ÚJ PROGRAM HIRDETÉS

Zsilip Központ Budapest

TOP 10-es programgazda
Kiemelt partner

A Zsilip olyan találkozóhely, ahova érdemes betérni, körülnézni, ahol izgalmas és tartalmas programokkal találkozhat minden korosztály, származástól függetlenül. Zsilip Kulturális Központ célja – mint ahogy neve, a Zsidó Élmény Lipóciában kifejezésből alkotott mozaikszó is utal rá – a megismerés, a zsidó kultúrához való könnyed kapcsolódás megvalósítása. A központot a teljes megújulást és bővítést követően, 2021-ben, a Zsinagógák Hetében nyitották meg a nagyközönség előtt. Az épület zsinagóga mellett közösségi térként is funkcionál, az elmúlt egy évben több nagy sikerűrendezvénynek, színházi előadásoknak, könyvbemutatóknak, kulturális programoknak adott otthont. Egy többszintes játszóház is üzemel benne, és nemrég megnyitották a kóser reggeliző és brunch éttermet, a Brooklyn Bagelt.

Zsidó élmények Lipóciában

Zsidó közösségi tér az Újlipótvárosban

A Zsilip fókuszba helyezi a megismerést, a zsidó kultúrához való könnyed kapcsolódást. A központ a teljes megújulását követően kóser cukrászdával és bisztróval, zenével, színházi előadásokkal, tanulmányi programokkal és játszóházzal fogadja a zsidó kultúra és hagyományok iránt érdeklődőket. Minden egyes térben számos szimbólum és történet lelhető fel.

EMIH

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a Magyarországon bejegyzett három zsidó egyház (MAZSIHISZ, EMIH, MAOIH) egyike. 1927-ben az addig önállóan működő, sem az ortodox, sem a neológ irányzathoz nem csatlakozó hitközségek megalakították a Magyarországi Statusquo Ante Hitközségek Országos Szövetségét. Ezzel hivatalossá vált az 1877-ben már elismert harmadik zsidó irányzat is. A 2004-ben újjáalakult Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség az egykori Statusquo Ante hitközségek szellemiségét követve, annak hagyományait elfogadva és ápolva a magyar zsidóság felemelkedésének támogatását tűzte ki céljául, melynek egyik legfontosabb eleme és mobilizáló eszköze az oktatási tevékenység.

ZSILIP

Az EMIH az ősi gyökerek után kutató fiatal nemzedék képviselőjeként egyesíti az autentikus értékrendet és hagyományokat a nyitottsággal és dinamikus gondolkodással. A szervezet 2015-ben fogalmazta meg egy új budapesti zsinagóga építésének gondolatát. Azóta kereste a megfelelő helyszíneket a belvárosban. Mára eldőlt, hogy a Holokauszt óta létesülő első jelentős budapesti zsinagóga helyszíne Újlipótvárosban lesz.

A választás egy patinás Duna-parti háztömb aljában régóta üresen álló, nagyszerű fekvésű földszinti ingatlanra esett. A 2500 m2-es terület kiválóan alkalmas egy kortárs zsidó közösségi központ kialakítására. Az új hely neve: ZSILIP. Az új központ megállítja a járókelőt, egybegyűjti a zsidó kultúra iránt érdeklődőket és felduzzasztja a közösséget. A zsinagóga mellett több funkciót is magába foglaló intézmény mindenki számára nyitott. A ZSILIP nemcsak a lokális zsidó közösség számára épül, hanem egész Budapestnek új kedvenc helye lehet. A központ cukrászdával, kávézóval,  zenével, színházi előadásokkal és gyerekprogramokkal várja a látogatókat.

Közösség

A zsinagóga nem csak az imatérből áll. Kapcsolódnak hozzá a közösség életét szervező és gazdagító programokat kínáló terek: étkező konyha, oktatási egységek, gyermekfoglalkoztató, irodák, vendég- lakások. Így változik az ingatlan közösségi központtá a zsidó hagyományokon keresztül a környékbeli lakosok számára.

A ZSILIP rabbija és családja

Glitzenstein Sámuel rabbi, az újlipótvárosi közösségi központ, a Zsilip vezetője. Glitzenstein Sámuel rabbi (közismert nevén „Glici”) és felesége, Sosi 2008-ban költöztek Izraelből Budapestre. A házaspárnak ekkor három kisfia volt – a család azóta két kislánnyal és három fiúcskával bővült. Glitziék érkezésükkor nem beszéltek még magyarul és keveset tudtak választott hazájukról: jöttek, mert hívták őket, hogy segítsék a magyarországi zsidó fiatalság életét. Thaiföld, Vietnam és Közép-Amerika helyett döntöttek úgy, hogy Magyarországra költöznek – örökre. Mára mindannyian kiválóan beszélnek magyarul, nem okoz gondot számukra az ügyintézés vagy a magyar barátaikkal való kapcsolattartás. A rabbi kiemelte, hogy biztonságban érzik magukat nálunk, magabiztosak és tudják, nincs mitől tartaniuk.

