Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Játékbirodalom nem csak gyerekeknek!
Játékbirodalom nem csak gyerekeknek!
Panorámautazás a Dunától a Budai Várig.
Panorámautazás a Dunától a Budai Várig.

Az Országos Széchényi Könyvtár 1802-ben jött létre gróf Széchényi Ferenc munkásságának köszönhetően. A nemzeti könyvtár a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak megőrző és közvetítő intézménye, egyben változatos programokat kínáló közösségi tér is. Kiállítások, ismeretterjesztő- és színházi előadások, előadássorozatok, konferenciák, koncertek, fesztiválok, tematikus programok és családi napok szerepelnek az Országos Széchényi Könyvtár programkínálatában.

Cím: 1014 Budapest I. kerület , Szent György tér 4-5-6., Budavári Palota, F épület

Program

Orientalisták az OSZK-ban – 2. évad
Előadás-sorozat

Díszterem, V. szint
Második évadját kezdi szeptemberben tavaly útjára indított, a magyar keletkutatást, illetve annak különböző szakterületeit és eredményeit bemutató Orientalisták az OSZK-ban című kultúrtörténeti előadássorozatunk. A keletkutatás legfrissebb eredményeit és az orientalizmus korszerű ismereteit bemutató előadások nagy érdeklődésre tarthatnak számot úgy a szakma mind a nagyközönség részéről. Az előadások és beszélgetések során a keresztesek nyomába eredünk, misztikus koránmagyarázatok után kutatunk és az iszlám etika kérdésköreit boncolgatjuk.

A havonta egyszer, szerdánként 17 órakor kezdődő előadások, beszélgetések és könyvbemutatók fő célja, hogy az érdeklődő nagyközönség is korszerű ismereteket szerezhessen a nemzetközi viszonylatban is jegyzett magyar kutatóktól – értesülve a különböző területeket és korszakokat érintő kérdésekről és a kutatás legújabb eredményeiről.
Az őszi, kora téli időszak során négy előadásra várjuk önöket.

Az őszi évad előadásai:

HAJNAL ISTVÁN: Sí’iták és aszaszinok
2017. október 11. szerda 17 óra

MAJOR BALÁZS: A keresztesek nyomában
2017. november 8. szerda 17 óra

IVÁNYI TAMÁS: Misztikus Koránmagyarázatok
2017. december 13. szerda 17 óra


Kutatók éjszakája
2017. szeptember 29. 16:00-22:00

Nyomozás indul az Országos Széchényi Könyvtár Restaurátorműhelyében, be lehet kukkantani az intézmény Színháztörténeti Tárba, és előkerül a raktárakból Shakespeare összes műveinek magyar kiadása. A Kutatók éjszakája rendezvény során az OSZK különleges, máskor nem látogatható helyszíneire is beléphetnek a látogatók és megismerkedhetnek a könyvtár kutatóival, akik könnyen érthetővé teszik a tudomány érdekességeit, aktualitásait. Az érdeklődők 16.00 és 22.00 óra között az intézmény kiállításait is megtekinthetik.

Nyomozás a restaurátorműhelyben
17.00–18.00 és 18.00–19.00
Helyszín: Restaurátorműhely
Találkozási pont: A főbejáratnál a beiratkozó pult mögött 16.55-kor és 17.55-kor

Miféle nyomokat lehet kiolvasni egy könyv kötéséből? Honnan tudja a restaurátor, hogy milyen anyagokból és milyen technikával készültek a könyvek az elmúlt évszázadokban? Mi utal arra a kötéskutató számára, hogy mikor és hol készült egy könyv kötése? Nyomozzon együtt a könyvtár kötéskutató restaurátoraival!
Egy csoport létszáma maximum 15 fő, előzetes regisztráció szükséges a Kutatók Éjszakája honlapján keresztül.

Kutatók éjszakája a Térképtárban
18.30–20.00

Helyszín: Térképtár

18:30 Oláh Krisztina: Coelum Incognitum, avagy Fehér foltok az égbolton

Hogyan jutott el a csillagászat Ptolemaiosz 48 csillagképétől az IAU ma is hivatalos 88 csillagképéig, és milyen rögös út vezethetett idáig, ha jelenleg a csillagképtörténet közel 170 féle különböző csillagkép-elnevezést ismer? Az előadás során végigkövetjük az égbolt fehér foltjainak eltűnését, megismerjük azokat a tudósokat, akik jelentős befolyással bírtak erre a folyamatra, információt kapunk az egyes csillagképek elnevezéseinek okairól és az egymást követő korok égbolt-felosztásának összefüggéseiről.

19.00 Samu Botond: Az I. világháború térképeken – Válogatás a gyűjteményből

19.30 Danku György: Vezetés a Térképtárban térképnyomdászati kitekintéssel és más érdekességekkel fűszerezve

Nyitott tárló – a Toldi-trilógia kézirategyüttese
Időpont: 19.00

Helyszín: Ereklyetér

Kikerül a tárlóból Arany János Toldi-trilógiájának kézirategyüttese. A kiállítás kurátora, Rózsafalvi Zsuzsanna belelapoz a kéziratba, rámutatva Arany kézírásának jellegzetességeire, az autográfok történeti érdekességeire, az életművön belüli helyére és intertextuális kapcsolataira.

Kabos Gyula, Karády Katalin, Jávor Pál és kortársaik korabeli plakátokon
Időpont: 20.00

Helyszín: Corvina-termek

Mikor készült az első magyar hangosfilm? Kik voltak az „aranykor" népszerű színészei? Melyek voltak a máig kedvelt filmsikerek? Hogyan csalogatták be a filmkészítők a nézőket a moziba? Mi mindenről mesélnek a korabeli filmplakátok? Ilyen és ezekhez hasonló érdekes kérdésekre kaphatnak választ azok, akik részt vesznek Nemlaha György exkluzív tárlatvezetésén.

„Nincs talán még elfeledve a dal" – Tompa Mihály emlékezete
Időpont: 18.00
Helyszín: Díszterem

Tompa Mihály életművét és hatását eleveníti fel kerekasztal-beszélgetés keretében négy szakértő a könyvtár „Nincs talán még elfeledve a dal" című kiállítása apropóján, mely a 200 éve született költő előtt tiszteleg. A tárlaton kéziratok, levelek, ritkán látott fényképek, különböző időszaki kiadványok és korabeli kötetek mutatják be a lelkész-költő életét és életművét.
A beszélgetés résztvevői: Takáts József irodalomtörténész (Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar), Vaderna Gábor irodalomtörténész (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Bölcsészettudományi Kar), Patonai Ágnes irodalomtörténész, a kiállítás kurátora (Országos Széchényi Könyvtár) és Szűts-Novák Rita irodalomtörténész, a kiállítás kurátora (Országos Széchényi Könyvtár)

19.00 órától táraltvezetés a kiállítás kurátoraival, Patonai Anikó Ágnessel és Szűts-Novák Ritával.

Kiállítások
A Kutatók éjszakája ideje alatt kiállításaink is ingyenesen látogathatók.

„Más csak levelenként kapja a borostyánt." – Kincsek, kultusz, hatástörténet, bicentenáriumi Arany János-kiállítás.
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944
„...legyen eszme- és alakhű, mégis szabad..." Kiállítás Shakespeare összes műveinek első magyar kiadásáról
„Nincs talán még elfeledve a dal" – Tompa Mihály bicentenáriumi kiállítás


„Őszbe csavarodott a természet feje” – Őszi ARANYlás
Programsorozat
2017. szeptember 29 – október 27.

Exkluzív tárlatvezetésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel és színházi előadással hozzuk a középpontba Arany János költészetét és a korszakot, melyben élt: bemutatjuk a Toldi-trilógia kézirategyüttesét, beszélgetünk Arany János szobrásza, Stróbl Alajos leszármazottjával, és Parti Nagy Lajost is megkérdezzük Aranyról.
Várjuk önöket az Arany János-emlékévhez kapcsolódó programjainkra! 

2017. szeptember 29. Kutatók Éjszakája
18 óra: Kerekasztal-beszélgetés Tompa Mihály-kiállításunkhoz kapcsolódóan. Résztvevők: Takáts József (PTE BTK), Vaderna Gábor (ELTE BTK) és a kurátorok: Patonai Ágnes és Szűts-Novák Rita
19 óra: Nyitott tárló: a Toldi-trilógia kézirategyüttese – bemutatja Rózsafalvi Zsuzsanna, az Arany János-kiállítás kurátora
20 óra: Nemlaha György exkluzív tárlatvezetése A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállításon
2017. október 13.
18 óra: Parti Nagy Lajos exkluzív tárlatvezetése Arany János-kiállításunkban
18.30–20.00 óra: Arany 200 – Szószövés Molnár Krisztina Rita költővel
2017. október 27.
18 óra: Arany szobrásza, Stróbl Alajos – Stróbl Mátyás előadása;
19 óra: „…mindannyiunk Atyja” – Arany János tanár úr; Sudár Annamária előadóművész estje

Időszaki kiállítások

Tájékoztatjuk Önöket, hogy olvasójeggyel nem rendelkező látogatóink az OSZK épületében lévő időszaki kamarakiállításokat egységesen 400 Ft-os jegy ellenében látogathatják.

„Más csak levelenként kapja a borostyánt...” – Kincsek, kultusz, hatástörténet (Arany János-kiállítás)
2017. április 28. – 2017. november 25.

Az OSZK kézirattárának páratlan anyagára épül az Arany-kiállítás. A tárlat központi eleme a Toldi-trilógia eredeti kézirategyüttese, melyet Arany János leszármazottai adományoztak 1899-ben a nemzeti könyvtárnak. A Toldi, a Toldi estéjének két teljes kéziratvariánsa és a Toldi szerelme tisztázott példánya eredetiben látható a kiállításon, miként számos más, az életpálya fontos művének kézirata, így pl. a Családi kör, a Hídavatás, a Vörös Rébék és a Buda halála is.
Az életút kronologikus és témaorientált bemutatása mellett helyet kapnak az összeállításban az Arany személye és életműve által ihletett képzőművészeti alkotások eredetijei is – így Barabás Miklós, Székely Bertalan, Buday György, Stróbl Alajos munkái, melyeket a Magyar Nemzeti Galéria és a Szépművészeti Múzeum bocsátott a könyvtár rendelkezésére.
A kiállítás része közel száz kortárs magyar költő verses reflexiója is, melyeket az OSZK felkérésére kéziratos formában küldtek el a tárlat számára. A versekből válogatáskötet is készült 24 karát címmel.

„Nincs talán még elfeledve a dal” – Kiállítás Tompa Mihály születésének 200. évfordulója alkalmából
2017. május 23. – 2017. szeptember 30.

Tompa Mihály rendkívül népszerű volt kortársai körében: a kritikusok és az olvasóközönség egyaránt pozitívan fogadta műveit, közkedveltsége eleinte megelőzte Petőfiét. Születésének 200. évfordulója alkalmából emlékkiállítást rendez az Országos Széchényi Könyvtár. A tárlat elsősorban a könyvtár kézirattárának eddig be nem mutatott anyagából válogat. A kortársaknak írt fontosabb levelek mellett megtekinthető a Virágregék című selyemborítású díszalbum, a Tompáról és feleségéről készült eredeti fénykép, de arra is fény derül, hogy mi köze a költőnek egy szerfelett díszes emlékkönyvhöz vagy Petőfi magánéletéhez. A kiállítás Tompa utóéletére is kitér: bemutatja, hogy míg a 19. század végéig a klasszikus szerzők között szerepelt, és bár a 20. század elején még helyet kapott az irodalomtörténet nagyobb összefoglaló műveiben, a továbbiakban egyre inkább kiszorult a kánonból. A kiállítás jelentősége így Tompa költészetének emelésében is megragadható.

A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 – kiállítás
2017. május 31. – 2017. október 7.

Ki ne gondolna nosztalgiával a Meseautó, a Hyppolit, a lakáj vagy a Dunaparti randevú című filmekre? És ki ne kacagna fel, amikor Kabos Gyula töretlen sikerű szórakoztató jelenetei kerülnek szóba? Az Országos Széchényi Könyvtár filmplakát-kiállítás segítségével idézi fel a múlt sokak által kedvelt filmjeit. A 160 korabeli mozifilm hirdetményét bemutató tárlat a 20. század elejének filmtörténetéből is ízelítőt ad.

A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 – kiállítás finisszázs
2017. október 7. 16:00

Karády Katalin legismertebb dalaival búcsúztatja plakátkiállítását az Országos Széchényi Könyvtár

A magyar hangosfilm plakátjai 1931-1944 című kiállítás zárórendezvényén szakmai tárlatvezetések mellett bemutatásra kerül Péter Zsolt színháztörténész Ne kérdezd, ki voltam – Karády Katalin, a díva emlékére című kötete. Kerekasztal-beszélgetés keretében a magyar hangosfilm kezdetének emlékezetes pillanatai kerülnek a középpontba. Hiszen ki ne gondolna nosztalgiával a Meseautó, a Hyppolit, a lakáj vagy a Dunaparti randevú című filmekre? A finisszázson Karády Katalin legismertebb dalai is megszólalnak Gallusz Nikolett énekes, színművész előadásában.

Németalföld aranykora – Flamand és holland térképek, atlaszok
2017. augusztus 22. – 2017. szeptember 23.

Gróf Széchényi Ferenc több ezer darabos térképgyűjteményét az Országos Széchényi Könyvtár Térképtára őrzi. A nemzeti könyvtár a kartográfiai kollekció flamand és németalföldi anyagából rendez kiállítást. A tárlat atlaszokat, atlaszlapokat, hadszínterek térképeit, speciális célú térképeket, és úgynevezett díszkeretes ország- és tartománytérképeket mutat be.
Németalföld mintegy 200 éven át a modern térképkészítés meghatározó centrumának számított. A 16. század második felétől Antwerpen majd Amszterdam volt Európa földrajzi-térképészeti központja. Az egymással is versengő kiadók mind az egyedi térképek körében, mind az atlaszok területén a legmagasabb színvonalon dolgozva máig csodált műveket alkottak.

Forrás: Szervezők


2017.09.01. - 2017.11.25.

Megjegyzés az időpontokhoz:

Nyitva: keddtől szombatig 9-19 óra között

Kapcsolódó időpontok

2017.08.01. - 2017.12.31. Bécsi kapu séta a Budai várban
2018.01.01. - 2018.12.31. Bécsi kapu séta a Budai várban
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Országos Széchényi Könyvtár programok 2017

Programajánlat

Szolgáltató

Országos Széchenyi Könyvtár
Országos Széchenyi Könyvtár
  • Budapest
  • I. kerület
Budai Vigadó
Budai Vigadó
  • Budapest
  • I. kerület
Vármúzeum Budapest
Vármúzeum Budapest
  • Budapest
  • I. kerület
Munkaerő közvetítés Budapest
Munkaerő közvetítés Budapest
  • Budapest
  • I. kerület