Július 19. és 21. között újra csúcsra járatjuk a bulit a 26. Harkányi Fürdőfesztiválon!
Július 19. és 21. között újra csúcsra járatjuk a bulit a 26. Harkányi Fürdőfesztiválon!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Tisza-tavi nyári kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi nyári kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Melyek idén a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek idén a legnépszerűbb fesztiválok?

Capa Központ programok, kiállítások 2019

2019.06.05. - 09.01.

Események, rendezvények, programlehetőségek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Programok a  Capa Központban

2019. július 8. 18 óra
Ádám Anna, Cseh Gabriella, Taskovics Dorka - HAIKU című kiállításának megnyitója

A kiállítást megnyitja Petrányi Zsolt művészettörténész
A megnyitóbeszédet követően az alkotók röviden bemutatják munkáikat

Kiállítások

Haiku
2019. július 9. – 2019. szeptember 1.

Kurátor: Gellér Judit
Alkotók: Ádám Anna, Cseh Gabriella, Taskovics Dorka

A 17. században keletkezett haiku, az eredendően kötött japán versforma, az elmúlt évszázadok során nem csupán egyetemesen ismert és használt lírai műfajjá vált, de formai szabályai is rengeteget változtak. A modern és kortárs haikuk a szigorú szabályok közül szinte már csak a három soros formát tartják meg. Három sor, három magyar alkotónő, három utazás, három különböző eszközökkel létrehozott alkotás. A Haiku című kiállítás Ádám Anna, Cseh Gabriella és Taskovics Dorka Japánban tett utazásainak élményeit eleveníti fel.

Taskovics Dorka a több mint tíz évvel ezelőtt, 2007-ben járt Japánban. Az öthetes út során sajátos szabályt hozott: mindennap csak egyetlen képet készített analóg fényképezőgéppel, diapozitív eljárással. A koncepció szerint a képek bármely napszakban, bárhol, bármilyen körülmények között készülhettek, ezért egy-egy kép, akár egy hosszasabb megfigyelés, akár egy spontán pillanat eredményeképp egyaránt létrejöhetett. A naplószerű munka kiteljesedése a limitált példányszámú, ajándékként készített könyvben valósult meg. A könyv felvágott lapjain pár mondatos, személyes szövegek jelennek meg, melyek akármelyik képhez hozzárendelhetők. Az eltelt idő során a naplórészletek töredékes emlékekké változtak. Az installációban az újrahasznosított papírra nyomtatott képek álomszerű, lebegő visszaemlékezésekként jelennek meg.

Cseh Gabriella munkájának kiindulópontja a 2008-ban készített, majd évekkel később, 2019-ben bemutatott Nagare (Áramlás) című sorozat, amely az előtte kevéssé ismert kulturális közegben tett utazás átélését jelentette. A fényképezőgép teljes eszköztárának felhasználásával, az életlentől az élesig, a nagytotáltól a kis részletekig, változó léptékeket örökített meg. Az utazás emlékei: „a jelek, képek, arcok, színek olyan sohasem harsány áradatának és bőségének nyomai” az azóta eltelt időben is élénkek maradtak az alkotóban. Az emlékek felidézése a jelenben fellelt pillanatokban, mozdulatokban élnek tovább. Felvetve a felcserélhetőség kérdéseit, az élmények újbóli átélése és megragadása új helyszíneken, új eszközökkel történik.

Ádám Anna évek óta foglalkozik a kert motívumával. Utazásai során a legkülönfélébb kertekről és kertekben készít fényképeket, élményeit kollázsokból készített egypéldányos utazónaplókban örökíti meg. Többhetes távol-keleti utazása során Japánban is számos kertet, arborétumokat, botanikus, dísz-, privát-, téli-, vagy épp csak kövekből rendezett sziklakerteket látogatott meg. Installációja különböző kontrasztok megtapasztalására mutat rá, formai értelemben pedig az utazás alatt használt két médiumot (a fotót és a kollázst) ötvözi: az épített, urbánus környezetre utaló, azt szimbolizáló geometrikus konstrukcióra lírai, organikus természeti- és kertképek vetülnek. (Gellér Judit kurátor)

Jacques Henri Lartigue – Life in Color
2019. június 7. – 2019. szeptember 1.

A fotográfiai meglepetés-életművek közül az egyik a 125 éve született Jacques Henri Lartigue (1894–1986) francia festőé. Hatvankilenc évesen a New York-i Museum of Modern Artban (MoMA) bemutatott egyéni kiállításának hatalmas sikere nyomán lesz világhírű mint fotográfus és azonnal megkerülhetetlenné válik a fotótörténetben.
Hatéves korától dokumentálja életét, készíti „optikai jegyzetfüzetét”. Minden érdekli, kíváncsisága határtalan. Elbűvöli az átélt élmények, szituációk, az észrevett vizuális összefüggések egyszeriségének fényképben való megőrzésének lehetősége. Nemcsak a látás öröme, a képalkotás izgalma ejti rabul, hanem magának a technikai eszköznek – a fényképezőgépnek – a használata és lehetőségeinek teljes tárháza.
A technikai fejlődés vívmányai, a repülés, az autóversenyek, a sebesség, a társasági élet, a nők, a szépség, az utazás voltak központi témái. A mindennapok apró csodáit, a dolgok, a fények elbűvölő együttállásait mindannyiunk emlékévé varázsolta. Fittyet hányt a fotográfiai konvenciókra, úgy fényképezett, ahogy a szíve diktálta, öröm volt számára a megismerés, a fényképezés és maga az élet.
Lartigue az élet napos oldalának fényképésze, akinek képes naplója a huszadik század szépséggel és derűs pillanatokkal teli történetét mutatja meg.

Teljes fotográfiai életműve mintegy százhúszezer negatívból, üveglemezekből, diafilmekből, mozgóképekből és 126 szöveggel ellátott fotóalbumból áll.

A Life in Color kiállítás az életmű mintegy egyharmadát jelentő színes felvételekből való válogatás, amelyben nemcsak életének meghatározó kapcsolatai, utazásai és mindennapi eseményei, hanem a színes filmre fényképezés különböző technikáival való kísérletezése is nyomon követhetőek. (Csizek Gabriella kurátor)

Bielik István: Szabadságok
2019. június 4. – 2019. július 22.

Capa Központ – Capa 8F Galéria
Kurátor: Szarka Klára
„Ha madarat szeretsz, égbolt legyél, ne kalitka” (Szabó T. Anna)

A magyar nyelv nem tesz különbséget a szabadság hétköznapi és magasztosabb értelmezései között. Bielik István képanyagában tetten érhető a béklyóktól, kötöttségektől, hétköznapi monotóniától és a megszokott életkeretektől mentes életérzés sokféle rétege: a munkaidőn túli „egyszerű” szabadságok, weekendek, üdülések, utazások, bulik atmoszférája ugyanúgy fölismerhető, ahogyan a magunkra figyelés, az érdek nélküli létezés, a kényszerektől mentes tevékenységek és a határok nélküli fantázia filozófiai és egzisztenciális tágassága.
Szabadságok sokfélesége és sokarcúsága fedezhető fel a fekete-fehér fotográfiákon.

Bielik István ezúttal új alkotói arcát mutatja meg – élve önnön szabadságával. Nem riporter, nem tudósító, nem megrendelésre dolgozott, nem szigorú koncepció szerint, projektekben gondolkodó fotográfusként tűnik föl. Megfelelési kényszer nélkül, szabadon fényképezte a szabadságot.
Képeiből elégia és valamiféle örökkévalóság árad. Örök nyarak, naplementék, éltető emlékek.

2007 nyarán került a Népszavához mint gyakornok, ott sajátította el a szakma fortélyait, 2008-tól a lap külsős, majd belső munkatársa volt.  2014-ben egy évig az Origo fotósaként dolgozott. 2017-től a 24.hu fotórovat-vezetője. Ugyanebben az évben a Nők Lapja külsős fotósaként kezdett dolgozni. 2018 nyarától szabadúszó, a 24.hu külsős munkatársa.

2014-ben ő nyerte a 32. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját a szír polgárháborúban készített fotósorozatáért. 2015-ben tudósított a kelet-ukrajnai konfliktusról, valamint az Európán átívelő menekültválságról, ebben az évben beválogatták a World Press Photo Organization — Joop Swart mesterkurzusára. 2017-ben a Capa Központ ösztöndíjasaként részt vett a Magnum Photos workshopján. 2018-ban Hemző Károly-díjjal jutalmazták  igényes formai nyelven megvalósított, komoly társadalmi érzékenységről árulkodó sorozataiért, valamint kiválasztották a Nikon-Noor Akadémia mesterkurzusára. 2015-ben, 2018-ban és 2019-ben Pécsi József fotóművészeti ösztöndíjban részesült.

Dobokay Máté: Ag
2019. május 28. – 2019. július 1.

Capa Központ – Project Room
A kiállítás ingyenesen megtekinthető
Kurátor: Gellér Judit
Az előző századokban tudományos kísérletek sokasága irányult a látható világ fotografikus leképezésének elérésére. Az ezüst-halogenidek fényérzékenységét már a fényképezés felfedezése előtt felismerték, majd idővel a különböző fotótechnikai eljárások kikísérletezése vezetett a gyorsan előállítható és sokszorosítható fényképek létrehozásának lehetőségeihez. Ag. Az ezüst vegyjele. Dobokay Máté kiállítása arról az alkotói folyamatról szól, mely során a művész egyszerre kísérletezik vegyészként és filozófusként a fotografikus kép elemi részekre történő visszabontásával, miközben a tudás átadásának és a visszacsatolásnak a kérdéseit feszegeti.
Az alkotó munkamódszerét jellemző akkurátus, kísérletező attitűd a médium leglényegibb, belső szerkezetének megismerésére és feltárására irányul. Az Ag című kiállítás egyszerre foglalkozik a médiumot érintő kérdésekkel, valamint az alkotás és az oktatás kapcsolatával. A mesterséget, a tudást, a technikai ismereteket átadó oktató, a termet elhagyó tanulók maguk után feledett, elhasznált anyagait böngészi végig. Ekképp a kiállítás alapmotívumai olyan selejtnek tartott elemekből állnak, melyeket diákok hagytak a műhelyben és a fotólaborban: elhasznált fixír folyadék, próbacsíkok, fotópapírok képezik a művek alapját.
A kísérletezés, a kisajátítás, a transzformálás és az újrahasznosítás gesztusa egyszerre van jelen mind az alkotási folyamatokat feltáró werk, mind pedig az azokat bemutató művekben. Árnyalatoknak lehetünk szemtanúi, melyek a kidobásra ítélt, helytelenül tárolt és fényt kapott fotópapírok előhívásakor keletkeznek. Apró tárgyakat, Petri-csészék, búrák, poharak szélére kiülő enyhén tükröződő felületeket, alakzatokat, márványos papírokat láthatunk, melyek az elhasznált fixír folyadékból cinklapokkal vagy elektrolízissel kinyert ezüstből alakulnak ki.
Dobokay Máté fotográfiai kísérletei révén nem fotográfiák jönnek létre. Az alkotások az alkímia titkos és bonyolult tudományának, a fémek nemesfémekké való átalakításának, a lélek halhatatlanságára és a testi kínok gyógyítására alkalmas bölcsek köve keresésének folyamatait idézik. Dobokay egyedi és megismételhetetlen, absztrakt, festői képeket és tárgyakat készít, melyeken az ezüst fénylő szürkéinek megannyi árnyalata rajzolódik ki a különböző hordozófelületeken. (Gellér Judit kurátor)

2019.  július 31-ig
A Capa Központ az egyik kiállítóterében az intézmény névadójának, Robert Capának a munkásságát mutatja be.
Frissítettük  a Robert Capa, a tudósító című  kiállításunkat!

A 2017 júniusa óta kiállított fotográfiák pihentetésére műtárgyvédelmi okokból (a fénytelítettségi mutatók alapján) volt szükség. Az újonnan összeállított kiállítás ötven fotográfiája az életút egészét mutatja be.
A kiállított képek közül huszonegyet a kiállításra paszpartuztak, kereteztek, így a Budapesten őrzött Robert Capa – képek gyűjteményből ezek most kerülnek először a nagyközönség elé.

A kiállítás képeit a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Robert Capa Gyűjteményében  található fotográfiákból válogattuk.

Robert Capa, a tudósító című kiállítás válogatása, az életút egészének mintegy ötven képét tartalmazza, az első megbízások egyikeként készült Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig.

Robert Capa, a tudósító
Robert Capát (Friedmann Endre, 1913. október 22. – 1954 május 25.) a XX. század több háborújának (a spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború) egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet.

A magyarországi Robert Capa-képek gyűjteményéről
A 2008-ban megvásárolt fotográfiák révén New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőjévé. A Robert Capa életútját bemutató ún. Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozat kilencszázharminchét, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz.  Ezeket a fotográfiákat Cornell Capa (Robert Capa öccse), illetve Richard Whelan fotótörténész (Robert Capa monográfusa) válogatták ki 1990-1992 között a Capa által hátrahagyott közel 70 ezer negatív közül.
Döntésük értelmében ezekről a negatívokról ebben a méretben kizárólag ez a három széria nagyítás volt és lesz készíthető. A képek a Capa aláírását utánzó szárazbélyegzőről ismerhetőek fel, amely a nagyítások alatt jobb oldalon látható.
A sorozat – Cornell Capa és Richard Whelan szándéka szerint – az életművet leginkább reprezentáló képeket tartalmazza, az 1932 és 1954 közötti időszak Capa teljes munkásságát felöleli, szinte az első felvételektől az utolsóig.

Forrás: Szervezők


2019.06.05. - 2019.09.01.
Találatok száma: 5

Jagelló Business Hotel***

Jagelló Business Hotel***

A kitűnő elhelyezkedésű Jagelló Business Hotel a budai üzleti negyedben található, az M1-es és M7-es autópályák és a Budapest Congress és World Trade Center közelében. Budapest budai oldalán, a 12. kerületben zöld környezetben várja vendégeit budapesti üzleti hotelünk 24 modern szobával. A szobák ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Kirándulás a Budai Várnegyedbe a Budavári Siklóval
Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
14.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket