A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból
A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból

Az Országos Széchényi Könyvtár 1802-ben jött létre gróf Széchényi Ferenc munkásságának köszönhetően. A nemzeti könyvtár a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak megőrző és közvetítő intézménye, egyben változatos programokat kínáló közösségi tér is. Kiállítások, ismeretterjesztő- és színházi előadások, előadássorozatok, konferenciák, koncertek, fesztiválok, tematikus programok és családi napok szerepelnek az Országos Széchényi Könyvtár programkínálatában.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Honlap: www.oszk.hu
E-mail cím: [pr@os...megnézem]
Cím: 1014 Budapest I. kerület , Szent György tér 4-5-6., Budavári Palota, F épület

Országos Széchenyi Könyvtár programok 2018

Konferenciával emlékeznek Kuncz Aladárra az Országos Széchényi Könyvtárban
2018. október 4. 9:30

Kuncz Aladár a Fekete kolostor című regényével vonult be a két világháború közti klasszikus magyar és világirodalomba. De mi volt a szerepe az erdélyi magyar irodalom megszervezésében Trianon után? Mi volt a híres regény előzménye? Többek között ezek a kérdések is előkerülnek az Országos Széchényi Könyvtárban tartott Kuncz Aladár-konferencián. A tanácskozás a Kuncz életében is oly fontossá lett 1918-as év centenáriumi utalásán túl a nemzeti könyvtár tudományos műhelyei és a kolozsvári Kriterion kiadó által megjelentetett könyvsorozathoz (Kuncz Aladár Összegyűjtött Munkái – sorozatszerkesztő Boka László és Filep Tamás Gusztáv) kapcsolódik, melynek immáron négy hézagpótló kötete jelent meg. Az előadásokat egy Kuncz Aladárról és a KAÖM-sorozat eddigi köteteiről szóló kerekasztal-beszélgetés zárja. A konferencia előadásainak szerkesztett anyagát az OSZK és az MMA kiadói együttműködésben jelenteti meg 2019 tavaszán. A konferenciára a belépés ingyenes, a szervezők mindenkit szeretettel várnak!

Hármas könyvbemutató az Országos Széchenyi Könyvtárban
2018. október 4. 17:30

A Kincses Kolozsvár kalendáriumát, Füzesi Magda: Ima mindenkor című verseskötetét és Auguste De Gerando: Erdély és az erdélyiek című művét a 17.30-kor kezdődő rendezvényen mutatjuk be.

A köteteket méltatja: Elbe István, Lisztóczky László és Miskolczy Ambrus

Résztvevők: Füzesi Magda, Gajda Péter, H. Szabó Gyula

Erdély és az erdélyiek

Régi, nyomasztó adósságunkat törleszti a kötet fordítója-gondozója: Gajda Péter székesfehérvári tanár. 173 évvel az első kiadás megjelenése után a francia történész munkáját magyar nyelven is kézbe vehetjük.

Auguste de Gerando hibridműfajt teremt, nem nevezhetjük másképp, mint országismertetésnek. Megismerés, bemutatás, megértés. Ha a megismerésen és a bemutatáson lenne a hangsúly, akkor nevezhetnénk a művet útleírásnak. Csakhogy de Gerandónál a megértés igénye a leghangsúlyosabb, ez motiválja a másik kettőt. De Gerando nem külföldi utazó, aki az egzotikumot vagy egy hipotézis igazolását keresi utazásai során. Nem is külföldi újságíró, aki ma itt, holnap ott készít cikket, riportot, de mindig kívülálló marad. Ő totális elmerülést akar: meg akarja érteni a magyarságot és Erdélyt a maga teljességében, szinkron és diakron módon egyaránt, sőt, kitekintve a várható jövőbeli folyamatok felé is.

Kincses Kolozsvár kalendáriuma

„Útjára bocsátván hetedik kedves kincses kalendáriumunkat, reméljük azt, hogy nem csak az augusztustól júliusig tartó esztendő folyamán veszik elő és lapozgatják e könyvet olvasóink, de elő-előveszik – a többi kötetünkhöz hasonlóan – valahányszor »társalogni« akarnak a kincses várossal. Szerzőink és a fényképészek segítségével visszatekintünk emlékezetre méltó eseményekre, emberekre, régi utcáin barangolunk, megemlékezünk az erdélyi vallásszabadságról, hiszen olyan városban élünk, melyben öt püspök szolgál, és persze tisztelgünk városunk szülöttje, Mátyás király emléke előtt…”

H. Szabó Gyula

Ima mindenkor

„A szerző által választott kötetcím akár Nagy László hatalmas invokációjának (Himnusz minden időben) parafrázisa is lehetne – amennyiben itt is világbíró erő a szerelem. Csakhogy Nagy Lászlónál a szerelem egyértelmű és jótékony emberi erőkben érzékelhető, Füzesi Magda istene pedig reménykedésként tudható, megszólítható; de itt megjelenített képe inkább csak a sorsként, gyakran végzetként figyelőé. Arra figyelőé, hogyan fejtjük titkait, és hogyan keressük (elkerülhetetlen) útjainkat. […]

Az eredeti hang a műveltség eredménye. A történelem (a politikum) hullámveréseit tanúsító és attól távolodó ember saját mondataiban felejthetetlen olvasmányok fénye is izzik. Ha nem hisz is saját emberi-művészi varázserőben – titkos tudás letéteményese immár ez a versbenszóló ember…”

Egyed Emese

A kötetek a helyszínen kedvezményesen megvásárolhatók.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Országos Széchényi Könyvtár programok 2018 Budapest

Könyvtár

Legjobb élmények

Corvina kiállítás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
Buszos városnézésre hívjuk és várjuk, fedezze fel velünk Budapest legfontosabb látnivalóit!
11619
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket