Erdőspuszta Club Hotel - Élmények egy fenyőerdő közepén!
Erdőspuszta Club Hotel - Élmények egy fenyőerdő közepén!
Kerekerdő Élménypark - szórakozás minden korosztálynak!
Kerekerdő Élménypark - szórakozás minden korosztálynak!
Hotel Lycium - a sokoldalú rendezvényközpont Debrecen szívében!
Hotel Lycium - a sokoldalú rendezvényközpont Debrecen szívében!
Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2018. Jegyvásárlás!
Nagyerdei Szabadtéri Játékok 2018. Jegyvásárlás!

Debrecen belvárosában nehéz elkerülni a már monumentális külseje miatt is feltűnő MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ épületét. A 2006-ban megnyitott képzőművészeti központ a régió legnagyobb és legmodernebb művészeti galériáját is magába foglalja. A MODEM időszaki kiállításai mellett rendszeresen kerülnek megrendezésre itt különféle kulturális programok, mint irodalmi estek, a kiállításokhoz kapcsolódó társművészeti programok és múzeumpedagógiai foglalkozások.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Programok

2018. április 17. 18:00
IEAS Film Club: Grizzly Man

A grizzlyember
A valós történeten alapú tévéfilm az amatőr grizzly-szakértő Timothy Treadwellt mutatja be, aki időről időre Alaszkába utazott, hogy természetes élőhelyükön tanulmányozza a medvéket. Treadwell és barátnője, Amie Huguenard 2003 októberében grizzly támadás áldozata lett. A film Treadwell medvék iránti szenvedélyét tárja fel, és azt, hogy miként lelt vigaszra ezek között a veszélyeztetett állatok között.

A filmet követő beszélgetést Kalmár György moderálja.
A filmet angol nyelven vetítjük, angol felirattal.
Játékidő: 103 perc
Rendező: Werner Herzog
A belépés ingyenes.

2018. április 17. 18:15
Teremtett formák Café Kodály - közönségtalálkozó

Vajon mi lehet a közös a karmester és a koreográfus feladatában? Hogyan jeleníthetők meg a zenében zajló elvont folyamatok mozdulatokkal? Főleg, ha egy Beethoven-zongoraversenyt – ezúttal a nagyszabású Op. 15-ös C-dúrt – a karmester a zongora mellől, teljes testtel, de pálca nélkül vezényli? Vonalszerű és tömbszerű zenék, látás és láttatás, zenei és lelki folyamatok szintézise – mozgásba foglalva. Izgalmas Café Kodály-beszélgetés az esten ugyancsak elhangzó, Sztravinszkij komponálta Petruska-balettzene kapcsán színpadi és dirigensi mozgáskultúráról, érzelmi folyamatok konkrét leképezéséről, a karmesteri és koreográfusi hivatás legbensőbb titkairól.
Április 17-én, kedden este 18.15-kor a Modem Zöld kilincs művészeti kávézóban vendégünk Gemza Péter koreográfus-rendező, a debreceni Csokonai Színház művészeti vezetője és Somogyi Tóth Dániel, az est karmestere.

A belépés ingyenes.

2018. április 18. 9:30
Ringató

A Ringató egy családi művészeti nevelési program Horváth Zsuzsi vezetésével. A MODEM multimédia-termében hetente szerdánként tartott foglalkozások célja a zenei élménynyújtás, hogy a részt vevő felnőttek és gyerekek egyaránt átéljék a közös játék és éneklés örömét.

A Ringató nem műsor, nem előadás, a résztvevőkkel együttműködésben születik meg egy-egy foglalkozás élménye. A programsorozat segít a szülőknek a zenei nevelés technikáinak elsajátításában. A kicsik érdeklődésének korai életszakaszban való felkeltése egyúttal érzékennyé, fogékonnyá teheti őket a művészetek iránt.

A Ringató után a szülők megnézhetik a MODEM tárlatait, amelyhez a kiállítótérben használható babahordozót is biztosítunk.

Belépő: 1000 Ft

2018. április 19. 17:00
Versműhely a Zöld kilincsben (vol. 5.)

A XVI. Debreceni Költészeti Fesztivál után sem áll meg a városban az irodalmi pörgés, 2018. április 19-én (csütörtök) friss élményektől feltöltekezve, a szokottól valamivel korábban, 17 órakor várjuk a MODEM Zöld kilincs művészeti kávézójába mindazokat, akik kíváncsiak a kortárs irodalom legújabb fejleményeire, a helyi költészeti élet alakulására, a publikálási lehetőségekre, és elég bátrak ahhoz, hogy szövegeiket megosszák másokkal, de legalábbis szívesen segítenék a többieket visszajelzésekkel.

A műhelyt Áfra János költő-szerkesztő vezeti. Az esemény elsődlegesen a résztvevők írásainak megbeszélésére koncentrál, ki is vetítjük a felolvasásra szánt, kritikára bocsátott munkákat, ezért a szövegeket e-meilben kérjük eljuttatni legkésőbb az eseményt megelőző nap estéjéig. A workshop dinamikájának fenntartása érdekében minden érdeklőt arra kérünk, hogy pontosan érkezzen, mint egy jó verszárlat.

A belépés ingyenes.

Topor Tünde és Winkler Nóra tárlatvezetése
2018. április 25., 17:00

Konstruktivizmus, szürrealizmus vagy mindkettő - a 20. századi magyar képzőművészet hat kiemelkedő alkotója a MODEM-ben. Barcsay Jenő, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső és Anna Margit művészetére és felfogására vagy a konstruktivizmus, vagy a szürrealizmus, vagy mindkettő befolyással volt, de életük során mindannyian önálló formanyelvet vagy művészetszemléletet alakítottak ki. A hat művész jól ismerte egymást, sőt egyesek között barátság is szövődött, Ámos Imre és Anna Margit pedig házastársak voltak. A monografikus igénnyel összeállított kollekcióról, a hat szekcióban bemutatott művekről ezúttal Topor Tünde (az Artmagazin főszerkesztője) és Winkler Nóra (művészeti újságíró) mesél az érdeklődőknek. Páros tárlatvezetés április 25-én 17 órakor a MODEM-ben.
Belépő: 600 Ft (diákoknak, nyugdíjasoknak 300 Ft)

Petrányi Zsolt kurátor tárlatvezetése Várnai Gyula Rewind című kiállításán
2018. április 26., 18:00

A hangok lehetnek tárgyak által keltettek és zenei megnyilvánulások. A kettő közötti különbség a frekvenciák beazonosíthatóságában van, de nem véletlen, hogy a kortárs zenében a zajok nagy szerepet kaptak a huszadik században, mert a kísérleti zene épp a strukturálatlan hangok integrálásában látta a klasszikus zenei gondolkodásmódtól való elmozdulást. Várnai, aki maga is ír zenét, a műfajok közötti átjárhatóságban hisz: számára egy zenei darab elképzelése és "összerakása" és egy műalkotás létrehozása között nincs lényegi különbség. Ahogy műveinek elemeit a környezetében fellelhető tárgyak inspirálják, úgy zenéiben is megjelennek más zenékben talált fragmentumok és loopok.
Hangokról és zajokról, frekvenciákról és kísérleti zenéről bővebben április 26-án 18 órától Petrányi Zsolt kurátor beszél.

2018. április 28., 16:00
Békaszínház - Gemza Péter tárlatvezetése

Nagy József sok éve fotózza a békákat: a kilapított, eltaposott, meghengerelt, megszáradt békákat. Főként szülővárosában szedi fel őket, és mára több száz úgymond varangylemeze gyűlt össze. Mindegyik béka egy kép, mindenki megtalálta vagy megtalálja a szerepét Nagy Józsefnél, aki már több mit száz képet elkészített a sorozatból. A Deszka fesztivál keretében két hétig egy villámkiállításon látható ebből 63 fotográfia, további munkákkal és Tolnai Ottó zseniális bevezetőjével kiegészítve. A kiállításon április 28-án (szombaton) 16 órától Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője tart rendhagyó tárlatvezetést.
Belépő: 300 Ft

2018. május 3., 19:00
BanZaj #26 – Arma Agharta / Java Delle

A BanZaj sorozat 26. állomásán két igazi formabontó, eredeti egyéniség érkezik hozzánk Európa más-más szegleteiből. Egy igazi pán-európai piknik veheti kezdetét ezzel a Modem épületében. Nemhogy a BanZajon nem léptek fel eddig, de még Debrecenben is először járnak – már csak ezért is meg kell nézni őket! A koncertek előtt a BanZaj sorozat főszervezője, Bíró Kornél régi zenész – és harcostársával Burai Árpáddal tart közösen tárlatvezetést Várnai Gyula Rewind c. kiállításán. Párosukat egyszerűen csak Árpád-Kori leletként lehet aposztrofálni.

19:00 – Árpád-Kori leletek, tárlatvezetés a Rewind c. kiállításon
20:00 – Java Delle (GER)
21:00 – Arma Agharta (LIT)

Belépő: 600 / 300 Ft

Kiállítások

2018. március 11. - 2018. augusztus 26.
Fátyolsáv fények, csurranó színek


Az Antal–Lusztig-gyűjtemény legszebb darabjaiból látható nagyszabású kiállítás március 10-től a MODEM-ben. Barcsay Jenő, Bálint Endre, Vajda Lajos, Ámos Imre, Korniss Dezső és Anna Margit munkái a muzeális értékű kollekció legkomplexebb részét képezik – a tárlaton csaknem 300 mű szerepel a 20. századi magyar képzőművészet kiemelkedő alkotóitól.

Barcsay Jenő, Korniss Dezső, Anna Margit és Bálint Endre a rövid életű, ám annál nagyobb hatású, 1945 és 1949 között működő Európai Iskola köréből indult. Valamennyien arra törekedtek, hogy egy modern szemléletű hazai művészetet teremtsenek, mely egyszerre magyar és európai, Vajda Lajos és Ámos Imre művészi törekvései pedig követendő példaként lebegtek a szemük előtt. Legfőbb ideájuk az volt, hogy Bartók és Kodály mintájára magyar művészetet teremtsenek, úgy, hogy közben egyszerre korszerűek, modernek és európaiak. A Nagy T. Katalin kurátor által rendezett kiállítás e hat kiemelkedő művész munkásságát mutatja be, nemcsak a térben és a falakon, de egy kiemelkedő jelentőségű kötetbe rendezve is.

Egy több éves projekt keretében ugyanis, a debreceni önkormányzat kizárólagos támogatásával, a Déri Múzeum gondozásában gyűjteményi kötetekbe rendezve jelennek meg az Antal–Lusztig-kollekció legszebb darabjai. Az éppen fél évszázada formálódó gyűjtemény az ország legnagyobb képző- és iparművészeti kollekciója, körülbelül 5000 tárggyal. Antal Péter elsősorban festményeket, szobrokat, grafikákat gyűjt, de a kollekcióban a reneszánsz bútoroktól a patikaedényekig vagy a kopt textilekig sok minden megtalálható. Az anyagot feldolgozó első kötet hat művész közel félezer művének reprodukcióját tartalmazza, szövegek, elemzések kíséretében. Egyes kiemelt művek nagy méretben a kiadvány album részét alkotják, a kisképes katalógusoldalak pedig az adott művésznek a gyűjteményben megtalálható, összes alkotását tartalmazzák. Ez alól csupán az Ámos Imre-fejezet kivétel, mert a festőtől több mint 700 munkát őriz a kollekció, a gyűjteményi kötetbe viszont alig több mint 100 mű került. A 600 oldalas album nemcsak látványos, képekkel teli kiadvány, hanem egy olyan szakkönyv is egyben, amely komoly segítséget jelent a jelen és a jövő kutatóinak és kurátorainak.

2018. március 25. - 2018. május 27.
Várnai Gyula: Rewind

Várnai Gyula Rewind című kiállítása azokból a művekből ad – majdnem teljes körű – válogatást, amelyek a 90-es évek eleje óta közvetlenül vagy közvetetten a hang, a zaj vagy a zene filozófiai és gyakorlati kérdéseit járják körül.

Installációi a legkülönfélébb hangrögzítési eszközök felhasználásával készülnek – orsós magnót, walkmant, hangszalagot, fülhallgatókat használ. Analóg módon előállított zajokat párosít a rá jellemző egyszerű eszközökből összeállított tárgyakhoz, amelyek közül nem egy interaktivitásra késztet, azaz a néző érintését vagy játékát igényli.

Várnai pályája kezdete óta kísérletezik zenével, maga is „szerző”. Előadóként napjaink elektronikus zenei irányzatainak hatása alatt tört ütemekkel, ambient zajszövetekkel kísérletezik, improvizál. Műveit sokszor felhasználja videóiban és adja elő kiállítási környezetben.

A Rewind című tárlat összefoglaló jellegű, a művész és a néző számára is az áttekintés és a meditáció lehetőségét adja. Bár a zene és a hang rögzítése az analóg eljárásoktól a digitális irányába mozdult el az utóbbi évtizedekben, ez mit sem változtatott kíváncsiságunkon az érdekes vagy érzelmeket kiváltó hangsorokkal szemben.

E kiállítás alapján a zajt a művek részeként ismerjük fel, de megértjük, hogy a hallott információk nemcsak a MODEM termeiben látható Várnai Gyula-művekben, de kint az utcán is fontos részét képezik környezetünknek, életünknek.

Kurátor: Petrányi Zsolt

2018. március 30. - 2018. május 6.
Helyi aktív építészet

Hogyan találhat otthonra a mai világban egy fiatal építészcsoport? Elegendő-e, ha megfelelő közeget teremt magának? Meddig tartható fenn ez a közeg önerőből és összefogással, befektetett kezdőtőke nélkül? Kiállítás a helyi aktív építészetről - nem csak helyieknek.
Az Artk Stúdió kiállításba foglalt története számos ponton igazolja vagy épp cáfolja a közösségi összefogásba vetett hitünket és kétségeinket, olyan narratívákat közelítve egymáshoz, amelyek révén – kulturális kontextusba helyezve a történetet – mégiscsak azt a hitet kelti a látogatóban, hogy az üres terek megtölthetőek, s az összefogás, ha nem is tökéletes, de eredményes lehet.

2018. április 12. - 2018. április 29.
Békaszínház – Nagy József fotográfiái


A Franciaországban élő világhírű táncos-koreográfus-művész, a Magyarkanizsán született Nagy József sok éve fotózza a varangyokat: a kilapított, eltaposott, meghengerelt, megszáradt békákat. Főként szülővárosában szedi fel őket, és mára több száz úgymond varangylemeze gyűlt össze. Mindegyik béka egy kép, mindenki megtalálta vagy megtalálja a szerepét Nagy Józsefnél, aki már több mit száz fotót elkészített a sorozatból.

“József szülővárosa folyójáról, a Tiszáról jövet pedálozott, amikor egy laposra taposott, száraz békát, mi úgy mondtuk, varangy-lemezt pillantott meg. Lefékezett, megállt mellette, felvette. Majd még kettőt. Egy-egy ilyen békát napokig „hengerelnek” a kerékpárok, személyautók, kamionok, olykor-olykor tankok is, mígnem elérik ezt a szinte izzó, pengő lemez-állapotukat… Gyerekkorunkban valós kincs, érvényes valuta volt az ilyen pengő varangy-lemez (…) bármit cserélhettél érte.” Tolnai Ottó bevezetője a Nagy-féle Békaszínházról rendhagyó kiállítást ígér, ahol egy egész “eltaposott, lemezzé hengerelt nemzetséget” mutatunk meg. Azt a “nemzetséget”, amelyet az évtizedek óta Franciaországban élő világhírű színész-rendező, a Magyarkanizsán született Nagy József hosszú ideje követ, jegyez, fotóz, filmez.

Nagy József munkái egy tiszavirág életű kiállítás és a Deszka fesztivál keretében április végéig láthatók a MODEM harmadik emeletén, Süli-Zakar Szabolcs “rendezésében”.

Forrás: Szervezők


2018.04.10. - 2018.05.27.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Kapcsolódó időpontok

2018.04.21. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
2018.04.22. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
CSAK DESIGN - Debreceni designer vásár
2018.04.22. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
2018.04.24. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
2018.04.26. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
2018.04.28. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
2018.04.29. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
Japán kultúra és művészeti szakkör felnőtteknek - Japonizmus
2018.04.29. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
Fényjátékkal kísért tárlatvezetések a Munkácsy Teremben
2018.04.01. - 2018.04.30. Debreceni Irodalom Háza és a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum programok 2018
2018.05.23. Déri Múzeum programok 2018 Debrecen
Sherlock-napok
Találatok száma: 2

Hotel Lycium****

Hotel Lycium****

A Hotel Lycium**** Debrecen igazi belvárosi szálloda, amely a Kölcsey Központ épületegyüttesében található Debrecen főtere és a Református Nagytemplom szomszédságában. A város kiemelt múzeumai, a ...


Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****

Erdőspuszta Club Hotel****. Debrecentől alig 6 kilométerre, vadregényes fenyőerdő közepén, festői szépségű természeti környezetben fekszik. A club hotel és annak környezete a passzív és az aktív ...
Találatok száma: 2

Barabás Étterem Debrecen

Barabás Étterem Debrecen

A Barabás Étteremben a magyar vendéglátás és az angol kultúra jegyében, exkluzív környezetben várjuk vendégeinket. Az étteremben egyszerre van otthon a hagyomány és az újítás. A tradíciók megtartásán ...


Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Fenyves Vendéglő és Rendezvényterem

Az Erdőspuszta Club Hotel**** 100 férőhelyes a`la carte Fenyves Vendéglőjének étlapján elsősorban a hagyományos, magyaros ízek dominálnak, de a kínálatban szép számban megtalálhatóak az európai konyha ...