MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ programok, kiállítások 2019
Debreceni rendezvényhelyszín: Hotel Lycium - Kölcsey Központ
Debreceni rendezvényhelyszín: Hotel Lycium - Kölcsey Központ
Különleges esküvői helyszín és ajánlat a debreceni Hotel Lycium**** - Kölcsey Központban
Különleges esküvői helyszín és ajánlat a debreceni Hotel Lycium**** - Kölcsey Központban
Adventi programajánló
Adventi programajánló

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ programok, kiállítások 2019

Jegyvásárlás
2019.12.04. - 2020.01.26.

Debrecen belvárosában nehéz elkerülni a már monumentális külseje miatt is feltűnő MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ épületét. A 2006-ban megnyitott képzőművészeti központ a régió legnagyobb és legmodernebb művészeti galériáját is magába foglalja. A MODEM időszaki kiállításai mellett rendszeresen kerülnek megrendezésre itt különféle kulturális programok, mint irodalmi estek, a kiállításokhoz kapcsolódó társművészeti programok és múzeumpedagógiai foglalkozások.

Programok

BanZaj 45 – euerpi (BGR) / fixateur externe a.s. / slow tofu
2019. 12. 05. 20:00

A 2019-es év utolsó BanZajos összejöveteléhez érkezünk az est során! Ezúttal is 3 fellépő jön hozzánk, és most sem maradnak el az újdonságok! Az alkalmat ezúttal a budapesti Slow Tofu nyitja, akik Budapestről érkeznek hozzánk. A 3 tagú csapat egy fúzió eredményeként jött létre, amelynek egyik tagja a nálunk már korábban fellépő Pulpo is. Most a Lombik duóval összefogva teszik tiszteletüket. Őket követi a kellően zajos Fixateur Externe, akik tavaly már léptek fel a MODEM-ben, azonban most vendégzenésszel kiegészülve érkeznek városunkba, így az All Stars rangot is szerényen odabiggyesztették nevük mögé. Az eseményt és egyben a 2019-es szezont az ambientben utaztató bolgár E.U.E.R.P.I. zárja, aki először jár nálunk és Debrecenben is.
Évzáró koncert lévén és egy fontos bejelentés kapcsán kihagyni badarság lenne!

Menetrend:
20:00 – Slow Tofu [pulpo live act feat. Lombik]
21:00 – Fixateur Externe All Stars
22:00 – E.U.E.R.P.I. (BGR)

Belépő: 600 / 300 Ft


Új hullám 2 - Debreceniek a művészeti egyetemeken megnyitó
2019. 12. 06. 18:00

A b24 Galéria egyik fontos missziója, hogy már tanulmányaik során hatékonyan segítse a fiatal, pályakezdő művészeket, ezért 2017-ben elindítottunk egy hosszú távra tervezett projektet, amelynek a középpontjában a különböző művészeti egyetemeken tanuló debreceniek bemutatása és bemutatkozása áll. Számukra Új hullám címmel kétévenként – műfaji és tematikai kötöttség nélkül – csoportos kiállítási lehetőséget biztosítunk, a köztes években pedig közülük kerül ki az a tehetséges alkotó, aki önállóan is bemutatkozhat a debreceni közönség előtt.

Megnyitja: Béres Zsuzsa szociológus
Közreműködik: Hakawai

Kiállítók: Antalka Zsófia, Balogh Kristóf József, Éliás Tamás, Fazekas Réka, Fudella Annabella, Gargya Krisztina, Gonda Soma, Kaszás Konrád, Kővári Kamillavirág, Kuzma Eszter Júlia, Nagy Marcell, Nagy Tilla, Papp Írisz, Puskás Melitta Flóra, Roza Adrienn, Sándor János, Szemenyei Zsuzsanna, Szentesi Imre Balázs, Vuk Annamária


Helmut Newton fotói – Privát tárlatvezetés
2019. 12. 07. 16:00

Helmut Newton munkásságát lehetetlen kategorizálni és utánozni. Képeiből árad az elegancia, a divat, a szexualitás, a glamour és a voyeurizmus. És mindezek középpontjában egy rejtély áll, a Nő. 1972 és 1984 között készült fekete-fehér, dedikált képei, divatfotók, portrék és aktok január 26-ig láthatók a MODEM-ben.

December 7-én 16 órától kalauzoljuk végig a közönséget a divatfotózás mesterének saját kezűleg válogatott képei között.


Mélyáramok. Kortárs magyar fotográfia kontra klasszikusok
2019. december 14.

Brassaï, Lucien Hervé, Paul Almasy, Maurer Dóra, Miskolczi Emese, Sugár Kata és további hazai fotókiválóságok munkáiból formálódik az idei év utolsó kiemelt tárlata a MODEM-ben. Izgalmas felfedezésre hívja a látogatókat  december közepétől a Mélyáramok című tárlat, bemutatva a párhuzamokat, kapcsolatokat, a gyakran rejtett, mégis létező mélyáramokat a magyar fotográfiában. A világhírű elődök – többek között Brassaï, Lucien Hervé, Paul Almasy – eredeti művei mellett a kortárs magyar fotóművészet számos alkotásával is megismerkedhetünk a MODEM és a Budapest FotóFesztivál együttműködésében megvalósuló kiállításon. Nyitás december 14-én!

A nyitónap programja:

15.00: Tárlatvezetés a kurátorokkal
16.00: Kerekasztal-beszélgetés
Résztvevők: Hetényi Csaba, Balázs Árpád, Szöllősi-Nagy-Nemes műgyűjtő házaspár
Moderál: Emőd Péter
17.30: Pátkai Rozina – Melykó Richárd – Bácsi Barnabás és az EM90: Erdély Miklós megzenésített versei
Pátkai Rozina – ének, billentyűk, elektronika, Melykó Richárd – spoken word, Bácsi Barnabás – gitár, elektronika

Fotómaraton középiskolásoknak
2019. 12. 20. 11:30

Fogd a géped vagy a mobilod és indulj neki Debrecen magasságainak! Készíts érdekes felvételeket fentről, nézz le a városra és mutasd meg úgy, ahogy még nem láttuk! Van rá 3 helyszíned és 4 órád.
A MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ nevében Mélyáramok című kiállításunkhoz kapcsolódva egynapos programot hirdetünk középiskolásoknak fényképek készítésére Debrecen három magaslati pontjáról. A fotómaraton junior időpontja: 2019. december 20. A képeket a MODEM-ben a helyszínen zsűrizzük, sőt az eredményhirdetést és a díjátadót is még aznap megtartjuk. A képek elkészítésére összesen 4 óra áll rendelkezésre, ez alatt kötelező legalább egy magas pontra feljutni és a látványt vagy pillanatot fotóval megörökíteni. A három pontos helyszínt és a további tudnivalókat az indulásnál ismertetjük.  Az eredményhirdetésre (és az azt megelőző tárlatvezetésre) várunk minden résztvevőt és érdeklődőt vissza!

A fotómaraton napja és menete: 2019. december 20.

Gyülekezés és eligazítás: 11.30 óra, MODEM
Fotózás: 12.00 – 16.00 óra
Fotóküldés  vagy feltöltés (a helyszínen): 16.30-ig
Tárlatvezetés (a zsűrizés alatt): 16.30 óra, Mélyáramok-kiállítás
Eredményhirdetés: 18.00 óra
Zsűri: Somosi Rita, Süli-Zakar Szabolcs, Szalai Kata, Szarka Klára

Fődíj: egy Samsung Galaxy Watch Active okosóra
További díjak: értékes technikai eszközök és kulturális termékek

Ha egy iskolai osztályból többen is neveznek, az adott osztály automatikusan meghívást kap egy művészeti foglalkozásra a Mélyáramok című kiállításra 2020. január 2. és március 15. között.

Jelentkezés: a fotómaraton e-mail címén 2019. december 19-én 24 óráig
A részvétel ingyenes.

Kiállításaink

Anyag - A Debreceni Nemzetközi Művésztelep kiállítása
2019. november 23. - 2020. február 2.

2019-ben azt a kérdést tettük fel, hogy miféle anyag a művészet anyaga? Konceptuális? Emocionális? Materiális? Sűrű? Összetett? Tapintható? Hogyan érzékelik az alkotók művészetük anyagát? Kiindulópontot jelent-e vagy szükséges hordozót?
Andrási Gábor művészettörténész negyedszázada „érzéki konceptualizmusként” írta le azt a magyar művészetre is jellemző jelenséget, hogy a munkák konceptuális voltának megmaradása mellett ismét fontossá vált azok megvalósulása, a materializált műtárgyhoz való visszatérés. Sőt napjainkban – köszönhetően a technikai képek digitális és a virtualitás mindent elsöprő jelenlététől, a mindennapok és a képzőművészet szférájában egyaránt – mintha egy még markánsabb visszatérés tanúi volnánk. Mintha még fontosabbá válna a műalkotások anyagi volta, mintha e tulajdonság azok autentikusságának záloga volna. A digitális generáció számára rendkívül izgalmas újrafelfedezésről beszélhetünk, újra alkalmazásba vett analóg/manuális eszközök előtérbe kerüléséről, amelyek csupán pár évtizede tűntek el a történelem süllyesztőgödrében. De vajon a kortárs művészek digitális nemzedékének megváltozott-e a viszonya az újrafelfedezett analóghoz és matériához, vagy azok, akik megélték a digitális váltást, hasonlóan viszonyulnak ahhoz, mint az azelőtti korok képviselői?

A DNM2019 tagjai:
Balázs Nikolett / Berhidi Mária / Bögös Loránd / Dobokay Máté / Gallai Judit / Gerber Pál / Martin Henrik / Richter Sára / Szentirmai Tamás / Szirtes János / Tasnádi József / Vági János

Művészeti vezetők:
Horányi Attila, Csontó Lajos, Süli-Zakar Szabolcs

Privát. Helmut Newton fotói a MODEM-ben
2019. október 26. – 2020. január 26.

Helmut Newton divatfotói kivétel nélkül túlmutatnak a bevett gyakorlaton, olykor szürreális érzékkel vagy éppen Alfred Hitchcock suspense-technikájával árnyalva szőnek párhuzamos narratívát. Gyakran nem egyértelmű, hogy hol ér véget a valóság, és hol kezdődik a „színpad”. Fotóin különböző elemeket kombinálva teremti meg a hatalom és a csábítás zavarba ejtő színjátékát, mindezt hihetetlen esztétikai érzékkel. Többnyire a nőket állítja a középpontba – Paloma Picassót, Catherine Deneuve-t, Liz Taylort, Carla Brunit –, de a férfiak és nők közötti interakció is visszatérő motívum a felvételein. Több mint öt évtizedes munkásságát lehetetlen kategorizálni. Képeiben összekapcsolta az eleganciát, a stílust és a kukkolásra való hajlamot a divat-, a szépség- és a glamour fotózással. A divatfotózás nagyja, aki nem csupán ábrázolja, hanem újradefiniálja a korszellemet, miközben folyamatosan arra törekszik, hogy felvételein keresztül meglepő történeteket meséljen el.

A hagyományos narratív megközelítéseken túl ugyanakkor Newton divatfotóit nemcsak fényűző elegancia és finom csábítás hatja át, hanem kulturális utalások és meglepő humorérzék is. Előszeretettel alakította át a banális helyszíneket élesen kontrasztos és fölöttébb minimalista színpadokká, saját egyedi elképzeléseinek megfelelően. A szépek és gazdagok szexuális, valamint kulináris kicsapongásokkal teli kiváltságos és különc élete visszatérő témája munkáinak. Egyidejűleg használja és kérdőjelezi meg a vizuális kliséket, időnként öniróniával vagy gúnnyal árnyalva azokat, de mindvégig empatikusan. Védjegyévé vált a határok eltolása, átlépése vagy lebontása. Finoman vegyíti a meztelenséget a divattal és az időtlen elegancia érzetével, munkái egyszerre dokumentálják és magyarázzák a nők változó szerepét a nyugati társadalomban.

A MODEM tárlatán Newton 1972 és 1984 között készült fekete-fehér képei láthatók, valamennyi műfajban, amelyben ez idő alatt alkotott: divatfotók, portrék és aktok.

Kurátor: Matthias Harder, a Helmut Newton Alapítvány igazgatója

Csontváry: Látlat
2019. október 19. - 2020. február 9.

Kurátorok: Végváry Zsófia, Éliás István

A magyar művészettörténet egyik legismertebb és egyben legrejtélyesebb alakja Csontváry Kosztka Tivadar. Művészete különböző síkokon értelmezhető, s mivel önéletírása szűkszavú, titkait a festményei őrzik. A rafinált anyaghasználata, a meglepő kompozíciós megoldásai, a művészi másolatai és parafrázisai, valamint önábrázolásainak sora újabb ajtót nyitnak Csontváry megismeréséhez.
A kiállítás Csontváry halálának századik évfordulóján friss információkkal szolgál a művész életéről és festészetéről. A korszerű technológiai vizsgálatokra, eddig nem ismert Csontváry-alkotásokra és kortörténeti dokumentumokra épülő tárlat a legújabb kutatások nyilvánosságra hozásával emlékezik meg a festőről.
A tárlat kurátorai arra vállalkoznak, hogy Csontváry kompozíciós elvét alkalmazva, un. „látlatok” formájában mutatják be a művésztől látható és a művészről tudható anyagokat. A festmények személyes történetei és kordokumentumok által kiderül, hogy kiket tartott Csontváry példaképeinek, kiket szeretett volna túlszárnyalni, miből nyerte inspirációit, milyen hatásokra szervezte utazásait és ki volt a múzsája. Bemutatják az eddig ismert egyetlen oltárképét, az évtizedekig lappangó önarcképét, valamint művészi másolatai mellett az egyik önvallomásnak tekinthető cédrusos festményét. A látogatók számára egy különleges festményvizsgálati labor is készül, amely segítségével értelmezhetők és kipróbálhatók lesznek a kutatási módszerek, megvizsgálhatnak hamis festményeket és megismerhetnek restaurálási eljárásokat.

Forrás: Szervezők


2019.12.04. - 2020.01.26.
További ajánlataink

2019.12.10. - 2019.12.15. Déri Múzeum programok 2019 Debrecen
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
2019.12.17. - 2019.12.22. Déri Múzeum programok 2019 Debrecen
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
Online jegyvásárlás
Találatok száma: 2

Hotel Lycium****

Hotel Lycium****

A Hotel Lycium**** Debrecen igazi belvárosi szálloda, amely a Kölcsey Központ épületegyüttesében található Debrecen főtere és a Református Nagytemplom szomszédságában. A város kiemelt múzeumai, a főtéri korzó, a hangulatos belvárosi teraszok szállodánktól karnyújtásnyira helyezkednek el. Bővebben

Kiemelt partner

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****. Debrecentől alig 6 kilométerre, vadregényes fenyőerdő közepén, festői szépségű természeti környezetben fekszik. A club hotel és annak környezete a passzív és az aktív pihenésre egyaránt alkalmas. A város zajától távol, mégis a látnivalóktól és a színes programoktól alig ... Bővebben

Kiemelt partnerTalálatok száma: 2

Barabás Étterem Debrecen

Barabás Étterem Debrecen

A Barabás Étteremben a magyar vendéglátás és az angol kultúra jegyében, exkluzív környezetben várjuk vendégeinket. Az étteremben egyszerre van otthon a hagyomány és az újítás. A tradíciók megtartásán túl, a húsimádók mellett a zöldségimádók, a liszt a tej és a tojásra érzékenyek is választhatnak az ... Bővebben

Kiemelt partner

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Az Erdőspuszta Club Hotel**** 100 férőhelyes a`la carte Fenyves Vendéglőjének étlapján elsősorban a hagyományos, magyaros ízek dominálnak, de a kínálatban szép számban megtalálhatóak az európai konyha remekei is. A palettánkon szereplő ételeket az esetek túlnyomó többségében a szálloda tanyáján ... Bővebben

Asztalfoglalás
Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Online jegyvásárlás

Kiemelt ajánlatok

Déri Múzeum programok 2019 Debrecen
Déri Múzeum programok 2019 Debrecen
  • Debrecen
2019. december 10 - 15.

Hasonló ajánlatok

Adventi gyerekprogramok Budán a Várkert Bazárban
Adventi gyerekprogramok Budán a Várkert Bazárban
  • Budapest
  • I. kerület
2019. december 15.
Hétvégi családi programok a Várkert Bazárban
Hétvégi családi programok a Várkert Bazárban
  • Budapest
  • I. kerület
2019. december 14 - 15.

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!

Ez is érdekelheti!


Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 500 Ft -tól 1 200 Ft -ig Online jegyvásárlás
Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Jégkaland a jégpályákon! Regisztrálj és érezd a mozgás pozitív energiáját!
Várjuk gyerek- és családi programjainkra!  Aki tud támogassa jótékonysági akciónkat felajánlásaival!
Milyen autót vegyek? Ismerje meg a A Volkswagen SUV modelljeit!
SZUBJEKTÍV - Az Iparművészeti Múzeum új szerzeményei a Várkert Bazárban
Tekintse meg a kiemelt események listáját!

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás