Budapesti Nyári Fesztivál: Kultúrák és kontinensek találkozója - világsztárok Budapesten!
Budapesti Nyári Fesztivál: Kultúrák és kontinensek találkozója - világsztárok Budapesten!

Múzeumok Éjszakája Budapest, Magyar Nemzeti Galéria 2017

Az idei estén a Magyar Nemzeti Galéria épületében újragondolunk mindent! REprodukálás, REstaurálás a REmekművek között –ilyen és ehhez hasonló hívószavak alakítják az estét. Az alkotásokat új helyzetből láttatjuk, legyen az jógapózból szemlélve vagy megzenésítve, és megújult produkciókkal, formációkkal várjuk látogatóinkat. Ismert előadók új műsorral és ismert gyűjtemények vadonatúj szemszögből, ez vár azokra, akik minket választanak ezen az estén. Az est témáját az egyedi látásmódjáról ismert Georg Baselitz Újrajátszott múlt című kiállítása ihlette, mely ezen az estén is megtekinthető.


Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA
RE[MIX] RÉGI MŰFAJOK ÚJ MEGKÖZELÍTÉSBEN

2017. Június 24.

BELÉPÉS: Múzeumok Éjszakája karszalaggal 16.00-tól, mind az „A” (Hunyadi udvar), mind a „C” épület (Savoyai terasz) jegypénztára felől lehetséges.
A Múzeum nyitva tartása a kiállítóterek telítettsége esetén biztonsági okokból módosulhat. A programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): éjjel 1 óra. Javasoljuk, hogy látogatása tervezésekor látogasson el weboldalunkra. A programváltozás jogát fenntartjuk!

PROGRAMOK

16.00 Képtári történetek – a Galéria által kiírt középiskolai irodalmi pályázat eredményhirdetése és díjátadó eseménye
Helyszín: C épület, I. emelet, Kupolacsarnok

RECITATIVO | Nagyszínpadi programok
Helyszín: C épület, I. emelet, Kupolacsarnok

17.00 Spirita Társulat – Lépésváltás
A Spirita Társulat független, főként modernizált klasszikusokat bemutató színházi közösség, melynek állandó játszóhelye a budapesti Bethlen Téri Színház. Ez alkalommal a színészgárda (egy része) ikonikus világirodalmi monológokat ad elő, új értelmezésben - és arra keresi a választ, mit is jelenthet a színházművészetben a "lépésváltás".
Színészek: Czibere Krisztián, Krausz Gábor, Perényi Luca, Sipos András, Nagy Kata, Gulyás Ádám, Fekete Patricia és Egressy G. Tamás.

18.00 NÉPZENE – ÚJ MEGKÖZELÍTÉSBEN: Kodály Spicy Jazz
A 20. század elején Kodály Zoltán újra népszerűvé tette a népdalokat, most pedig az ő műveit igyekszik a szélesebb, fiatal közönség számára új megközelítésben eljuttatni a Kodály Spicy Jazz nevű zenei projekt, amit a zeneszerző halálának 50. évfordulója tiszteletére indított útjára a Music Fashion Kiadó. Kodály zenéjét gondolja újra - a jazz és a funk eszközkészletével - a fiatal zenészekből álló zenekar: Cséry Zoltán zongorista-producer, Görögh Dániel trombita, Szentgallay György basszusgitár, Köles Márk dobok.

20.00 Anna Mur
Szlávics Anna budapesti énekes-gitáros-dalszerző zenei utazó-cirkuszával hét év alatt bejárta Európa majd’ minden szegletét. Utcazenétől a legkülönfélébb színpadokon énekelte, játszotta dalait. Ezek lenyomata hat Cirkusz-KA lemezen jelent meg. A kalandozásokból készült a képzeletbeli road-movie, zenéjét 2016-tól új zenekara, az Anna Mur játssza. Anna dalai személyes történetek, játékos vallomások finom és kidolgozott popzenei környezetben, keserű-édes humorral, és a rá jellemző egyéni hanggal fűszerezve. A „Hold lapos”, a „szív csak egy poros porond”, a bor hol édes, hol keserű... a muzsika öröm.
Személyes popzene magyarul, trip-hop, downtempo, bossa nova ízekkel.

22.00 Barabás Lőrinc Live Act
Barabás Lőrinc trombitás-zeneszerző egyedi műsora a 2015-ben megjelent Elevator Dance Music és a 2013-ban megjelent Sastra című lemezek koncepcióira épül. A művész billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül szólaltatja meg dalait, feldolgozásait. A groove-os, ritmusos tánczenétől a komolyzenei utalásokig a hangszínek és stílusok egyvelege, a ritmikus témák, arpeggiok egy sokoldalú zenei előadássá állnak össze. Mindez egy jazz-zenész kíváncsi szűrőjén keresztül.
Visual: Kitzinger Gábor

RELAX | GÓTIKUS CHILL-OUT ZONE a Gótikus Szárnyasoltárok között
21.00 és 22.30 JÁTÉK A HANGGAL – Pável Norbert hangpan-koncertje
A „Hang” elnevezésű hangszer első példánya 2000-ben látta meg a napvilágot a svájci Bernben. A Hang az acél rezgésén alapuló hangszer, melyet leginkább 8 templomi harang összehangolt játékához lehet hasonlítani. Különlegessége abban áll, hogy éteri dallamai megpendítenek az emberekben valami nagyon mély és transzcendens húrt.
Helyszín: C épület, I. emelet, Késő Gótikus Szárnyasoltárok

RESPIRÁCIÓ – Kortárs meditáció a Baselitz kiállításban (4x25’)
18.00; 19.00; 20.00; 21.00 Kivonnád magad egy kis időre az este forgatagából? Bújj ki a cipődből és ülj le hozzánk egy jógaszőnyegre Baselitz Zero Mobil címet viselő monumentális installációjával szemben és lélegezz! Az elmélyülésben szakképzett jógaoktatónk, Varga Judit lesz segítségedre.
Helyfoglalás érkezési sorrendben!
Helyszín: A épület, I. emelet

RETHINK| LEGO © alkotások és foglalkozások a tekerd! csoporttal (16.00-24.00)

Látványos, LEGO kockákból épült képekkel és kreatív közösségi programokkal épül be a Múzeumok Éjszakájába a nyíregyházi tekerd! csoport. A LEGO Helyi Közösségi Szerepvállalás program támogatásával működő önképző és alkotócsoport izgalmas foglalkozásokkal készül: bárki megépítheti a jövő múzeumát, úszhat zöld kockatengerben vagy összerakhatja a legnagyobbat ugrató járgányt. Emellett a látogatók közösen összerakhatják majd LEGO kockákból a Nemzeti Galéria egy fontos alkotását.

A Nyíregyházi SZC Wesselényi Miklós Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma “tekerd!” nevű csoportja 2004 szeptemberében alakult. A csapat tagjai főleg hátrányos helyzetű, roma, tanulási vagy magatartási problémákkal küzdő tanulók. Eleinte még csak saját szórakoztatásukra építettek, mostanában viszont már külföldi képzőművészekkel is együtt dolgoznak - többek között az osztrák Anatol Knotekkel (a közös munka eredménye az egyik kiállított alkotás), a MARVEL Comics rajzolóival, illetve a Vasarely Foundation elnökével, Pierre Vasarelyvel.

A csoport kiállítása három éves tevékenységük keresztmetszetét adja. A több ezer LEGO kockából épült alkotások szinte kizárólag fekete, fehér és a szürke két árnyalatából állnak össze. A bemutatott képek az egységes téma helyett inkább az alkalmazható építési technikák sokféleségére helyezik a hangsúlyt. Bár a képek többsége a csapat saját munkája, kiállításra kerül már létező alkotás átépítése, illetve olyan installáció is, ami az eredeti mű alkotójának közreműködésével készült.

Helyszín: B épület, I. emelet, Bálterem

REPEAT | ELŐADÁSOK:
• 17.30 RESTAURÁLÁS A restaurátor feladatok tartományának tágulása a kor haladtával – Gippert László, a Restaurátor Főosztály vezetője
• 19.00 ÚJRAFESTVE Átdolgozások, átértelmezések, stílusparódiák a festészetben – Bellák Gábor művészettörténész
Helyszín: D épület, Barokk gyűjtemény

REPLAY | TÁRLATVEZETÉSEK:
17:00 Festői reflexek, fényhatások és tükröződések a klasszikus művészetben – Tárlatvezetés a „Remekművek a Szépművészeti Múzeumból” c. kiállításon
17:30 Reminiszcenciák – Tárlatvezetés a 19. századi gyűjteményben.
18:00 Gótika újratöltve – Tárlatvezetés a Gótikus gyűjteményben.
18:30 Újratervezés a művészetben a XX. század elején – Tárlatvezetés a „Modern idők” c. kiállításban.
18:30 Redukció és revízió Georg Baselitz művészetében – Tárlatvezetés a „Baselitz – Újrajátszott múlt” c. kiállításon.
19:00 RE-peat, please! RE-thinking modernism – a fresh look on hundred years old paintings – Guided tour in the permanent collections
19:30 REjtély és REndületlenül – Tárlatvezetés az állandó gyűjteményben.
20:00 Újratervezés a művészetben a XX. század elején – Tárlatvezetés a „Modern idők” c. kiállításban.
20:30 A reformáció századának festészete – Tárlatvezetés a „Remekművek a Szépművészeti Múzeumból” c. kiállításon.
21:00 Reminiszcenciák – Tárlatvezetés a 19. századi gyűjteményben.
21:30 Re-visiting Art History – Guided tour in the „Baselitz – Preview with Review” exhibition.
21:30 Gótika újratöltve – Tárlatvezetés a Gótikus gyűjteményben.
22:00 Mutasd az arcod, megmondom ki vagy! –Tárlatvezetés az állandó gyűjteményben.
22:30 A bukfenc is mozgás, ráadásul jó móka is – Tárlatvezetés a „Baselitz – Újrajátszott múlt” c. kiállításon.

Gyűjteménytörténeti séták – A Magyar Nemzeti Galéria önkéntesei által tartott 30 perces bemutatók egy-egy kiállítási egységben:
19.00 – Munkácsy és a századvég realizmusa
20.00 – Barokk gyűjtemény
21.00 – Jelenkori gyűjtemény

WORKSHOP
19.00 - 22.00 Baselitz workshop - Upside down – nézőpontváltó gyakorlatok
Cser Judit és László Zsófi workshopja
Helyszín: A épület, I. emelet

18.00 – 21.00 Remix, retro, repertoár
Pogány Krisztina workshopja az állandó gyűjtemény művei alapján
Helyszín: C épület, II. emelet

ÖN/KÉPEK – önismereti játék
A Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a Vasarely Múzeum és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum gyűjteménye inspirálta közös önismereti játék.
Barangolj a festmények között, keresd az saját utadat, járd végig az állomásokat, dönts lelkialkatod és ízlésed szerint, míg meg nem találod saját festmény-alteregódat.
Helyszín: c épület, III. emelet, Kupolacsarnok

ÉJSZAKAI PANORÁMA A KUPOLÁBÓL
Ismét megnyílik és egész éjen át várja a látogatókat a Budavári Palota kupolája
(Feljárat a C épület, III. emeletről)

REFRESH | Fröccsterasz pesti panorámával
Helyszín: C épület, I. emelet


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Kapcsolódó időpontok

2017.08.24. - 2017.08.31. Magyar Nemzeti Galéria tárlatvezetések 2017
2017.08.24. - 2017.08.31. Tárlatvezetések angolul a Magyar Nemzeti Galériában 2017
2017.08.24. 14:00 Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
Remekművek a 19. századi gyűjteményben - Önkéntesek tárlatvezetése angolul
2017.08.25. 14:00 Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
Remekművek a 19. századi gyűjteményben - Önkéntesek tárlatvezetése angolul
2017.08.22. - 2017.08.27. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2017
SZENVEDÉLY ÉS IRÓNIA - MELLER PÉTER ÉS A GRAFIKAI KÉPZELŐERŐ
2017.08.26. 16:00 Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
Tárlatvezetés a Habsburg nádori kriptában
2017.08.27. 14:00 Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
A Modern idők című állandó kiállítás kiemelt művei - Önkéntesek tárlatvezetése angolul
2017.08.29. - 2017.09.03. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2017
SZENVEDÉLY ÉS IRÓNIA - MELLER PÉTER ÉS A GRAFIKAI KÉPZELŐERŐ
2017.08.29. 14:00 Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
Remekművek a 19. századi gyűjteményben - Önkéntesek tárlatvezetése angolul
2017.08.31. 14:00 Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
A Gótikus Gyűjtemény kiemelt művei - Önkéntesek tárlatvezetése angolul
2017.06.22. - 2017.09.03. Grafikai kiállítás Budapesten, Szenvedély és irónia - Meller Péter és a grafikai képzelőerő
2017.09.14. Múzeum+ Magyar Nemzeti Galéria 2017
2017.08.01. - 2017.12.31. Bécsi kapu séta a Budai várban
2017.09.17. 11:00 Múzeumi koncertek a Magyar Nemzeti Galériában
Vasárnapi koncert - RUDERSDAL KORET, DÁNIA ÉS A FŐVÁROSI ÉNEKKAR
2017.09.17. 11:00 Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
Vasárnapi koncert - RUDERSDAL KORET, DÁNIA ÉS A FŐVÁROSI ÉNEKKAR
2017.09.24. Múzeumi filmklub, a Magyar Nemzeti Galéria programsorozata
2017.09.24. 16:00 Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
Film és Mítosz - Művészettörténeti és filmtörténeti előadássorozat
2017.09.29. - 2018.01.07. Korniss Péter: Folyamatos emlékezet című kiállítása a Magyar Nemzeti Galériában
2017.09.29. - 2018.01.07. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2017
KORNISS PÉTER: FOLYAMATOS EMLÉKEZET
2017.10.12. Múzeum+ Magyar Nemzeti Galéria 2017
2017.10.19. - 2018.02.18. Madarász Viktor emlékkiállítás halálának centenáriuma alkalmából
2017.10.19. - 2018.02.18. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2017
„A TEREMTŐ LÁNGÉSZ” - EMLÉKKIÁLLÍTÁS MADARÁSZ VIKTOR HALÁLÁNAK SZÁZÉVES ÉVFORDULÓJÁRA
2017.11.16. Múzeum+ Magyar Nemzeti Galéria 2017
2017.11.26. Múzeumi filmklub, a Magyar Nemzeti Galéria programsorozata
2017.12.14. Múzeum+ Magyar Nemzeti Galéria 2017
2017.01.01. - 2017.12.31. Lépésváltás - Az 1945 utáni magyar művészet újrarendezett állandó kiállítása a Magyar Nemzeti Galéri
2017.01.01. - 2017.12.31. Aktszobrok a századfordulóról. A Magyar Nemzeti Galéria 19-20. századi állandó kiállítása
2017.01.01. - 2017.12.31. 19. század festészete állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. Modern idők - Magyar művészet a millennium és a második világháború között
2017.01.01. - 2017.12.31. Rajzok és grafikák az 1945 utáni időkből a Francia Intézet kiállítótermében
2017.01.01. - 2017.12.31. Remekművek a Szépművészeti Múzeumból a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. Programok a Budai Várnegyedben 2017
2017.01.01. - 2017.12.31. Magyar Nemzeti Galéria rendezvényhelyszínei és bérelhető termei
2017.01.01. - 2017.12.31. Reneszánsz kőtár állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. Gótikus táblaképek állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. Gótikus szárnyasoltárok állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. Késő reneszánsz és barokk művészet állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. 19. század festészete állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. 19. századi magyar szobrászat állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa, állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2017.01.01. - 2017.12.31. A 20. század művészete 1945 előtt, állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2018.01.01. - 2018.12.31. Bécsi kapu séta a Budai várban
KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
Múzeumok Éjszakája Budapest, Magyar Nemzeti Galéria 2017

Programajánlat

Szolgáltató

Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Galéria
  • Budapest
  • I. kerület
Munkaerő közvetítés Budapest
Munkaerő közvetítés Budapest
  • Budapest
  • I. kerület
Carlton Hotel**** Budapest
Carlton Hotel**** Budapest
  • Budapest
  • I. kerület

Budapest