Turizmus Program

Testi - lelki egészség

OMÉK - Az ország legnagyobb agráreseménye!

Irány a sípálya!

Siófoki Halfesztivál

Családi sportnap

Sítanpályák Országos Napja

Csabai Kolbászfesztivál 2025. október 23-26. Békéscsaba
Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Csabai Kolbászfesztivál 2025. október 23-26. Békéscsaba
Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Kutatók Éjszakája Szombathely 2025

2025.09.27. (szombat)

Kutatók Éjszakája 2025. szeptember 27-én Szombathelyen! A Smidt Múzeum is csatlakozott a Kutatók éjszakája országos programsorozathoz, így előadásokkal, múzeumpedagógiai programokkal várják az érdeklődőket, minden korosztályból Szombathelyen.
Kutatók Éjszakája Szombathely 2025

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

Kutatók éjszakája Szombathely – ÉTVÁGY

2025. szeptember 27.

Előadások (barokk terem):

·        18.00 Rovarétvágy és emberétvágy
Prof. dr. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes előadása

Rovarétvágy

Hosszú ideig laktunk egy panelház 9. emeletén. Elég volt kidugni az orrunkat a lakásból,

azonnal tudtuk, ha káposztát főznek a lépcsőház valamelyik lakásában. Így vannak ezzel a növényevő rovarok is. Részben a növényekből származó illatanyagok, részben a tápnövény „kóstolása” során szerzett kémiai ingerek határozzák meg, hogy egy növény fogyasztható-e a számukra.

A rovarok tápnövényválasztása magatartási jelenség, amit az idegrendszer adatfeldolgozó mechanizmusa irányít. Hogy egy növény fogyasztható-e egy rovar számára, azt alapvetően a növényben lévő táplálkozást gátló anyagok jelenléte vagy hiánya szabja meg. A kémia itt is mindent meghatároz. Ezt az alig ismert világot mutatja be az előadás.

Emberétvágy

A Földön több mint 8,2 milliárd ember él, ami 8,2 milliárd üres gyomrot jelent. A Föld

lakosságának egyik fele alapvetően húsevő, a másik fele inkább növényt fogyaszt, de az

emberi szervezetnek fehérjére, pontosabban aminosavakra van szüksége, amit különböző forrásból elégít ki.

Keresztény kultúránk – szerényen fogalmazva – idegenkedik a rovarevéstől, pedig Mózes 3. könyve tételesen felsorolja az ember számára fogyasztható rovarokat és az ókori Róma

szakácskönyveiben is szerepeltek rovarok alapanyagként. Valami bizonyára megváltozott

azóta a világnak ezen a felén, hiszen Ázsiában a különböző módon elkészített rovarok a napi táplálkozás részét jelentik.

Jogos-e irtózásunk a rovarfehérjétől, vagy el kell fogadnunk a tényt, hogy az átalakított

rovarfehérje semmiben sem különbözik más állati fehérjétől, ráadásul a rovarok sokkal

hatékonyabban, sokkal kevesebb víz felhasználásával, szerves hulladékból állítják elő a

fehérjét.

Az előadás során bebizonyítjuk, hogy nemcsak érdemes, de szükségszerű is megbarátkozni a rovarokból származó fehérje fogyasztásával.

·        18.40 Amikor a történelem a tányérra kerül. Egy falatnyi emlék a háborús konyhából Dr. Nagy Adrienn történész, intézményvezető előadása

A nagy háborúk, gazdasági válságok idején az emberek kénytelenek újragondolni étkezési szokásaikat, alkalmazkodni a szűkösséghez, illetve kreativitással és leleménnyel pótolni a hiányzó alapanyagokat.

De mégis hogyan változtatta meg az étkezést az első és a második világháború, illetve az ezek nyomában járó recessziós időszak? Hogyan állt a gasztronómia a túlélés szolgálatába? Mit vettek el és közben mit tanítottak az emberek számára az ínséges idők?

·        19.00 Fenntarthatóság és a paraszti gazdálkodás
Tompa-Horváth Iringó néprajzos muzeológus előadása

Eleink ciklikus, természetközeli életvitele magától érthetően hozta magával a takarékos, hatékony és környezetkímélő életmódot, amelyekből újra tanulhatunk.

19.20-30 szünet

 ·        19.30 Táplálkozzunk okosan!  – napjaink táplálkozási irányelvei
Szákovics-Varga Ildikó táplálkozástudományi szakember, Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda Irodavezető előadása

Longevity - Mit tegyünk, hogy sokáig egészségesek legyünk? Az egészségmegőrzés összetett rendszeréből az előadás keretein belül az egészséget szolgáló táplálkozási irányelveket kiemelve vesszük végig az energiaegyensúlyt, a teljes értékű táplálkozást. Megbeszéljük mi az, amikor „csak” energiát adunk a testünknek, és mi a különbség, mikor tápanyagot. Az előadást „Legyen Ön is egészséges!” kvízjátékkal zárjuk.

·        20.00 „Fine Dining” - Terítéken: Nyári István Csirkeragu 81’ végén című festménye.
Fejes Viola Aranka művészettörténész előadása

Az előadás a Szombathelyi Képtár egyik legnépszerűbb festményétől vezeti végig a témát és a mű üzenetét, az étkezés ábrázolásától a hiperrealizmusig.

·        21.00 Tárlatvezetés a Menzán innen, menzán túl című kiállításban
Vezeti: dr. Nagy Adrienn történés, intézményvezető
Előtte kisorsoljuk a kiállításhoz kapcsolódó rajzpályázat közönségdíjasát. Szavazatukat a Smidt Múzeum recepcióján adhatják le szeptember 26-ig!

Foglalkozások (fegyverterem):

·        VÁGY?

közösségi festészet az ELTE Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóival, művészeti vezető: Kiss Adrienn Mária képzőművész

·        Bitte, F/essen! Porcelán evőeszköztartók festése. Foglalkozásvezető: Pass Laura (MKE hallgatója)

·        Ugorj bele a levesbe! – Gyenge Dániel múzeumpedagógus programja

Megjelenés forrása: sajtóanyag

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Kapcsolódó témák:

Bor Apetite - Sétáló borkóstoló a hévízi Bonvitalban
Bor Apetite - Sétáló borkóstoló a hévízi Bonvitalban

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Legjobb élmények