ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Hungexpo Utazás Kiállítás 2024. február 22-25..
Hungexpo Utazás Kiállítás 2024. február 22-25..
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Bátai Tájház

A tájház állandó kiállításon mutatja be a Duna szabályozását követő időszakban kialakult paraszti portát, életmódot, népviseletet, népművészetet. A tájház leggazdagabb anyaga a textilgyűjtemény: a bátai református és katolikus lakosság viseletének teljes skáláját láthatjuk, úgy nőit, mint férfit. A viseleti darabok mellett igen értékesek a lakástextíliák, szőttesek, a hímzések, a csipkék. Gazdag az egyházi élettel, népi vallásos gyakorlattal kapcsolatos emlék anyag is. Valamint ami igen ritka egy tájház gyűjteményében a kéziratos források: népiskolai füzetek, tankönyvek, bizonyítványok, végrendeletek, hagyatéki leltárak.

A gyűjteménynek helyet adó épületet P. Sümegi Mihály földműves-kisbirtokos, községi másodbíró építtette 1887-ben, leszármazói birtokolták 2000-ig. A család mintegy 50 hold földön gazdálkodott, gabona termesztéssel, szőlő műveléssel valamint ló, szarvasmarha, sertéstartással foglalkoztak.

A ház a településre jellemző építészeti értékeket őriz, fésűs beépítésű, utcára merőleges gerincű, nyeregtetős, fehérre meszelt épület. A lakóház terméskő alapra, vályogból épült, „viklis” mennyezettel. Utcai homlokzatán két ablak és a szimmetria kedvéért egy "vak ablak" látható, falazatát tagolt fejezetű lizéniák, párkányok teszik változatossá, oromháromszögét " Nap " motívum díszíti. Az udvarról két lépcső vezet fel a hatszögletű téglákkal burkolt „ház alá ”, melyet hét vaskos henger alakú téglaoszlop tart. Bejárati ajtói duplák, a külső tömör, a belső üveges. A külső ajtók, legfelül színes üvegekből komponált kazettás üvegablakokkal zárulnak. Az első ajtón belépve a "fojtott" konyhába jutunk. Elnevezése arra utal, hogy a régi stílusú, három részre osztott lakóházban ez a helyiség nyitott kéményes konyha volt, melyet az életmód, az építészeti szokások változása miatt később a legtöbb házban elfalaztak, illetve az újabban épült házakban, mint ez is, mennyezettel készült. Sodrófás végű ágy bölcső, tükrös szekrény, asztal a berendezése. Innét nyílik a tisztaszoba.

Az utcára néző ablakai között tükör függ, alatta fiókos szekrény melynek két oldalán állnak a tornyos ágyak. Az 1867-es évszámmal ellátott ládában egy férjhez menő lány teljes kelengyéje; lepedők, törülközők, abroszok, kendőruhák, és gyönyörű varrott csipkével díszített alsószoknyák, horgolt csipkével díszített ujjú ingek találhatók. A szekrényekben házivásznak, szőttesek, ünnepen viselt ruhadarabok láthatók. A szoba közepén álló, szőttes abrosszal leterített asztalon imakönyvek, rózsafüzérek fekszenek. A fojtott konyhából a baloldali ajtó a lakószobába vezet. Két ágy, fiókos szekrény „ sublót”, csecsemő fekhelyéül szolgáló „ringő” a főbb berendezési tárgyak. Az udvarra néző ablakai között tükör függ, alatta az asztalon palatábla, tankönyvek, füzetek, tolltartó látható. Az egyik sarokban varrógép, a másik sarokban faragott fogas, melyen fejkendők és szoknyák lógnak. A szobák falait szentképek, családi képek díszítik. A következő helyiségben a konyhában álló rakott tűzhelyen vaslábas, vasaló, cserépedények, a tűzhely mellett a kenyér dagasztáshoz használt eszközök láthatók . Az ablak előtt áll az asztal és a festett pad a másik sarokban a szövőszék. A „ház alól” nyíló szép faragvánnyal díszített harmadik ajtó, melynek alsó és felső része külön nyitható, a szabad kéményes konyhába vezet. A kémény alatt a kenyérsütő kemence és a rakott tűzhely. Körülötte a főzéshez, sütéshez használt cserép fazekak. cseréptálak és cseréptányérok, vaslábasok egyéb konyhai felszerelések. Az ajtó mögötti fogason öregasszony és öregember hétköznapon viselt ruházata és egy bőrtarisznya lóg. A kamrában, mely egyben a padlásfeljáró is lisztes láda, zsákok, gyümölcsaszaló kosár, szúnyoghálós ágy, fából készült edények találhatók.

A lakóépület folytatásában fagerendás, deszkamennyezetes, pajta és istálló épület van. A pajtában az aratáshoz, csépléshez használt munkaeszközök; kasza, sarló, villák, gereblyék, konkolyozó, szelelő, az istállóban az állattartáshoz szükséges szerszámok láthatók. A porta végében szemben az istállóval présház áll, alatta téglával kirakott pince van. A szőlő műveléshez és feldolgozáshoz használt eszközök; permetezők, kádak, prés találhatók itt. Az utcai téglakerítésre gerendákból, lécekből ácsolt kukorica tárolására használt ”góré” támaszkodik, alatta a sertés ól, mellette a kocsiszín van, melyben a paraszti gazdálkodás munkaeszközei; ekék, boronák, henger, lovas kocsi, szán, vetőgép valamint a kender feldolgozásához szükséges eszközök továbbá a mesteremberek: kovács, bognár, kötélgyártó, ács, szerszámai nyertek elhelyezést.

Bátai Tájház programok:

A  Tájház nem csak a múltnak ad teret, hanem a mai hagyományőrzésnek is.  Évek óta rendszeres programokkal várja a látogatókat.

A Bátai Tájházért és Népi Kultúráért Közalapítvány évente megrendezi  a Hímestojás fesztivált, az ország különböző tájairól  érkező tojásdíszítők valamint a Sárközben élő kézművesek szakmai konferenciáját.

A Sárközi Lakodalom záró eseménye a Macskajajj, lepénnyel és borkóstolóval.

Múzeumi hétvégén pedig a Kulturális Örökség Napjai programhoz csatlakozik az Általános Művelődési Központ.

Mindegyik rendezvényen színvonalas szakmai előadások, időszaki kiállítások, folklórműsor,  játékos vetélkedő, kézműves foglalkozás és vásár nyújt tartalmas kikapcsolódást az érdeklődőknek. Egész napos nyitva tartással fogadja a látogatókat a Tájház és a Halászház a Keszeg Fesztivál alatt. Rendszeres programokon  kívül - az iskolák igénye szerint - Tájház látogatással egybekötött kézműves foglalkozást, kézműves tábort és  táncházat is szervezünk.

Hon és népismereti tantárgy oktatásának segítésére az alábbi témakörök szerint csoportosítva mutatjuk be a Tájházat

 • Ház, hétköznapok a házban és ház körül
 • Népi ételkészítés, étkezési szokások
 • Ünnepek, jeles napok, ünnepi szokások. Karácsonyi ünnepkör
 • Népviselet
 • Gazdasági épületek( állattartás, terménytárolás)
 • A paraszti munka, munkához kapcsolódó szokások
 • Termények, termékek, falusi kereskedelem
 • Mesteremberek, mesterkedő parasztok
 • A faluközösség
 • Húsvéti, pünkösdi ünnepkör

Forrás: A tájház honlapja

2024.01.01 - 2024.12.31

Találatok száma: 1
Szállásfoglalás, ajánlatkérés közvetlenül a szálláshelyek elérhetőségein!

Múltidéző Hagyományőrző Porta Báta

Múltidéző Hagyományőrző Porta Báta

A Bátán található Múltidéző ​Hagyományőrző Porta tágas, önellátó apartmanokat kínál teljesen felszerelt konyhával, saját fürdőszobával, ingyenes wifivel és kábel-TV-vel. A Mohr vendégházban a két külön apartman, a sárközi bútorral berendezett szobák, kerámiák, kisplasztikai alkotások, a sárközi ...

Találatok száma: 3

Bátai Tájház

Bátai Tájház

A tájház állandó kiállításon mutatja be a Duna szabályozását követő időszakban kialakult paraszti portát, életmódot, népviseletet, népművészetet. A tájház leggazdagabb anyaga a textilgyűjtemény: a bátai református és katolikus lakosság viseletének teljes skáláját láthatjuk, úgy nőit, mint férfit. A ...

Fekete Gólya Ház

Fekete Gólya Ház

A cél egy olyan XXI. századi élményközpontú múzeum létrehozása volt, mely interaktívan ismerteti meg a látogatót a fekete gólya életével. A kiállítóhely illeszkedik a Duna-Dráva Nemzeti Park céljaihoz: egy-egy jelentős, védett fajt kulturális és természetvédelmi szempontból bemutató tematikus ...

Halászház Báta

Halászház Báta

A vadvizekben gazdag vidék régen eszményien alkalmas volt a halászat minden válfajának űzésére. A Bátán élő emberek egyik legfontosabb megélhetési forrását évszázadokon keresztül a halászat jelentette. A Halászházban a vízből, ártéri gazdálkodásból élő emberek életformáját idézik fel a berendezési ...

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Hasonló ajánlatok

Szabadidőpark programok a Tisza-tónál, a Tisza-tavi Ökocentrumban Szabadidőpark programok a Tisza-tónál, a Tisza-tavi Ökocentrumban
 • Poroszló
2024.03.15. (péntek) - 2024.12.31. (kedd)
Vörsi Tájház programok 2024 Vörsi Tájház programok 2024
 • Vörs
2024.01.01. (hétfő) - 2024.12.31. (kedd)

Ez is érdekelheti!

Kapcsolat, elérhetőség
Szeretné aktiválni elérhetőségeit az oldalon? Partner információ

Bátai programturizmus

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
Megadott intervallumban:
-tól
-ig

Prémium program