Cziffra György Fesztivál 2021. CZIFFRA100 – CZIFFRA GYÖRGY Emlékév hazánkban és világszerte
Budapest Feszt országjáró turné fergeteges bulikkal! Irány Tahitótfalu!
Budapest Feszt országjáró turné fergeteges bulikkal! Irány Tahitótfalu!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Tisza-tavi Fesztivál a komolyzene, a természet és az aktív pihenés szerelmeseinek.
Tisza-tavi Fesztivál a komolyzene, a természet és az aktív pihenés szerelmeseinek.
Zamárdi Cirkuszpark & Resort
Zamárdi Cirkuszpark & Resort
Nyár a Balaton partján! - Tökéletes pihenés Zamárdiban privát stranddal!
Nyár a Balaton partján! - Tökéletes pihenés Zamárdiban privát stranddal!
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

Cziffra György Fesztivál 2021. CZIFFRA100 – CZIFFRA GYÖRGY Emlékév hazánkban és világszerte

Jegyvásárlás
2021.02.01. - 2022.05.31.

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével. A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét februártól: az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosulnak, a személyes koncertlátogatást a későbbi - rendezvényeket érintő - bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

Júniustól közönség előtt folytatódnak a Cziffra100 programjai

Február 9-én indult útjára a Cziffra György-emlékév online koncertekkel, júniustól pedig a nyári programsorozatra már a közönséget is várják az ország számos pontján olyan eseményekkel mint Boris Berezovsky és Balázs János Liszt- és Cziffra-átiratokból álló koncertje, Bősze Ádám szórakoztató zenetörténeti előadása vagy a Bárest a Hot Jazz Banddel, valamint Sárközy Lajossal és zenekarával. Lesz filmvetítés, improvizációs est Lajkó Félixszel, továbbá szabadtéri programok, mint a Klassz.Kamaralépcső fiatal tehetségekkel, a ZongOpera Miklósa Erikával vagy a Cziffra Café Tompos Kátyával. Párhuzamosan külföldön is elkezdődnek a közönség előtt megvalósuló évfordulós programok, így elsőként Pristinában és Szatmárnémetiben kerül sor élőben Cziffra100-koncertre.

Cziffra György világhírű zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország Kormánya Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Az Emlékév művészeti vezetője Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál alapítója. Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, nagyobb fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Június 7-én indul Bősze Ádám hét alkalmas szórakoztató zenetörténeti előadássorozata, Liszt Ferenccel a fókuszban,  s arra keresi a választ, hogy szükséges-e a forradalmi szellem a zenében, és mennyire tartotta a kortárs hangversenykritika forradalmár előadóművésznek a maga korában a híres virtuózt és zeneszerzőt. Bősze Ádám következő estjein Toscanini, Callas, Paganini, Rachmaninov, Horowitz és Cziffra művészetét veszi ugyanígy górcső alá. A programnak a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont ad otthont.

Június 9-én Boris Berezovsky és Balázs János tárja elénk Liszt és Cziffra életművének egy-egy fontos darabját, parafrázisokat, szólózongora műveket és négykezeseket egyaránt. Külön öröm, hogy az Emlékév egyik legjelentősebb eseményének ígérkező hangversenyt a közönség Budapesten már élőben élvezheti. A nemzetközi sztárzongorista és partnere, a hazai közönség kedvence, Balázs János koncertje a MOMkultban lesz hallható. Az esten kerül sor a Cziffra Fesztivál díjainak átadására is.

A Cziffra Fesztiválon hagyományosan, minden évben egy estére a ’30-as évek éjszakai lokáljává változik a MOMkult Színházterme, hogy teret adhasson a korabeli hangulattal és zenei élménnyel átszőtt Bárestnek. Idén ezen a különleges koncerten, június 10-én ismét megidézzük Cziffra György azon korszakát, amikor bárokban kényszerült játszani. Táncra most sajnos nem lesz lehetőség, de az autentikus bárhangulatot a Kossuth-díjas Hot Jazz Band, valamint Sárközy Lajos és zenekara garantálja.

Június 15-én két kiváló improvizatőr, Lajkó Félix és Balázs János adnak találkozót egymásnak Pécsett, a Kodály Központban. A két művész együttműködése 2013-ban kezdődött, 2014-ben közös lemezük is megjelent Jelszó címmel. Játékukban eltűnnek a műfaji határok, nincs előre megírt hangjegy, előre megbeszélt dallam, csak a lélek muzsikál.

A Klassz.Kamaralépcső sorozatban – június 19-én és 26-án – a Cziffra György-emlékév keretén belül több ízben is a Hegyvidéki Kulturális Szalon színpadára lépnek fiatal tehetségek a Solti György Zeneiskola növendékei közül. A házigazda, Bolyky Zoltán a tőle megszokott közvetlen módon érdekességeket oszt meg a felcsendülő darabokról.

Június 25-én a Hegyvidéki Kulturális Szalonban levetítik a Cziffra Györgyről szóló A Virtuóz című filmet, amelynek kapcsán vendégünk lesz Dr. Havas Miklós, a film producere és forgatókönyvírója és Kékesi Attila, a film rendezője, akikkel Menyhárt Éva beszélget.

Június 27-én egy már összeszokott páros, Miklósa Erika és Balázs János ZongOpera című szabadtéri koncertjére várják a közönséget a szentendrei MűvészetMalomban. A koloratúrszoprán énekesnő, akit tavaly a Halhatatlanok Társulatának tagjává is választottak, Kossuth-díjas zongoraművész partnerével, áriákból, népszerű dalokból és virtuóz opera átiratokból építi fel műsorát.

Június 28-án Tompos Kátya és Balázs János közös estjére kerül sor Zalaegerszegen. Legyen szó sanzonról vagy klasszikus zenéről, az ezerarcú színésznő és a remekül improvizáló zongoraművész minden műfajban otthonosan mozog.

Páratlan nemzetközi összefogással valósulnak meg a Cziffra100 külföldi eseményei is összesen 15 országban, 36 különböző városban. Pristinában a Chopin Fesztivál meghívására ad szólóestet június 10-én Kovács Gergely zongoraművész, a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjasa. Műsorán a zenetörténet hírhedt rögtönzőművészeinek darabjai sorakoznak: közkedvelt slágerművek és ritkán hallható különlegességek egyaránt. A fellépéshez kapcsolódóan a művész mesterkurzust is tart a Pristinai Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak, illetve a felvételiző fiataloknak.

Szatmárnémetiben a Dinu Lipatti Állami Filharmónia felkérésére játssza Balázs János Liszt Esz-dúr zongoraversenyét június 11-én Horváth József vezényletével. Az est műsorán szerepel továbbá egy ritkán játszott romantikus szerző, Kalinnikov 1.szimfóniája.

Fontos!

A 194/2021. (IV.26.) Kormányrendeletnek megfelelően a fenti magyarországi eseményeken kizárólag a koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt. A koronavírus elleni védettség igazolása a védettségi igazolvány és a személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány egyidejű bemutatásával történik a belépéskor. Jelen szabályozás a járványügyi kormányzati rendelkezések és az egyes helyszínek saját rendelkezései függvényében változhat, ezért kérjük, folyamatosan figyelje a Cziffra Fesztivál és az események helyszíneinek kommunikációs csatornáit.


CZIFFRA GYÖRGY Emlékév 2021

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát, teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

Műfajok Találkozása és fiatal tehetségek a Cziffra Fesztivál fókuszában

Pál István Szalonna, Rudolf Péter, Kozma Imre atya, Balogh Kálmán és számos fiatal tehetség lép színpadra az idei Cziffra Fesztiválon, a Cziffra György-Emlékév következő eseményein, ahol műfajok és művészek különleges találkozása nyit új kapukat a közönség számára.

Cziffra György hitvallásához hozzátartoznak a különleges, műfajokon átívelő művésztalálkozások éppúgy, mint a tehetségek felkarolása. Szenvedélyes újító volt, a határok elmosása és nyitottság jellemezte. Pályája csúcsán Senlis-ban telepedett le, ahol megvásárolva az épp autószerelő műhelynek használt Saint Frambourg kápolnát, azt felújítva, művészeti tehetséggondozó tevékenységbe kezdett.

A programsorozat művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész szerint az emlékév kiváló alkalmat teremt arra, hogy a műfajok és művészeti ágak között hidat képezzen. A klasszikus koncertek mellett a népzene és a társművészetek is helyet kaptak a programban és hallhatók lesznek a fiatal generáció tehetségeinek bemutatkozó hangversenyei is. A Cziffra Fesztivál alapítása óta kiemelt figyelmet fordít a fiatal generációkra. Rangos díjakkal, koncertlehetőséggel és ingyenes mesterkurzusokkal segíti az ifjú tehetségeket, valamint a legkisebbeknek minden évben szerveznek beavató koncerteket. A programokat a jelenlegi szabályozáshoz igazodva online közvetítéssel teszik elérhetővé.

Szabadságérzet a kiállítóteremben – Műfajok találkozása a Cziffra100 programjaiban

Cziffra György pályája csúcsán sikeres és elismert művészként sem feledkezett el arról, hogy milyen nehézségekkel kell szembeszállni a fiatal pályakezdő művészeknek. Senlis-ban megvásárolta a Saint Frambourg kápolnát, felújította és valóságos művészeti paradicsommá varázsolta. Nemcsak fiatal zenészeket, hanem képzőművészeket is hívott, támogatta őket szakmai fejlődésükben, kiállításokat szervezett számukra.

A Balázs János által életre hívott Cziffra Fesztivál keretében megrendezésre kerülő tárlatok kiválóan illeszkednek abba a szellemiségbe, amit a világhírű zongoraművész a zenében, a kiállító művészek a képzőművészetben képviselnek. Az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ Cziffra Györgyöt bemutató tablókiállítással emlékezik meg a száz évvel ezelőtt született zongoraművészről.

Cziffra György Kiállítás – Angyalföldi József Attila Művelődési Központ, első emeleti kiállítótér
2021. február 9-től egészen az emlékév (2022. május 31.) végéig a ház nyitvatartási idejében.
A művelődési központ újranyitásáig egy kis ízelítő tekinthető meg a tárlatból, „ablakkiállítás” formájában.
A program díjmentes.

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével. A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét februártól: az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosulnak, a személyes koncertlátogatást a későbbi – rendezvényeket érintő – bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt. A programokról és a pandémia miatt esetlegesen módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget.

Forrás: Sajtóanyag


2021.02.01. - 2022.05.31.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2021
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2021
  • Budapest
  • Több kerületben
2021.01.12. - 12.31.
Komolyzenei koncertek Budapest 2021. Online jegyvásárlás
Komolyzenei koncertek Budapest 2021. Online jegyvásárlás
  • Budapest
  • Több kerületben
2021.03.01. - 12.31.
Koncertek Budapesten 2021. Online jegyvásárlás
Koncertek Budapesten 2021. Online jegyvásárlás
  • Budapest
  • Több kerületben
2021.01.12. - 12.31.

Hasonló ajánlatok

Szent István napi Zenei Fesztivál Esztergom 2021
Szent István napi Zenei Fesztivál Esztergom 2021
  • Esztergom
2021. augusztus 13 - 21.
Rákász Gergely koncertek 2021
Rákász Gergely koncertek 2021
2021. augusztus 1. 20:30
Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2021
Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál 2021
  • Eger
2021. augusztus 27 - 29.

Ez is érdekelheti!


Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 200 Ft -tól 16 900 Ft -ig Online jegyvásárlás
Kapcsolat, elérhetőség
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás