Füzéri Tájház és Múltidéző Ház


A Füzéri Várra vezető út mellett, a faluközpontban található a feltehetően a XIX-XX. század fordulóján épült lakóház a többszöri átépítés után nyerte el mai alakját. A hagyományos háromosztatú házra jellemző alaprajzi elrendezéshez kettős istálló-kamra helyiségek kapcsolódnak. Az egyszerű alaprajzi elrendezés középső traktusában – az eredetileg szabadkéményes konyha helyén - fürdőszoba, konyha őrzi a legutóbbi átalakítás nyomait. Az épület eredetileg egyedi kályhafűtésre létesült, a kémények nagyméretű téglából falazottak.

Füzéri Tájház és Múltidéző Ház

A Várhegy körül elterülő soros, néhol szabálytalan elrendeződésű utcákon a lakóházak mind a belső telken épültek, amit portának, belhelynek neveznek. Általánosan jellemzőek a hosszú, keskeny szalagtelkek, amelyek legtöbbször az utcára merőlegesek. A társadalmi-gazdasági helyzet alapján két csoportra oszthatók a füzéri porták: csűrös és csűr nélküli. Az egy-két fiókos csűr általában a telek hátsó végében, keresztben helyezkedett el, a kapuval szemben, elől-hátul kijárattal.

Füzéren a ház (szoba) – pitvar - kamara és a külön bejáratú, de az épülettel egybeépített istálló beosztású épületek a jellemzőek.

A kamarát sok helyen a lakók számának növekedésével vagy az életmód változása következtében hátsó házzá, hátsó szobává alakították. A módosabb gazdák már a két világháború között időben is kétszobás házakat építettek. Az építés anyaga a XIX. század közepéig a dús erdőtakaró miatt a fa volt, de a Füzérkomlóson megnyitott kőbánya az 50-es évekre teljesen kiszorított a fa és vertfalú építési technikákat. A fejlett ácstechnikáknak megfelelően szarufás tetőszerkezet a jellemző, amelynek kiképzése kontyos, mind a négy oldalán fedett. Az épületeket a századunk elejéig kizárólag zsuppal fedték, melyet rozsszalmából kézicsépeléssel nyertek. Az egyes zsuppkötegeket kicskének hívják, melyeket lépcsőzetesen rakták egymásra. A fedés után a szalmát kecskelábakkal szorították le a tetőgerincen.

A hagyományos paraszti ház magva a tűzhely volt, ami a század fordulóig a szobában helyezkedett el. A nyílt tűzön való főzést a zárt tűzhely, a masina váltotta fel. A későbbiek során a szobából kikerült a kemence a pitvarba és itt már szabadon áramolhatott ki a füst a szabadkéményen keresztül.

A lakóház egyes helységeinek berendezése mindig a tulajdonos társadalmi-vagyoni helyzetétől függött. A bútorok sötét, rendszerint fekete alapszínűek, s ezeket piros, kék, sárga és zöld virágcsokrokkal, füzérekkel díszítették és évszámokkal látták el.

A mestergerendába vésett évszám alapján a házat 1879-ben építette Horváth András. Az épület kőalapokon nyugvó, sárba rakott kőfalazattal épült. Padlózata valamennyi helyiségében döngölt agyag. A ház keleti homlokzatánál kb. 40 cm széles tőcke, padka látható, melynek több funkciója is volt. Elsősorban meggátolta, hogy az esővíz a közvetlenül a házfal mellett folyhasson, másrészről itt ültek le a ház lakói, hogy megbeszélhessék a falu történéseit.

A bútorokat a szobában az úgynevezett sarkos elrendezési mód szerint helyezték el. A századforduló előtt a tűzhely és a kemence a szoba bejáratától balra helyezkedett el. A vele ellentétes sarokban van az asztal, mögötte a karosláda. Ez a szöglet számított a legtiszteletreméltóbb részének. Sajátos darab volt a karosláda vagy élésláda, mely egyben tároló és ülőbútor is. A felemelhető tetejű, négy rekeszre osztott ládarészben vászonneműt és ruhaneműt tartottak, de gyakran tejfölt és kenyeret. A másik két sarokban emelkedtek az ágyak. Elől volt a szebbik, magasra vetett, un. vendégágy, a másik egyszerűbb volt, a gyerekek számára pedig a szegényebb helyeken az ágy alá tolható kerekes ágyakat használták. A két utcára néző ablak között látható szent kép, melybe a hagyományok szerint elhelyezték a menyasszony koszorúját. Alatta áll a komód, melynek tetején vásárfiákat, szent szobrocskákat apró cserépedényeket helyeztek el. A menyasszony hozományához tartozott a ruhanemű tárolására szolgáló aláda, mely felemelhető tetejű és virág mintákkal díszített. A festett, díszesebb bútorok mellett természetesen megvoltak az egyszerűbb, sokszor saját maguk által készített bútordarabok is. A szoba hátsó falába falikasznit alakítottak ki, cserépedényeket, üvegeket, tejet, tejfölt tartottak itt. A falakon a vallásnak megfelelő szent képek, tányérok, valamint a faluból összegyűjtött szőttesek találhatók.

A pitvar ill. a konyha funkciója sokat változott az idők során. Eredetileg a szoba előteréül szolgált a pitvar, de a kemence kikerülésével és a mellé épített masinával már főzés színhelye lett. Az edényeket a falra akasztották, az ajtóval szemben láthatók süteményformák, mellette fából faragott dagasztó tál, tésztaszűrő, gyalu is megtalálható. A kemencéhez elengedhetetlen eszköz volt a kenyérsütő lapát és a szénvonó.

A kamara eredetileg tároló helyiség volt. Élelmiszer, háztartási és munkaeszközök kerültek itt elhelyezésre. Látható itt egy szuszék, melyben szemestakarmányt tároltak, mellette rokka, kézimalom, tiloló, gereben, káposztás hordó, terménylapát, csörlő bak, nyüst és a teknővájás eszközei.

A ház hátsó részében külön bejárattal ellátott istálló található. A hátsó falat a hosszú jászol foglalja el, középen egy elválasztó rúd van, ami a jószágokat különítettel el. A szegényebb házaknál tehenet tartottak, melyek igavonásra is alkalmasak voltak.

Az udvaron található még a kocsiszín, mely alatt a szekeret tárolták. Mellette a disznó és baromfiól.

2019.01.01 - 2019.12.31

Találatok száma: 2
Esküvő várban, polgári és egyházi esküvők a festői szépségű Füzér Várában

Esküvő várban, polgári és egyházi esküvők a festői szépségű Füzér Várában 2019.01.01. - 12.31.

Szeretné élete legfontosabb eseményét egy gyönyörű helyszínen megtartani? Ha igen, akkor a meseszép Füzér Vára a legmegfelelőbb hely hozzá! Bővebben


Vidéki csapatépítés és tréning exkluzív tárlatvezetéssel középkori öltözetben Füzér Várában

Vidéki csapatépítés és tréning exkluzív tárlatvezetéssel középkori öltözetben Füzér Várában 2019.01.01. - 12.31.

Tartsa nálunk csapatépítő tréningjét exkluzív környezetben Füzér Várában! Intézményeink egyes helyiségeit különböző csoportoknak ajánljuk fel csapatépítés, céges rendezvény vagy egyéb találkozók megrendezésére. Látogatóközpontunk 50 fős konferencia terme kiválóan alkalmas előadások, konferenciák ... Bővebben

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Gyors választ szeretne? Telefonáljon!
További információt kér? Írjon levelet!
Pontos cím, geokód, térkép
3996 Füzér , Szabadság utca 9. és 11.
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Várjuk a kultúra fellegvárában Budapesten. Irány a Várkert Bazár!
Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Kedvezményes ajánlat korlátlan fürdőbelépővel - Gyopárosfürdő
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Pozsonyi, bécsi és soproni élmények! 1 napos kirándulások
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Tóparti wellness kedvező árakon páratlan környezetben
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket