MONTMARTRE-I ÉJSZAKÁK - CSERNUS ÉS A MONTMARTRE - EGY MŰTEREM TITKAI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSA
MONTMARTRE-I ÉJSZAKÁK - CSERNUS ÉS A MONTMARTRE - EGY MŰTEREM TITKAI CÍMŰ KIÁLLÍTÁS FINISSZÁZSA
Exkluzív gasztro program sztárséfekkel Hévízen!
Exkluzív gasztro program sztárséfekkel Hévízen!
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Corvina kiállítás - A CORVINA KÖNYVTÁR budai műhelye
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Tisza-tavi téli kalandozások - Fedezze fel velünk a Tisza-tó élővilágát!
Farsangi programajánló
Farsangi programajánló

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2019. Online jegyvásárlás

2019. április 5., Budapest VI. kerület

A 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál változatos összművészeti műsorral várja az érdeklődőket. A színes kínálat része komolyzene, opera, jazz és könnyűzene, világzene, tánc, újcirkusz, színház és képzőművészeti program is. A fesztivál különlegességét fokozza, hogy a legjobb magyar előadók mellett igazi világsztárok lépnek majd fel, illetve a fesztiválon számos bemutató, valamint társintézményekkel szoros együttműködésben megvalósuló program is lesz. 2019-ben is több helyszínen zajlanak majd az események.

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2019. Online jegyvásárlás

Budapesti Tavaszi Fesztivál programok 2019

Michelangelo és a 16. századi itáliai rajzművészet

2019. április 5., 11.00
Szépművészeti Múzeum

A 2018 őszén befejezett nagyszabású rekonstrukciós munkát követően a Szépművészeti Múzeum Leonardo da Vinci személye és művészete köré szervezett kiállítással nyitotta meg újra kapuit. 2019 tavaszán az itáliai reneszánsz másik géniusza, Michelangelo rajzművészetének szentel tárlatot.

Az elsősorban szobrászként, de festőként és építészként is egyedülálló életművet maga után hagyó Michelangelo életművében központi szerepet játszott a rajzművészet. Több mint félezer rajza maradt ránk, melyek nemcsak a legendás művek alkotói folyamatába engednek bepillantást, de arról is tanúskodnak, hogy milyen virtuóz módon használta a különféle rajztechnikákban rejlő kifejezési lehetőségeket.

Michelangelo művészetének középpontjában az emberi test ábrázolása állt. A budapesti tárlaton közel harminc, a világ legrangosabb gyűjteményeiből, többek között a Teylers Múzeumból, a British Múzeumból, a Casa Buonarrotiból, az Uffiziból, a Louvre-ból, az Albertinából és az Ashmolean Múzeumból kölcsönzött akttanulmánya lesz látható.

A rajzok, így a Sixtus-kápolna mennyezetéhez és az Utolsó ítélethez készült számos munkája a 15–16. század állandóan változó művészi közegében, legtehetségesebb kortársainak, mások mellett Leonardo, Raffaello, Signorelli, Pontormo, Bronzino, Salviati és Rosso Fiorentino műveivel együtt lesznek láthatók.

A kiállítás megtekinthető április 5. és június 30. között.

 


80 nap alatt a Föld körül – bemutató

2019. április 5., 15.00
Budapest Bábszínház

Írta: Jules Verne
Színpadi adaptáció: Gimesi Dóra
Zene: Pirisi László
Látvány: Rófusz Kinga
Szcenikai tervező: Lénárt András
A rendező munkatársa: Csonka Maresz
Rendező: Kuthy Ágnes

Phileas Fogg: Teszárek Csaba
Passepartout: Tatai Zsolt
Auda hercegnő: Kovács Judit

Közreműködik: Bánky Eszter, Beratin Gábor, Hannus Zoltán, Karádi Borbála, Kemény István, Radics Rita, Rusz Judit, Semjén Nóra, Szolár Tibor
Ha tehetném, körbeutaznám az egész világot. Végiglátogatnám a különböző országokat az Egyenlítőn innen és túl, megismerném a sokszínű kultúrák varázslatos lakóit, a változatos épületeket, a színes tájakat és az illatokat, ízeket, mosolyokat. Hallgatnám a tenger hangjait, mert biztosan más a Vörös-tengeré, mint a Feketéé, nem beszélve a Csendes-óceánról.

Kipróbálnám az összes lehetséges régi utazási eszközt: gőzhajóval utaznék Hongkongba, az Orient expresszről bivalycsordát néznék, elefántháton barangolnék az indiai őserdőben, lóháton pipázgatnék a sziú indiánokkal, és végül léghajóval repülnék vissza Londonba.

Útitársnak csakis Phileas Foggot választanám, akitől sokat tanulnék a világ kultúrái iránti odaadó tiszteletről, a felelősségvállalásról és a becsületszó erejéről. Fogad velem valaki? 80 nap alatt a Föld körül? (Kuthy Ágnes rendező)


Tájak
A Budapest FotóFesztivál csoportos kiállítása

2019. április 5., 18.00
Kiscelli Múzeum

A Budapest FotóFesztivál – kortárs magyar fotográfusok alkotásain keresztül – minden évben egy-egy klasszikus tematika megközelítéseit járja körül a Kiscelli Múzeumban megrendezett csoportos kiállítás keretein belül. 2019-ben a korábbi Szubjektum (portré) és Csöndesen (csendélet) című kiállítások után a tárlat ezúttal a tág értelemben vett tájkép, tájábrázolás és értelmezés műfajába illeszkedő alkotásokat vár.

Olyan műveket, melyek a tájkép stílusának komoly képzőművészeti és gazdag fotográfiai hagyományait kívánják megújítani, illetve a természeti és emberi táj 21. századi létezésének, a táj és ember – egyre problematikusabb – viszonyának vizuális elemzésére, megjelenítésére törekednek.
A kiállítás olyan sokféle és színes alkotói megközelítéseket mutat a tájkép műfajának újraértelmezésében, amilyen változatos napjaink fotográfiája Magyarországon.

A kiállítás megtekinthető április 6. és május 15. között.


Muszorgszkij: Hovanscsina
A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitókoncertje

2019. április 5., 19.00
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, a Magyar Rádió Énekkara (karigazgató: Pad Zoltán), Honvéd Férfikar (karigazgató: Strausz Kálmán)
Vezényel: Kovács János

Ivan Hovanszkij herceg, a sztrelecek vezére: Jevgenyij Sztavinszkij
Andrej Hovanszkij, a fia: Misa Didik
Vaszilij Golicin herceg: Mihail Gubszkij
Fjodor Saklovitij, bojár: Rassul Zharmagambetov
Doszifej, az óhitűek feje: N. N.
Márfa, fiatal óhitű özvegyasszony: Jelena Makszimova
Emma, fiatal német lány: Anna Sapovalova
Írnok: Norbert Ernst
Szuszanna, vénlány: Bátori Éva
Kuzka, sztrelec: Megyesi Zoltán
1. sztrelec: Egri Sándor
Varszonofjev, Golicin inasa / 2. sztrelec: Szvétek László
Hírvivő / Sztresnyev, bojár: a kórus tagjai

Muszorgszkij második és egyben utolsó befejezettnek tekinthető operája, a Hovanscsina két formában kerülhet manapság színpadra: Rimszkij-Korszakov hangszerelésében és szerkesztésében, valamint 1958 óta Sosztakovics változatában. A Magyar Rádió Művészeti Együttesei a zeneszerzői szándékhoz hű változatban, Bojti János rekonstrukciójában szólaltatják meg a művet.

„Az operaházak alkalmi igényei a Hovanscsinából még számtalan változatot eredményeztek, a színházi dramaturgok és karmesterek ugyanis általában meglehetősen szabadon bánnak a repertoár darabjaival, különösen az olyan művek esetében, amelyeknek nincs szilárd, rögzített, autorizált formájuk. Ezért tartottam rendkívül fontosnak, elengedhetetlen feladatnak a Hovanscsina rekonstruált változatának létrehozását” – írta régóta bemutatásra váró munkájáról Bojti János.

„E munka kulcsszava tehát a rekonstrukció. Azt tekintettem a feladat lényegének, hogy a művet minden javítás nélkül, a reá vonatkozó valamennyi létező forrás, információ összegyűjtésével és felhasználásával a szerzői elképzeléshez legközelebb álló formában rögzítsem.”


Jordi Savall és az Hespèrion XXI
East-West - A Dialogue of Souls

2019. április 5., 19.30
Zeneakadémia — Nagyterem

Közreműködik: Lior Elmaleh – ének, Waed Bouhassoun – ének, úd (arab lant)

Jordi Savall és az általa alapított együttes, az Hespèrion XXI nem pusztán a letűnt korok zenéjének autentikus megszólaltatását ambicionálja, de olyan összefüggéseket, kölcsönhatásokat, kulturális szimbiózisokat kíván élményszerűen közvetíteni, melyek révén egy sor kortárs probléma megoldásához is közelebb jutunk.

Savall soha sem zárt földrajzi, történeti és stiláris egységekben gondolkodott, számára a mediterrán térség a maga sokszínű nyelvi és vallási viszonyrendszerével egyetlen, organikusan összefüggő kulturális egységet alkot.

A Földközi-tenger szerencsésebb időszakokban nem észak és dél, nem kelet és nyugat határát jelentette, hanem épp ellenkezőleg: a különböző régiók közötti párbeszéd szimbóluma volt. S hogy ez a karaktere meghatározó maradjon, a művészetnek újra és újra párbeszédet kell kezdeményeznie. Nemcsak az égtájak, hanem a lelkek között is.


