Kőrösi Möggyfesztivál 2024 Nagykőrös

TOP 10-es ajánlat
Kiemelt ajánlat
2024. június 29. (szombat)
2750 Nagykőrös , Ceglédi út 21. (Cifrakert) (47.043484 x 19.787487) Megnézem a térképen

A nagykőrösi meggynek nincs párja, és Arany János városában mindig páratlanul finom ízű möggy - ahogyan a kőrösiek mondják a meggyet - terem. Főzőverseny, közkedvelt előadók koncertjei, gyermekprogramok várják az érdeklődőket immár 10. alkalommal 2024. június 29-én a Cifrakertben. A fesztivál erősen és több szálon kötődik a helyi sajátosságokhoz és hagyományokhoz.

Kőrösi Meggyfesztivál

2024. június 29.

Ha möggy, akkor Kőrös! Jöjjön el, kóstolja meg Ön is, és rájön, amit mi már tudunk, a kőrösi möggynek nincs párja!

Magyarországon számos település büszkélkedhet helyi jellegzetességgel. Nagykőrös városa sem kivétel ez alól. Miért éppen a „möggy lött” és maradt a kőrösi homok nem minden ok nélkül elhíresült kertészeti produktuma? A méltán nevezett gyümölcsünk itthoni hírnevét a budapesti Általános Kiállítás alapozta meg, ahol 1885-ben minden díjat elnyert. Ezt az adottságot megragadva tovább szőttük a „möggy” kultúráját Nagykőrösön. Az I. Kőrösi Möggyfesztivált 2014-ben rendezték meg. A látogatói visszhangok igen pozitív hatására felbuzdulva minden év júniusában László naphoz legközelebb eső hétvégén kerül sor a Kőrösi Möggyfesztiválra.

Ilyenkor a főszerep a meggyé, kapható minden, ami meggyből készül a meggyes szalámitól, a meggyes sajtokon keresztül a meggyes rétesig. Természetesen az italkínálatból sem maradhat ki eme hozzávaló, kaphatóak különféle meggysörök, meggyborok és meggypárlatok is. Kifejezetten családi rendezvény, hiszen gasztronómiai jellegéből adódóan mindenki számára kínál programot, szórakozási lehetőséget. A gyermekprogramoktól, játékoktól a felnőtteknek szóló lehetőségekig minden korosztály igényeinek eleget kívánunk tenni. Széles társadalmi rétegek, korosztályok, hátrányos helyzetben élők elérését szolgálja, hogy rendezvényünk ingyenes. A kétnapos fesztivál helyszíne a Cifrakert a város kedvelt pihenőhelye, ligetes parkja. Pénteken kellemes zenei ráhangolódással igyekszünk hangulatot teremteni a szombati főnapra.

A szombati nap délelőttjének fő programpontja a főzőverseny, amikor több kategóriában lehet indulni mindennel, ami szintén a meggyhez kapcsolódik. Lehet meggybefőttet, meggylekvárt, meggyes palacsintát, meggyes pitét, meggyes rétest készíteni. Terítékre kerülnek különböző meggyes főételek, meggyes sültek is. Egy másik kategóriában, pedig a házi meggybort, meggypálinkát, meggysört termelő vállalkozásokat pontozza a zsűri. A zsűritagok a szakma legjobbjaiból kerülnek ki. Aki nem annyira gyakorlott a főzés tudományában, az se csüggedjen, számos tippet, konyhai fortélyt sajátíthat el a híres vendégszakácsunktól.

A helyi éttermek a fesztivál teljes ideje alatt meggyes ételeket is szerepeltetnek az étlapjukon. A programsorozat egyediségét az adja, hogy a méltatlanul elfeledett gyümölcsöt, a meggyet helyezi a középpontba és jeleníti meg azt az elkészített ételeken, italokon és a hagyományok felelevenítésén keresztül. Fontos célja a fesztiválnak az egyedi, sajátos magyar alkotás, termék bemutatása, felhívni a figyelmet a magyar, nemzeti értékekre. A fesztivál erősen és több szálon kötődik a helyi sajátosságokhoz és hagyományokhoz, bemutatja a helyi jellegzetességeket a gasztronómiában. Az ízes falatok és italok fogyasztása közben színes programcsokor: étel- és italbemutatók, illetve elismert hazai fellépők teszik még kerekebbé ezt a napot. Már hagyománnyá vált, hogy évente meghirdetjük a „Nagykőrös kedvenc meggyes sütije” versenyt, melynek győztes alkotását a rendezvény teljes ideje alatt meg lehetett vásárolni.

A rendezvényen korosztályokon átívelő a célcsoport, a város és a térség lakosságán túl országos szinten is. A színpadi programokban megjelennek a helyi művészeti csoportok, illetve a helyi civil szervezetek is tevékenyen bekapcsolódnak a programba. Napzárásként fergeteges élő koncertek várják a szórakozni vágyókat.

Számos kísérő program várja a látogatókat. Az egész terület családi élménytérré válik. Kitelepülnek a rég nem látott mesterségek művelői a kovácsok, fafaragók, szűcsök, kádárok. A kirakodóvásárban a magyar népművészet termékei, tárgyai is megjelennek. A kézművesek utcájában a kikapcsolódni vágyók régi mesterségek termékeiben gyönyörködhetnek, mely termékeket meg is vásárolhatják. Aki különleges, egyedi termékeket szeretne magával hazavinni, itt biztos megtalálja.

INGYENESEN LÁTOGATHATÓ RENDEZVÉNY!

Programok

2024. június 28. (péntek) 20.00 óra

A Pesti Broadway Alapítvány bemutatja: APOSTOL MUSICAL avagy Nem tudok élni nélküled
Zenés musical az APOSTOL együttes legismertebb dalaival.
Írta: Németh Zoltán - Szenes Iván - Vajda Anikó

2024. június 29. (szombat)

09.00 I Főzőverseny
10.00 I Szenior Örömtánc
10.30 I Kis István Népdalkör és a Jászkarajenői Dalkör
11.00 I Nagykőrösi Rendőrkapitányság intézkedéstaktikai bemutatója
13.00 I Főzőverseny, Möggylekvár és Möggyes süti receptverseny eredményhirdetése
13.30 I „10" éves a Kőrösi Möggyfesztivál! Születésnapi torta! Az érdeklődők a készlet erejéig megkóstolhatják.
16.00 I Lorán Barnabás Trabarna stand up műsora
17.00 I Az Arany János Kulturális Központ Hip-Hop csoportjának bemutatója
17.30 I Nemazalány x Sofi
18.30 I Burai Krisztián
19.00 I Magyar Bor Napja 2024 Közös Koccintás
20.00 I PÉTERFY BORI & LOVE BAND élő koncert
21.30 I Dj. Franky & MotoMoto

KÍSÉRŐ PROGRAMOK SZOMBATON: Kézműves vásár | Vidámpark | Gasztrotér | Borutca |Szociális falu | Meseház... és még sok érdekesség...


2024.06.29.
Találatok száma: 3

Szabad Föld Apartmanok Csemő

Szabad Föld Apartmanok Csemő

Szabad Föld a Kiskunságban helyezkedik el, ahol hat üdülőház várja a vendégeket.

Tamás Tanya Panzió és Rendezvényközpont

Tamás Tanya Panzió és Rendezvényközpont

A Tamás Tanya Budapesttől 40 percre Csemő település szélén található. A Tamás Tanya adottságaival biztosítja vendégei részére, hogy az üzleti tárgyalások, munkaebédek, lakodalmak, party-k helyszínévé válhasson.

Fenyves Vendégház Csemő

Fenyves Vendégház Csemő

Vendégházunk Csemő mellett található. Családokat, kisebb baráti társaságokat tudunk egész évben, kellemes erdei környezetben vendégül látni. Ételeink és italaink a saját, és a környék hagyományos termeléséből származó alapanyagokból készülnek.

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ programok 2024 Nagykőrösi Arany János Kulturális Központ programok 2024
  • Nagykőrös
2024. június 28. (péntek) - 2024. június 29. (szombat)
Meggyfesztiválok 2024 Meggyfesztiválok 2024
2024. június 29. (szombat)
Gyümölcsfesztiválok 2024 Gyümölcsfesztiválok 2024
2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Megadott intervallumban:
-tól
-ig