A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból
A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból
A MikulásGyár újra kinyitja kapuit.
A MikulásGyár újra kinyitja kapuit.
MAJKA és a 100 Tagú Cigányzenekar exkluzív showja 2019! Online jegyek!
MAJKA és a 100 Tagú Cigányzenekar exkluzív showja 2019! Online jegyek!
Korda György és Balázs Klári - Életműkoncert 2018. Online jegyek!
Korda György és Balázs Klári - Életműkoncert 2018. Online jegyek!
Mamma Mia musical előadások a Madách Színházban! Jegyvásárlás!
Mamma Mia musical előadások a Madách Színházban! Jegyvásárlás!

Capa Központ programok, kiállítások 2018

2018.11.12. - 12.31. 1065 Budapest VI. kerület, Nagymező utca 8.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ egy korszerű kortárs vizuális intézmény, mely 2013-ban jött létre.

Capa Központ programok, kiállítások 2018

A fotográfiai központ létrehozása a magyar fotográfusok szakmai elismerése, és azt a több éves munkát teljesíti ki, aminek fontos állomása volt 2008-ban a Robert Capa-hagyaték megvásárlása, Magyarországra hozatala. A fotográfiai központ a fotográfus szakma és a fotográfia iránt érdeklődő nagyközönség érdekeit és igényeit hivatott szolgálni. A céljai szerint országos és európai hatókörű intézmény a jelenkor megközelítésében és eszközrendszerével népszerűsíti a fotográfia műfaját. Az új vizuális intézmény feladatrendszerébe tartozik hazai és nemzetközi kiállítások, szakmai rendezvények szervezése, rangos fotográfiai díj alapítása, a magyar és nemzetközi fotográfusok és fotográfiai műhelyek bemutatása.

Események

2018. november 12., hétfő, 18 óra
CAPAZINE – LET’S PLAY - Kiállításmegnyitó

A kiállítást megnyitja: Csatlós Judit és Gerhes Gábor, a Capazine műhelymunka meghívott előadói
Kurátorok: Gellér Judit, Mucsi Emese
Kiállító alkotók: Cserna Endre, Gáspár Balázs, Kocsi Olga, Lázár Dóra, Neogrády-Kiss Barnabás, Nunkovics Róbert, Szalai Dániel, Urbán Ádám
A kiállítás ingyenesen megtekinthető

2018. november 14., szerda, 18.00 óra
Gellér Judit és Horányi Attila tárlatvezetése a THIRTYTHREE kiállításon

Az eseményen a kiállításra váltott belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni.

2018. november 16., péntek
Egynapos pozsonyi Capa-járat

A Capa Központ elkötelezett a magyar fotográfia lehetőségeinek fejlesztése, a nemzetközi kapcsolatok bővítése, frissítése mellett, ezért 2018-ban is szakmai utat hirdet a Pozsonyi Fotóhónap eseményein való részvételre.
A buszos Capa-járat reggel indul és az esti órákban tér vissza Budapestre. A Capa Központ kizárólag a Pozsonyba való ingyenes ki- és hazautazást biztosítja a jelentkezők számára.

(A busz felelősségbiztosítással rendelkezik. Az EU-ban érvényes utas- és poggyászbiztosításról a jelentkezőnek kell gondoskodnia.)
A pozsonyi Capa-járaton való részvételhez előzetes regisztrációt kérünk
A Capa-járat utaslistáját jelentkezési sorrend alapján állítjuk össze.

2018. november 20., kedd 17.30 óra
Fókusz és Távolság: Szatmári Gergely fotográfus – Beszélgetés képekkel

Beszélgetőtárs: Winkler Nóra
A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.
Helyszín: Capa Központ, Stúdió
Az eseményen való részvétel ingyenes.

Vendég: Szatmári Gergely fotográfus
„1990-ben diplomáztam a Magyar Iparművészeti Főiskola, Fotográfia szakán. A kilencvenes évektől fotográfusként számos, jelentős nemzetközi reklám és kreatívügynökségnek dolgoztam különböző reklámokon, promóciókon. 2014-től a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán dolgozom, egyetemi docensként. Feladatom volt az Egyetem Fotográfia mesterképzés akkreditációs folyamatának elindítása, valamint az ahhoz kapcsolódó programok és tantárgyainak kidolgozása, amely sikerrel zárult 2016-ban. 2016-tól a szak mesterképzését vezetem.

2018. november 24., szombat, 11.00–16.00
Családi nap a Capa Központban

2018. november 24-én, szombaton, a THIRTYTHREE és a Május 1. Ruhagyár – Fortepan: Ez a divat! kiállításokhoz kapcsolódva családi napot tartunk a Capa Központban.
A foglalkozásokon való részvétel ingyenes!
THIRTYTHREE
A THIRTYTHREE kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfus hallgatóinak munkáiból válogat az elmúlt harminchárom évből. Családi napunkon felfedezzük a kiállítás fotóit, amelyekről aztán megalkothatod a saját elképzelésedet! A friss, kortárs alkotások négy fogalompár mentén rendeződnek el, ezek segítségével csoportosítjuk majd azokat. Hogyan kúszik be a természet a városba? Milyen képeket látunk álom és valóság határán? Vajon mit élnénk át, ha létezne időutazás?

Alkotó foglalkozásaink mellett egy különleges feladatlappal járhatjátok végig a kiállítást egyedi látásmódú képeit.
A foglalkozást tartja: Somogyi-Rohonczy Zsófia művészettörténész, művészetközvetítő szakember és Molnár Krisztina etnográfus, múzeumpedagógus

2018. november 26–29.
Nikon-NOOR Academy – magyarországi mesterkurzus

2018. november 26. és 29. között a Capa Központ ad helyet a Nikon-NOOR Academy magyarországi mesterkurzusának.
A magyarországi mesterkurzusra fiatal és feltörekvő, elsősorban magyar sajtó- és riportfotográfusok jelentkezését várják.
A kurzuson való részvétel ingyenes.
A 4 napos mesterkurzusok 15 résztvevőt fogadnak az egyes helyszíneken, ahol a legjobb fotóriporterekkel szoros együttműködésben dolgoznak majd portfóliójuk tökéletesítésén. A résztvevők szakmai irányítás mellett javíthatják képsorozat-építési és vizuális történetmesélési készségeiket, emellett pedig a terepmunkához és a történeteik értékesítéséhez kapcsolódó fontos képességeket is elsajátíthatják. A NOOR-oktatók megosztják a világ minden táján végzett munkáik során a társadalmi változásokkal, konfliktusokkal és környezetvédelmi problémákkal kapcsolatban szerzett tapasztalataikat. Az Akadémia támogatásán keresztül a Nikon biztosítja, hogy a tanfolyam ingyenes legyen minden résztvevő számára, így biztatva a tehetséges fiatal sajtó- és riportfotósokat és segítve őket a karrierjük építésében.
A mesterkurzus időpontja: 2018. november 26–29.
A mesterkurzus helyszíne: Capa Központ (1065 Budapest, Nagymező utca 8.)

Kiállítás

CAPAZINE – Let’s play!
2018. november 13. – 2018. december 3.

Kurátorok: Gellér Judit, Mucsi Emese
Kiállító alkotók: Cserna Endre, Gáspár Balázs, Kocsi Olga, Lázár Dóra, Neogrády-Kiss Barnabás, Nunkovics Róbert, Szalai Dániel, Urbán Ádám

Játék. Szabadság. Tanulás. E gondolatkörök képezték a 2018-as CAPAZINE workshop és az eredményeit bemutató kiadvány és a kiállítás alapját.

A CAPAZINE fotósok és szakszövegírók részvételével zajló foglalkozások keretét részben a formátum adta. A (fan)zine mint publikációs forma eredetileg a speciális érdeklődésű emberek közti cenzúrázatlan információáramlás elősegítésére hivatott. Az elmúlt évtizedek során a szó jelentése kibővült, és lassan olyan gyűjtőfogalommá vált, amely alá a legkülönfélébb kiadványok sorolhatók. Egy tulajdonsága azonban változatlanul megmaradt: csak saját belső törvényei kötik.

A CAPAZINE a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ zine-je, kiemelt témája a kortárs magyar fotó, azon belül is hat fiatal alkotó munkássága. Legfőbb belső törvényét a címlapon olvashatjuk: LET’S PLAY, azaz játsszunk! A játék nemcsak témaként volt jelen a kurzusvezetők előadásaiban, a kurzust végigjáró hat fotós projektjeiben és a két elméletis esszéiben, hanem jövőbeli lehetőségként is az olvasók előtt a különleges publikációs forma révén.

A bemutatott fotósorozatok a több mint fél éves műhelymunka keretében készültek el, és kerültek a CAPAZINE oldalaira, valamint a kiállítótér falaira. A kiadványt az első CAPAZINE workshop meghívott előadói (Gerhes Gábor képzőművész, Csatlós Judit kulturális antropológus), valamint a projekt vezetői (Gellér Judit kurátor, Mucsi Emese kurátor) mutatják be a megnyitó alkalmával.

THIRTYTHREE – A fotográfia új horizontjai a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen
A kiállítás megtekinthető:
2018. október 9. – 2018. december 9.

A kiállítás visszatekintés a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME Fotográfia Tanszék képzésének elmúlt harminchárom évére negyvenhat MOME alumni fotográfus művein keresztül. Az alkotói pozíciók jelen együttállása a képzés védjegyévé vált gondolkodásmód bemutatásán túlmenően a magyar fotográfia új évezredbeli lehetséges öndefiníciójaként is értelmezhető. 1984-ben indult az első fotográfus évfolyam az akkor még Magyar Iparművészeti Főiskolán a Kopek Gábor által indított szakon. Az eltelt harmad évszázadban radikálisan átalakult a magyar társadalom, kultúra és történelemszemlélet, új évezredbe léptünk és folytonosan új távlatok nyílnak meg. A fotográfia szerepe és helye nem csak a művészetek között értékelődik át. Beérett egy generáció, amelyik közép-európai identitását földrajzilag minden korábbinál szélesebb horizonton, globális hatások áramában határozza meg. Jogosan merül fel a kérdés, milyen szerepet játszik ebben a ma már Moholy-Nagy László védjegyét hordozó képzés.

Kiállító művészek: Ács Alíz Veronika, Bánhegyesy Antal, Bartha Máté, Biró Dávid, Bognár Benedek, Drégely Imre, Ember Sári, Fabricius Anna, Fátyol Viola, Ficsór Zsolt, Gáldi Vinkó Andrea, Gulyás Miklós, Herczeg Eszter, Hermann Ildi, Hodosy Enikő, Koleszár Adél, Kovács Alida, Kovács Katalin, Kozó Attila, Kudász Gábor Arion, Lábady István, Ladocsi András, Lakos Máté, Máté Balázs, Máté Gábor, Misetics Mátyás, Molnár Zoltán, Molnár Ágnes Éva, Móró Máté, Nyíri Julianna, Péter Ildikó, Piti Marcell, Puklus Péter, Rácmolnár Milán, Rédling Hanna, Sivák Zsófia, Szalay Krisztina, Szalontai Ábel, Szatmári Gergely, Szombat Éva, Timár Sára Erzsébet, Törcsi András, Tóth Barnabás, Zagyvai Sári, Zana Krisztián, Zellei Boglárka Éva

Május 1. Ruhagyár – Fortepan: Ez a divat!
2018. szeptember 20. – 2018. november 11.

mindennap 11 és 19 óra között.
Kurátor: Csizek Gabriella
Szöveg: Legát Tibor | Design: Sándor Dávid

A kiállítás a Fortepan és a ZuckerMűvek együttműködésében megjelenő tíz kötetesre tervezett tematikus fotóalbum-sorozat második, Fortepan: Ez a divat! című kötetének képanyagából válogat.
A Fortepan egy folyamatosan bővülő, szerkesztett online archívum, egy önkéntesek által fenntartott, ingyenes, civil platform. Nevét egy valaha világszerte használt fotónyersanyagról kapta, amelyet Magyarország egykor legnagyobb fotókémiai vállalata, a váci Forte Fotókémia Részvénytársaság gyártott. Jelenleg több mint százezer, főként 1900 és 1990 között készült képet lehet megnézni és ingyenesen letölteni az időrendi sorrendbe szerkesztett adatbázisban.
A divat az ötvenes évek végén a szocialista táborba is begyűrűzött, hiszen a sztálinista  gesztusok háttérbe kerülése lehetőséget teremtett, hogy mindenféle lakossági örömforrások fakadjanak: zene, tánc, színes holmik… De az önfeledt, pláne az öncélú szórakozás nem járta, így aztán olyan abszurd kifejezések teremtődtek, mint például a szocialista divatipar. Noha a szocialista divat szókapcsolat egyedit sugallt, valójában csak hitvány és halovány utánzat lehetett; a termék még rendes címkét sem kaphatott. A szocialista – így a magyar – divatiparban ugyanis többnyire ugyanazok a nevek köszöntek vissza, mint a nehéz- és egyéb iparokban – gondoljunk csak a Május 1. és Vörös Október ruhagyárakra. Szabályt erősítő kivételnek a maszekokat vagy Rotschild Klára állami szalonját mondhatnánk, ahol a párttitkár asszonyok vásároltak, csakhogy az ott kapható ruhák két-háromszor kerültek annyiba, mint egy havi átlagfizetés. A hazai dolgozó nők előtt egy út állott, hogy kreatívvá váljanak. Mert ha az állami vállalatok termékei borzasztóak, a maszekok költeményei megfizethetetlenek voltak, akkor csak az önmegvalósítás maradt.

És ne feledjük, ezekben az években, a „szocializmus éveiben” jutott a csúcsra Barkács-Magyarország, és e dicsőségből nemcsak férfiak vették ki a részüket. Sőt, talán éppen az ötletes magyar lányoknak és asszonyoknak köszönhető, hogy a régi képek láttán még azt is hajlamosak vagyunk elhinni, hogy valaha Budapest volt a divat fővárosa. (Legát Tibor)

Robert Capa, a tudósító
2018. december 31-ig

A Capa Központ az egyik kiállítóterében az intézmény névadójának, Robert Capának a munkásságát mutatja be.
Frissítettük  a Robert Capa, a tudósító című  kiállításunkat!

A 2017 júniusa óta kiállított fotográfiák pihentetésére műtárgyvédelmi okokból (a fénytelítettségi mutatók alapján) volt szükség. Az újonnan összeállított kiállítás ötven fotográfiája az életút egészét mutatja be.
A kiállított képek közül huszonegyet a kiállításra paszpartuztak, kereteztek, így a Budapesten őrzött Robert Capa – képek gyűjteményből ezek most kerülnek először a nagyközönség elé.

A kiállítás képeit a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ Robert Capa Gyűjteményében  található fotográfiákból válogattuk.

Robert Capa, a tudósító
című kiállítás válogatása, az életút egészének mintegy ötven képét tartalmazza, az első megbízások egyikeként készült Trockij beszédét megörökítő képtől egy, az indokínai háborúban exponált felvételig.

Robert Capa, a tudósító
Robert Capát (Friedmann Endre, 1913. október 22. – 1954 május 25.) a XX. század több háborújának (a spanyol polgárháború, a második kínai-japán háború, a II. világháború, az első arab-izraeli háború és az első indokínai háború) egyedülálló képi krónikásaként jegyzi az egyetemes és a magyar fotótörténet.
 

Forrás: Szervezők


2018.11.12. - 2018.12.31.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Capa Központ programok, kiállítások 2018

Könyvtár

Programajánlat

Instant - Fogasház Budapest programok 2018
Instant - Fogasház Budapest programok 2018
  • Budapest
  • VII. kerület
2018. november 15.
Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Gozsdu Weekend Market 2018
Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Gozsdu Weekend Market 2018
  • Budapest
  • VII. kerület
2018. november 17.
Szent István Bazilika koncertek Budapest
Szent István Bazilika koncertek Budapest
  • Budapest
  • V. kerület
2018. november 16. 20:00
Virágh András orgonaművész koncertek Budapesten
Virágh András orgonaművész koncertek Budapesten
  • Budapest
  • V. kerület
2018. november 16.

Legjobb élmények

Magyar Nemzeti Múzeum - interaktív múzeum látogatás
Corvina kiállítás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
11925
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket