PONTYSHOW - Közép-Európa legnagyobb horgászkiállítása Budapesten!
PONTYSHOW - Közép-Európa legnagyobb horgászkiállítása Budapesten!
Korda György és Balázs Klári - Életműkoncert 2018. Online jegyek!
Korda György és Balázs Klári - Életműkoncert 2018. Online jegyek!

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ egy korszerű kortárs vizuális intézmény, mely 2013-ban jött létre.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

A fotográfiai központ létrehozása a magyar fotográfusok szakmai elismerése, és azt a több éves munkát teljesíti ki, aminek fontos állomása volt 2008-ban a Robert Capa-hagyaték megvásárlása, Magyarországra hozatala. A fotográfiai központ a fotográfus szakma és a fotográfia iránt érdeklődő nagyközönség érdekeit és igényeit hivatott szolgálni. A céljai szerint országos és európai hatókörű intézmény a jelenkor megközelítésében és eszközrendszerével népszerűsíti a fotográfia műfaját. Az új vizuális intézmény feladatrendszerébe tartozik hazai és nemzetközi kiállítások, szakmai rendezvények szervezése, rangos fotográfiai díj alapítása, a magyar és nemzetközi fotográfusok és fotográfiai műhelyek bemutatása.

Program

2018. szeptember 27., csütörtök 17.30 óra
Hemző Károly emlékest

Kellenek ma mesterek? Vannak-e még tanítványok?
2018. szeptember 27-én, csütörtökön, 17.30 órától Hemző Károlyra emlékezünk a Pillantás a mába – Hemző-díj 2014–2018 kiállítás kapcsán.

Hemző Károly, aki az idén lenne kilencven éves, soha nem tanított hivatalos keretek között, de fotográfus generációk számára adott példát sikerességből, kreativitásból, a szakma iránti szenvedélyből. Vajon a huszadik századi mesterek – mint Hemző – képesek-e máig hatni? Vagy a fotográfiában a jelen és a közelmúlt között már átléphetetlen szakadék tátong? Erről, a fotográfiai díjak és ösztöndíjak szerepéről, és sok másról beszélgetnek a kerekasztal résztvevői:

Bánkuti András fotóriporter
Mónus Márton fotóriporter
Sopronyi Gyula fotográfus
Szarka Klára fotótörténész, a Pillantás a mába – Hemző-díj 2014-2018 kiállítás kurátora

2018. szeptember 29., szombat, 14 és 18 óra között
Közösségi varró workshop - a Május 1. Ruhagyár emlékére

2018. szeptember 29-én, szombaton, a Május 1. Ruhagyár – Fortepan: Ez a divat! kiállításhoz kapcsolódva Szabó Eszter Ágnes képzőművész közösségi varró workshopot tart.
A futószalag a tömegtermelés egyik szimbóluma – a hatékony és olcsó gyártás érdekében mindenki csak egy munkafázist csinál, ugyanazt, folyamatosan, majd továbbadja a munkadarabot.  Nem feltétlenül kell konkrét futószalagot elképzelni, anélkül is szoros kapcsolatban állhatnak egymással az egyes szakaszok. A posztszocialista országokban a kollektív emlékezet úgy tartja, hogy a szalagnál dolgozás gyárat feltételez, a gyár szocialista nagyvállalatot, az pedig munkásosztályt – ám egyre kevesebb embernek van erről igazi emléke.
2018-at írunk. A művészeti életben nem szokás szalagnál dolgozni, legfeljebb ábrázolni azt. Mégis, milyen sikerélményt tudna okozni  a sorozatgyártott  mű, amelynek csak egy munkafázisát csináljuk meg? A Május 1. Ruhagyár szalagjának emlékére varró workshopot tartunk, amelyen minden résztvevő csak egy munkafázist csinál meg, mégis kész tárgyakat hozunk létre. Lehet, hogy ezt ma közösségi varrásnak hívnánk.  Mindenki munkája nélkülözhetetlen lesz, bármilyen kis részt is vállal a gyártásból. A szalag összeköt, érezzük magunkat fontosnak!
Helyszín: Capa Központ, utcafronti galéria
A workshop vezetője: Szabó Eszter Ágnes képzőművész
Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Kiállítás

Május 1. Ruhagyár – Fortepan: Ez a divat!
2018. szeptember 20. – 2018. november 11.

