Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Szeretettel hívjuk és várjuk a Várkert Bazár programjaira Budapesten!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi tavaszi kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!
Húsvéti ünnepi programokra hívjuk és várjuk!

Capa Központ programok, kiállítások 2019

2019.03.22. - 05.12.

Események, rendezvények, programlehetőségek a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

Capa Központ programok, kiállítások 2019

Programok a  Capa Központ

Finisszázs Erdei Krisztina kiállításán
2019. március 21., csütörtök, 17.30 óra

Helyszín: Capa Központ – 8F Galéria
Az eseményen való részvétel ingyenes.
2019. március 21-én, csütörtökön, 17.30 órától szeretettel várjuk az érdeklődőket Erdei Krisztina Vénusz születése és más történetek című kiállításának finisszázsára.

Meddig tart egy projekt? Hol a határ a civil és a művészeti tevékenység között? Mi értelme van egy húsz kilogrammos kagylót cipelni keresztül-kasul Budapesten? Többek között ezekről a kérdésekről is beszélgetünk majd.

A záró tárlatvezetést Varga Tünde, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docense, a Vénusz születése és más történetek című kiállításhoz kapcsolódó katalógusban megjelent tanulmány szerzője tartja Erdei Krisztinával és Csizek Gabriellával, a kiállítás kurátorával.

A kiállítás 2019. március 24-ig ingyenesen megtekinthető.


MEGNYITÓ: Nagy András – Chrono
2019. március 25., 18 óra

A kiállítást megnyitja: Petrányi Zsolt művészettörténész


Hangay Enikő: Hét szekrény - Kiállításmegnyitó
2019. március 27., 18 óra

Megnyitóbeszéd: Somogyi Zsófia művészettörténész
Kurátor: Csizek Gabriella
A kiállítás május 26-ig megtekinthető


2019.  április 4., 18 óra
37. Magyar Sajtófotó kiállítás megnyitója

A kiállítást megnyitja: Vámos Miklós író
A kiállítás 2019. május 12-ig látogatható.


A Capa Központ 2019. április 12. és 13. között újra meghirdeti a Budapest Portfolio Review-t!

A Capa Központ elkötelezett a magyar fotográfia lehetőségeinek fejlesztése iránt, és ezért fontosnak tartja, hogy minél több magyar fotográfus vegyen részt hazai és nemzetközi programokban. Ezzel a szándékkal rendezi meg 2019. április 12. és 13. között negyedik alkalommal a Budapest Portfolio Review (BPR) portfólió konzultációt.
A BPR célja, hogy a résztvevők neves hazai és külföldi szakemberekkel konzultáljanak képeikről, visszajelzéseket kapjanak és megmérettessenek.  A konzulensek a magyar és nemzetközi fotográfus szakma elismert képviselői (alkotóművészek, galeristák, művészettörténészek, rangos intézmények, ügynökségek, fesztiválok, szervezetek vezetői és munkatársai).

A konzultáció időpontja:
2019. április 12. péntek 10:00–17:00
2019. április 13. szombat 10:00–17:00 (összegzés és eredményhirdetés 19 órakor)

A konzultáció helyszíne:
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, 1065 Budapest, Nagymező utca 8.
Stúdió és Project Room

A Budapest Portfolio Review konzulensei:
Olivia Arthur fotográfus, MAGNUM Photos
Csontó Lajos fotográfus, képzőművész
Irina Chmyneva művészeti igazgató, PhotoVista International Festival of Photography
Gellér Judit kurátor, Capa Központ
Angel Luis Gonzalez  CEO, PhotoIreland Foundation
Gőbölyös Luca DLA képzőművész, főiskolai tanár
Kozma Zsolt művészeti vezető, Inda Galéria
Rafał Milach fotográfus, MAGNUM Photos
Mucsy Szilvia fotográfus, a Budapest Fotófesztivál igazgatója
Sárvári Zita galériavezető, Deák Erika Galéria
Simona Vidmar vezető kurátor, UGM Maribor Art Gallery
Duncan Wooldridge művész, író, kurátor, University of the Arts London
(A változtatás jogát fenntartjuk.)

A konzulensek által a legjobbnak ítélt fotográfusok kiemelt szakmai lehetőségekben részesülnek:
-FŐDÍJ: a kiválasztott fotográfus önálló kiállítási lehetőséget kap a BPR évében rendezett Art Market Budapesten, a Capa Központ standján.
-5 fotográfus lehetőséget kap arra, hogy a FUTURES nemzetközi fotográfiai projekt keretében a 2019. évi Unseen Fesztivál és Vásáron megrendezett csoportos kiállításon részt vegyen Amszterdamban, szeptember 20-22. között.

-A MAGNUM Photos fotográfusai 6 magyar fotográfust választanak ki, akik számára a Capa Központ térítésmentesen biztosítja a részvételt egy Budapesten, 2019 szeptemberében tartandó MAGNUM Workshopon

Kiállítások

Nagy András: Chrono
2019. március 26. – 2019. április 29.

Nagy András érzékeny látásmódját elsősorban operatőri munkásságából – többek között a Bibliotheque Pascal, a Fehér tenyér vagy az Örök tél című filmekből – ismerhetjük. A mozgóképes munkák, a konstruált látványok létrehozása mellett egy szabadabb, sajátos fotográfiai univerzumot épít. Olvadó hóemberek, egy bokor a mező szélén, parkoló autók a panelek között, egy árnyéka után forduló játékos kismacska, átkelés a zebrán. Hétköznapi jelenetek, helyszínek, tárgyak, melyek a képkészítés gesztusa révén válnak kiemeltté. A tűpontos kompozíciók, az olykor jelentéktelennek tűnő szituációk, a kapcsolat- és viszonyrendszerek átértékelésére, egyfajta különös párbeszédre hívják a nézőt.

A kérdések elsősorban a képek tárgyára irányulnak: kikről, hol, milyen körülmények között készülhettek? A tekintet egészen addig keresi az ismerős kapcsolódási pontokat, míg a képekkel töltött idő során tudatosodik, hogy az elsődleges felvetések helyét egy mélyebb, belső érzékelésnek, a szimbólumok megértésének kell átvennie. Az autók allegorikus portrékként, élethelyzetekként, a használat módjai által rajzolják ki tulajdonosaik egyéniségét, viselkedését, szemléletét. Az árnyékok a fény jelenlétén túl utalnak arra a képen nem láthatóra is, ami vagy aki az árnyékot veti. Az utca- vagy épp mezőszéli bokrok szimbolikus értelmezése során akár az égő csipkebokor történetéig, egyfajta morális mérce kialakításának kezdetéig is visszanyúlhatunk. Az emberábrázolások, a tűnődő, révedő tekintetek, a lépések, a várakozások, a csók, a tánc, az élet folyamából, az idő haladásából kiemelt és keretbe foglalt cselekvéssorok mind a legegyszerűbb szituációkban fellelhető emelkedett tartalmakat jelenítik meg.

Nagy András a benjamini-baudelaire-i flâneur, az utcákon szemlélődő, kószáló attitűdjét magára öltő karakter a mindennapos szituációk megfigyelése felé fordítja figyelmünket, olyan helyszíneket, tárgyakat, eseményeket bemutatva, melyek között és melyek mellett nap mint nap elhaladhatnánk. A szigorúan analóg módon, filmre készített fényképek nemcsak az alkotói fegyelmezettséget kívánják meg, de elmélyültebb szemlélésére is késztetnek. Az idő fogalmára utaló Chrono című munka metaforikus képei azokra a környezetünket uraló állapotokra, azokra a feltűnő és eltűnő jelenségekre reflektálnak, melyek lényegtelenül vagy lényegesen, észrevehetően vagy észrevétlenül, jelentéktelenül vagy jelentősen, de valamilyen formában mindenképpen tagolják életünket. (Gellér Judit kurátor)

Erdei Krisztina: Vénusz születése és más történetek
2019. január 23. – 2019. március 24.

mindennap 8 és 19 óra között.
Erdei Krisztina Vénusz születése és más történetek című kiállítása annak az egyéves munkafolyamatnak az eredménye, amelyet a 2017-ben elnyert Budapest Fotográfiai Ösztöndíj tett lehetővé számára. Az ösztöndíjat Budapest Főváros Önkormányzata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központtal együttműködve hirdette meg 2017-ben, azt a hagyományt folytatva, amelynek keretében 2000-től tizenegy éven keresztül egy-egy kivételes tehetségű fotográfus egy éven keresztül örökítette meg Budapestet, annak életét, saját témaválasztását követve.

Erdei Krisztina A Dzsumbuj hűlt helyén című pályázata egy akkorra már megszűnt közösség tagjainak további életét, mindennapjait vizsgálja. Ez nem volt előzmény nélküli, hiszen már az azt megelőző három évben is A város peremén kezdeményezés keretében – egy szociológusokból, újságírókból, bölcsészekből és művészekből álló csoport tagjaként – készített interjúkat és képeket az egykori lakók bevonásával és az érintett IX. kerületi helyszínekről.

Ennek a hosszú távú projektnek célja, hogy egyfelől hozzájáruljon a szegénységből és a társadalmi egyenlőtlenségből adódó problémák megértéséhez, és árnyalja a Dzsumbujról, illetve általában a szegénytelepekről kialakult képet, a hozzájuk kapcsolódó negatív előítéleteket, másfelől, hogy megismerhetővé váljanak azok a közös pontok a különböző életterek, életutak között, amelyek alkalmasak arra, hogy a megértés alapjai legyenek. A munkafolyamat során a résztvevők tevékenysége, így Erdei Krisztináé is, valódi hatással volt a résztvevők életére, ennek minden kockázatával.
A Dzsumbujnak nevezett épületegyüttes az 1920-as évektől egészen 2015-ig létezett az Illatos út és Gubacsi út sarkán, azaz majdnem száz évig volt élettér és egy közösség otthona. A kiköltözés után a családok más és más környezetbe kerülve, a cserelakások egyikében folytatták életüket. A kiállítás ennek az időszaknak a történeteit meséli el, a többek között közösen létrehozott élmények fotóanyagával a kiállítóteret installációs térré alakítva.

Erdei Krisztina azon társadalmilag elkötelezett és szociálisan tudatos művészek egyike, akik tudják és hisznek is abban, hogy a fotográfia az igazság megmutatására is alkalmas, és a világ jobbá tételére tett kísérleteink egyik eszköze is lehet. (Csizek Gabriella)

2019.  július 31-ig
A Capa Központ az egyik kiállítóterében az intézmény névadójának, Robert Capának a munkásságát mutatja be.
Frissítettük  a Robert Capa, a tudósító című  kiállításunkat!

A 2017 júniusa óta kiállított fotográfiák pihentetésére műtárgyvédelmi okokból (a fénytelítettségi mutatók alapján) volt szükség. Az újonnan összeállított kiállítás ötven fotográfiája az életút egészét mutatja be.
A kiállított képek közül huszonegyet a kiállításra paszpartuztak, kereteztek, így a Budapesten őrzött Robert Capa – képek gyűjteményből ezek most kerülnek először a nagyközönség elé.

A kiállítás képeit a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Robert Capa Gyűjteményében  található fotográfiákból válogattuk.

Robert Capa, a tudósító című kiállítás válogatása, az életút egészének mintegy ötven képét tartalmazza, az első megbízások egyikeként készült Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig.

Robert Capa, a tudósító
Robert Capát (Friedmann Endre, 1913. október 22. – 1954 május 25.) a XX. század több háborújának (a spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború) egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet.

A magyarországi Robert Capa-képek gyűjteményéről
A 2008-ban megvásárolt fotográfiák révén New York és Tokió mellett Budapest vált a Capa-hagyaték legfontosabb őrzőjévé. A Robert Capa életútját bemutató ún. Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozat kilencszázharminchét, a kilencvenes években készült nagyítást tartalmaz.  Ezeket a fotográfiákat Cornell Capa (Robert Capa öccse), illetve Richard Whelan fotótörténész (Robert Capa monográfusa) válogatták ki 1990-1992 között a Capa által hátrahagyott közel 70 ezer negatív közül.
Döntésük értelmében ezekről a negatívokról ebben a méretben kizárólag ez a három széria nagyítás volt és lesz készíthető. A képek a Capa aláírását utánzó szárazbélyegzőről ismerhetőek fel, amely a nagyítások alatt jobb oldalon látható.
A sorozat – Cornell Capa és Richard Whelan szándéka szerint – az életművet leginkább reprezentáló képeket tartalmazza, az 1932 és 1954 közötti időszak Capa teljes munkásságát felöleli, szinte az első felvételektől az utolsóig.

Forrás: Szervezők


2019.03.22. - 2019.05.12.
Kapcsolódó időpontok

2019.04.05. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2019
Találatok száma: 5

Jagelló Business Hotel***

Jagelló Business Hotel***

A kitűnő elhelyezkedésű Jagelló Business Hotel a budai üzleti negyedben található, az M1-es és M7-es autópályák és a Budapest Congress és World Trade Center közelében. Budapest budai oldalán, a 12. kerületben zöld környezetben várja vendégeit budapesti üzleti hotelünk 24 modern szobával. A szobák ... Bővebben


Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben


Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és ... Bővebben


Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő ... Bővebben


Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Rejtélyes történelem

Kiemelt ajánlatok

Magyar Sajtófotó Kiállítás 2019
Magyar Sajtófotó Kiállítás 2019
  • Budapest
  • VI. kerület
2019. április 5.

Közeli ajánlatok

Instant - Fogasház Budapest programok 2019
Instant - Fogasház Budapest programok 2019
  • Budapest
  • VII. kerület
2019. március 23.
Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Gozsdu Weekend Market 2019
Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Gozsdu Weekend Market 2019
  • Budapest
  • VII. kerület
2019. március 23.

Figyelmébe ajánljuk!


Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Mars küldetés, Földön kívüli szórakozás
Kirándulás a Budai Várnegyedbe a Budavári Siklóval
Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket