Budapesti tűzijáték nézés hajóról svédasztalos vacsorával.
Budapesti tűzijáték nézés hajóról svédasztalos vacsorával.
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!

Az Országos Széchényi Könyvtár 1802-ben jött létre gróf Széchényi Ferenc munkásságának köszönhetően. A nemzeti könyvtár a magyar kulturális örökség hagyományos (papíralapú) és modern (elektronikus) könyvtári dokumentumainak megőrző és közvetítő intézménye, egyben változatos programokat kínáló közösségi tér is. Kiállítások, ismeretterjesztő- és színházi előadások, előadássorozatok, konferenciák, koncertek, fesztiválok, tematikus programok és családi napok szerepelnek az Országos Széchényi Könyvtár programkínálatában.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Cím: 1014 Budapest I. kerület , Szent György tér 4-5-6., Budavári Palota, F épület

Kiállítások

Változó terek - A Duna menti térség történeti térképeken
Országos Széchényi Könyvtár
2018. augusztus 2. – 2018. szeptember 13.

Hetven értékes térkép mutatja be a Duna menti térség térképészetének (1650-1800) fejlődését az Országos Széchényi Könyvtárban. A nemzeti könyvtárba érkezett tárlat alapját azon különleges darabok adják, amelyeket a bádeni őrgrófok katonai, hadászati célokból hoztak létre. A kiállítás a tübingeni Dunai Sváb Történelem és az Országismeret Intézet és a Baden-Württembergi Tartományi Levéltár Karlsruhei Tartományi Központi Levéltár (Institut für donauschwäbische Geschichte und Landesarchiv Baden-Württemberg, Abteilung Generallandesarchiv Karlsruhe) együttműködésének eredményeképp született meg és azt az időszakot mutatja be, amikor a kora újkori térségfelfogásokból kialakult a mai értelemben vett Duna menti régió.
Az ismeretlen vidékeket akkoriban csak a térképkészítők munkái jelenítették meg térképeken, akik így új régiókat teremtettek. Az összekötő elemet a Duna jelentette, amely a török háborúkban megszerzett területeket egységes európai térséggé kapcsolta össze. A térképkészítők rézbe metszett képeinek világa nemcsak országokat, városokat és embereket köt össze egymással, hanem két világot is, a Napnyugatot és a Napkeletet, illetve fordítva: a keleti és a nyugati területeket.
A kiállítás azt a kérdést teszi fel a látogatónak, hogy a jelenben mit értünk Európán, és milyen képekkel kapcsoljuk össze az egyes régiókat ebben a „közös házban”. A karlsruhei megnyitót követően a tárlat nemzetközi vándorútra indult és a Duna menti térség számos városában lesz látható Magyarországon, Románián és Szerbián keresztül egészen Horvátországig. Magyarországon a kiállítás szervezője a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központja, amely Egerben, Budapesten, Pécsen és Győrben mutatja be a tárlatot.

A Széchényi család kincsei – kamarakiállítás
Országos Széchényi Könyvtár
2018. június 23. – 2018. szeptember 30.

A Széchényi család az egyik leghíresebb magyar történelmi család. Öröksége, története évszázadokra nyúlik vissza. Tagjai mindig is hazájuk és hivatásuk gyarapításának szentelték életüket. A kamarakiállításon olyan kuriózumok is helyet kaptak, mint Széchényi Imre kottái, amelyeket most láthat először a nagyközönség. Megtekinthető többek között Széchényi Dénes gyerekkori rajzait tartalmazó füzete, Széchenyi Ödön bizonyítványa, a Lánchíd szerződése és Széchényi Viktornak az 1945-ös budavári ostrom alatt vezetett naplója.
A család legismertebb tagja kétségkívül gróf Széchenyi István. Az ő szemléletét nagyban meghatározta édesapja, gróf Széchényi Ferenc, a könyvtárunk alapítója, reformista gondolkodásmódjával, a tudományt, hazáját és a magyar nyelv ügyét pártoló tevékenységével. Az ő példaképe pedig egy felmenője volt, Széchényi György, akinek nagy szerepe volt a család hírnevének megalapozásában.
Tárlatunk a Kézirattár munkatársai által a 2018-as Múzeumok éjszakájára készített kalandjáték, a Széchényi-kód részeként jött létre. A játék során a könyvtár épületében elhelyezett állomásokon a résztvevők kreatív és interaktív formában ismerkedhettek meg egy-egy családtaggal. A kiállítás ennek fényében nem a teljes család hagyatékát mutatja be, hanem a játékban szereplő családtagok válogatott anyagát.

Jottányit se 48-ból! Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékezete
Országos Széchényi Könyvtár
2018. március 5. – 2019. február 3.

Mit jelent a nemzeti emlékezetben 1848–1849? A szabadságot, a forradalmi lelkületet, eszünkbe juttatja azokat, akik életüket áldozták a hazáért. A „Haza és haladás” szellemében a polgári átalakulás a 48-as törekvések másik jelmondata, mely az áprilisi törvények elfogadásával valósult meg. Erre utal a kiállítás címéül választott jelmondat: Jottányit se 48-ból!, mely a kiegyezés korában a pártjelszó szerepét is betöltötte.
A Plakát- és Kisnyomtatványtár dokumentumai közül kiemelkedő szerepet kap az 1848–49-es gyűjtemény, mely közel 1600 korabeli szöveges dokumentumot, főleg szöveges plakátot, röplapot, röpiratot tartalmaz, ezek nagyalakúak, ketted-, negyed- és nyolcadrétűek. A magyar mellett sok a német és kisebb számban az olasz, szlovák nyelvű irat.
A forradalom és szabadságharc jeles alakjainak, meghatározó eseményeinek bemutatása mellett választ kaphatunk arra, hogyan juthattak át a felkelők március 15-én Pestről Budára, amikor még nem épült fel a Lánchíd? Megtudhatjuk, mikor és mely épületben ült össze az első népképviseleti országgyűlés, és mi volt ennek a szertartásrendje? Képet kaphatunk a megalakuló nemzetőrség öltözeti szabályairól, a magyar nemzeti honvédség rendszabályairól, a törvényhozás útvesztőiről, a magyar kormány és az OHB dilemmáiról. Olyan ritkábban emlegetett dokumentumok is felszínre kerülnek

Forrás: Sajtóanyag


2018.08.01. - 2018.08.31.
2018.09.01. - 2018.09.30.
Kapcsolódó időpontok

2018.01.01. - 2018.12.31. Bécsi kapu séta a Budai várban

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
Országos Széchényi Könyvtár programok, kiállítások 2018 Budapest

Programajánlat

Bécsi kapu séta a Budai várban
Bécsi kapu séta a Budai várban
 • Budapest
 • I. kerület
2018.01.01. - 12.31.
Budapest Borfesztivál 2018 Budavári Palota
Budapest Borfesztivál 2018 Budavári Palota
 • Budapest
 • I. kerület
2018. szeptember 6 - 9.
Magyar Nemzeti Galéria programok 2018
Magyar Nemzeti Galéria programok 2018
 • Budapest
 • I. kerület
2018. augusztus 22. 14:00

Szolgáltató

Országos Széchenyi Könyvtár
Országos Széchenyi Könyvtár
 • Budapest
 • I. kerület
Budai Vigadó
Budai Vigadó
 • Budapest
 • I. kerület
Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Galéria
 • Budapest
 • I. kerület
Magyar Nemzeti Galéria Adattár
Magyar Nemzeti Galéria Adattár
 • Budapest
 • I. kerület

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket