idén is a ZENE-BOR ünnepén lesz a 100 Tagú Cigányzenekar Évadzáró Gála Koncertj
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Ne maradj le MAGYARORSZÁG első nyári legnagyobb, legigényesebb szabadtéri fesztiváljáról!
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Hévízi pihenés a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL felnőttbarát szállodában
Téli programajánló
Téli programajánló

Budapesti Vonósok koncert 2022 / 2023. Műsor és online jegyvásárlás

Jegyvásárlás
Népszerűség
2022. december 28., Budapest VI. kerület

Budapesti Vonósok koncertek 2022/2023-ban. A Budapesti Vonósok Kamarazenekar elismert résztvevője a magyar és a nemzetközi zenei életnek. Az együttes tagjai rendszeresen fellépnek kamarakoncerteken különböző formációkban.

Budapesti Vonósok koncertjei, fellépései 2022 / 2023

Botvay 90

2022. DECEMBER 28. SZERDA, 19:30
Zeneakadémia - Nagyterem

2022-ben ünneplik a Budapesti Vonósok Botvay Károly gordonkaművész 90. születésnapját, aki a kamarazenekar alapítása (1977) óta művészeti vezetőként dolgozik az együttesnél. Botvay Károly az 1950-es években Weiner Leó tanítványa lehetett, így a koncert második felében két Weiner-darabbal köszöntik az előadóművészt: a szóló csellóra és hárfára írt, vonószenekari kísérettel megszólaló Románccal, valamint a Pasztorál, fantázia és fúga című kompozícióval. A hangverseny első felében Carl Philipp Emanuel Bach zenekari műveit hallhatja a közönség: mind az e-moll szimfónia, mind az A-dúr csellóverseny az 1750-es években készült. C. Ph. E. Bach – ahogy kortársai nevezték: berlini vagy hamburgi Bach – J. S. Bach első házasságából született, és a 18. századi észak-német „érzékeny stílus”, az empfindsamer Stil képviselője volt.

A koncerten Somodari Péter csellóművész lép fel szólistaként, aki régebben a Budapesti Vonósok tagja volt, most pedig a Bécsi Opera és a Bécsi Filharmonikusok csellistájaként dolgozik. Weiner Leó Románcában a Zeneakadémia rektora, Vigh Andrea hárfaművész játszik a kamarazenekarral.

Program:

 • Carl Philipp Emanuel Bach: e-moll szimfónia, Wq 178
 • Carl Philipp Emanuel Bach: A-dúr csellóverseny, Wq 172
 • Weiner Leó: Románc, op. 29
 • Weiner Leó: Pasztorál, fantázia és fúga, op. 23

Művészek:

 • Vigh Andrea (hárfa)
 • Somodari Péter (cselló)

Klasszikusok tükrében 2.

2023. JANUÁR 7. SZOMBAT, 19:00
Budapest Music Center

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar a 2022–2023-as évadban is folytatja a Klasszikusok tükrében című koncertsorozatot a BMC-ben. A hangversenyeken kortárs darabok, nemegyszer ősbemutatók hangzanak el – történeti kompozíciók társaságában. Az idei évadban mindhárom koncerten – két-két történeti mű mellett – egy kortárs magyar mestert és tanítványát (tanítványait) ismerheti meg a közönség. A sorozat mindhárom élő mesterét (Orbán Györgyöt, Csemiczky Miklóst és Vajda Jánost) az 1980-as években felfutó magyarországi poszt- és neostílusok, a magyar klasszikus zenei posztmodern jelentős alkotóinak tartják. Az esték visszatérő házigazdája Molnár Szabolcs zenetörténész, a kortárs klasszikus zene egyik specialistája, aki médiaszemélyiségként és tanárként is ismert.

Klasszikusok tükrében 2.

A kortárs zenére fókuszáló Klasszikusok tükrében című koncertsorozat második estjén két történeti mű szólal meg: Holst egyik vonószenekari szvitje, valamint Lutosławski gyászzenéje. Gustav Holst C-dúr hangnemű, négytételes St Paul’s Suite (op. 29/2) című műve a hammersmithi (nagy-londoni) St Paul’s Girls’ School (Szent Pál Leányiskola) után kapta a nevét, Holst ugyanis 1905 és halála, 1934 között az intézmény zenei vezetője volt. A lengyel Witold Lutosławski gyászzenéje, a Musique funèbre (1958) egy igazi avantgárd kompozíció. Lutosławski műve a magyar zenetörténethez is kapcsolódik, hiszen Bartók Béla emlékének ajánlotta a szerző ezt az egyedi tizenkétfokú kompozíciós technikát alkalmazó darabot. A Klasszikusok tükrében idei koncertjein egy kortárs mester–tanítvány páros mutatkozik be. Csemiczky Miklós (*1954) Holland szvitjének magyarországi bemutatója zárja a hangversenyt, a koncert első felében pedig a Csemiczky-tanítvány Andorka Péter (*1987) darabja hallható.

Műsor:

 • Andorka Péter: Partitura overture festivo (ősbemutató)
 • Gustav Holst: St Paul’s Suite
 • Andorka Péter: Danze per duo violini (ősbemutató)
 • Witold Lutosławski: Gyászzene
 • Csemiczky Miklós: Holland suite (Magyarországi bemutató)

Művészek:

 • Molnár Szabolcs - házigazda
 • Pilz János - koncertmester
 • Budapesti Vonósok

Happy Birthday, Mr. Lencsés!

2023. JANUÁR 18. SZERDA, 19:30
Budapest Music Center

Lencsés Lajos oboaművész születésnapi koncertje a BMC-ben.

A Budapesti Vonósok régi barátja és kollégája, Lencsés Lajos oboaművész éppen a koncert napján, 2023. január 18-án ünnepli 80. születésnapját. A magyar előadóművész karrierje jelentős részét Nyugat-Európában töltötte. Az ünnepelt oboista többször is színpadra lép a januári estén, mellette Jónás Krisztina szoprán énekes lesz a koncert másik szólistája, aki a régizenében és a kortárszenében is otthonosan mozog.

A koncert első felében énekes kompozíciók szólalnak meg: egy Bach-kantáta, majd pedig igazi ínyencségként Hans von Koessler kamaradalai. Az Ich bin vergnügt mit meinem Glücke (magyarul: Megelégszem sorsommal) című egyházi kantátát 1727 februárjában, Lipcsében komponálta Bach – ekkor már a negyedik évét töltötte a városban a Tamás-templom karnagyaként. A kantátában egyetlen szoprán énekes kap szólószerepet (ezt a típust szólókantátának nevezik); két ária és két recitativo után egy zárókorál kerekíti le a darabot. Az énekes szólamokat kis hangszeres együttes kíséri: oboa, egy apró vonóskar (két hegedű, egy brácsa), valamint continuócsoport. Hans von Koessler Bajoroszágban született és ott is halt meg, de mivel két részletben, hosszú ideig tanított a budapesti Zeneakadémián (1882–1908, 1920–1924), Magyarországon Koessler Jánosnak is nevezik. Neves komponistává érő hallgatókat tanított, többek között Bartók Bélát, Kodály Zoltánt és Dohnányi Ernőt. Német nyelvű kamaradalai különleges kísérettel szólalnak meg: oboa, kürt, valamint egy vonósnégyes játszik együtt az énekszólammal.

Farkas Ferenc közel 90 évesen, 1994-ben Lencsés Lajosnak ajánlotta Aria e rondo all’ungherese című darabjának most játszott változatát: a szólisztikus oboa- és hegedűszólamot vonószenekar kíséri. (A műből készült két hegedűre és vonószenekarra írt változat is.) Weiner Leó élete során öt divertimentót komponált, ezek közül talán az első lett a legnépszerűbb. Az öttételes zenekari táncfüzér legismertebb részlete a Rókatánc című második tétel, amely az Oscar-díjas Mindenki című rövidfilmben (2016) is elhangzik. Kodály Zoltán Epigrammái az 1950-es években készültek, a sorozathoz a kissé különc orgonista-pedagógus zenész, Kistétényi Melinda írt hagyományhű szöveget. Most vonószenekari kísérettel szólalnak meg ezek a népiesen modern darabok.

Műsor:

 • J. S. Bach „Ich bin vergnügt mit meinem Glücke” kantáta BWV 84
 • Koessler János 12 kamaradal
 • Farkas Ferenc Ária és Rondo all’ Ungherese
 • Weiner Leó Divertimento
 • Kodály Zoltán Epigrammák

Közreműködők:

 • Lencsés Lajos oboa
 • Jónás Krisztina szoprán
 • Pilz János koncertmester
 • Budapesti Vonósok

Változatok egy szopránhangra

2023. JANUÁR 31. KEDD, 19:30
Zeneakadémia - Nagyterem

Műsor:

 • Arvo Pärt: Cantus in memoriam of Benjamin Britten
 • B. Britten: Les Illuminations op. 18
 • W. A: Mozart: Exultate jubilate – motetta K165
 • B. Britten: Frank Bridge variációk op. 10

Közreműködik: Pasztircsák Polina - szoprán


Prokofjev-maraton: Budapesti Vonósok

2023. FEBRUÁR 4. SZOMBAT, 10:30
Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől kezdődően egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban.

Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője - Beethoven például kétszer is -, a 2023-as maratonon pedig a hetven éve elhunyt Szergej Prokofjev alakja kerül középpontba. Az orosz zeneszerző többek közt izgalmas szimfóniák, versenyművek, kamarakompozíciók és zongoradarabok szerzője volt, így változatos életművéből gazdag keresztmetszetet mutathatunk be a nap folyamán közönségünknek. Zeneakadémisták ingyenes koncertekre várják az érdeklődőket az Üvegteremben, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások kelnek életre a vásznon, valamint olyan legendás Eisenstein-filmeket is levetítünk, melyeknek Prokofjev szerezte a zenéjét.

Prokofjev: Péter és a farkas, op. 67

moderátor: Lakatos György

Korosztály: 10- év


Klasszikusok tükrében 3.

2023. MÁRCIUS 5. VASÁRNAP, 19:00
Budapest Music Center

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar a 2022–2023-as évadban is folytatja a Klasszikusok tükrében című koncertsorozatot a BMC-ben. A hangversenyeken kortárs darabok, nemegyszer ősbemutatók hangzanak el – történeti kompozíciók társaságában.

Az idei évadban mindhárom koncerten – két-két történeti mű mellett – egy kortárs magyar mestert és tanítványát (tanítványait) ismerheti meg a közönség. A sorozat mindhárom élő mesterét (Orbán Györgyöt, Csemiczky Miklóst és Vajda Jánost) az 1980-as években felfutó magyarországi poszt- és neostílusok, a magyar klasszikus zenei posztmodern jelentős alkotóinak tartják. Az esték visszatérő házigazdája Molnár Szabolcs zenetörténész, a kortárs klasszikus zene egyik specialistája, aki médiaszemélyiségként és tanárként is ismert.

Klasszikusok tükrében 3.

A Budapesti Vonósok 2022–2023-as évadának utolsó kortárszenei estjén Sosztakovics és Takemitsu művei képviselik a történeti távlatokat. Sosztakovics 1960-ban komponálta a 8. c-moll vonósnégyest (op. 110). Egy karmester, Rudolf Barshai később vonószenekari átiratot készített ebből a vonósnégyesből, és erre az átiratra gyakran úgy hivatkoznak, mint Sosztakovics Kamaraszimfóniájára. Az avantgárd japán művész, Tōru Takemitsu 1957-ben írta vonószenekari Requiemjét, amely – miután Stravinsky megismerte – nemzetközi hírnevet szerzett a komponistának. A Klasszikusok tükrében sorozat utolsó kortárs mester–tanítvány párosát Vajda János (*1949) és Zarándy Ákos (*1982) alkotja. Vajda János ezredfordulón komponált Kamaraszimfóniája zárja az estét.

Műsor

 • Toru Takemitsu: Requiem vonószenekarra
 • Zarándy Ákos: Requiem vonószenekarra
 • Sosztakovics: Kamaraszimfónia No. 2 – részlet
 • Vajda János: Kamaraszimfónia No. 2

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2022
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2022
 • Budapest
 • Több kerületben
2022. december 5 - 11.
Komolyzenei koncertek Budapest 2022. Online jegyvásárlás
Komolyzenei koncertek Budapest 2022. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • Több kerületben
2022.01.01. - 12.31.

Figyelmébe ajánljuk!

Budapest Music Center
Budapest Music Center
 • Budapest
 • IX. kerület
MÜPA
MÜPA
 • Budapest
 • IX. kerület

Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 2 500 Ft -tól 5 800 Ft -ig Online jegyvásárlás
Kapcsolat, elérhetőség
Pontos cím, geokód, térkép
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt események