Országos Széchenyi Könyvtár kamarakiállítás: Hajrá, magyarok! - Négy világbajnokság 2019-ben

Országos Széchenyi Könyvtár kamarakiállítás: Hajrá, magyarok! - Négy világbajnokság 2019-ben


A Hajrá, magyarok! – Négy világbajnokság 2019-ben – kiállítás 2019. április 16. - 2019. október 31. között látogatható az Országos Széchényi Könyvtárban. Képeslap az 1936-os berlini olimpia kardvívó döntőjéről, az 1954-es és 1979-es öttusa világbajnokság plakátjai és a Nemzeti Hajós Egylet táncrendje 1890-ből. A nemzeti könyvtár Plakát-és Kisnyomtatványtára Hajrá, Magyarok! címmel rendezett kamarakiállítást, amely témáját négy sportág alkotja: az asztalitenisz, a vívás, a kajak-kenu és az öttusa. A sorolt sportágakban idén négy világbajnokságot is rendeznek hazánkban, ez adta a tárlat apropóját.

KEDVES LÁTOGATÓ!
Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS! Friss információkat az info@programturizmus.hu e-mail címen kérhet vagy küldhet.

Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai közül többen sportoltak, vagy sportolnak a mai napig. A kiállításon néhány olyan tárgyat, oklevelet, kupát és érmet is bemutatunk, amely azt bizonyítja, hogy nem csak nézzük, hanem űzzük is a sportot!

Minden kiállításnak, amit szervezünk a Plakát- és Kisnyomtatványtárban két célja van. Természetszerűleg a választott témáról van mondanivalónk, de egy sajátos nézőponton, a tárunkban gyűjtött „kisnyomtatványokon” keresztül, hiszen a másik célunk egyúttal ezeknek a dokumentumoknak a bemutatása. Szeretnénk minden kiállításunkon, bármiről is szóljon, megmutatni azt a sokféleséget, amit őrzünk: akár a tartalom változatosságát, akár a dokumentumok sokféleségét.

Mint minden témáról, a sportról is sok és sokféle nyomtatott dokumentumot őrzünk Tárunkban. Hosszú ideje terveztük már, hogy egy kiállítás erejéig bemutatjuk a nemzeti könyvtárnak ezt a részét is. Sport témájú plakátokat, versenyszabályokat, alapszabályokat, naptárakat, táncrendeket, kártyákat, képeslapokat és még sok mást, ami őrzi a különböző sportágak múltját Tárunkban.

A sporttal az ember életében kétféleképpen találkozhat. Egyrészt művelheti – akár teljesen amatőrként, alkalmanként, akár profi szinten – másrészt szurkolóként vagy a televízióban vagy, ha lehetősége van rá, kilátogatva a különböző versenyekre. Az olimpiát, a világbajnokságokat, Európa-bajnokságokat és más nemzetközi versenyeket legtöbbször csak a televízióban látjuk, ritkán adódik alkalom arra, hogy „élőben”, testközelben figyelhessük a versenyeket, a hazai kedvenceket és a külföldi világsztárokat. 2019-ben Magyarországon több alkalommal is a világ legjobbjait láthatjuk különböző sportágakban, ugyanis sok más sportesemény mellett, négy világbajnokságot is rendeznek ebben az évben hazánkban.

Elsőként áprilisban az ASZTALITENISZEZŐK érkeznek Budapestre, ezt követi júliusban a VÍVÓK világbajnoksága. Augusztusban Szegeden rendezik a KAJAK-KENU világbajnokságot, szeptemberben pedig Budapesten a magyar ÖTTUSÁZÓKNAK szurkolhatunk. Mind a négy sportágban jó eséllyel indulnak a magyar sportolók, és nemcsak az érmekért drukkolhatunk, hanem a tokiói olimpián való részvételért is, hiszen mind a négy világbajnokság egyben olimpiai kvalifikációs verseny is.

Ez a négy sportág kiállításunk témája. Természetesen nem tudjuk az egyes sportágak részletes történetét, valamennyi bajnokot és valamennyi sikert bemutatni, hiszen ehhez sem szaktudásunk, sem megfelelő kiállítóhelyünk, sem elegendő, mindenre kiterjedő anyagunk nincsen. Elsősorban a Plakát- és Kisnyomtatványtár dokumentumaiból válogatunk, de bemutatunk néhány könyvet a Törzsgyűjteményből, és saját, az egyes sportokra jellemző tárgyakkal egészítettük ki a tárlókat. Megtekinthető többek között az „asztali tennis” első magyar nyelvű nyomtatásban megjelent szabálygyűjteménye 1924-ből, képeslap az 1936-os berlini olimpia kardvívó döntőjéről két magyar résztvevővel, a Nemzeti Hajós Egylet 1890-ből való táncrendje, és a Budapesten rendezett öttusa világbajnokságok közül az 1954-es és az 1979-es VB plakátja is.

A könyvtár és a sport azonban nemcsak a gyűjtött dokumentumok szintjén kapcsolódik össze, hanem a könyvtárosok szintjén is. Az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai között sok akad, aki ilyen-olyan szinten sportolt vagy sportol. A kiállítás kedvéért a rendelkezésünkre bocsátottak néhány tárgyat, oklevelet, kupát, érmet, hogy bemutathassuk, nemcsak nézzük, hanem űzzük is a sportot!

Szentgyörgyi Albert (1893–1986) Nobel-díjas biokémikus így vall a sportról: „A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és mindenekelőtt a „fair play”, a nemes küzdelem szabályaira.”

A kiállítás a könyvtár ötödik szintjén, a Plakát- és Kisnyomtatványtár előterében tekinthető meg, a könyvtár nyitvatartási idejében. Utolsó belépés legkésőbb a zárás előtt egy órával. Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

Tájékoztatjuk kedves olvasóinkat, hogy az alábbi változások várhatók könyvtárunk szolgáltatásaiban a következő időszakban:
• 2019. június 18-tól a VII. emeleti olvasótermek zárva lesznek. A törzsgyűjteményi állomány (könyvek, folyóiratok) esetében nem lesz raktári kiszolgálás. A Könyvtártudományi Szakkönyvtár egyes szolgáltatásai továbbra is elérhetők.
• A Térképtár és a Plakát- és Kisnyomtatványtár június 19-től nem fogad olvasókat az OSZK épületét érintő liftépítési munkákkal járó zajterhelés miatt. Az építkezéssel kapcsolatos változásokról folyamatosan tájékoztatjuk önöket.
• 2019. június 18-tól július 20-ig a különgyűjteményi olvasótermek – kivéve a Térképtár és a Plakát- és Kisnyomtatványtár olvasótermeit – a szokásos nyitvatartási rendjükben, azaz keddtől péntekig 9 és 17 óra, szombaton 9 és 14 óra között tartanak nyitva. A különgyűjteményi olvasótermekben olvasóink csak a különgyűjteményi állományt és adatbázisainkat használhatják.
• Az épületet szintén a különgyűjteményi olvasótermek nyitvatartási rendjében tartjuk nyitva.
• 2019. június 18. és július 20. között a beiratkozás keddtől péntekig 9 és 16 óra között, szombaton 9-től 13 óráig lesz.
• A Könyv- és Ajándékbolt folyamatosan, azaz keddtől szombatig 9 és 17 óra között várja látogatóit. Ebédszünet 13.00–13.30.
• A Könyvtárközi kölcsönzési, valamint a lelőhelyezési szolgáltatás a megszokott feltételekkel folytatódik nyáron is. Olvasóinkat a 320/b szobában fogadjuk 8.30 és 16.30 között.
• A másolatkészítési, valamint a Születésnapi csomag szolgáltatásunkkal kapcsolatos esetleges változásokról 2019. június 20-ig adunk tájékoztatást.

Találatok száma: 6

Anna Hotel*** Budapest

Anna Hotel*** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

A Hotel Memories Budapest**** 2018 októberében nyitotta meg kapuit, később 2019-ben pedig 4 rendezvényhelyszínnel bővült. A hotel a VII. kerület szívében, a Dohány utcai Zsinagógától 30 méterre, a Deák Ferenc téri metrómegállótól pedig 100 méterre található a Wesselényi utcában található. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST****SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Szállás Budapest Belvárosban (V. kerület)

Szállás Budapest Belvárosban (V. kerület)

Luxus kényelem a belváros szívében, 50 méterre a Vörösmarty tértől! Budapest 5. kerületének közepén,a Dunától pár perc sétára 2, 4, 6 fős teljesen felszerelt apartmanokkal várjuk! Központi elhelyezkedésű, mégis csendes, ideális pihenőhely egy hosszú, városnézéssel töltött nap után. Egyedi design, tágas ... Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerTalálatok száma: 1

Láng Bistro & Grill Étterem Budapest

Láng Bistro & Grill Étterem Budapest

Modern és stílusos éttermünk minden érzékét elvarázsolja! Mialatt a hazai és nemzetközi gasztronómia ínycsiklandó fogásaiból válogat, a hatalmas ablakokon kinézve gyönyörködhet a Parlament, a Duna, a Halászbástya és a Budai Várnegyed parkjainak látványában. Modern bisztró a Budai Várnegyed szívében. Bővebben

Kiemelt partner Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG