Erdőspuszta Club Hotel - Élmények egy fenyőerdő közepén!
Erdőspuszta Club Hotel - Élmények egy fenyőerdő közepén!
Kerekerdő Élménypark - szórakozás minden korosztálynak!
Kerekerdő Élménypark - szórakozás minden korosztálynak!

Debrecen belvárosában nehéz elkerülni a már monumentális külseje miatt is feltűnő MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ épületét. A 2006-ban megnyitott képzőművészeti központ a régió legnagyobb és legmodernebb művészeti galériáját is magába foglalja. A MODEM időszaki kiállításai mellett rendszeresen kerülnek megrendezésre itt különféle kulturális programok, mint irodalmi estek, a kiállításokhoz kapcsolódó társművészeti programok és múzeumpedagógiai foglalkozások.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Programok

2018. február 22. (csütörtök), 18 óra
Csill-Out-koncert feminin dallamokkal

Egy friss debreceni formáció, a Csill-Out mutatkozik be a Zöld kilincs művészeti kávézóban 2018. február 22-én 18 órától. Tóth Ilona Csilla énekes, Varga Péter gitáros és Kurucz Marcell dobos műsora egy kellemes válogatásra épül, amely stílus tekintetében igen vegyes: a jazz, a blues, az R&B és a világzene műfajához köthető dalok is elhangzanak. Az eredeti számok előadói nagyrészt hölgyek – olyan hölgyek, akiket előadóként és szerzőként méltatlanul kevesen ismernek.
A belépés ingyenes

2018. február 25. (vasárnap), 18 óra
Különleges színházi előadással zárul a Billentyűk

A Woyzeck, avagy a szédület karcolata a Franciaországban működő világhírű színész-rendező, Nagy József értelmezésében, a JEL Színház remek előadásában lesz látható a Billentyűk című kiállítás finisszázsaként 2018. február 25-én (vasárnap) 18 órától. Büchner több változatban, befejezetlen torzóként maradt drámájának szabad adaptációja különleges katarzisélményt ígér. Jegyek korlátozott számban kaphatók a MODEM pénztárában és a Csokonai Színházban.
Belépő: 2500 Ft

2018. február 25. (vasárnap), 16 óra
Finisszázs a Tobreluts – Mitológia újratöltve című kiállításon

Goretity József irodalomtörténész, a kortárs orosz próza legfontosabb magyarországi tolmácsolója tart tárlatvezetést Olga Tobreluts kiállításának finisszázsán. A múlt század kilencvenes éveitől meghatározó szerepű szentpétervári neoakadémizmus egyik központi alakjának számító Tobreluts megújuló formanyelvű, a hagyományos és friss technikákkal kockázatvállalóan kísérletező képzőművész. A Tobreluts – Mitológia újratöltve című tárlaton a klasszikus művészeti kánon és a modern kor motívumai különleges egységet alkotnak. Munkásságában a mitológiai és irodalmi (Henrik Ibsen) utalásoknak, illetve a képzőművészeti tradícióval való számvetésnek (Vaszilij Kandinszkij) egyaránt fontos szerep jutott.
Belépő: 400 / 200 Ft

Kiállítások

2018. március 31-ig
Kinga Nowak  A tér dramaturgiája című kiállítása

Kinga Nowak a lengyel középgeneráció festészetének kiemelkedő alakja, aki eddigi legjelentősebb egyéni kiállításával mutatkozik be a MODEM-ben. A művésznőt 2014-ben beválogatták a 100 Painters of Tomorrow című irányadó angliai kiadványba is, amely egy nagy nemzetközi körkép keretében mutatta be a következő évtizedekben várhatóan meghatározóvá váló alkotókat. A tárlaton az egzotikus formákat konstruktív elemekkel vegyítő, szürreális-szimbolista hatást keltő narratív festményei és nagyméretű objektjei is láthatók. A tér dramaturgiája című kiállítás március végéig tart nyitva.

A krakkói születésű művész Düsseldorfban nőtt fel, elvégezte a Krakkói Képzőművészeti Akadémiát, majd a Párizsi Nemzeti Művészeti Akadémián töltött két évet ösztöndíjjal, festészetet tanított Londonban, jelenleg pedig a krakkói akadémián oktat.
A debreceni kiállításon retrospektív módon láthatóak a gyermekkori és egyéb meghatározó emlékekre reflektáló, egyfajta szürreálisan szimbolista térélményt létrehozó, egzotikus formákat konstruktív elemekkel vegyítő narratív festményei, színelméleti és percepciós problémákat is felvető, időnként szcenografikus ihletésű, kisméretű makettjei, valamint az ezeket továbbgondoló nagyméretű objektek és installatív munkák, amelyek sokszor a térélmény illuzórikus átalakítására törekednek a személyes motívumkincset letisztult formákba sűrítő, konstruktivista analitika mentén.

A kiállítás megtekinthető 2018. március 31-ig.

2017. november 18.- 2018. február 25.
A Billentyűk – Blattner Géza kísérleti bábszínháza az avantgárd Párizsban

A kísérletezésnek teret adó, sőt azt középpontba állító, kortárs bábelőadásokkal és művészeti programokkal kísért tárlat látható novembertől a MODEM-ben. A 20. századi európai avantgárd bábszínház, valamint a hazai modern bábművészet megteremtőjének számító Blattner Géza munkásságát bemutató kiállítás november 18-án 16 órakor nyílik a művészeti központban.

A Billentyűk című tárlat egyedülálló összefogás eredménye: négy debreceni intézmény, a Csokonai Színház, a Déri Múzeum, a MODEM és a Vojtina Bábszínház, valamint a PIM–OSZMI szakmai együttműködése révén valósulhat meg. A tárlat idejére keddenként a Vojtina Bábszínház tulajdonképpen a MODEM-be költözik: minden kedden rendhagyó bábelőadásokra várjuk a gyerekeket, míg havonta egy csütörtöki alkalommal a felnőtt közönséget szólítjuk meg a kiállítótérben felállított „szivárvány színpadon”.
Blattner Géza Debrecenben született, majd 1925-ben Párizsba költözött. Itt nyitotta meg az Arc-en-Ciel (Szivárvány) Színházat, amely rendkívül változatos, sokszínű társulatával, alkotó közösségével korát megelőző, kísérletező bábszínházzá vált. Baráti köréhez olyan neves művészek csatlakoztak, mint André Kertész vagy a Montparnasse nevezetes figurája, az orosz Marie Vassilieff festő, akinek étkezdéjébe járt az egész párizsi művészvilág Picassotól Soutine-ig. Blattner Géza magyarországi működése új korszak kezdetét jelezte a bábjátszás történetében. Ízlésével, szemléletével, a bábművészet lehetőségeinek szüntelen kutatásával alaposan megelőzte korát.

Az 1937-es Párizsi Világkiállításon Blattner Szivárvány Színháza Az ember tragédiája című mű első francia nyelvű bemutatójával aranyérmet nyert. Munkatársaival megteremtette az első, minden ízében korszerű, az emberszínház utánzásával szakító, saját műfaji törvényeit érvényesítő, a sokfajta élettelen anyag ezernyi titkát feltáró, humorból, költészetből összegyúrt, huszadik századi francia avantgárd bábszínházat. Hatására kezdtek a hatvanas évektől Magyarországon vidéken is művészi bábszínházak alakulni. 2017-ben, halálának 50. évfordulóján Debrecen négy kulturális intézménye ennek a 20. század elején megszületett „modern életérzésnek”, a társművészeti kapcsolódási felületeknek és a kortárs narratíváknak szeretne teret adni egy rendkívüli összművészeti kiállítással.

A kiállítás 2018. február 25-ig látogatható.

2017. november 25.- 2018. február 25.
Olga Tobreluts - Real – Virtual – Spiritual

Olga Tobreluts a szentpétervári képzőművészet meghatározó szereplője, akinek a munkásságát nemzetközi figyelem kíséri. Festményekkel, videóművészeti és elektronikus grafikai munkáival rendszeresen szerepel kiállításokon, médiaművészeti fesztiválokon. Számos díjat nyert, több művészeti iskola meghatározó személyisége és az orosz képzőművészeti akadémia tiszteletbeli tagja. Egyetemi tanulmányait építész szakon kezdte, majd a berlini „ART + COM” ösztöndíjasaként számítógépes grafika és animáció tanszakon végzett. Indulása az 1990-es évek elején egybeesett a szocialista korszak utáni társadalmi átrendeződéssel. Csatlakozott a Timur Novikov által ekkor alapított „Új Akadémia” művészeinek köréhez, ahol az Új Technológiák tanszékének vezetője lett.

Alkotásaiban leginkább a klasszicizmus elméletének újraértelmezésével és a művészi szép keresésével foglalkozik. Megfogalmazza teóriáit az esztétika alapértékek napjainkra vonatkoztatható állapotáról, ugyanakkor művészet- és társadalomelméleti kérdéseket dolgoz fel a választott médium, a videó- és elektrografika módszereivel.

A MODEM kiállításán Tobreluts több önálló történettel jelentkezik, amelyekkel a realizmus és az absztrakció vizuális történetiségét méri össze irodalmi művek, történelmi személyek, mitológiai alakok és képzőművészeti példák segítségével. Sorozatain többek között szerepel a Pietà és a feltámadás története; Kandiszkij művészetelméletének továbbgondolása a pont és a vonal viszonyrendszeréről; a Henrik Ibsen drámájából kiinduló világnézeti különbözőségek tárgyalása, valamint megjelennek a mitológiai cselekmények (Héraklész hőstettei, Ámor és Psyché) feldolgozásai.

A kiállítás megtekinthető 2018. február 25-ig.

Forrás: Szervezők


2018.02.21. - 2018.03.31.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Találatok száma: 2

Hotel Lycium****

Hotel Lycium****

A Hotel Lycium**** Debrecen igazi belvárosi szálloda, amely a Kölcsey Központ épületegyüttesében található Debrecen főtere és a Református Nagytemplom szomszédságában. A város kiemelt múzeumai, a ...


Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****. Debrecentől alig 6 kilométerre, vadregényes fenyőerdő közepén, festői szépségű természeti környezetben fekszik. A club hotel és annak környezete a passzív és az aktív ...
Találatok száma: 2

Barabás Étterem Debrecen

Barabás Étterem Debrecen

A Barabás Étteremben a magyar vendéglátás és az angol kultúra jegyében, exkluzív környezetben várjuk vendégeinket. Az étteremben egyszerre van otthon a hagyomány és az újítás. A tradíciók megtartásán ...


Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Az Erdőspuszta Club Hotel**** 100 férőhelyes a`la carte Fenyves Vendéglőjének étlapján elsősorban a hagyományos, magyaros ízek dominálnak, de a kínálatban szép számban megtalálhatóak az európai konyha ...