Budapesti Nyári Fesztivál: Kultúrák és kontinensek találkozója - világsztárok Budapesten!

Országos Széchényi Könyvtár programok 2017

Országos Széchényi Könyvtár programok 2017-ben Budapesten. Kiállítások, koncertek tanfolyamok, konferenciák szerepelnek az Országos Széchenyi Könyvtár programkínálatában.

Cím: 1014 Budapest I. kerület , Szent György tér 4-5-6., Budavári Palota, F épület

Program

Éves nyári zárvatartás

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy könyvtárunk július 17-től augusztus 20-ig zárva tart. Nyitás augusztus 22-én reggel 9 órakor.
A zárvatartás idején is látogatható hétfő és vasárnap kivételével a „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” című Arany Jánosról szóló és A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállításunk.
A 10 órától 19 óráig látogatható Arany János-kiállításon minden csütörtökön és szombaton 16 órakor tartunk szakvezetést érdeklődő látogatóink részére. Ezen alkalmakkor a tárlatvezetést 10 fő megjelenésekor tudjuk biztosítani. Szervezett csoportok más időpont igénylése esetén e-mail címen jelentkezhetnek, legkésőbb két héttel a látogatás előtt.
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállításunk hétfő és vasárnap kivételével 10 órától 18 óráig látogatható.

Kiállítások

A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 – kiállítás
2017. október 7-ig; a nyári zárás idején is – keddtől szombatig 10 és 18 óra között
VI. szinti Ars Librorum Kiállítótér

2017. május 31-én nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban a filmtörténet méltán kiemelkedő aranykorát plakátokon keresztül bemutató tárlat: A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállítás, amely először 2016. november 3. és 2017. március 31. között volt látható Győrben, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum rendezésében. Megvalósulását a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, az Országos Széchényi Könyvtár, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet és a győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár közös kutatómunkája előzte meg.
A nemzeti könyvtárban most nyíló kiállítás e tárlat anyagának legnagyobb részét mutatja be.
A magyar filmtörténet jelentős mérföldkövének számít az 1931-es esztendő: ebben az évben készült el az első magyar hangosfilm: A kék bálvány. Az ezt követő 13 évben több mint 360 alkotás született, köztük számos nagy siker (például a Hyppolit, a lakáj és a Meseautó). A kiállításban a művészet- és filmrajongó közönség megismerheti a filmtörténet méltán kiemelkedő aranykorát a plakátokon keresztül.
A plakátokat szemlélve nyomon követhető, hogy a filmkészítők és a korabeli plakátkészítő művészek hogyan kívántak kedvet csinálni egy-egy filmhez. Ebben az időszakban az volt az uralkodó nézet, hogy elsősorban a filmben szereplő színészek nagyméretű portréival lehet eladni egy filmet. Ahogy a kiállításhoz készült kötetből is kiderül: „Teljesen mindegy volt, hogy milyen volt a film, ha Jávor Pál vagy Karády Katalin rajta volt a plakáton, a néző bement”.
A kiállítás 2017. június 1. és 2017. október 7. között, keddtől szombatig 10 és 18 óra között látogatható.
Jegyár: felnőtt, teljes árú jegy: 1.200 Ft; kedvezményes jegy: 800 Ft, csoportjegy (8 főtől): 600 Ft

„Nincs talán még elfeledve a dal” – Kiállítás Tompa Mihály születésének 200. évfordulója alkalmából
2017. május 23. és 2017. szeptember 30.

Tompa Mihály a 19. század végéig a klasszikus szerzők között szerepelt, a huszadik század elején még helyet kapott az irodalomtörténet nagyobb összefoglaló műveiben, ám a továbbiakban egyre inkább kiszorult a kánonból.
Leginkább csak a szabadságharchoz köthető versei, illetve Arany Jánoshoz és Petőfi Sándorhoz fűződő barátsága, a kor jelentős képviselőivel (többek között: Bajza Józseffel, Jókai Mórral, Heckenast Gusztávval, Pákh Alberttel, Egressy Gáborral) folytatott levelezése tartotta fent a nevét.
Könyvtárunk kézirattári anyagának egyes, különlegesen szép vagy humoros darabjai ezidáig nem kerültek publikálásra. A Tompával kapcsolatos legendák egy részét (gyakran az ő segítségével) cáfolni fogjuk, és reméljük, hogy újakat is fogunk alkotni róla.
Tompa kortársaknak írt fontosabb levelei mellett bemutatásra kerül a Virágregék című selyemborítású díszalbum, Tompáról és feleségéről készült eredeti fénykép, illetve megtudjuk, hogy mi köze a költőnek egy szerfelett díszes emlékkönyvhöz vagy Petőfi magánéletéhez.
Továbbá egyéb vonatkozó dokumentummal (levelek) és relikviával (festmények, és Tompa hírhedt „fekete könyve”) gazdagítja anyagunkat a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára, és a Sárbogárdi református egyházközség.

Kurátorok: Dr. Patonai Anikó Ágnes, Szűts-Novák Rita irodalomtörténészek

Arany János-kiállítás. „Más csak levelenként kapja a borostyánt...” Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel
2017. április 28 - 2017. november 25.

Kincsek, kultusz, hatástörténet címmel Arany János-kiállítás nyílik 2017. április 28-án 11 órakor a nemzeti könyvtárban.
Az ünnepélyes, zártkörű, sajtónyilványos megnyitót követően a kiállítás a nagyközönség számára  április 28. délutánjától látogatható.
A Nemzeti Ereklyetérben és a Manuscriptorium kiállítótérben megrendezett interaktív tárlatot – amelyet könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések speciális tárlatvezetések, rendhagyó magyarórák kísérnek az esztendő során – 2017. november 25-éig tekinthetik meg a látogatók.

A kiállítás az OSzK kézirattárának páratlan kincseire épül, kiegészülvén a korabeli első folyóirat-megjelenésekkel, kötetkiadásokkal, de a tárlat kitér az Arany-recepció és kultusz kérdéseire is.
A kiállítás központi eleme a Toldi-trilógia kézirategyüttese, melyet a költő leszármazottai adományoztak 1899-ben az Országos Széchényi Könyvtárnak. A Toldi, a Toldi estéjének két teljes kéziratvariánsa és a Toldi szerelme tisztázott példánya eredetiben látható majd a kiállításon, miként számos más, az életpálya fontos művének kézirata, így pl. a Családi kör, a Hídavatás, a Vörös Rébék és a Buda halála.
A látogatók bepillantást nyerhetnek a költő akadémiai munkájába, a Petőfivel való levelezésébe, megtekinthetik – a szintén a nemzeti könyvtárban őrzött – híres Petőfi-rajzokat Arany Jánosról, illetve a Csonka-toronyról.
Az életút kronologikus és témaorientált bemutatása mellett helyet kapnak az összeállításban az Arany személye és az életműve által ihletett képzőművészeti alkotások eredetijei is – így Barabás Miklós, Székely Bertalan, Buday György, Stróbl Alajos munkái, melyeket a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum bocsátott rendelkezésünkre.
A kiállítás része napjaink Arany-kultusza is, melynek egyik szép megnyilvánulása közel száz kortárs magyar költő verses reflexiója, melyet az ünnepi év alkalmából a nemzeti könyvtár felkérésére kéziratos formában küldtek el a kiállítás számára. A kiállítás zárását követően az értékes kézirategyüttest Kézirattárunk, mint az 2017-es Arany János-emlékév egyik emlékét külön fondban őriz majd meg.
A kiállítás kurátorai: Dr. Rózsafalvi Zsuzsanna irodalomtörténész, a Kézirattár és Borbély Mónika irodalomtörténész, a Tájékoztató Osztály munkatársa.
A Nemzeti Ereklyetérben és a Manuscriptorium kiállítótérben megrendezett interaktív tárlat – amelyet könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések speciális tárlatvezetések, rendhagyó magyarórák kísérnek az esztendő során – 2017. április 28-tól november 25-éig tekinthető meg. A kiállítás a könyvtár nyitvatartási idejében keddtől szombatig 9 és 20 óra között látogatható.
Olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink a kiállítást 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják. A látogatás tervezésekor kérjük vegyék figyelembe, hogy a pénztár 19 órakor bezár.

A bőség zavara – 80 éves a Plakát- és Kisnyomtatványtár
Időszaki kiállítás
2017. július 31-ig

V. em., a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtti tér

Könyvtárunk különleges részlege, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, 1935-ben vált önállóvá. A mostani kiállítást – kicsit megkésve – ennek megünnepléseként, tárunk fennállásának 80 éves évfordulója alkalmából rendeztük meg. A kiállítással gyűjteményünk sokszínűségét, sokoldalúságát és sokféleségét szeretnénk bemutatni. A bőség zavara – beszédes cím. Egyrészt a több mint 4 millió egységet számláló gyűjteményre, másrészt ennek sokféleségére utal. Képeslapok, plakátok, oklevelek, gyógyszerismertetés – és megannyi egyéb érdekesség várja a látogatókat kiállításunkon

Forrás: az OSZK honlapja


2017.07.18. - 2017.11.25.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva: keddtől szombatig 9-19 óra között

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Országos Széchényi Könyvtár programok 2017

Programajánlat

Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
 • Budapest
 • I. kerület
2017. július 25 - 30.
Múzeumi előadások a Magyar Nemzeti Galériában
Múzeumi előadások a Magyar Nemzeti Galériában
 • Budapest
 • I. kerület
2017. július 26.
Múzeum+ Magyar Nemzeti Galéria 2017
Múzeum+ Magyar Nemzeti Galéria 2017
 • Budapest
 • I. kerület
2017. július 26.
Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
Magyar Nemzeti Galéria programok 2017
 • Budapest
 • I. kerület
2017. július 26. 14:00
Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2017
Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2017
 • Budapest
 • I. kerület
2017. július 25 - 30.

Szolgáltató

Országos Széchenyi Könyvtár
Országos Széchenyi Könyvtár
 • Budapest
 • I. kerület
Budai Vigadó
Budai Vigadó
 • Budapest
 • I. kerület
Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Galéria
 • Budapest
 • I. kerület
Magyar Nemzeti Galéria Adattár
Magyar Nemzeti Galéria Adattár
 • Budapest
 • I. kerület
A Budavári Palota Kupolája
A Budavári Palota Kupolája
 • Budapest
 • I. kerület