Glitzi rabbi vidámságával és nyitottságával mindenkinek belopja magát a szívébe, ugyanúgy, ahogy Sosi tapintatos segítőkészségével. Újlipótvárosra cserélik 7. kerületi otthonukat és a Nagyfuvaros utcai templomkörzetet, melynek évek óta rabbija. Vadonatúj zsidó központot létesítettek Zsilip néven. Ahogy eddig is leginkább a fiatalok számára szerveztek programokat, így új környékükön is elsősorban a fiatal családok számára szeretnének lehetőségeket kínálni. Glitzi nagyon szereti a magyar zsidó közösséget többek között azért is, mert a világon azon kevés közösségek egyike, amelyik ugyanott él évszázadok óta.

Újlipótváros és a zsidóság

A helyszín Újlipótváros, azaz Budapest XIII. kerületének a Dunapart, a Nagykörút, a Váci út és a Dráva utca által határolt része. Budapestnek olyan különleges környékéről van szó, amely mind a mai napig megőrzött valamit kisvárosias jellegéből. A környék főutcáját, a ZSILIP háztömbjével is szomszédos Pozsonyi utcát barátságos vendéglők, családias boltok szegélyezik. Az utcán élénk az élet és a környékbeli közösségre erős lokálpatriotizmus jellemző, ezt számtalan folyóirat, internetes honlap és fesztivál reprezentálja. A Pozsonyi Piknik eseménye évek óta kiemelt programja a Fővárosnak.

Lipótváros hagyományosan a zsidó kulturális élet egyik központja Budapesten. Már az 1900-as évek elején nagyszabású tervek születtek a „Lipótvárosi Zsinagóga” megépítésére. Végül az építkezés elmaradt, de nem felejtődött el. A századfordulón Budapest városa a Nagykörúton túlra is elterjedt. A Lipótváros (Parlament környéki városrész) folytatásának tekinthető Újlipótváros. Ebben az időszakban főleg zsidó családok települtek ebbe a kerületb, a házak jelentős részét zsidó építtetők húzták fel. A városrész történelméhez hozzátartozik, hogy 1944-ben itt volt a nemzetközi gettó. Újlipótvárosban a mai napig magas a zsidó lakosság aránya. Bár sokan nem gyakorolják a vallást, zsidó származásuk, és felmenőik miatt is a mai napig a környéken laknak. Emiatt is fontos egy olyan hely létrehozása, ahol a vallás gyakorlás lehetősége mellett a hagyományos zsidó kultúrához tartozó mindennapi ingerek ér- hetik a környéken lakó fiatal generációt.

Az épület története

A Zsilip az úgynevezett “Palatinus-házak” egyikének földszintjén helyezkedik el. A házakat 1911-ben építették, Vidor Emil építész tervei szerint, szecessziós stílusban. Ezt megelőzően  ez a terület a Duna részét képezte, és egy folyószabályozásnka köszönhetően vált beépíthetővé. Az építtető a környék számos lakóházához hasonlóan Grünwald és Schiffer cége volt. A bérpaloták építésükkor nagyon modernnek számítottak, stílusukban leginkább a kortárs finn nemzeti romantikával mutattak rokonságot.

A házak nevének eredete érdekes adalék: a Palatinus elnevezés annak őrzi emlékét, hogy az egykor fővárosi telkeket a nádor kapta meg a Margitsziget közparkosításakor. A nádor, akit palatinus néven is emlegettek, a király utáni egyik legfőbb méltóság volt. A házakat karakteresen felismerhetővé teszik eredeti díszítései és motívumainak egyedi szecessziós, geometrikus formakincse. A ház a Jászai Mari tértől északra eső, első Duna-parti Palatinus-ház. A két épületrész közé egy tömbszerű középrész ékelődik be az alsó részeken. Ez az utólagos beépítés a ‘60-as években történt, amikor a ház alsó két szintjét a Belügyminisztérium étkezdéjének alakították ki. A földszinten így kialakult két fedett belső udvar, melyek felülről kapják a fényt. A város különleges és igen értékes terei ezek.

A számos közösségi feladatot magára vállaló intézmény nem csak a lokális zsidó közösség számára épül, hanem egész Budapest kedvenc új helye lehet. A cél, hogy a Zsilip olyan találkozóhely legyen, ahova érdemes betérni, körülnézni, ahol izgalmas és tartalmas programokkal találkozhat minden korosztály, származástól függetlenül.

A központ a teljes megújulását követően kóser cukrászdával és bisztróval, zenével, színházi előadásokkal, tanulmányi programokkal és játszóházzal fogadja a zsidó kultúra és hagyományok iránt érdeklődőket.

Általános nyitvatartás:

Hétfőtől-csütörtökig: 10:00-19:00

Péntek: 10:00-14:00

Állandó programjaink időpontja a nyitvatartástól független, ugyanakkor eseményeink és a vallási ünnepek befolyásolhatják a nyitvatartási időt!

2024.01.01 - 2024.12.31


2024.02.25. 18:00
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
ELMARAD!! Szolidaritás Ukrajnával
2024.02.26.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.03.04.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.03.11.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.03.18.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.03.25.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.04.01.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.04.08.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.04.15.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.04.22.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
2024.04.29.
Zsilip Központ programok 2024 Budapest
HAVRUTA – EGYÜTT TANULÁS HÁZA
Találatok száma: 1
Zsilip Központ programok 2024 Budapest

Zsilip Központ programok 2024 Budapest 2024. február 25. (vasárnap) 18:00

ELMARAD!! Szolidaritás Ukrajnával

A Zsilip olyan találkozóhely, ahova érdemes betérni, körülnézni, ahol izgalmas és tartalmas programokkal találkozhat minden korosztály, származástól függetlenül.

Kiemelt ajánlat
Találatok száma: 50
Asztalfoglalás, bejelentkezés közvetlenül a vendéglátóhelyek elérhetőségein!

JM6 Sütiző Bakery & Café Budapest

JM6 Sütiző Bakery & Café Budapest

Természetes minőségi alapanyagokból helyben készítjük péksüteményeinket, tortáinkat, szendvicseinket, és sok finomságot.

Kastner Budapest

Kastner Budapest

Közösségi munkatér speciális felszereltséggel, mely a kényelmedet szolgálja. Te döntesz, hogy asztalnál, pultnál, a könyvtárban, vagy puha lounge bútorokon dolgozol – mi gondoskodunk róla, hogy csak a munkádra koncentrálhass. Jól megközelíthető, napfényes és zöld parkra néző helyünkön ha akarod, elvonulsz, ...

Kiskakukk Étterem

Kiskakukk Étterem

Időt szentelni. E kifejezés kihalóban van a modern nagyvárosokban. Eltűnnek a pihenős parkocskák, a merengésre alkalmas ligetek és átadják helyüket az üzletileg sokkal kifizetődőbb plázáknak és bevásárlóközpontoknak. Fogynak az `igazi` éttermek is, ahol a vendég még megbecsült személy volt, és nem ...

Kánaán Bisztró & Café Étterem Budapest

Kánaán Bisztró & Café Étterem Budapest

Az étterem neve tükrözi filozófiánkat. Célunk, hogy vendégeinknek minél több örömet és gasztronómiai élvezetet tudjunk nyújtani. Éttermünk az 1989-es nyitás óta családi tulajdonban van, és Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő részén található, a Szent István körúttal párhuzamos, Pannónia és ...

Lecsó Gyorsétterem Budapest

Lecsó Gyorsétterem Budapest

A Lecsó Gyorsétterem magyaros ételek bőséges választékával, olcsó árakkal várja vendégeit a belváros szívében. Ebéd, vacsora elvitelre is a hét minden napján. Napközben magyaros önkiszolgáló étterem, este magyaros vendéglő - söröző, felszolgálással.

Lecsó Magyaros Gyorsétterem Budapest

Lecsó Magyaros Gyorsétterem Budapest

Magyaros önkiszolgáló gyorsétterem és étterem egyben. Magyaros önkiszolgáló étterem délben, este hangulatos magyaros étterem házias ízekkel, hatalmas adagokkal, barátságos árakkal.

Marangona Desszertpark Cukrászda Budapest

Marangona Desszertpark Cukrászda Budapest

Budapest legcsajosabb cukrászdája. Desszertek, torták, sós és édes sütemények csodaszép környezetben. A Marangona desszertpark az a cukrászda Budapesten, ahol desszertjeink íze nem csupán különleges, hanem a látványa is tökéletes. Szenvedélyünk a szépség és a minőség mindenben, itt az összhang és a ...

Melba Panoráma Étterem és Bár Budapest

Melba Panoráma Étterem és Bár Budapest

A Melba Panoráma Étterem és Bár a Marina parton. Kétségkívül egyedi hely ez egy elegáns étterem számára - egyik oldalról a csodás Duna-öböl és a kikötő, a másikon modern toronyházak veszik körül. Az étterem belső kialakítása art deco stílusú, elegánsan bútorozott, kiválóan alkalmas üzleti ebédek, ...

Nemsüti - a vega konyha Budapest

Nemsüti - a vega konyha Budapest

A kínálatukban vegetáriánus finomságok. mindig friss, változatos ételek, levesek, saláták szerepelnek. A nemsüti minden nap friss alapanyagok felhasználásával készít ízletes és finom ételeket.

Okay Itália Olasz Étterem Budapest

Okay Itália Olasz Étterem Budapest

Az első igazi olasz étterem Budapesten! Legjobb minőségű alapanyagokkal a legjobb olasz konyhai tradíciókkal.

   1 2 3 4 5   
Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Zsilip Központ programok 2024 Budapest Zsilip Központ programok 2024 Budapest
  • Budapest
  • XIII. kerület
2024. február 25. (vasárnap) 18:00

Foglaljon asztalt!

Budapest Jazz Club Bistro & Kávézó Budapest Jazz Club Bistro & Kávézó
  • Budapest
  • XIII. kerület

Foglaljon asztalt!

Budapest Jazz Club Bistro & Kávézó Budapest Jazz Club Bistro & Kávézó
  • Budapest
  • XIII. kerület

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
Megadott intervallumban:
-tól
-ig