Zsidó Kulturális Fesztivál 2021. Budapest. Online jegyvásárlás
Budapest Feszt országjáró turné fergeteges bulikkal! Irány Tahitótfalu!
Budapest Feszt országjáró turné fergeteges bulikkal! Irány Tahitótfalu!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Aktív wellness pihenés a Tisza-tónál - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát és pihenjen nálunk!
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.
Nyári programok online jegyvásárlási lehetőséggel.

Zsidó Kulturális Fesztivál 2021. Budapest. Online jegyvásárlás

Jegyvásárlás
2021. augusztus 22 - 30., Budapest VII. kerület

A 23. Zsidó Kulturális Fesztivált 2021. augusztus 22. és augusztus 30. között rendezik meg több helyszínen. Több mint húsz program, öt helyszín, irodalom, tangó és klezmer, komolyzene, séták, filmek, nosztalgia, kuplék és sanzonok, könyvbemutatók, sztráfellépők. Online jegyvásárlási lehetőség!

23. Zsidó Kulturális Fesztivál – Éljük át újra!

A járvány miatt tavaly sajnos elmaradt, úgyhogy idén duplán bepótoljuk a hagyományos zsidó kulturális fesztivált, amely immár szerves, elmaradhatatlan része Budapest művészeti életének. Éljük át újra! Ezt az életörömmel teli szlogent választottuk a mostani fesztivál jelmondatának, hiszen nehéz és tragikus év van mögöttünk – de élünk, hogy újra megélhessük az együvé tartozás örömét a zenében, irodalomban és a társművészetekben!

A 23. Zsidó Kulturális Fesztivál a régi, hagyományos helyszíneken, azaz a Dohány utcai és Hegedűs Gyula utcai zsinagógán, a JCC Budapest – Bálint Házon kívül most új helyeken is várja a kedves közönséget. Az egyik új helyszín a Róth Miksa Emlékház és Művészeti Múzeum kertje, ahol majd megidézzük a régi kertmozik hangulatát, a másik újdonság pedig a helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga gyönyörű szép épülete, ahová nem lehet elfogódottság nélkül belépni.

Hagyományainkhoz híven ismét lesz sok-sok klezmer zene és jiddis dallam, de szervezünk könnyűzenei programokat is. Jönnek hozzánk olyan nemzetközi sztárok, mint Boban Marković vagy a különleges odesszai „gangsta folkot” játszó Kommuna Lux, de a magyar zenei színpadok legkiemelkedőbb művészei sem hiányoznak, hiszen újra itt lesz velünk a Budapest Klezmer Band, Malek Andi, Müller Péter Sziámi vagy Palya Bea, s programjaink között megidézünk olyan legendás, nagy halottakat is, mint Szécsi Pál vagy Leonard Cohen.

Összesen öt helyszínen több mint húsz programot kínálunk önöknek abban a reményben, hogy sokan leszünk újra együtt, hogy közösen éljük át újra: nem csak a közönségnek van szüksége művészekre, de a művészeknek is szükségük van az őket éltető tapsra. Egymás nélkül nem lehet élni!

Forrás: a szervezők közösségi oldala

Programok 2021

Információ

 • Az időpontok változtatásának jogát fenntartjuk!
 • Az előadások az időpontjukban hatályban lévő kormányrendeletek, járványügyi szabályok betartásával látogathatók.

Szécsi Pál emlékkoncert - Mujahid Zoltán előadásában

AUGUSZTUS 22. VASÁRNAP, 19:00
Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga

Egy titokzatos legenda és néhány csodálatos dal: Mujahid Zoltán minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesének, Szécsi Pálnak az emlékét idézi fel egyedi hangszerelésű koncertprogramjában. Szécsi Pál korának egyik legnagyobb sztárja volt, akinek édes-bús hangja, csibészes, de szomorkás mosolya elvarázsolta a nézőket, dalai a mai napig megdobogtatják a szíveket.

A tragikus sorsú énekes életművét évek óta őszinte hittel és igényességgel ápolja Mujahid Zoltán, aki Magyarország egyik legképzettebb énekese, egyben olyan érzékeny művész, aki kivételes tehetségével valóban képes a színpadra varázsolni legendás elődje emlékét.

A koncerten elhangzó dalok különleges hangszerelésben, zongora és vonósnégyes kísérettel csendülnek fel. Közreműködik Romhányi Áron és a Trüffel quartet.


YENTL - Malek Andi Soulistic

AUGUSZTUS 22. VASÁRNAP, 19:00
Rumbach utcai zsinagóga

Malek Andrea és Jáger Bandi – akik a Zsidó Kulturális Fesztivál visszatérő vendégei – a mostani műsorukban a híres Yentl című film leghíresebb slágereiből válogatnak. A Barbra Streisand főszereplésével készült, nagy sikert aratott film zenéje önálló korongon is megjelent 1983-ban, a Michel Legrand által komponált dalok azóta hódítanak a világ koncertszínpadain.

Az est másik részében Malek Andi a legkedvesebb jiddis swing és izraeli dalait énekeli el. Olyan szívhez szóló, szép dallamokat is hallhatunk tőle, mint Michel Legrand két legnagyobb slágere, a „Summer knows” és a „Windmills of your mind”, Seress Rezső „Szomorú vasárnapja”, és nem maradhat el a „Jiddishe Mame”, sőt, a „Bei mir bistu shein” sem. Az est során Jáger Banditól a megszokott felemelő és különleges hangszerelésben szólal meg a gyönyörű „Ose shalom” és a „Jerushalajim shel zahav”.

A zenekar tagjai:Malek Andrea– ének, Jáger Bandi– zongora, Balog Roland – gitár, Hárs Viktor – nagybőgő, Lakatos Peczek András – dob


ODESSZA-BUDAPEST KLEZMER TALÁLKOZÓ - Kommuna Lux (UKR) – Sztárvendég: Budapest Klezmer Band

AUGUSZTUS 22. VASÁRNAP, 20:00
Dohány utcai zsinagóga

Kommuna Lux, avagy a közösség ragyogása – Fergeteges klezmerparti Odesszából, a Fekete-tenger partjáról (UKR), sztárvendég a Budapest Klezmer Band

„Odesszában mindig mindenki együtt, ott mindenki énekel és nevet”. Arra, hogy ennek a régi kuplénak minden szava igaz, az Kommuna Lux zenéje a bizonyíték, az a saját, külön stílus, amelyet ők Odessa Gangsta Folknak neveznek, és amely a pezsgő klezmer és a helyi gangsta folkdalok különös keveréke. A várost egyebek között virágzó zsidó élete tette híressé és az, hogy az orosz sanzon szülőhelye volt.

Ezek az elbűvölő, szeretnivaló dalok több mint 100 éve születtek Odesszában és az évtizedek során a rengeteg tiltás ellenére elértek az egykori Szovjetunió legutolsó szegleteibe is. A bennük munkáló derűs és nosztalgikus kedély válik most időtlenné a tüneményes énekes, Bagrat Tsurkan és ragyogó zenészeinek eleven, dinamikus, merészen újra hangszerelt előadásában.

Nemcsak Ukrajna legnagyobb zenei fesztiváljának rendszeres fellépői (Koktebel-i Jazz Fesztivál, Kijev Klezmer Feszt, Atlasz Weekend, Woodstock Ukraine), de álló ovációval ünneplik őket szerte a világon. A Fürth-i Nemzetközi Klezmer Fesztiváltól a stuttgarti Kultúrák Nyári Fesztiválján és a frankfurti transVOCALÉ-n át egészen a New York-i Mater Theaterig és a haifai Rodeo Clubig meghódítják a közönséget. A zenekar 2018-ban elnyerte Németország egyetlen folkzenei díját, amelyet évente egyszer adnak át.

A Kommuna Lux koncertjeinek hangulata kivételesen egyedi, a tengerpart légkörét idézi, a Fekete-tenger ukrán partjainak időtlen humora telíti a levegőt. A város és zsidó közösségének legendás életrevalósága mutatkozik meg a zenekar élettől lüktető fellépéseiben, zenéjük felrázó ritmusaiban, üdítő anarchizmusában és fékezhetetlen életvágyában.

A Budapest Klezmer Band zenei átiratokat játszik, amelyeket az együttes alapítója és vezetője, a munkácsi származású Jávori Ferenc Fegya komponál. Ezek a dallamok Közép-Kelet-Európa azon területéről származnak, ahol a zsidó zenei kultúra egykor virágzó volt.

Európában és Amerikában is egyaránt ismert és közkedveltek, újra és újra sokoldalúságukról tesznek tanúbizonyságot. Részt vettek számos színházi produkcióban, de megkísérelték a klezmer és a klasszikus zene ötvözését is, művelve ezzel a rendkívül divatos zenei formát, a "crossing-over"-t.

Mostani koncertjükön az ukrán Kommuna Lux együttes vendégei lesznek, ahol az odesszai és a budapesti klezmer találkozik, az este során egy igazi örömzenélésnek lehetünk tanúi.


"volt egyszer volt egy kis zsidó" - Gryllus Dániel - Gryllus Vilmos - Szalóki Ági

AUGUSZTUS 23. HÉTFŐ, 19:00
Rumbach utcai zsinagóga

A műsorban Kányádi Sándor „Erdélyi jiddis népdalok” című műfordításkötetének azon darabjai hangzanak el, amelyek eredeti dallamait a kötet függelékében megjelent kottákból ismerjük. A művészek nagy sikerrel szerepeltek a XI. Zsidó Nyári Fesztiválon az akkor még felújítás előtt álló Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában, az akkori koncert felvétele alapján azóta új CD-lemez is készült.

„Nincs tiszta etnikum talán sehol a világon, s kiváltképpen itt a mi tájainkon. De van valami, ami a zsidó arcot mégis megkülönbözteti a többitől, ez a zsidó tekintet, mely több évszázados riadalmat, rettegést örökít át még a keveredett zsidók szemébe is. A jiddis népköltészet sok hasonlóságot mutat azokéval, akikkel századokon át együtt éltek. Sajátossága ennek a népköltészetnek éppen a tekintete. A tragikusan fájdalmastól a csúfondároson át az érzelmesig, sőt az érzelgősig őriz magában valami közöset, egyénit, ha úgy tetszik zsidósat. Ez teszi, számomra legalábbis, külön értékké. És egyben közös értékké. Hozzátartozik e táj évszázadra visszamenő történelméhez, kultúrtörténetéhez. " (Kányádi Sándor)

Előadják: Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Szalóki Ági


Klein Judit és a Haverim zenekar szívbéli örömzenéje

AUGUSZTUS 23. HÉTFŐ, 19:00
Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga

A Klein Judit és a Haverim nevű formációt aligha kell bemutatni a közönségnek, hiszen Klein Judit énekesnő és Neumark Zoltán zongoraművész évek óta megtisztelik fellépéseikkel a Zsidó Kulturális Fesztivált. A zenekar eddig is örömzenét folytatott – még ha a zsidó dallamokba gyakran keserédesség is vegyül –, ám a járvány miatt hosszú kihagyás után a művészek szinte újjászületve várják a koncerteket. Hiszen nem csak a közönségnek van szüksége a szívbéli örömöt nyújtó muzsikaszóra, hanem maguknak a művészeknek is, akiket a közönség szeretete, figyelme és tapsa éltet.

Klein Judit és a Haverim zenkar most tehát nem csak a dalaikkal, hanem még nagyobb szívvel készülnek az új találkozásra, amelyen autentikus zsidó zenei gyökerekből fakadó muzsika szól majd, megbabonázva egy kis keleti és szefárd-ladino dallamkinccsel. A művészek zenei „hidakat” építenek majd a különböző kultúrák, stílusok, muzikális földrészek között, sőt, a mostani koncerten olyan szám is elhangzik, amely a hagyományos zsidó zene és a mai modern, swinges hangzás között épít hidat.

Jöjjenek el minél többen, hogy újra együtt tapsolhassunk ennek a különleges zenekarnak és a varázslatos művésznek Klein Juditnak!

A zenekar tagjai: Klein Judit – ének; Neumark Zoltán – zongora; Nagy Péter – klarinét; Mezei Gábor – harmonika; Fehér Ernő – nagybőgő; Zsoldos Gábor – dob


Boban Marković Orkestar - Vendég: Palya Bea

AUGUSZTUS 23. HÉTFŐ, 20:00
Dohány utcai zsinagóga

Boban Markovic, a világhírű trombitás a közönségét mindig megbabonázza, és olyan, a Kusturica-filmek hangulatát idéző, vérbeli balkán temperamentummal telíti meg a teret, hogy a hallgatóság életre szóló élményekkel gazdagodik. A Boban Marković Orkestar mindent elért, amit zenekar elérhet a világ ezen szegletében; díjak sokasága, több százezer eladott lemez, klub és fesztiválkoncertek százai kísérik útjukat, rajongók tízezrei követik örömzenélésüket, bárhol is játszanak Európában.

A világhírű szerb trombitás rezesbandája ezúttal Palya Beával kiegészülve ad koncertet. Az énekesnő már több alkalommal bizonyította a színpadon, hogy stílusa fantasztikusan illeszkedik a szerb, török, roma, zsidó jegyeket összefonó, improvizatív muzsikájú, fülledt balkáni világba.

Legyenek részesei az örömzenélés ünnepének az örökifjú Bobannal! Várjuk a balkáni muzsika rajongóit, a világzene fanatikusait, s persze várunk minden zenekedvelőt és érdeklődőt erre a páratlan alkalomra: élőben hallani minden idők egyik legnagyobb trombitását a csodálatos Palya Beával együtt!


AZ ÉLET ÉRTELME - Egypercesek száz percben - Mácsai Pál és Lukács Miklós estje

AUGUSZTUS 24. KEDD, 19:00
Rumbach utcai zsinagóga

Örkény István novelláiból olvas Mácsai Pál, cimbalmozik Lukács Miklós.

Az „Egyperces novellák” című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. A szöveg egyrészt a közlés minimuma, másrészt a képzelet maximuma: az írásokban ott az apró darabokra hullt közös ideáink groteszk látványa, a banalitásokban az élet titokzatos teljessége. A műfaj ma már fogalom, sok sora szállóige, alakjai, helyzetei beépültek nyelvünkbe, gondolkodásunkba.

Az egypercesek különös tulajdonsága, hogy nem avulnak. Ennek oka nem csak a vonzó forma, az eredeti optika, a tiszta szellem és a fényes humor, hanem elsősorban az, hogy szerzőjük meglátta azt, ami bennünk és körülöttünk nem változik.


Kamarás Iván koncert - EGY FESS PESTI ESTE

AUGUSZTUS 24. KEDD, 19:00
Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga

Kamarás Iván korosztályának egyik legismertebb és legnépszerűbb színésze. Hiteles művész, akinek kiváló szakmai kvalitása országos ismertséggel párosul. Jászai Mari-díjas színész, aki prózai és filmszerepei mellett, számos zenés darab főszerepét is játszotta már az ország vezető színházainak színpadán.

Az Egy fess pesti este nem egy hagyományos színész koncert. A '20-’60-as évek lüktető, magyar dalai és filmzenéi a magyar filmgyártás aranykorát idézik meg olyan közönségkedvencekkel, mint a Meseautó, a Kicsit Szomorkás a hangulatom, a Villa Negra, a Fogj egy sétapálcát, Mindig az a perc és így tovább.

A Fess Band kiváló zenészei gypsy-swing és dixieland lüktetést adnak a daloknak, megőrizve azok eredeti hangulatát, Kamarás Iván pedig a dalok között sok-sok kulisszatitkot árul el a kor legnagyobbjairól. Színészöltözők és művészbüfék adomakincseit, olyan titkokat, amelyeket egyetlen életrajzi könyvben sem olvashattunk. A művészek mindez sok humorral tetézik, így az este jelmondata: nevetés, könny, sóhaj és egyebek… Kamarás Iván rajongóknak kötelező, a többeknek kiemelten ajánlott.


„Somewhere Over The Rainbow”- Falusi M., Illényi K., Berki T., Csonka A., Don Lázi Swingtet

AUGUSZTUS 24. KEDD, 20:00
Dohány utcai zsinagóga

A „Somewhere Over The Rainbow” című koncerten népszerű magyar művészek közreműködésével mutatjuk be a zene sokszínűségét Berki Tamás, Falusi Mariann, Illényi Katica és Csonka András közreműködésben.A műsor házigazdája Lázár István, a Don Lázi Swingtet vezetője pedig garantálja a jó szórakozást.

A címadó dal a műsor sokszínűségére utal, hiszen ezen a zenén keresztül olyan, mindenki által ismert dalok csendülnek fel, amelyeket zsidó zeneszerzők, dalszövegírók, előadók tettek híressé. A műsorral ezt a zenei életérzést és hangulatot varázsoljuk a színpadra az archaikus daloktól, a jazz műfaján keresztül, egészen a tánczenéig terjedő időszakig, kiragadva azokat a slágereket, amelyek az évek során különösen meghatározták a zenei igényeket. Az egyedülálló hangszeres virtuozitással előadott és humorral fűszerezett műsoron a legigényesebb zenekedvelők is jól szórakozhatnak.


PIAZZOLLA 100 - Korcsolán Orsolya és az Anima Musicae Kamarazenekar

AUGUSZTUS 25. SZERDA, 19:00
Rumbach utcai zsinagóga

A hangverseny programja teljes egészében, minden sokszínűsége és stílusokon átívelő kompozíciói ellenére csupán két város, Tel Aviv és Buenos Aires között húz képzeletbeli egyenest. Ennek a légvonalbeli egyenes mentén repíti el a közönséget Korcsolán Orsolya nemzetközi hírű hegedűművész és az Anima Musicae Kamarazenekar ismert és ismeretlen világokba, vágyódással és örömmel teli pillanatokba.

Julius Chajes, Paul Ben Haim és Marc Lavry ma azt jelentik Tel Avivnak, mint Piazzolla Buenos Airesnek vagy Bartók Budapestnek. Ők a város íze, illata, színe, a tangócipők macskakövön kopogása, a Shuk ha Carmel zsibongása, a tenger sós levegője, a század vándorlásainak és újrakezdéseinek életérzése, a régi és az új otthon ablakán áttetsző tükörkép ismerős-ismeretlen sziluettje.

Száz éve született Buenos Aires tőszomszédságában az argentin tangó koronázatlan királya Astor Pantaleón Piazzolla, aki forradalmi nyelven gondolta újra Vivaldi örökérvényű négy évszak című kompozícióját és teremtett vele új korszakot. Ebben az új korban az argentin tangó már nem csak a tangóbárok, Buenos Aires tereinek és parkjainak lakója, immáron a világ koncerttermeiben talált otthonra, New Yorktól Bécsig, Tel-Avivtól Budapestig.

Korcsolán Orsolya hegedűművész hangfelvételeit mindeddig a Deutsche Grammophon, a világ egyik legrangosabb komolyzenei kiadója, valamint a Naxos America, és a müncheni Solo Musica kiadók jelentették meg világszerte. A Londoni Filharmonikus Zenekar Miguel Kertsman neki dedikált hegedűversenyét és az ősbemutató felvételét a Naxos America Grammy-díjra terjesztette fel.

Kamarazenészkét partnerei között találjuk a Grammy-díjra jelölt David Krakauer (USA) klarinétművészt, az ugyancsak Grammy jelölt és Echo-díj nyertes Avi Avital (Israel) mandolinművészt, valamint a Bécsi Filharmonikus, a Bécsi Szimfonikus Zenekar és a Liszt Ferenc Kamarazenekar szólamvezetőit. Korcsolán Orsolya hegedűművész 12 éves korától a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályának növendéke volt Budapesten, ahol kitüntetéssel vehette át diplomáját. Tanulmányait Sir Solti György tanácsára New Yorkban folytatta, a ‘The Juilliard School’-on, ahol Dorothy DeLay és Itzhak Perlman irányítása alatt szerezte meg mesterdiplomáját. New Yorkban elnyerte a Dorothy DeLay és a Cornelius Vander Starr díjakat, két olyan presztízs értékű elismerést, melyet csak kivételes tehetségű művészeknek ítélnek oda.

A Bécsben élő hegedűművész hangversenyei és nemzetközi mesterkurzusai mellett az Anna Rothschild Ensemble Wien alapítója és művészeti vezetője. A zene lelkéről elnevezett

Anima Musicae Kamarazenekar – a Nemzeti Ifjúsági Zenekar 2018-2020 cím, és 2020-ban az Artisjus-díj birtokosa – Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő fiatal együttese, több nemzetközi verseny és hazai díj kitüntetettje, Budapest és Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője.

Megalakulása óta olyan nívós koncerttermekben lépett fel, mint a budapesti Zeneakadémia, a Művészetek Palotája, a Magyar Rádió Márványterme, a Festetics Palota, a pécsi Kodály Központ, a bécsi Musikverein, a berlini Philharmonie, vagy a szardíniai Teatro Verdi.

Meghívásai során játszott Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Németországban, Szerbiában, Törökországban és Lengyelországban.

2012-ben kiérdemelte a magyar Junior Prima díjat, melyet először vehetett át zenekar a díj történetében. 2015-tól kezdve jelenteti meg önálló lemezeit a Hungaroton kiadó gondozásában, ezek között kiemelkedő szerenád-sorozata; 2019-ben Jonathan Cohler-rel közösen is készítettek felvételt, mely az Egyesült Államokban Ongaku Records-nál jelent meg.

Az immár több mint tízéves zenekar olyan neves művésszel lépett fel, mint Baráti Kristóf, Bogányi Gergely, Fejérvári Zoltán, Kai Frömbgen, David Grimal, Giovanni Guzzo, Sir James Galway, Illényi Katica, Kálmándy Mihály, Kelemen Barnabás, Kinka Rita, Klenyán Csaba, Kokas Katalin, Környei Miklós, Lackfi János, Lakatos György, Oláh Dezső Trió, Onczay Csaba, Palojtay János, Pasztircsák Polina, Rados Ferenc, Razvaljajeva Anasztázia, Gustav Rivinius, Maxim Rysanov, Rohmann Ditta, Rohmann Imre, Rolla János, Alexander Sitkovetsky, Stuller Gyula, Szalai András, Kirill Troussov, Várjon Dénes, Várdai István, Vásáry Tamás és Vigh Andrea.

MŰSOR:

 • Julius Chajes: A hászid
 • Paul Ben Haim: Szefárd altató
 • Astor Piazzolla: Libertangó
 • Astor Piazzolla: Oblivion
 • Astor Piazzolla: Fuga y Misterio
 • Marc Lavry: Három zsidó tánc
 • -
 • Astor Piazzolla: Négy évszak Buenos Airesben
 • Carlos Gardel-John Williams: Por una cabeza

Zsenik a zsiniben újra - Müller Péter Sziámi és vendégeinek Leonard Cohen estje

AUGUSZTUS 25. SZERDA, 19:00
Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga

A Zsenik a zsinibenelnevezésű rendezvényen korábban már láthatták és hallhatták Müller Péter Sziámit és vendégeit egy Seress Rezső-esten, majd a rá következő évben egy olyan koncerten is, ahol Seressen kívül George Gershwint és Leonard Cohent idézték meg.

A Zsenik a zsiniben sorozat most következő részében a kortárs magyar művészeti élet egyik legeredetibb, legextravagánsabb alakja, Müller Péter Sziámi és vendégei ezúttal a nagy kanadai énekes és dalszövegíró, Leonard Cohen emléke előtt tisztelegnek a művész legjobb dalaival.

Sziámi és barátai Leonard Cohen legjobb dalaival évekkel ezelőtt először Az Élet Menete Alapítvány felkérésére léptek fel a Dohány utcai zsinagógában, és a koncert olyan sikert aratott, hogy a válogatást később az országban számos helyszínen bemutatták. Budapesten a közönség utoljára 2016-ban láthatta az előadást a Kongresszusi Központban.

S hogy miért éppen Leonard Cohen? Mert őt Müller Péter Sziámi énekes-költő-dalszövegíró különösen nagyra becsüli. Zseniális dalszövegírónak, sőt, költőnek tartja, aki szerinte ugyanúgy megérdemelte volna az irodalmi Nobel-díjat, mint Bob Dylan. Sziáminak egyébként volt szerencséje Cohent élőben is látni és hallani, ugyanis 2008-ban ott volt a művész kései korszakának egyik legemlékezetesebb koncertjén a londoni O2 Arénában. A mostani esten Cohen szövegei magyarul szólalnak meg remek tolmácsolásban, a dalok minőségére garanciát jelent, hogy több szöveget maga Sziámi magyarított.

Felcsendül majd a Suzanne, a Halleluja, a The Guests (A vendégek), a Come Healing (Gyógyítson) és sok más legendás Cohen-dal – legyünk ott a zsenikkel a zsiniben!

Müller Péter Sziámi vendégei ezúttal: Kirschner Péter – gitár (AndFriends) és a friss felfedezettek: Fehér Anna e. h. és Simó Annamária Székelyudvarhelyről; valamint Bakos Zita és Bakos Attila, az országos tehetségkutatókon helyezett Herself zenekarból.


Miklósa Erika és a Virtuózok

AUGUSZTUS 25. SZERDA, 20:00
Dohány utcai zsinagóga

Augusztus 25-én Miklósa Erika csodálatos énekhangja csendül fel a zsinagógában, a Virtuózok kíséretében. A fantasztikus koncerten Lugosi Ali klarinéton, Szüts Apor zongorán, Bácsy-Schwartz Zoltán hegedűn és Bánkövi Bence csellón kíséri a művésznőt, de Káel Norbert zongoraművész is fellép egy szóló produkcióval.


KLEZMELÓDIÁK - Klezmerész Együttes koncertje

AUGUSZTUS 26. CSÜTÖRTÖK, 19:00
Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga

A Klezmerész Együttes régi, oszlopos tagja a magyar klezmervilágnak, pedig a kezdet – 2004 őszén – csak hat „őrült” zenekedvelő kísérlete volt. Ami pedig a névválasztást illeti, mi is az, hogy Klezmerész? Klezmer-ész vagy klez-merész? Mindkettő érvényes rájuk, de a merészség volt a legfontosabb jellemzőjük: megálmodtak egy együttest és ez az álom a mai napig működik.

Indulásuktól kezdve tudatosan a tradicionális zsidó zenét tekintik repertoárjuk súlypontjának, ennek megfelelő a hangszerek összetétele: a két vezérhangszer a klarinét és a hegedű, ehhez csatlakozik a gitár, a basszus és a dob. Különlegesség, az együttes specialitása a kétszólamú női vokál, amely egyedülálló a magyar klezmer együttesek között. A klezmer zene dallamvilága magán viseli a befogadó népek zenéit, ezért igen sokszínű: témái felölelik a zsidó élet mindennapjait és ünnepeit, ezért hol vidámak, hol szomorúak – de a szomorúságba keveredik mindig egy kis remény és a vidám dalokba is egy kis keserűség.

Repertoáron szerepelnek jiddis, ladino (szefárd), héber, sőt, moldáv és óalbán dalok, valamint instrumentális számok. Hangulatukban is széles skálán mozognak – a vidám, lendületes daraboktól a melankolikusokig és az imákig. Számos hazai és külföldi fellépéseik közül kiemelkedik, hogy 2014-ben, 2015-ben és 2019-ben részt vettek az izraeli Cfáti Nemzetközi Klezmer Fesztiválon, amely egyike a világ legautentikusabb klezmerfesztiváljainak.

Sajnos a 15 éves jubileumi koncertjünk tavaly a járvány miatt elmaradt, ezért annál nagyobb lelkesedéssel készülnek mostani szereplésükre, amelyen számos új számmal lepik meg a hallgatóságot. Törzsközönségük már tudja, hogy egy Klezmerész koncert igazából örömünnep, a klezmer zene ünnepe, amelyen a színpad és a nézőtér eggyé olvad: a közönség együtt énekel, táncol, él a zenészekkel, a zenével. Ez alkalommal lesz először kapható új lemezük: a Klezmelodies.

Az együttes tagjai:Klein Judit– ének,Török Judit– ének,Gordon Teodóra– klarinét,Zala Judit– hegedű,Bánki Lénárd– gitár,Moharos Katalin– basszus,Garai Péter– dobok


Magyar mesterhármas: Bartók-Kodály-Ligeti - Würtz Klára és Károlyi Katalin koncertje

AUGUSZTUS 26. CSÜTÖRTÖK, 19:00
Rumbach utcai zsinagóga

E három zeneszerző-óriás – Kodály Zoltán, Bartók Béla és Ligeti György – speciális helyet foglal el a világ zenetörténetében. Rokonok közös gyökereiket illetően: a magyar népzene és az európai műzene kettős tradíciója személyes stílussá tudott egyesülni műveikben egyetemes szinten és teljesen rájuk jellemző, egyedi hangon. Ligeti, aki ebben a hármasban a „kortárs" szerző, Bartók és Kodály szellemét szervesen tudta továbbörökíteni a folytonosság érzetét keltve. Az énekelhető, diatonikus dallamosság más és más harmóniai köntösben jelenik meg hármójuknál és így egymás mellett ezek az annyira rokon, de mégis szuverén darabok különleges zenei élménnyel ajándékozzák meg a hallgatót.

A műsor minden korosztályhoz szól. A népdalfeldolgozások tematikailag a program gerincét adják. A zene a szövegek által folyamatosan mesél érthető, befogadható módon, miközben a hangzó anyag ezt a legmagasabb művészi szinten gazdagítja, árnyalja és fejezi ki azokat az érzelmeket, amiket szóban talán már nem is lehet. Az előadók – Würtz Klára és Károlyi Katalin – gyermekkorukban együtt énekeltek a legendás MRT Gyermekkórusában. Más szerzők mellett számos Bartók és Kodály kórusművet adtak elő külföldi turnéik során és az ének, a magyar népzene (a Kodály módszer által is) mondhatni a vérükké vált. Már kisgyermekként társak voltak a zenében és azóta is rendszeresen koncerteznek együtt, változatos dalest programjaikkal gazdagítják a hazai és nemzetközi zenei életet. Adekvát és elkötelezett muzsikusokként nyúlnak ehhez a repertoárhoz, egymást érző és értő partnerekként.

Würtz Klára zongoraművész

A Budapesten, képzőművész családban született Würtz Klára gyermekkorát a zene és azon belül is az énekhang határozta meg. Aktív, turnézó tagja és hangszeres szólistája volt a Magyar Rádió és Televízió Gyermekkarának. Itt kezdett el zongorázni 6 évesen, és 10 évesen debütált hangszeres szólistaként egy 72 koncertből álló japán turnén. 14 évesen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola rendkívüli tehetségek tagozatán tanult. Tanulmányait 1982-től Kadosa Pál, Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György irányításával folytatta az Zeneakadémia művészképzőjén.

Szuggesztív és szuverén játékával Würtz Klára világszerte elnyerte a közönség figyelmét és szeretetét. „Igazi pódiumjelenség” – írta róla egykori tanára, Kocsis Zoltán. Würtz Klára közel negyven felvételt készített a hollandiai Brilliant Classics és Piano Classics gondozásában. Többek között Bartók Béla, Schumann, Schubert, Mozart, Beethoven, Chopin, Liszt, Debussy, Janaćek, Kodály, Ravel szóló, kamarazene és zenekari versenyműveit vette fel. Mozart összes zongoraszonátájának öt albuma óriási nemzetközi visszhangra talált. Több száz koncertet adott az Egyesült Államokban, Mexikóban, Indonéziában, Kínában és Európa számos országában lépett fel. A Concertgebouw nagyterme, a tokiói Bunka Kaikan, milánói Verdi konzervatórium, a brüsszeli Palais de Beaux Artes, a New York-i Carnegie Hall és Town Hall, a washingtoni Kennedy Center, a budapesti Zeneakadémia fontos helyszínei pályájának.

Károlyi Katalin mezzoszoprán

Mintegy harmincéves pályafutása során repertoárja főleg a barokk és kortárs operára, valamint a 19-21. századi kamarazenére épül. A számára komponált egyik legjelentősebb zenemű Ligeti György Síppal, dobbal, nádihegedűvel című ciklusa, amelyet megszólaltatott a Carnegie Hall, Royal Albert Hall, Walt Disney Concert Hall Los Angeles, a Concertgebouw koncerttermekben is. Rangos operaházak, koncerttermek és zenei fesztiválok vendége (Scala de Milan, Opéra de Paris, Theater an der Wien, Brooklyn Academy of Music, Carnegie Hall, Lincoln Center, Wigmore Hall, Royal Albert Hall stb), és szoros együttműködésben dolgozik a világ legkiemelkedőbb kamaraegyütteseivel. Lemezfelvételei közül Gerald Barry The Importence of Being Earnest című operáját - amelyben Gwendolen Fairfax szerepe számára íródott – 2016-ban Grammy-díjra jelölték.

MŰSOR:

 • Kodály Zoltán: Magos kősziklának, Ifjúság, mint sólyommadár, Az hol én elmegyek, Csillagom, révészem
 • Bartók Béla: Öt magyar népdal, Nyolc magyar népdal (részletek), Suite Op.14
 • Ligeti György: Öt Arany-dal
 • Bartók Béla: Falun

Bauer Andrea és barátai - "Lua"

AUGUSZTUS 29. VASÁRNAP, 19:00
Rumbach utcai zsinagóga

„Az idő nem gyógyít, csak az, amit az idővel teszel.” (Edit Eva Eger)

A „Lua” többletjelentést takar, jelen kontextusban a spanyolországi ősi költői kifejezőeszköz, a jelentése: hold.

„A kabbala a napot kétféle fényforrásnak tekinti: az egyik külső, magától értetődő fény, melynek célja, hogy fényt adjon a földnek, a másik belső, légies fény, mely annyira finom, hogy csakis a Hold által visszatükrözve érkezhet el hozzánk. Bár a hold fénye sokkal gyengébbnek tűnik, mégis ez hordozza a Nap igazi belső világosságát.” Osvaldo Golijov: Lua Descolorida című zeneműve ezt szimbolizálja. Astor Piazzolla; Yo soy Mariája és Yasmin Levy Una noche mas tangója pedig az emlékezést, a reményt és az újjászületést hívja életre.

A műsorban Rio de la Plata országainak hangulatába látogathatunk: Argentínába és Uruguayba, Buenos Aires és Montevideo külvárosi negyedeibe. A művészek a zenének a hang által megteremtett, áhítatos mivoltában a modern és a klasszikus zenék segítségével jelenítik meg az áldozat szerepét az egyetemes kultúra tükrében, megszólaltatva Tina Turner Proud Mary című dalát is.

MŰSOR:

 • Maurice Ravel: Kaddish
 • Osvaldo Golijov: Lua Descolorida
 • Ludwig van Beethoven: Moonlight sonata, al chiaro di luna (performance)
 • Giuseppe Verdi: Traviata: E strano..., Ah fors’e lui (performance)
 • Gaetano Donizetti: Lucia di lammermoor, Fifth element, Diva song
 • Osvaldo Golijov: Levante
 • Pink Martini: Amado Mio
 • Tina Turner: Proud Mary
 • George Gershwin: I got rhythm
 • Astor Piazzolla: Yo soy Maria
 • Yasmin Levy: Una noche mas
 • Osvaldo Golijov: Ainadamar
 • Pusztai Csaba: Improvisation
 • Osvaldo Golijov: Oceana & Doy mi sangre (performance)

Alkotók: Bauer Andrea – Ének és a műsor művészi koncepciójának alkotója. Kéménczy Antal – Zongora, és a zenei átiratok alkotója


Magyar zsidó örökzöldek Ábrahámtól Zerkovitzig - Kun Ágnes, Nógrádi Gergely, Teszter Nelli

AUGUSZTUS 29. VASÁRNAP, 19:00
Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga

Világhírű komponistáink életművükkel annak a zenei műfajnak a csillogó tehetségű nagyságaivá lettek, amelyre ma már a magyarság nemzeti kincseként, igazi hungarikumként tekint a külföld. Édes, andalító melódiáik sokasága tette a magyar operettet híressé, s habár Ábrahám Pál és zeneszerző társai egy kisebbség tagjai voltak, rendkívüli tehetségükkel szeretett hazájukat szolgálták, és művészetükkel egész nemzetükre hoztak dicsőséget.

Közreműködnek:

 • Kun Ágnes református lelkész operaénekes
 • Dr. Nógrádi Gergely főkántor
 • Teszter Nelli zongoraművész

Kun Ágnes Anna a Magyar Állami Operaház mezzoszoprán magánénekese. Vidéken és külföldön is számos főszerepet énekelt, oratóriumok és koncertek ünnepelt szólistája. Emellett református lelkészként szolgál, magánéneket tanít, valamint tudományos kutatást is folytat, témája a bibliai Énekek éneke. Hivatásai mindegyikében küldetésének tekinti, hogy a lelkeket magasabb régiókba vezesse. Az operettek, kuplék, sanzonok világában nőtt fel, a családi muzsikálások vezették később a zenei pályára, így e CD készítésekor örömmel kanyarodott vissza a kezdetekhez.

Dr. Nógrádi Gergely, a budai Frankel Zsinagóga főkántora a világ leghíresebb koncerttermeinek (Carnegie Hall, Concertgebouw, Kravis Center, Liederhalle, Zeneakadémia, MÜPA) ünnepelt kántorfellépője, továbbá Hoffmanntól Rodolfóig számos operafőszerep alakítója. Ugyanakkor 51 könyvet jegyző író, emellett nyolc CD és négy DVD őrzi egyedülálló hangját. 2015-ben az Európai Kántorszövetség Az év európai kántorhangjává választotta Leedsben, 2017-ben pedig a Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Követe címmel tüntették ki Washingtonban.

Teszter Nelli zongoraművész a Magyar Táncművészeti Egyetem tanszékvezető mesteroktatója. Számos nagy presztízsű hazai és nemzetközi zenei fesztivál állandó fellépője, neves magyarországi és nemzetközi művészek koncertpartnere. Hangszerelései mindig egyediek, érzékeny zongorajátékával rendre elvarázsolja a közönségét. Zeneisége zsinórmérték, előadóművészként egyaránt otthon van a bécsi klasszikusok és a romantikusok világában, valamint a liturgikus zeneirodalomban és a világi műfajokban.


Sabbathsong Klezmer Band - Több mint koncert - Több mint klezmer

AUGUSZTUS 30. HÉTFŐ, 19:00
Rumbach utcai zsinagóga

A Sabbathsong Klezmer Band ma már brand! Ezt Masa Tamás, az együttes alapítója sem gondolta volna 23 évvel ezelőtt, amikor másodmagával énekelt a Nagyfuvarosban. Ami ezután történt, az szinte csodával határos. Kezdjük ott, hogy lemezfelvételre kapott felkérést, mikor még együttese sincs. Nem ez volt a célja, mégis így alakult.

De ugorjrunk egy nagyot, ismét egy csoda következik: a 150 éves zsinagóga újra teljes pompával várja látogatóit, a nagy tiszteletnek örvendő, önzetlen orvosról elnevezett utcában. Igen, ez a Rumbach, mely szakrális, közösségi és kulturális térként nyílt meg a közelmúltban. A Mazsihisz elnöke, Heisler András a Rumbach zsingagógáról a megnyitón azt mondta: ide rang, sikk és társadalmi esemény belépni, függetlenül attól, ki milyen zsidó, mennyire zsidó vagy egyáltalán zsidó-e. Ha ezt a két csodát, azaz a Sabbathsongot és a Rumbach zsinagógát egyszerre akarják élvezni, jöjjenek el az idei Zsidó Kulturális Fesztivál zárókoncertjére – mindkét csoda garantált!

A zenekar tagjai:Masa Tamás– ének, trombita,Masa Anita– ének, hárfa,Bódi Mónika– hegedű,Szabó Bálint– klarinét,Csányi Sándor– harmonika,Szentkirályi György– buzuki, gitár,Kovács Laci– szaxofon,Langer Zoltán– nagybőgő,Rostás Csaba– darbukka,Andrasics Szabolcs– dobok


2021.08.22. - 2021.08.24. Dohány utcai Zsinagóga
1077 Budapest VII. kerület, Dohány utca 2.
2021.08.22. - 2021.08.26. Budapest XIII. kerület
2021.08.22. - 2021.08.30. Budapest VII. kerület
2021.08.25. Dohány utcai Zsinagóga
1077 Budapest VII. kerület, Dohány utca 2.
2021.08.29. Budapest XIII. kerület

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Hegedűs Gyula utcai zsinagóga programok 2021. Online jegyvásárlás
Hegedűs Gyula utcai zsinagóga programok 2021. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • XIII. kerület
2021. augusztus 22 - 26.
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2021
Budapesti programok jegyvásárlási lehetőséggel 2021
 • Budapest
 • Több kerületben
2021.01.12. - 12.31.

Hasonló ajánlatok

Rákász Gergely koncertek 2021
Rákász Gergely koncertek 2021
2021. augusztus 3. 20:30
Szekeres Adrien koncert 2021 Balatonakali
Szekeres Adrien koncert 2021 Balatonakali
 • Balatonakali
2021. augusztus 13.

Figyelmébe ajánljuk!

Dohány utcai Zsinagóga
Dohány utcai Zsinagóga
 • Budapest
 • VII. kerület

Ez is érdekelheti!


Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 1 500 Ft -tól 7 900 Ft -ig Online jegyvásárlás
Kapcsolat, elérhetőség
Pontos cím, geokód, térkép
, Több helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás