Turizmus Program

Kastély élmények

Vénasszonyok nyara a Balatonnál

Hévízi luxus pihenés

Hajókirándulások

TOP 100 úticél

Hirdetőknek

Őszí wellness Hévíz felnőttbarát szállodájában gasztronómiai élményekkel
Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló
Őszí wellness Hévíz felnőttbarát szállodájában gasztronómiai élményekkel
Bor- és Gasztrofesztivál Hajdúszoboszló
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Őszi programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Smidt Múzeum programok 2025 Szombathely

2025.09.27. (szombat)

A Smidt Múzeum megújult, interaktív kiállítása Szombathely központjában található. Dr. Smidt Lajos sebész főorvos 1968-ban odaajándékozta páratlan magángyűjteményét a városnak és Vas megyének. A gazdag életmű sok ezer darabos műkincs együttesben mutatkozik be az általa alapított múzeumban: régészeti, pénz-, had-, és orvostörténeti gyűjtemény, barokk, empire és biedermeier stílusú szobákban képző- és iparművészeti emlékek, polgári viseletek, régi és ritka könyvek és órakiállítás tekinthető meg.
Smidt Múzeum programok 2025 Szombathely

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

Smidt Múzeum programok 2025

Szeptember 27. (szombat) 18.00-22.00
Kutatók éjszakájaÉTVÁGY

Előadások (barokk terem):

·        18.00 Rovarétvágy és emberétvágy
Prof. dr. Vig Károly entomológus, tudományos igazgatóhelyettes előadása

Rovarétvágy

Hosszú ideig laktunk egy panelház 9. emeletén. Elég volt kidugni az orrunkat a lakásból,

azonnal tudtuk, ha káposztát főznek a lépcsőház valamelyik lakásában. Így vannak ezzel a növényevő rovarok is. Részben a növényekből származó illatanyagok, részben a tápnövény „kóstolása” során szerzett kémiai ingerek határozzák meg, hogy egy növény fogyasztható-e a számukra.

A rovarok tápnövényválasztása magatartási jelenség, amit az idegrendszer adatfeldolgozó mechanizmusa irányít. Hogy egy növény fogyasztható-e egy rovar számára, azt alapvetően a növényben lévő táplálkozást gátló anyagok jelenléte vagy hiánya szabja meg. A kémia itt is mindent meghatároz. Ezt az alig ismert világot mutatja be az előadás.

Emberétvágy

A Földön több mint 8,2 milliárd ember él, ami 8,2 milliárd üres gyomrot jelent. A Föld

lakosságának egyik fele alapvetően húsevő, a másik fele inkább növényt fogyaszt, de az

emberi szervezetnek fehérjére, pontosabban aminosavakra van szüksége, amit különböző forrásból elégít ki.

Keresztény kultúránk – szerényen fogalmazva – idegenkedik a rovarevéstől, pedig Mózes 3. könyve tételesen felsorolja az ember számára fogyasztható rovarokat és az ókori Róma

szakácskönyveiben is szerepeltek rovarok alapanyagként. Valami bizonyára megváltozott

azóta a világnak ezen a felén, hiszen Ázsiában a különböző módon elkészített rovarok a napi táplálkozás részét jelentik.

Jogos-e irtózásunk a rovarfehérjétől, vagy el kell fogadnunk a tényt, hogy az átalakított

rovarfehérje semmiben sem különbözik más állati fehérjétől, ráadásul a rovarok sokkal

hatékonyabban, sokkal kevesebb víz felhasználásával, szerves hulladékból állítják elő a

fehérjét.

Az előadás során bebizonyítjuk, hogy nemcsak érdemes, de szükségszerű is megbarátkozni a rovarokból származó fehérje fogyasztásával.

·        18.40 Amikor a történelem a tányérra kerül. Egy falatnyi emlék a háborús konyhából Dr. Nagy Adrienn történész, intézményvezető előadása

A nagy háborúk, gazdasági válságok idején az emberek kénytelenek újragondolni étkezési szokásaikat, alkalmazkodni a szűkösséghez, illetve kreativitással és leleménnyel pótolni a hiányzó alapanyagokat.

De mégis hogyan változtatta meg az étkezést az első és a második világháború, illetve az ezek nyomában járó recessziós időszak? Hogyan állt a gasztronómia a túlélés szolgálatába? Mit vettek el és közben mit tanítottak az emberek számára az ínséges idők?

·        19.00 Fenntarthatóság és a paraszti gazdálkodás
Tompa-Horváth Iringó néprajzos muzeológus előadása

Eleink ciklikus, természetközeli életvitele magától érthetően hozta magával a takarékos, hatékony és környezetkímélő életmódot, amelyekből újra tanulhatunk.

19.20-30 szünet

·        19.30 Táplálkozzunk okosan!  – napjaink táplálkozási irányelvei
Szákovics-Varga Ildikó táplálkozástudományi szakember, Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda Irodavezető előadása

Longevity - Mit tegyünk, hogy sokáig egészségesek legyünk? Az egészségmegőrzés összetett rendszeréből az előadás keretein belül az egészséget szolgáló táplálkozási irányelveket kiemelve vesszük végig az energiaegyensúlyt, a teljes értékű táplálkozást. Megbeszéljük mi az, amikor „csak” energiát adunk a testünknek, és mi a különbség, mikor tápanyagot. Az előadást „Legyen Ön is egészséges!” kvízjátékkal zárjuk.

·        20.00 „Fine Dining” - Terítéken: Nyári István Csirkeragu 81’ végén című festménye.
Fejes Viola Aranka művészettörténész előadása

Az előadás a Szombathelyi Képtár egyik legnépszerűbb festményétől vezeti végig a témát és a mű üzenetét, az étkezés ábrázolásától a hiperrealizmusig.

·        21.00 Tárlatvezetés a Menzán innen, menzán túl című kiállításban
Vezeti: dr. Nagy Adrienn történés, intézményvezető
Előtte kisorsoljuk a kiállításhoz kapcsolódó rajzpályázat közönségdíjasát. Szavazatukat a Smidt Múzeum recepcióján adhatják le szeptember 26-ig!

Foglalkozások (fegyverterem):

·        VÁGY?

közösségi festészet az ELTE Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóival, művészeti vezető: Kiss Adrienn Mária képzőművész

·        Bitte, F/essen! Porcelán evőeszköztartók festése. Foglalkozásvezető: Pass Laura (MKE hallgatója)

·        Ugorj bele a levesbe! – Gyenge Dániel múzeumpedagógus programja

Megjelenés forrása: szervező által beküldött információ

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Megosztás

Kapcsolat, elérhetőség

Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon?

Partner információ

érdekelnek a hirdetési lehetőségeink?

Kérlek, küldj e-mailt az info@programturizmus.hu címre!

Legjobb élmények