mindennap 11 és 19 óra között.
Kurátor: Csizek Gabriella
Szöveg: Legát Tibor | Design: Sándor Dávid

A kiállítás a Fortepan és a ZuckerMűvek együttműködésében megjelenő tíz kötetesre tervezett tematikus fotóalbum-sorozat második, Fortepan: Ez a divat! című kötetének képanyagából válogat.
A Fortepan egy folyamatosan bővülő, szerkesztett online archívum, egy önkéntesek által fenntartott, ingyenes, civil platform. Nevét egy valaha világszerte használt fotónyersanyagról kapta, amelyet Magyarország egykor legnagyobb fotókémiai vállalata, a váci Forte Fotókémia Részvénytársaság gyártott. Jelenleg több mint százezer, főként 1900 és 1990 között készült képet lehet megnézni és ingyenesen letölteni az időrendi sorrendbe szerkesztett adatbázisban.
A divat az ötvenes évek végén a szocialista táborba is begyűrűzött, hiszen a sztálinista  gesztusok háttérbe kerülése lehetőséget teremtett, hogy mindenféle lakossági örömforrások fakadjanak: zene, tánc, színes holmik… De az önfeledt, pláne az öncélú szórakozás nem járta, így aztán olyan abszurd kifejezések teremtődtek, mint például a szocialista divatipar. Noha a szocialista divat szókapcsolat egyedit sugallt, valójában csak hitvány és halovány utánzat lehetett; a termék még rendes címkét sem kaphatott. A szocialista – így a magyar – divatiparban ugyanis többnyire ugyanazok a nevek köszöntek vissza, mint a nehéz- és egyéb iparokban – gondoljunk csak a Május 1. és Vörös Október ruhagyárakra. Szabályt erősítő kivételnek a maszekokat vagy Rotschild Klára állami szalonját mondhatnánk, ahol a párttitkár asszonyok vásároltak, csakhogy az ott kapható ruhák két-háromszor kerültek annyiba, mint egy havi átlagfizetés. A hazai dolgozó nők előtt egy út állott, hogy kreatívvá váljanak. Mert ha az állami vállalatok termékei borzasztóak, a maszekok költeményei megfizethetetlenek voltak, akkor csak az önmegvalósítás maradt.

És ne feledjük, ezekben az években, a „szocializmus éveiben” jutott a csúcsra Barkács-Magyarország, és e dicsőségből nemcsak férfiak vették ki a részüket. Sőt, talán éppen az ötletes magyar lányoknak és asszonyoknak köszönhető, hogy a régi képek láttán még azt is hajlamosak vagyunk elhinni, hogy valaha Budapest volt a divat fővárosa. (Legát Tibor)

Fabricius Anna: Mandarin nő című kiállítása
2018. augusztus 28. – 2018. október 8.
A kiállítás ingyenesen megtekinthető: mindennap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ – Project Room
Kurátor: Gellér Judit

Fabricius Anna fotográfus témaválasztásaiban visszatérő motívumként jelennek meg a női szerepek, tevékenységek, attribútumok vizsgálatai. Az elmúlt két évben tett ázsiai utazásai során érdeklődése a fiatalok gyors stílus- és öltözékváltásain, a fogyasztási cikkek cseréin keresztül megfigyelhető öndefiníciója, újfajta identitáskeresése felé fordult. A Mandarin nő című kiállítás darabjai elsősorban Sanghajban, a kínai divatfővárosban készültek. Sorozata fókuszában ruhák, kiegészítők, viseletek és stílusok állnak, mégsem divatfotókat láthatunk. Munkái megkomponáltak, Fabricius mégsem a szigorúan vett „staged” (megrendezett) fotó eszköztárával dolgozik, hiszen a kvázi megrendezettségben mindig nagy teret hagy a véletlenek, az esetlegességek játékának.

Jelen kiállításon a fotó műtárgyként való megjelenítésének sokféleségével találkozhatunk. A fotótapéta – mely a privát használatok esetén lakásbelsőkben idézi meg a természetes tájat, hegyeket-völgyeket, vagy épp a tengerparti pálmafákat – most egy elegáns buli pillanatképét tárja elénk. A kosztümös, mobiltelefonjával bíbelődő mandarin nő központi helyet foglal el a képen, míg a háttérben egy dán DJ teszi fel a zenei lemezeket. A kiragadott és megörökített pillanattal szemben, a tapétára installált keretezett fotókon megrendezettséggel találkozunk. Az egyes női archetípusok bemutatásként is értelmezhető, beállított jelenetekben szereplő lányok Fabricius korábbi, Háztartási anyatigris című sorozatának folytatásaként is felfoghatók. Korábbi sorozataira utal vissza a Kínai piac meghódítja Európát című videómunka is, melyben önmagát állítja középpontba referenciaként. A magas, szőke nő úgy jelenik meg a téren, mint egy új, eddig nem látott épület. A helyiek felfigyelnek az „Európát képviselő” jelenségre. A másolási szándék titkolása nélkül eleinte távolságtartóan, majd egyre közvetlenebbül és alaposabban vizsgálják a jelenséget, mígnem a magasság elérésével meg is haladják az eredeti célt. A kiállítás harmadik fontosabb eleme a fotó-zine, mely a divatszakmákban lookbooknak (divatkatalógusnak) nevezett füzet formáját idézi. Az egy tervezőtől, vagy divatháztól származó kollekciókat bemutató lookbookokkal szemben itt többnyire hétköznapi használatokat láthatunk. Az identitásukat tesztelő, extravagánsabbnál extravagánsabb ruhákat és kiegészítőket hordó fiatalok, a pihenőidejüket töltő divatmodellek mellett városi életképekkel, utcaképekkel és Tajvanon készült tusrajzokkal is találkozhatunk.

Fabricius Anna távolságtartó, mégis nagyon személyes képei betekintést engednek a Távol-Kelet gyorsan változó, formálódó divat-, és stílusirányzatainak világába. Az öltözékeken keresztül megjelenített identitás-alakítások, szerepvállalások lehetőségei viszonyrendszerek, kapcsolódások bonyolult hálózatát rajzolják ki. (Gellér Judit kurátor)


Hello From the Other Side
2018. szeptember 1. – 2018. szeptember 23.
mindennap 14 és 22 óra között.
Külső helyszín: Valyo Kikötő – Capa Kikötő (1095 Budapest, Hajóállomás utca 1.)
Kurátor: Mucsi Emese

Megnyitó: 2018. augusztus 31., 18 óra
A kiállítást megnyitja: Csiszár Mátyás médiakutató

Túloldal, túlvég, túlvilág – sokféleképpen érthető az a címben szereplő másik oldal, amiről a kiállításon bemutatott fotók tudósítanak. A képek a Duna által kettészelt Budapest különböző pontjain készültek a közelmúltban: a budai vagy a pesti utcák, az ott álló házak részleteit jelenítik meg, mégsem tekinthetők dokumentarista igénnyel készült streetfotóknak, mert túlmutatnak a látható világ egyszerű képi reprodukálásán. Alkotóik változatos módon, fotográfusi eszköztárukra, kompozíciós készségeikre, érzékenységükre támaszkodva adták hozzá a képekhez azt a nehezen meghatározható, extra tartalmat, amely által érzékelhetővé válik az adott hely szelleme is. Kétségtelen, hogy a genius loci, azaz ebben az esetben a budai és pesti helyszínekből kisugárzó szellem közvetítésére a fotó az egyik legalkalmasabb médium. A fényképezőgépet hosszú története során több kevesebb sikerrel – és vitatható célokkal – számos esetben próbálták a nem látható jelenségek rögzítésére is alkalmazni. A spiritiszták, a szellemidézés hívei például a fotográfia megjelenésétől kezdve a látvány objektív ábrázolására alkalmasnak hitt fényképezési eljárásokkal igyekeztek bizonyítani a természetfeletti jelenségek létezését, hitelesíteni a szeánszokat a résztvevők számára. Bár a Hello From The Other Side-on bemutatott fényképek nem ilyen bizonyítási szándékkal készültek, az elismert és az okkult tudományok területén egyaránt dokumentálásra használt fotó alapvető tulajdonságai révén képesek bemutatni a hétköznapi mellett egy alternatív városképet is. A szokatlan jelenségek, együttállások ábrázolásával és az elbizonytalanító fények megragadásával egy szabad szemmel nem látható Budapest rejtélyes tereit, atmoszféráját teszik megtapasztalhatóvá.

Kiállító művészek:

Bartha Máté, Barakonyi Szabolcs, Erdei Krisztina, Ficsór Zsolt, Gulyás Miklós, Kozó Attila, Kudász Gábor Arion, Kemenesi Zsuzsanna, Szilágyi Lenke, Szombat Éva, Timár Sára Erzsébet


Garry Winogrand: Women Are Beautiful
2018. július 17. – 2018. szeptember 30.

Kurátor: Csizek Gabriella

A kiállítás Lola Garrido gyűjteményéből válogat.
Garry Winogrand, „az utcai fényképészet úttörője” gyors és pontos időzítéssel, különleges látószögekből örökítette meg a 60-as és 70-es évek Amerikáját, s benne a Nőt. A feminizmus második hullámának idején és a szexuális forradalom korában Winogrand lencséjén keresztül a mindennapok világában – uszodában, partikon, az utcán – mutatkozik meg az élettel teli, magabiztos, boldog, szabad, lázadó és szép nő alakja.
Winogrand munkái megtalálhatók a legnagyobb múzeumok gyűjteményeiben, a MoMA-tól a Tate-en keresztül a Centre Pompidou-ig.


Pillantás a mába – Hemző-díj 2014-2017
2018. július 17- szeptember 30.

Kurátor: Szarka Klára. Társkurátor: Somosi Rita

A Pillantás a mába egy klasszikus mester és tizenhárom fiatal kortárs alkotó közös kiállítása. A 20. századi magyar fényképezés ikonikus alakja, Hemző Károly ebben az évben lenne kilencven éves. Munkái és a tiszteletére alapított díj nyerteseinek művei első ízben kerülnek egymás mellé. De a Hemző-díj első négy évének fotográfiai metszete is ez alkalommal látható először együtt.

A kurátorok a fiatal díjazottaktól igyekeztek kevésbé ismert sorozatokat, illetve válogatásokat a falra akasztani, azt remélve, hogy a különféle alkotói attitűdből egyfajta közös vizuális Pillantás a mába rajzolódik ki.

A fiatal fotográfusokat az élet színes sokfélesége érdekli: a Mátrai Erőmű hangulata, az ukrajnai magyar gyerekek sorsa, a pannonhalmi diákok vívóórái és a természet közelségébe menekülő családok erőfeszítései is megjelennek a képeken sok más izgalmas téma mellett.

A tárlaton Hemző Károly huszonöt ikonikus és kevésbé ismert, vintage fényképe mellett a díj legsikeresebb pályázóinak munkáit mutatják be. Hajdú D. András (2014), Móricz-Sabján Simon (2015), Mohai Balázs (2016), Pályi Zsófia (2017) és Bielik István (2018) Hemző-díjasokat; Forgács Zsuzsa, Hirling Bálint, Kaszás Tamás, Kállai Márton, Németh Sz. Péter, Sivák Zsófia, Stiller Ákos és Végh László finalistákat.

Forrás: Szervezők


2018.09.25. - 2018.10.08.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL
-IG
Capa Központ programok, kiállítások 2018

Programajánlat

Instant - Fogasház Budapest programok 2018
Instant - Fogasház Budapest programok 2018
 • Budapest
 • VII. kerület
2018. szeptember 26.
Legyen a feleségem jegyvásárlás és előadások 2018
Legyen a feleségem jegyvásárlás és előadások 2018
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. október 15.
Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Gozsdu Weekend Market 2018
Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Gozsdu Weekend Market 2018
 • Budapest
 • VII. kerület
2018. szeptember 28.
Szent István Bazilika koncertek Budapest
Szent István Bazilika koncertek Budapest
 • Budapest
 • V. kerület
2018. szeptember 28. 20:00

Szolgáltató

Szent István Bazilika
Szent István Bazilika
 • Budapest
 • V. kerület
City Tour Hop on Hop off Utazási Iroda
Városnézés Budapest
 • Budapest
 • VI. kerület
MINIVERSUM Élményközpont
Mini Világ & Óriási Élmények!
 • Budapest
 • VI. kerület
Miniversum Játszóház
Miniversum Játszóház
 • Budapest
 • VI. kerület
Miniversum Ajándékbolt
Miniversum Ajándékbolt
 • Budapest
 • VI. kerület

Legjobb élmények

Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
Buszos városnézésre hívjuk és várjuk, fedezze fel velünk Budapest legfontosabb látnivalóit!
11012
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket