Duatlon verseny 2022. Hévízibivaly Duatlon 2.0, evezés és futás, Hévíz-patak oda-vissza

Duatlon verseny 2022. Hévízibivaly Duatlon 2.0, evezés és futás, Hévíz-patak oda-vissza

8380 Hévíz , Hévíz-patak
Népszerűség

Gyere te is, tedd próbára magad Hévízen a HÉVÍZIBIVALY Duatlon keretében! 10 km evezés és 10 km futás a Hévíz-patakon a novemberi hóesésben. Nevezz te is egyénileg, vagy csapatban és mutasd meg mire vagy képes!

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

HÉVÍZIBIVALY Duatlon

2022. november 5.

EGYEDÜLÁLLÓ, LIMITÁLT, KALANDOS. A HÉVÍZIBIVALY DUATLON EGY SPORTESEMÉNY, AMI EGYÁLTALÁN NEM ÁTLAGOS!

Egyre népszerűbbek hazánkban is az amatőr és profi sportversenyek, tömegsport rendezvények. Szezonjuk is egyre inkább kitolódik az év bármely időszakára, mégis vannak egészen különleges események, melyek akár a sportág, akár a helyszín vagy épp az időpont miatt kilógnak a sorból. A HéVíziBivaly Duatlon több ilyen szempontból is egyedülálló!

A program, amit idén másodszorra rendeznek meg Hévízen:
• novemberben van, szabadtéren és akár még hóesésben is megrendezik,
• az egyetlen hazai, télen is gőzölgő patakon és annak töltésén,
• a futás és az evezés sportágakat ötvözi, ami nem megszokott,
• bárki elindulhat, aki szeretné teljesíteni a kihívást 16-tól 96 éves korig,
• mivel nemzeti park területen történik 250 főben limitált a létszám, így szinte családias a hangulat,
• a befutó a világ legnagyobb termáltavának partjánál van, így a célfotó háttere maga a Hévízi-tó, ahol akár még csobbanhatnak is a versenyt követően a résztvevők,
• és ráadásul még tudatosan „zöld” is.

Ilyen a HéVíziBivaly Duatlon!

Október 30-ig lehet nevezni egyéni és csapat kategóriákban a 2022. november 5-i HÉVÍZIBIVALY DUATLON versenyre, amit a Hévízi Turisztikai Np Kft. szervez a Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, valamint a Vidra Vizitúra csapatának együttműködésével. A tavalyi nagy siker után idén másodszor indulhatnak el amatőr és profi versenyzők a Hévíz-patak csodás környezetében, hogy megmutassák bárkiben ott lakozhat a „bivalyerő”.

A helyszín atmoszférája egészen különleges, ugyanis az egyedülálló, novemberben is melegen gőzölgő Hévíz-patakon és annak partján rendezik. A verseny a Hévízi-tóból kifolyó meleg vízű patak zsilipjétől indul bérelt/vagy saját kenukkal, kajakokkal, SUP-okkal, majd nagyjából 10 km evezés után a csapatok partra szállnak és futásra váltanak. A táv visszafelé is a patak partján vezet, vadregényes környezetben. Végül Hévízre visszaérve egy kis erdei kitérőt követően mindenki a Hévízi-tó partján felállított célkapuba érkezik, ahol átveheti befutóérmét. Nagyjából délután 4 óra magasságában végül kiderül, kik a kategóriák legjobbjai, kik teljesítették a leggyorsabban a távot.

Pálffy Tamás, a Hévízi Turisztikai Np Kft. ügyvezetője, a program fő szervezője elmondta, hogy a tavalyi résztvevők a verseny után arról számoltak be, hogy még a hűvös és esős időjárás ellenére is igazán jó hangulatú versenyen vehettek részt. Mivel a csapatok a viszonylag szűk, lassú folyású és sekély patakon nem egyszerre, hanem időzítve indulnak, így mindenki a saját idejével küzd. Sokan úgy vágtak neki a megmérettetésnek, hogy korábban nem, vagy csak alig ültek kenuban, mások a futással álltak hadilábon. Az esélyek végül mégis kiegyenlítődtek, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb résztvevő az újdonság, a kaland kedvéért jött el Hévízre, és nem is csalódott az élményben. 

A fényképeket és az eseményről készült videót visszanézve nem is lehet e felől kétségünk!

Az érdekességet a végére hagytuk! Miért hévízi bivaly?

Mert, alig 50 évvel ezelőtt még vízibivalyokkal tapostatták végig a Hévíz-patak medrét évente több alkalommal. A jámbor jószágokat a környékből hajtották ide, hogy le-föl sétáljanak a patakmederben. Mivel a hordalékos meder mindig teli volt növényekkel, így tudták biztosítani, hogy a víz folyamatosan, egyenletesen folyjon el a Balaton irányába, és soha nem záródjon el, telítődjön fel hordalékkal. Az állatokat persze nem azért kellett nógatni, hogy belemenjenek a meleg vízbe, sokkal inkább, hogy dolguk végeztével kimásszanak onnét. A környékben manapság is több helyen élnek bivalyok, az útvonal mentén pedig több helyen szarvasmarhák is rácsodálkoznak a sportokra, de a patakmeder tisztítási feladatai már nem rájuk hárulnak.

Versenyinformációk, nevezés, tavalyi képek és a már benevezettek listája megtalálható a verseny saját oldalán.

Nevezési határidő: 2022. október 30.

10 km evezés 10 km futás full ’biogázzal’ | Hévíz-patak oda-vissza

Hol és mikor?

A versenyre 2022. november 5-én kerül sor a Hévíz-patakon, valamint a patak melletti töltésen.

A versenyzők a Hévízi-tó déli kifolyójánál lévő zsilip után teszik a meleg vízre eszközeiket (amiket a szervezőktől is tudnak bérelni), melyekkel a fenékpusztai kiszállóig eveznek. Fenékpusztán a kiszálló utáni depóban lesz lehetőség frissítőre, átöltözésre, majd a patak melletti töltésen kell visszafutni Hévízre. Az táv vízen 10, szárazföldön nagyjából 12 km, tehát oda-vissza ca 22 km.

  •     Létszám limitált: maximum 250 fő
  •     Rajt: 9:00 órától: a Hévízi-tó déli kifolyójánál lévő zsilipnél kajak, kenu, SUP beszállóhely
  •     Evezés-futás sportág váltó pont, hajókiszálló: Fenékpuszta 76-os sz. út előtti kiszállópont
  •     Befutó: Hévízi Tófürdő strand terület, ahová a rendezvény ideje alatt versenyzők, kísérők és szurkolók jegyvásárlás nélkül be tudnak jönni

ZÖLD program: A rendezvényen fontos a környezeti fenntarthatóság, ennek érdekében igyekszünk a leginkább zero vaste megoldásokat alkalmazni.

Mit kell tudni a távról vízen és szárazföldön?

A Hévíz-patak: sekély, 0,8-2,5 méter mély medrű patak, melyben hazai és trópusi vízinövények élnek. Szélessége változó. Vize a zsilipnél meleg, Fenékpuszta felé haladva egyre hidegebb, téli időszakban párolog. Folyása egyenletes, lassú, örvények nincsenek. Az útvonalon 4 alkalommal műtárgyak alatt kell átevezni, átsiklani. Partja alkalmas több helyen is a kikötésre. A hajók vízretételében és a hajók kivételében szakemberek segítenek. A vízen megtett táv nagyjából 10 km.

A patak melletti töltés: karbantartott, sík, kavicsos, murvás, füves terep, elhanyagolható szintkülönbséggel. Az útvonal egy helyen keresztezi a 75-ös számú főútvonalat, amin szakaszos átengedéssel biztosítják az átfutást. Az útvonal kijelölt, elágazási lehetőség nincs. Hévízre visszaérve a töltés után az Ady utcán kell átfutni (itt gyalogátkelőhely van, biztosítással), majd a Hévízi Tófürdő területére a hévízi Véderdőben tett kisebb kitérő után kell befutni, ahol kordonozott útvonalon a standterületen lesz a befutó. A futva megtett táv nagyjából 12 km.

Díjak és díjazási kategóriák!

    Egyéni női és férfi kategóriák - különböző típusú kajak/kenu típusokkal kivétel K1 és C1
    Egyéni SUP női és férfi kategóriák
    2 fős csapat női és férfi/vegyes kategóriák - különböző típusú kajak/kenu típusokkal
    3 fős csapat női és férfi/vegyes kategóriák - különböző típusú kajak/kenu típusokkal
    Egyéni női és férfi kategóriák K1 versenykajakkal
    Egyéni női és férfi kategóriák C1 versenykenuval

A csapatok minden tagjának teljesítenie kell a teljes útvonalat. A csapat egy időmérésre alkalmas dugókát kap, így értelemszerűen egyszerre kell beérkezniük a célba. A csapatok számára a szervezők tudnak biztosítani kenukat. Minden nevező, aki limitidőn belül teljesíti a távot, befutóérmet kap a célban, továbbá a díjazottak értékes nyereményekkel gazdagodnak.

Ilyen volt a tavalyi verseny

Az első 2021-es versenyen 83 nevező indult el, hogy teljesítse a nagyjából 21 kilométeres távot evezve majd futva. Közöttük 48 két és három fős csapat vett részt a versenyben, 28 férfi versenyző és 7 hölgy mérettette meg magát az egyéni kategóriában. A versenyzők között voltak ultrafutók, kajakozók és amatőr sportolók is. A versenyt senki nem adta fel, baleset és vízbeborulás mentesen minden induló teljesítette a kitűzött távot, így végül 146 versenyzők kaphatta meg a befutó érmet.

Találatok száma: 72

Házisárkány Vendégház Hévíz

A vendégház 6 apartmannal rendelkezik, melyek nappaliból, hálószobából, tusolós mosdó és wc-ből áll. Minden apartman rendelkezik terasszal. Az apartmanokban van színes televízió, hűtőszekrény, rádió, a ház füstmentes, dohányozni a kijelölt helyeken lehet. A házban WIFI Internetelérhetőség van. ... Bővebben


Villa Lux Hévíz

A Villa Lux panzió egy kényelmes, családias panzió 6 kétszemélyes szobával és egy apartmannal. A panzió 1 kilométer távolságra található a Hévízi gyógytótól. Bővebben


   1 ... 5 6 7 8


A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!