Kutatók Éjszakája Országos Széchenyi Könyvtár Budapest 2019
Gyereknapi és pünkösd hétvégi vidámparba hívunk és várunk Budapesten!
Gyereknapi és pünkösd hétvégi vidámparba hívunk és várunk Budapesten!
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Soproni nyári kikapcsolódás - Természet, túrázás, wellness, klimatikus gyógyhely!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Kutatók Éjszakája Országos Széchenyi Könyvtár Budapest 2019


Az Országos Széchényi Könyvtárban a Kutatók Éjszakáján ezúttal hangsúlyosan a magyar előadóművészet különböző kincsei lesznek láthatók az érdeklődők számára 2019. szeptember 27-én 17-21 óra között Budapesten.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Laborfalvi Róza szabadsága és egy „szelfi” Adyval

Ki a hibás, ha előadás közben leszakad az állványzat a színpadi hadsereg alatt? Hány krajcár büntetést kell fizetnie annak a színésznek, aki nem tudja a szerepét? És mi történik akkor, ha a jelenet vége előtt távozik a színész színpadról? A nemzeti könyvtár Színháztörténeti Tárban nem csak ezekre a kérdésekre derülnek ki a válaszok, de az érdeklődők még a Nemzeti Színház törvényszékének 1841 és 1843 közötti jegyzőkönyveibe is belepillanthatnak a Kutatók Éjszakáján.
Az este során megmutatjuk a Bartók és Kodály színpadi műveihez kapcsolódó dokumentumokat is. A korabeli leírások, kritikák, nyilatkozatok alapján pedig felidézzük, mit láthattak a nézők a 20.század első felében.
A Színháztörténeti Tár őrzi a magyar Nemzeti Színház, és jogelődje, az 1837-ben megnyitott Pesti Magyar Színház (szinte) teljes szövegkönyvtárát. A magyar kultúra e páratlan kincseibe szintén betekinthetnek az érdeklődők.
A program során vezetést tartunk a Vörös Csillagok. A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revűk című kamarakiállításon és azt is megmutatjuk, miket gyűjtünk, s hogyan kelthető életre a régvolt színházi élmény.

A Kézirattár az Ady-hagyaték dokumentumai közül válogat a Kutatók Éjszakájára. Előkerül a költő kéziratos Önéletrajza, valamint olyan levelek és képeslapok, amelyeket Ady a barátainak címzett. 
Az esten nem csupán az Ady Endréről készült fotográfiák között kalandozhatunk, de még „szelfizhetünk” is a költővel. Az eseményen kiderül, hogyan viszonyult Ady a fényképezéshez, milyen beállítások számítottak divatosnak és milyen hagyományai voltak a korabeli fotózásnak. 

Időpont: 2019. szeptember 27., péntek 17.00-21.00
Helyszín: Országos Széchényi Könyvtár, Budavári Palota, ’F’ épület.

A Színháztörténeti Tárban többek között kiderül, hogy hány nap szabadsága volt egy színésznek 1842-ben, vagy hány krajcár volt a büntetése, ha nem tudta a szerepét. Mindemellett láthatóak lesznek Lengyel Menyhért Csodálatos mandarinjához és Balázs Béla Czinka Panna balladájához kapcsolódó dokumentumok, a Kézirattárban pedig Ady kéziratos Önéletrajzát tekinthetik meg a programjainkon résztvevők.

A Színháztörténeti Tár programjai

17.05‒17.25 Vezetés a Vörös Csillagok. A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük című kamarakiállításban Tárlatvezetést tart: Sirató Ildikó

18.00‒18.20 Rajnai Edit: Laborfalvi Róza szabadságra ment...
Hány nap szabadsága volt a színésznek 1842-ben? Mit csináltak a Nemzeti Színházban a házi statiszták? Ki a hibás, ha előadás alatt leszakad az állványzat a színpadi hadsereg alatt? Hány krajcár volt a büntetés, ha a színész nem tudta a szerepét? És ha a jelenet vége előtt kiment a színpadról? A színházi törvényszékek a színtársulatok fegyelmi bizottságai voltak. A Kutatók Éjszakáján az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárában a Nemzeti Színház törvényszékének 1841 és 1843 közötti jegyzőkönyvei láthatók.

18.45‒19.05 Kis Domokos Dániel: Zene és kép. A Bartók és Kodály színpadi műveihez kapcsolódó látványtervek a Színháztörténeti Tárban
A két zeneszerző színpadi műveinek színháztörténeti dokumentumai: díszlet- és jelmeztervek, fényképek, színlapok és aprónyomtatványok, valamint a korabeli leírások, kritikák, nyilatkozatok alapján fölidézzük, mit láthattak a nézők a 20. század első felében. Az egyes bemutatók az alkotók egyéni művészi felfogása mellett magukon viselik a korszellem jegyeit, s megfelelnek a különböző művészeti irányzatok és a színpadtechnika adta lehetőségeknek. A jól ismert művek színpadtörténete mellett bemutatjuk a két leginkább problematikus színjátékhoz, A csodálatos mandarinhoz és a Czinka Panna balladájához kapcsolódó dokumentumokat. A korábban munkatársaink gondozásában kiadott kötetek adta, olykor szűkös technikai lehetőségeken túl az érdeklődők most láthatják az eredeti színházi terveket, fényképeket és dokumentumokat.

20.00‒20.15 Bessenyei Ágnes: „Érzékenyítő ’s szívgyengítő szomorújátékok” A Nemzeti Színház 19. századi szövegkönyvei az Országos Széchényi Könyvtárban

Az OSZK Színháztörténeti Tára őrzi a magyar Nemzeti Színház és jogelődje, az 1837-ben megnyitott Pesti Magyar Színház (szinte) teljes szövegkönyvtárát mint a magyar kultúra páratlan kincsét. Páratlan, hiszen a szövegkönyveknek minden példánya egyedülálló, jelentős részük kézzel íródott, és a korabeli alkotók (szerzők, rendezők, súgók, színészek) bejegyzései teszik őket egyedivé. Ugyanezért azonban hatalmas kihívást jelentenek a könyvtárosnak: hogyan jelezze az egyediségüket egy formalizált és uniformizált (nyomtatott könyvekre szabott) katalogizálási rendszerben? Az előadás során az érdeklődők betekintést nyerhetnek a katalogizálás folyamatába, folytonosan változó szabályrendszerébe, és a könyvtárosi munka olvasók előtt ismeretlen hátterébe. És persze nem utolsó sorban a szövegkönyvekbe is.

20.30‒20.50 Sirató Ildikó: „Ismertem-e Jászai Marit?” Színház a könyvtárban. Mit gyűjtünk, s hogyan kelthető életre a régvolt színházi élmény?
Az OSZK színháztörténeti gyűjteményének bemutatása olyan kérdések köré rendezgetve, mint: mi marad a színjátékból, mi marad a színész után az utókornak? Honnan tudjuk, ki és mit hogyan rendezett Pest-Buda vagy Kolozsvár régi színpadain? Hogyan működik a színháztörténész emlékezete? Ismerte-e a mai kutató-oktató Jászai Marit? Mi marad utánunk? A színháztörténet dokumentumainak könyvtári földolgozása és rendezése, katalógusok és digitalizálás? Járjunk-e könyvtárba, múzeumba, ha a színházat szeretjük?

A Kézirattár programjai

17.30‒18.00: Rózsafalvi Zsuzsanna: „Rohanó vonatomból/ Néha félve kinézek.”
A Kutatók Éjszakája rendezvénysorozata keretében megtekinthetik Ady Endre életútja, pályája fontos állomásaihoz köthető helyeit s egyúttal a belső útkeresés, identitásformálódás csomópontjait is felidéző kéziratos Önéletrajzát. E szöveg kapcsán az Ady-hagyaték dokumentumai közül válogatva, eredetiben és digitális másolatban mutatunk fontos iratokat, melyek az Értől az óceánig tartó utazás fontos vagy érdekes darabjai. Érmindszent, Zilah, Debrecen, Budapest, Nagyvárad, Párizs, Velence, Róma, Monaco, Reinfeld elevenedik meg megírt képeslapokon és üzeneteken, fotókon, műveken keresztül. E helyszínekről Ady tartalmilag és formailag is izgalmas levelekben és képeslapokon tudósította barátait, beszámolva hogylétéről és aktuális alkotásairól. A helyek bejárásának, belakásának folyamata inspirálta költészetét és alkotásait is, de egyúttal a modern ember létmódjának is sajátja.

18.30‒19.00: Visy Beatrix: Utazás a Kézirattárba
A Kutatók Éjszakáján az Ady Endréről készült fotográfiák között kalandozunk. A fényképek által megállított pillanatokra, kimerevített helyszínekre fókuszálunk. Nagyításaink és élesítéseink során bepillantást nyerünk a költő fennmaradt fényképeiről, a korabeli képkészítési szokásokról, alkalmakról, az akkor divatos beállítások jegyeiről, Ady fényképezkedéshez való viszonyáról. Mindezeken keresztül a fotók azonosítási, datálási kutatói munkájába is betekinthetnek az érdeklődők.

Legyen Ön is gyűjteményi gyakornok! Interaktív játék és „szelfizgetés” Adyval a résztvevők számára.

A kézirattári programok az NKA támogatásával valósulnak meg. A programok regisztrációkötelesek a Kutatók Éjszakája https://www.kutatokejszakaja.hu/ oldalán.

Találatok száma: 5

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

A Hotel Memories Budapest**** 2018 októberében nyitotta meg kapuit, később 2019-ben pedig 4 rendezvényhelyszínnel bővült. A hotel a VII. kerület szívében, a Dohány utcai Zsinagógától 30 méterre, a Deák Ferenc téri metrómegállótól pedig 100 méterre található a Wesselényi utcában található. Bővebben

Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Láng Bistro & Grill Étterem Budapest

Láng Bistro & Grill Étterem Budapest

Modern és stílusos éttermünk minden érzékét elvarázsolja! Mialatt a hazai és nemzetközi gasztronómia ínycsiklandó fogásaiból válogat, a hatalmas ablakokon kinézve gyönyörködhet a Parlament, a Duna, a Halászbástya és a Budai Várnegyed parkjainak látványában. Modern bisztró a Budai Várnegyed szívében. Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt események

Kiemelt ajánlatok

Kutatók Éjszakája 2020
2020. november 27 - 28.

Hasonló ajánlatok

Figyelmébe ajánljuk!

Országos Széchényi Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
  • Budapest
  • I. kerület

Érdemes felkeresni!

Országos Széchényi Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
  • Budapest
  • I. kerület
Alagút Bisztró & Café
Alagút Bisztró & Café
  • Budapest
  • I. kerület
Andante Borpatika
Andante Borpatika
  • Budapest
  • I. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás