Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Bödőcs Tibor előadások a MOM Parkban 2018 őszén!
Bödőcs Tibor előadások a MOM Parkban 2018 őszén!
Zorán - Ti kértétek... koncert 2018 - JEGYEK!
Zorán - Ti kértétek... koncert 2018 - JEGYEK!
Minecinema a Lurdy Házban
Minecinema a Lurdy Házban

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ egy korszerű kortárs vizuális intézmény, mely 2013-ban jött létre. A fotográfiai központ létrehozása a magyar fotográfusok szakmai elismerése, és azt a több éves munkát teljesíti ki, aminek fontos állomása volt 2008-ban a Robert Capa-hagyaték megvásárlása, Magyarországra hozatala. A fotográfiai központ a fotográfus szakma és a fotográfia iránt érdeklődő nagyközönség érdekeit és igényeit hivatott szolgálni. A céljai szerint országos és európai hatókörű intézmény a jelenkor megközelítésében és eszközrendszerével népszerűsíti a fotográfia műfaját. Az új vizuális intézmény feladatrendszerébe tartozik hazai és nemzetközi kiállítások, szakmai rendezvények szervezése, rangos fotográfiai díj alapítása, a magyar és nemzetközi fotográfusok és fotográfiai műhelyek bemutatása.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Esemény, kiállítás

2018. április 25., szerda 15.30
Élet & Mű: Balla András

Vendég: Balla András
Beszélgetőtárs: Szarka Klára
A kortárs magyar fotóművészet egyik legizgalmasabb alkotója az esztergomi Balla András. Életműve folyamatosan megújuló, szerteágazó és eleven, akárcsak azok a koros ártéri fák, amelyeket újabban fényképez. Fotográfiai érdeklődése a szocialista irrealizmustól, a hamvas kerti giccseken és egy igazi remete portréján át vezet a csendélet, az akt, a táj- és kertkép témáján át újabb és újabb terrénumokig. A magyar fotográfiai közélet megkerülhetetlen alakja, neki köszönhetjük az Esztergomi Fotó Biennálékat is. 1970-től az Esztergomi Fotóklub, majd Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió tagja, művészeti vezetője, az Esztergomi Művészek Céhe alapító tagja. 1976–2008 között az Esztergomi Fotó Biennále alapító tagja, 1990-tól 2008-ig művészeti vezetője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Fotóművészek Szövetségének, a Magyar Építészeti Kamarának és rendes tagja a Magyar Művészeti Akadémiának.
Az eseményen való részvétel ingyenes.

2018. május 12., szombat, 11-16 óra
Családi nap a Sajtófotó Kiállításon

A fényképek elkészítéséhez – ahogy az elnevezés is mutatja – fény kell. Mit szólnál hozzá, ha ezen a napon inkább a fény ellentétéből, a sötétségből, vagyis árnyékból alkotnánk képeket? Az árnyék csalóka és játékos dolog – többféle dolognak lehet ugyanolyan árnyéka, és ugyanannak a dolognak végtelen számú különféle árnyéka adódhat. Megnézzük az árnyék e furcsa tulajdonságait, és mi is megalkotjuk árnyékképeket! A fotó egy másik jellemzője, hogy mozdulatlan – ezen a napon ezt is megváltoztatjuk, az állóképet megmozgatjuk, és a filmezés elődjével, a zoetróppal keltjük életre a kiállítás fotóit.

Kiállítás

Pictorial Collective: Dunaképp
2018. április 17. – 2018. május 19.
minden nap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Capa Központ (rendezvényterem, volt Tivoli Színház)
Kurátor: Somogyi Zsófia művészettörténész
A kiállítás létrehozásában, az előzetes képválogatásban nyújtott szakmai segítségért a kiállítás kurátora külön köszönetet mond Csizek Gabriellának.

Megnyitó: 2018. április 16., hétfő, 18 óra
A kiállítást megnyitja: Nick Thorpe a BBC kelet-közép-európai tudósítója

Európa egyik legnagyobb folyója számtalan fotográfust inspirált már, és mindegyik fotográfus  egészen más arcát mutatta meg. Nem csak azért, mert koronként és műfajonként eltérő, mi látható és mutatható meg a Dunából, hanem a vele foglalkozó alkotók  miatt is. Ki és hogyan pillant rá? Mire fordít különös figyelmet? A hátteret adó tájra? Az emberekre, akik a víz mellett vagy a vízből élnek? És egyáltalán, hol helyezkedik el a fotográfus? Az egyik  parton, ahonnan nézi a vizet és a túlsó partot, vagy a vízen van és onnan tekint kifelé? Azt mutatja, ahogy az emberek nézik a folyót, vagy épp fordítva, amit a víz „láthat”, miközben átkígyózik országokon és tájakon? Hogyan adják vissza a képek azt a jelenséget, mely szerint olyan valóságokat köt össze a folyó, amelyek egymáshoz képest akár egy másik bolygón is lehetnének? És ha nem tekeredne végig közöttük, akkor ezek a párhuzamos univerzumok talán sosem kapcsolódnának egymáshoz, sőt, talán soha nem is találkoznának.
Ezeket a valóságokat mutatja meg a kiállítás, és így válik a látogatók számára  a Duna teljes folyama egy nagy történetté, és így válnak a párhuzamos univerzumok ennek a történetnek a fejezeteivé.
A Capa Központ Dunaképp című kiállítása a Pictorial Collective fotóriporter csoport tagjainak sorozataiból válogat. Mindegyikük a folyó más és más szakaszához, különböző ország(ok)ba utazott el, hogy fényképezze az ott élők mindennapjait, az érintetlen(nek tűnő), avagy éppen, hogy a nagyvárosi, épített tájat, amely kulisszaként a partot szegélyezi, arcokat, tevékenységeket és látványokat, amelyekből összeállhat a néző fejében a kép, és a hozzá kapcsolódó történet. Van, ahol komoly társadalmi-történelmi kérdés sűrűsödik össze a látszólag idilli képeken, máshol az érzékekre ható különleges látványok, vagy épp az egyszerű hétköznapok sodrásából kiemelt pillanatok kerültek inkább lencsevégre, megint másutt pedig álomszép képekben kapunk ízelítőt abból a vízi világból, amely szárazföldi létünk számára oly ismeretlen.

A kiállításon szereplő Pictorial Collective tagok: Bácsi Róbert László, Hajdú D. András, Hirling Bálint, Mártonfai Dénes, Mohai Balázs, Móricz-Sabján Simon, Stiller Ákos, Urbán Ádám, Végh László.

A Pictorial Collective magyar fotóriporterek csoportja. Létrejöttét az motiválta, hogy olyan fotográfiai közösség alakuljon, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva, egymást erősítve dolgozhatnak. Célunk, hogy tagjaink egyéni képi világa, emellett egymáshoz közel álló fotográfiai gondolkodásmódja tegye kiemelkedő szakmai műhellyé a Pictorialt. Tagjaink hisznek abban, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők. Fontos számunkra a mindennapi helyzetek, a különféle társadalmi problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. A kollektívát jelenleg tizenegy, számos nemzetközi és magyar díjjal rendelkező fotóriporter alkotja. Mindannyian saját érzéseikre és benyomásaikra támaszkodva láttatják az általuk választott témákat – a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetekben.

36. Magyar Sajtófotó Kiállítás
2018. március 30. – 2018. május 19.

mindennap 11 és 19 óra között.
Ünnepnapokon zárva.
Kurátor: Szigeti Tamás
A sajtófotó-kiállítások harminchatodik éve tárják elénk az előző év legemlékezetesebb, leglátványosabb, legfontosabb pillanatait, azért, hogy emlékeztessenek, meg azért is, hogy egy kicsivel többet tudhassunk arról, milyen a körülöttünk lévő világ.

A 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás kiállítóinak névsora:

Ajpek Orsolya, Ancsin Gábor, Asszonyi Eszter, Bácsi Róbert László, Bánhegyesy Antal, Balázs Imola, Balázs Zsolt, Balassa László, Balogh Dávid, Balogh Zoltán, Benkő Vivien Cher, Bielik István, Boncsér Orsolya, Czeglédi Zsolt, Cséfalvay A. András, Csudai Sándor, Déri Miklós, Derencsényi István, Erdély Bálint Előd, Erdélyi Gábor, Ficsor Márton, Földes András, Földházi Árpád, Földi Imre, Hajdú D. András, Hegedüs Róbert, Hölvényi Kristóf, Horvai Valér, Huszti István, Illyés Tibor, Juhász István András, Kállai Márton, Kaszás Gergő, Kerekes M. István, Kisbenedek Attila, Kiss Lóránt, Kovács Tamás, Kuklis István, Kurucz Árpád, Lukács Gábor, M. Schmidt János, Mártonfai Dénes, Máté Bence, Magócsi Márton, Mónus Márton, Móricz-Sabján Simon, Mohai Balázs, Neményi Márton, Polyák Attila, Radisics Milán, Rakó Alex, Reviczky Zsolt, Sánta István Csaba, Sarusi István, Schild Tamás, Somorjai Balázs, Szaka József, Szöllösi Mátyás, Teknős Miklós, Török Brigitta, Tóth Gergő, Tuba Zoltán, Urbán Ádám, Valczer Hajnalka Erika, Valuska Gábor, Varga Dzsenifer, Végh László, Veres Nándor, Vincze Bálint, Zsolnai Péter

 


2018.04.24. - 2018.05.19.
2018.03.29. - 2018.05.19. 36. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Kapcsolódó időpontok

2018.03.29. - 2018.05.19. Magyar Sajtófotó Kiállítás 2018
KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Capa Központ programok, kiállítások 2018

Programajánlat

Magyar Sajtófotó Kiállítás 2018
Magyar Sajtófotó Kiállítás 2018
 • Budapest
 • VI. kerület
2018.03.29. - 05.19.
Instant - Fogasház Budapest programok 2018
Instant - Fogasház Budapest programok 2018
 • Budapest
 • VII. kerület
2018. április 24.
Legyen a feleségem jegyvásárlás és előadások 2018
Legyen a feleségem jegyvásárlás és előadások 2018
 • Budapest
 • VI. kerület
2018. május 23.
Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Gozsdu Weekend Market 2018
Nagy Budapesti Kultúrzsibi - Gozsdu Weekend Market 2018
 • Budapest
 • VII. kerület
2018. április 27.

Szolgáltató

Szent István Bazilika
Szent István Bazilika
 • Budapest
 • V. kerület
Virágh András orgonaművész
Virágh András orgonaművész
 • Budapest
 • V. kerület
City Tour Hop on Hop off Utazási Iroda
Városnézés Budapest
 • Budapest
 • VI. kerület
MINIVERSUM Élményközpont
Mini Világ & Óriási Élmények!
 • Budapest
 • VI. kerület
Miniversum Játszóház
Miniversum Játszóház
 • Budapest
 • VI. kerület