Soap&Skin

2019. április 5., 20.00
A38 Hajó — Koncertterem

A különleges tehetségű, a komolyzenét az elektronikus poppal egyedi és művészi módon ötvöző osztrák dalszerző-énekesnő, Anja Plaschg, művésznevén Soap&Skin hosszú szünet után, október végén jelentette meg új nagylemezét. A From Gas to Solid / You Are My Friend magával ragadó, éteri, klasszikus hangszerekkel dúsított elektronikus kamarapopja továbbra is eredeti invencióról árulkodik, Soap&Skin tehát töretlenül járja saját útját.

Szövegileg-zeneileg egyaránt kiforrott stílusú első lemeze, melyet mindössze 19 évesen készített, letarolta a slágerlistákat és a nemzetközi fesztiválokat, pedig Soap&Skin muzsikája egyáltalán nem nevezhető „könnyű” zenének.

Elektronikával finoman átitatott akusztikus art-pop zongorára, laptopra és kamarazenekarra, amit egyértelműen Soap&Skin mély, érzelmes, már-már tragikusba hajló személyisége ural. Legújabb lemezének magyarországi bemutatója természetesen nem is valósulhat meg máshol, mint itthoni koncertjének első helyszínén, az A38 Hajón.


Snétberger Ferenc gitárkoncertje

2019. április 6., 19.30
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A flamenco, a jazz, a roma és a klasszikus zene elemeiből félreismerhetetlenül egyedi stílust kialakító gitárművész, Snétberger Ferenc korunk meghatározó és példamutató egyénisége, szólóestjein mindig különleges atmoszférát teremt. Számos szólóalbuma jelent meg, és több lemezen működött közre partnerként. Szinte az összes európai országban koncertezett, fellépett Japánban, Koreában, Indiában, Vietnamban és az Egyesült Államokban.

2018 nyarán Németország legrangosabb díjával (JTI Trier Jazz Award) tüntették ki. Ebben az elismerésben korábban olyan művészek részesültek, mint Stefano Bollani olasz zeneszerző vagy Markus Stockhausen német trombitaművész és zeneszerző.

A díj nemcsak a gitáros előadóművészi teljesítményére hívta fel a figyelmet, hanem arra is, hogy Snétberger elkötelezte magát a tanítás és a szociális kérdések mellett. 2011-ben alapította meg a Snétberger Zenei Tehetségközpontot, ahol hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok – többségében szintik és romák – kapnak zenei képzést.


Jurij Basmet és a Moszkvai Szólisták

2019. április 6., 19.30
Pesti Vigadó — Díszterem

Prokofjev: Tovatűnő látomások (Visions fugitives) – részletek, op. 22 (R. Barsaj vonószenekari átirata)
Bruch: Kol Nidrei, op. 47
Paganini: a-moll concertino brácsára és zenekarra
Csajkovszkij: Firenzei emlék, op. 70 – vonószenekari átirat

A Moszkvai Szólisták 1992-ben mutatkoztak be a Moszkvai Konzervatórium Nagytermében, és még ugyanebben az évben hatalmas sikerrel koncerteztek a párizsi Pleyel Teremben. Azóta öt kontinens több mint negyven országában léptek fel, olyan hangversenytermekben, mint a Carnegie Hall, a bécsi Musikverein, a Concertgebouw vagy a római Santa Cecilia Akadémia.

A világhírű brácsaművész, Jurij Basmet alig múlt húszéves, amikor felhívta magára a nemzetközi koncertvilág figyelmét. Előbb Budapesten (1975), majd Münchenben (1976) ért el kiemelkedő versenyeredményt, majd a világ legnagyobbjaival játszhatott: Richterrel, Rosztropoviccsal, Argerichcsel, Sternnel vagy Kremerrel.

Sokféle stílusban jártas, változatos műsoraiban gyakran játszik modern darabokat. Napjaink legnevesebb komponistái írtak számára darabot: Schnittke, Gubajdulina, Tavener, Kancheli. Ezidáig ötvennél több brácsaversenyt dedikáltak számára.


BANDALOOP
Horizontálisból vertikálisba, avagy a tánc új perspektívája

2019. április 6., 20.00
Müpa — Kültér

Döntsd meg a színpadot 90 fokkal, és azonnal megnyílik a tánc új perspektívája. Ami eddig horizontális volt, egy csapásra vertikálissá válik. Táncosok a felhőkarcolók oldalán, az irodaházak üvegablakain, mélység és magasság között – az utcák, a közterek pedig nézőtérré válnak, új és termékeny nézőpontot adva a táncművészet befogadásához. A BANDALOOP egyesíti a dinamizmust a kecsességgel, a magával ragadót a félelmetessel. Égre emeli a tekintetet.


BANDALOOP: Strings

2019. április 6., 20.40
Müpa — Fesztivál Színház

Előadják: Virginia Broyles, Becca Dean, Melecio Estrella, Rachael Lincoln, Courtney Moreno, Jessica McKee, Roel Seeber, Jessica Swanson
Zene: Gabriel Prokofiev
Fény: Jim French
Jelmez: Jessica McKee
Koreográfus: Amelia Rudolph és a társulat tagjai
A művészeti vezető munkatársa: Melecio Estrella, Rachael Lincoln
Művészeti vezető: Amelia Rudolph
Társulatvezető: Thomas Cavanagh

Egy irodaház üvegfalán bemutatott szédületes táncával a budapestieket is meghódító BANDALOOP társulat legújabb produkciójával visszatért a színháztermekbe. A Strings című előadást a Londonban élő világhírű zeneszerzővel és DJ-vel, Gabriel Prokofievvel készítették el.

Amelia Rudolph és a táncosok olyan koreográfiát alkottak, melyben a vertikális tánc művészi eszköztára a lehető legteljesebben érvényesülhet zárt térben. A produkció egyik főszereplője maga a kötél, mely nemcsak a szó fizikai, hanem metaforikus értelmében is a kapcsolatok, az összetartozás, a szakítás, a megfékezés és a felszabadítás megjelenítője.

Az előadás előtt 20.00 órai kezdettel a BANDALOOP társulata a Müpa homlokzatán ad ízelítőt lenyűgöző vertikális táncából. A kültéri program ingyenes.


Kolonits Klára (ének) és Zsoldos Bálint (zongora) koncertje
Liszt-dalok

2019. április 7., 19.30
Budapest Music Center — Koncertterem

Liszt Ferencet egész életében foglalkoztatta a dal műfaja. Más szerzők darabjaiból átiratokat készített, ő maga pedig a 19. század szinte valamennyi vokális stílusában kipróbálta magát, s többek között német, francia, olasz és magyar nyelvű versszövegeket zenésített meg. Több mint hetven dalt írt, hosszú zeneszerzői pályája során némelyiket több ízben is átdolgozta. A legjobbak Alan Walker szerint a „hiányzó láncszemet alkotják Schumann és Hugo Wolf között”.

E művek – technikai és értelmezési szempontból is – kivételes feladatot jelentenek mind az énekesek, mind a zongoristák számára. Kolonits Klára széles spektrumú előadóművész, dalénekesként pedig évek óta keresi, kutatja és előadja a műfaj történetének kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb darabjait. A zongoraművész Zsoldos Bálint az USA-ban töltött évei alatt kezdett el élénkebben érdeklődni az énekelt zene iránt, a közelmúltban Kolonits Klárával együtt Rachmaninov dalaiból állítottak össze koncertműsort.

 


BANDALOOP
Horizontálisból vertikálisba, avagy a tánc új perspektívája

2019. április 7., 20.00
Müpa — Kültér

Döntsd meg a színpadot 90 fokkal, és azonnal megnyílik a tánc új perspektívája. Ami eddig horizontális volt, egy csapásra vertikálissá válik. Táncosok a felhőkarcolók oldalán, az irodaházak üvegablakain, mélység és magasság között – az utcák, a közterek pedig nézőtérré válnak, új és termékeny nézőpontot adva a táncművészet befogadásához. A BANDALOOP egyesíti a dinamizmust a kecsességgel, a magával ragadót a félelmetessel. Égre emeli a tekintetet.


BANDALOOP: Strings

2019. április 7., 20.40
Müpa — Fesztivál Színház

Előadják: Virginia Broyles, Becca Dean, Melecio Estrella, Rachael Lincoln, Courtney Moreno, Jessica McKee, Roel Seeber, Jessica Swanson
Zene: Gabriel Prokofiev
Fény: Jim French
Jelmez: Jessica McKee
Koreográfus: Amelia Rudolph és a társulat tagjai
A művészeti vezető munkatársa: Melecio Estrella, Rachael Lincoln
Művészeti vezető: Amelia Rudolph
Társulatvezető: Thomas Cavanagh

Egy irodaház üvegfalán bemutatott szédületes táncával a budapestieket is meghódító BANDALOOP társulat legújabb produkciójával visszatért a színháztermekbe. A Strings című előadást a Londonban élő világhírű zeneszerzővel és DJ-vel, Gabriel Prokofievvel készítették el.

Amelia Rudolph és a táncosok olyan koreográfiát alkottak, melyben a vertikális tánc művészi eszköztára a lehető legteljesebben érvényesülhet zárt térben. A produkció egyik főszereplője maga a kötél, mely nemcsak a szó fizikai, hanem metaforikus értelmében is a kapcsolatok, az összetartozás, a szakítás, a megfékezés és a felszabadítás megjelenítője.

Az előadás előtt 20.00 órai kezdettel a BANDALOOP társulata a Müpa homlokzatán ad ízelítőt lenyűgöző vertikális táncából. A kültéri program ingyenes.


Viasszal írt üzenet
Fekete Ildikó tojásfestő kiállítása

2019. április 9., 09.00
Duna Palota

Fekete Ildikó Junior Prima, Magyar Kézműves Remek és Gránátalma díjas tojásfestő, a Népművészet Ifjú Mestere, 2017-ben az 50 Tehetséges Magyar Fiatal program résztvevője. A matematikus végzettségű népi iparművész nemcsak tojásfestőként, hanem a magyar nyelvterületen fellelhető minták gyűjtőjeként és rendszerezőjeként is elkötelezte magát e különleges művészeti ág mellett.

Kiállításain körülbelül ezer darab hímest mutat be, 2008 óta pedig nemcsak magyar, hanem szerb, cseh és ukrán motívumokkal díszített hímes tojásokat is készít. Legújabb tárlatán Hont megyei, illetve hétfalusi gyűjtéseinek mintáit, valamint gyimesi feldolgozásait is megismerhetjük.

A kiállítás megtekinthető április 9. és 21. között.


Budapest Art Week

2019. április 9. és április 14. között
Budapesti galériák és múzeumok

Online bérletvásárlás

A Budapest Art Week (BAW) az ország egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozata, amely galériákat, múzeumokat és kiállítótereket fog össze. Hat napon át több mint kilencven kiállítással és azokhoz kötődő programokkal (tárlatvezetésekkel, workshopokkal, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és kiállításmegnyitókkal, valamint az alkotókkal való találkozókkal), közel hetven helyszínen várja a képzőművészetek kedvelőit.
A 2019-es Art Week fókuszában az orosz kortárs képzőművészet áll. A központi kiállításon a már ismert, nagy nemzetközi nevek mellett olyan elismert orosz alkotók munkáival találkozhatunk – együttműködve a moszkvai Garage Múzeum kurátorával –, akiket Magyarországon még nem láthatott a közönség.

A képzőművészeti hét lehetőséget ad arra is, hogy nemzetközi színtéren is elismert klasszikus, illetve újgenerációs galériák és vezető múzeumok gyűjteményeiből válogathassunk – mindezt egyetlen belépő megvásárlásával.


Az út eleje – Az út vége • 4.1
Hommage à Haydn

2019. április 9., 17.00
Zeneakadémia — Solti Terem

Közreműködik: Gyenge Júlia, Osztrosits Éva – hegedű, Ludmány Dénes, Tornyai Péter – brácsa, Varga István, Déri György, Zétényi Tamás – cselló, Bíró Zsófia – fuvola, Csabay Domonkos, Demény Balázs, Hámos Júlia, Palojtay János – zongora, Csáki András – gitár

Debussy: Hommage à Haydn
Haydn: 8. (E-dúr) vonósnégyes, Hob. III:8 (átirat gitárra és vonóstrióra)
Debussy: G-dúr zongoratrió
Debussy: Cselló-zongora szonáta
Haydn: 104. (D-dúr, „London”) szimfónia, Hob. I:104 (J. P. Salomon átirata fuvolaötösre)

A koncertsorozatban zeneszerzők korai és kései kompozíciói lépnek kapcsolatba egymással. A korai művek sok esetben már tökéletes kompozíciók; csupán annyiban különböznek szerzőjük érett műveitől, hogy a stílusban még nem dominálnak azok a jegyek, amelyek később rögtön felismerhetővé teszik a komponistát.

A kései művekkel kapcsolatban könyvtárnyi irodalom szól arról, ahogyan egy szerzőnél egy élet tapasztalata összegződik, s hogy a külső elvárások egyre kevésbé hatnak a darabokra, inkább egy belső hang irányít, sokszor addig nem hallott távlatok nyílnak meg, máskor pedig felcsillan az igazi derű.

A sorozat első koncertje Debussy és Haydn korai és kései kamaraműveiből válogat, néhány darab pedig speciális, korabeli átiratokban hangzik el.


Az út eleje – Az út vége • 4.2
Capricciók és concertinók

2019. április 9., 19.30
Zeneakadémia — Solti Terem

Közreműködik: Baksai Réka, Gyenge Júlia, Osztrosits Éva, Pusker Júlia, Rácz József, Lisa Romain – hegedű, Ludmány Dénes, Tornyai Péter – brácsa, Varga István, Déri György, Zétényi Tamás – cselló, Bíró Zsófia – fuvola, Sallai Noémi – klarinét, Nagy Dávid Ádám – fagott, Andor Krisztián, Csabay Domonkos, Demény Balázs, Hámos Júlia, Palojtay János – zongora

R. Strauss: Szextett a Capriccio című operából
Ligeti: Két capriccio
Haydn: 35. (A-dúr) zongoratrió, Hob. XV:35
Stravinsky: Concertino
R. Strauss: Duett-concertino

Hogy egy korai és kései mű között mekkora stiláris távolságot érzünk, az korról korra változhat. A 20. századi mestereknél viszont legtöbbször mégiscsak az az általános tapasztalat, hogy egy ifjúkori zsenge és egy érett kompozíció között semmilyen kapcsolatot nem lehet felfedezni. Ligeti György főiskolai stílusgyakorlatai – mint amilyen például az 1947-es Két capriccio – és érett korszakának bármelyik darabja között például még a szakemberek is csak fáradságos módon képesek párhuzamokra találni.

Különös érzés belegondolni, hogy Richard Strauss és Ligeti György a szó legszorosabb értelmében is kortársak voltak. Amikor Ligeti épp akadémiai vizsgadarabjait írta, Strauss utolsó zenekari darabján, a Duett-concertinón dolgozott. A koncerten e kései kompozíció mellett egy másik időskori mű részlete is elhangzik: utolsó operájának, a Capricciónak az előjátéka.


Az út eleje – Az út vége • 4.3
Etűdök - felsőfokon

2019. április 10., 17.00
Zeneakadémia — Solti Terem

Közreműködik: Gyenge Júlia, Pusker Júlia, Osztrosits Éva – hegedű, Zétényi Tamás – cselló, Jóföldi Anett – fuvola, Andor Krisztián, Csabay Domonkos, Demény Balázs, Hámos Júlia, Palojtay János – zongora

Chopin: Etűdök – részletek
Szkrjabin: Etűdök – részletek
Debussy: Etűdök – részletek
Ligeti: Etűdök – részletek
Schumann: Etűdök pedálzongorára, op. 56 (kamarazenekari átirat)

Az etűd műfaja számos zeneszerzőnél nem valamilyen mechanikus, az adott hangszer játéktechnikai fogásaira szorítkozó darabot jelöl, hanem művészetük legmagasabb regisztereit képviselő remekműveket. Chopin etűdjei például – melyek közül az első, op. 10-es sorozatot a szerző még tizenéves korában írta – a mai napig rendszeresen szólalnak meg a koncerttermekben.

Egyes komponisták – mint amilyen Szkrjabin is volt – egész pályájuk során írtak etűdöket, más szerzők (Debussy vagy Ligeti György) pedig a pálya utolsó szakaszában kezdtek el érdeklődni iránta. Ligeti etűdjeinek harmadik, befejezetlenül maradt sorozata elnyerte a Grawemeyer-díjat, korunk egyik legjelentősebb kortárs zenei elismerését.

A koncerten Chopin, Szkrjabin, Debussy és Ligeti mellett Schumann eredetileg pedálzongorára írt etűdjei szólalnak meg különböző kamarazenei átiratokban.

 


Tevje
A Theater Basel Balettegyüttesének előadása

2019. április 10., 19.00
Erkel Színház

Közreműködik: Kolsimcha
Az együttes tagjai: Olivier Truan – zongora, Michael Heitzler, Slava Cernavca – klarinét, Simon Girard – harsona, Daniel Fricker – nagybőgő, Christoph Staudenman – dob
Zene: Olivier Truan
Zenei vezető: Ariel Zuckermann
Díszlet: Bruce French
Jelmez: Catherine Voeffray
Animáció: Andreas Guzman, Bruce French, Rubén Bañol Herrera
Fény: Jordan Tuinman
Dramaturgia: Hans Kaspar Hort, Bettina Fischer
Koreográfus: Richard Wherlock

Tevje, a tejesember történetét a híres musical, a Hegedűs a háztetőn tette világhírűvé. Sólem Aléchem regényének motívumaira és az autentikus klezmert játszó svájci együttes, a Kolsimcha zenéjére készített balettet 2015 őszén mutatta be a Bázeli Színház Balettegyüttese. A kelet-európai zsidóság életét rendkívül intenzíven, magával ragadóan megjelenítő előadást mind a közönség, mind a kritika kitörő lelkesedéssel fogadta.

A darab koreográfusa, a brit Richard Wherlock 2001 óta vezeti a Bázeli Színház Balettegyüttesét, korábban igazgatta a Luzerni Színház Balettegyüttesét és művészeti vezetőként a Komische Oper Berlin balettkarát. „A koreografálás szerelem és szenvedély. Nem tudom elképzelni az életemet tánc nélkül” – nyilatkozta egy alkalommal.

„Tiszteletben kell tartani egy társulat filozófiáját. Mindannyian máshonnan jövünk, mások a történeteink. Nem vagyok kifejezetten politizáló alkotó, de a színházat csodálatos lehetőségnek tekintem a sokszínűség megélésére.”


Az út eleje – Az út vége • 4.4
A szecesszió

2019. április 10., 19.30
Zeneakadémia — Solti Terem

Közreműködik: Dóczi Áron, Pintér Dávid, Pusker Júlia – hegedű, Ludmány Dénes, Tornyai Péter – brácsa, Déri György, Mód Orsolya, Varga István – cselló, Jóföldi Anett – fuvola, Fejérvári Zoltán, Palojtay János – zongora

Berg: Zongoraszonáta, op. 1
Fauré: d-moll zongoratrió, op. 120
Debussy: Syrinx
Schoenberg: Megdicsőült éj, op. 4

A zeneirodalom egyik legnehezebben megragadható időszaka a szecesszióval egyidejű korszak. Míg a képzőművészetben a szecesszió többé-kevésbé jól körülhatárolható, addig a zenetörténetben mindig is viták övezték, milyen alkotásokat lehet ide sorolni, és főleg milyen jegyek alapján.

A sorozat utolsó koncertjén olyan darabok hangoznak el, amelyek valamilyen sajátságuk alapján – mint amilyen az indaszerű dallamvezetés, a gazdag ornamentika, a dinamikus forma vagy a zene „kétdimenziós” megjelenése – a szecesszióhoz sorolhatók. Érdekesség, hogy ezek a darabok jellemzően szerzőjüknek vagy legkorábbi, vagy legkésőbbi alkotásai.

A programban Berg és Schoenberg darabjai a korai művek csoportjába tartoznak, Fauré vagy Debussy pedig pályája utolsó korszakában alkotott olyan kompozíciókat, amelyekre nagyrészt igazak a fent felsorolt jegyek.


GoGo Penguin

2019. április 10., 20.00
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Az együttes tagjai: Chris Illingworth – zongora, Nick Blacka – nagybőgő, Rob Turner – dob

A manchesteri trió zenéje egyszerre szól a szívhez, a fejhez és a lábhoz – megindító és elgondolkodtató egyben, s ha úgy adódik, még táncolni is lehet rá. Stílusukra a rock, a jazz, a minimalizmus is hatott, sőt, még a videojátékok zenei világa is. 2014-ben v2.0 című lemezüket az Egyesült Királyságban jelölték a Mercury Music Prize-ra. 2015-től a Blue Note Records kiadónál jelentetik meg felvételeiket, elsőként a Man Made Objects című albumot adták ki.

Az egyszerű, rövid, ismétlődő motívumok a zongorán, az elektronikával megtámogatott basszus és a masszív ritmusalapok jellegzetes, elsőre felismerhető hangzásképet eredményeznek. A közelmúltban Godfrey Reggio kultikus dokumentumfilmjéhez (Koyaanisqatsi – Kizökkent világ) komponált saját zenéjükkel koncerteztek. Legújabb lemezüket 2018 elején, A Humdrum Star címmel készítették el.


Góbi Rita: Freestyle – bemutató

2019. április 10., 20.00
MU Színház

Góbi Rita munkáira egyként jellemző a bátor kísérletezés és a koreográfia precíz kidolgozottsága. Stílusában jelen van a geometria, a minimalizmus, a redukcióra való törekvés. Legújabb előadása a játékos ember világába vezet. A darab címe a tánc kontextusában egyfajta vetélkedésre, rivalizálásra, az erő és a tehetség összemérésére, a játékosok megmérettetésére utal.

Ez a „verseny” azonban nem a győzelemről, nem a minél gyorsabb célba érésről szól, miként egy hangversenyen sem az kelt izgalmat, hogy melyik hang dominál majd. A tánctéren látható küzdelem az eleven, mozgásban lévő testek versengése, ám ezúttal a résztvevők sokkal inkább magukkal, s nem a másikkal vívnak meg. A versengés, a mozdulatsorok összképe pedig, mint egy zeneműben, harmóniát és diszharmóniát is sugározhat.


Hamar Zsolt és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

2019. április 11., 19.30
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Ric Furman – ének, Kirill Gerstein – zongora, a Nemzeti Énekkar férfikara (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Hamar Zsolt

Brahms: 1. (d-moll) zongoraverseny, op. 15
Liszt: Faust-szimfónia, S. 108

Liszt Ferenc egyik legkomplexebb, zenei és filozófiai értelemben is különösen összetett és ennek megfelelően komoly intellektuális kihívást jelentő műve a Faust-szimfónia. Formáját és koncepcióját tekintve ugyanolyan kivételes alkotás, mint a h-moll zongoraszonáta.

De nemcsak zenei kvalitásában különleges a Faust-szimfónia, hanem az irodalmi műhöz, Goethe drámai költeményéhez fűződő viszonyában is. Liszt Ferencé a 19. század egyik legeredetibb Faust-értelmezése. E mű sokrétű, árnyalt felmutatására vállalkozik Hamar Zsolt, aki Liszt iránti elkötelezettségét már számos alkalommal bizonyította.

A hangverseny vendégszólistája Kirill Gerstein, orosz származású amerikai zongoraművész lesz, aki mások mellett Rados Ferenc és Dmitrij Baskirov növendéke is volt. A nagyon sokoldalú művészhez igen közel áll Liszt Ferenc személyisége és zenéje, a komponista Transzcendens etűdjeit a közelmúltban, 2016-ban játszotta lemezre.


J(i). S. Bach: Goldberg-variációk
Ji zongorakoncertje

2019. április 11., 19.30
Zeneakadémia — Nagyterem

J. S. Bach: Goldberg-variációk, BWV 988

A klasszikus zene egészen friss, egyedi megközelítésével máris komoly nemzetközi érdeklődést kiváltó Ji igazi 21. századi előadóművész. A dél-koreai születésű zongorista a Juilliard iskolában végezte tanulmányait. Mindössze tízéves volt, amikor – minden idők legfiatalabbjaként – megnyerte a New York-i Filharmonikusok fiatal művészek számára meghirdetett versenyét, 2012-ben pedig a Nemzetközi Young Concert Artists meghallgatásáról hozta el az első díjat.

Televíziónézők milliói láthatták 2016-ban azt a különleges előadását, melyen egy hagyományos zongorán és egy speciális, minden húrját egyetlen hangmagasságra hangolt, „monotune” zongorán szólaltatta meg Beethoven Holdfény-szonátáját.

Bach monumentális kompozíciójából, a Goldberg-variációkból készített felvétele 2018 januárjában jelent meg. „Egy olyan, még csak alig huszonegynéhány évet élt ember számára, mint én, a legfontosabb leckét adta fel: megérezni és dekódolni a hangjegyeken túlmutató dolgokat.”


Eric Whitacre Singers

2019. április 12., 19.30
Zeneakadémia — Nagyterem

Eric Whitacre: Lux Aurumque
Eric Whitacre: Sainte-Chapelle
Eric Whitacre: Leonardo Dreams of His Flying Machine
Caroline Shaw: Sarabande
J. S. Bach: Komm, süßer Tod (Jöjj, édes halál) (Erwin London feldolgozása)
Eric Whitacre: Hurt
Eric Whitacre: i carry your heart
Missy Mazzoli: Vesper Sparrow
Eric Whitacre: I Fall
Moses Hogan: Three American Spirituals
Eric Whitacre: Sleep

A Grammy-díjas zeneszerző és karnagy, Eric Whitacre napjaink egyik legnépszerűbb muzsikusa, milliók érdeklődését keltette fel újra a kóruszene és általában a kórusban való éneklés iránt. Kompozícióit amatőr és professzionális kórusok százai adják elő, a világhálón szervezett virtuális kórusprojektjeiben pedig már 110 országból vettek részt közreműködők.

Sokféle stílusból, korszakból táplálkozó, rendkívül vonzó és dekoratív zeneszerzői stílusa ellenáll mindenféle skatulyázásnak, nem lehet véletlen, hogy több kompozíciója is (mint például a Lux Aurumque vagy az A Boy and a Girl) a modern kórusrepertoár leggyakrabban előadott darabjai közé tartozik.

Saját együttese, az Eric Whitacre Singers Monteverdi és Bach kompozícióitól Benjamin Britten és Morten Lauridsen munkáiig az énekkari irodalom legszebb darabjait adja elő. Már az együttes bemutatkozó CD-je (Light & Gold) is óriási siker volt, a legjobb kórusfelvételnek járó Grammy-díjat nyerte el.


Szokolay Balázs és a Liszt Ferenc Kamarazenekar
Bach összes zongoraversenye

2019. április 13., 19.30
Zeneakadémia — Nagyterem

Közreműködik: Szokolay Balázs – zongora, Liszt Ferenc Kamarazenekar (művészeti vezető: Tfirst Péter)

J. S. Bach: E-dúr zongoraverseny, BWV 1053
J. S. Bach: A-dúr zongoraverseny, BWV 1055
J. S. Bach: D-dúr zongoraverseny, BWV 1054
J. S. Bach: g-moll zongoraverseny, BWV 1058
J. S. Bach: f-moll zongoraverseny, BWV 1056
J. S. Bach: F-dúr zongoraverseny, BWV 1057
J. S. Bach: d-moll zongoraverseny, BWV 1052

Hét versenymű, huszonegy tétel. Bach valamennyi billentyűs hangszerre írt szólóconcertója egyetlen estén. A Szokolay Balázs által megszólaltatott kompozíciók a zongoraverseny műfajtörténetének kiemelkedően fontos darabjai, úttörő jellegüket az a körülmény sem csökkenti, hogy eredetileg egyik kompozíció sem billentyűs hangszerre készült: korábban született hegedűversenyek, oboaversenyek átiratai. Néhányan azt sem tartják kizártnak, hogy e művek legelső előadásait Bach a korábbi darabok kottájába pillantva rögtönözte, a lejegyzés pedig megpróbált visszaadni valamit az improvizáció tapasztalataiból.

Szokolay Balázs és a Liszt Ferenc Kamarazenekar különleges vállalkozása annak a koncertnek a folytatása, melyen az együttes és a zongoraművész, valamint három fiatal pianista – Szőke Diána, Lajkó István és Dani Imre – Bach összes két, három és négy csembalóra írt versenyművét egyetlen koncerten szólaltatta meg.


A Philharmonia Chor Stuttgart Liszt-koncertje

2019. április 13., 20.00
Belvárosi Plébániatemplom

Közreműködik: Konstantin Kimmel, Christoph Kail – ének
Művészeti vezető: Johannes Knecht

Liszt: Harmonies poétiques et religieuses – Ave Maria, S. 173
Liszt: Krisztus – Die Seligpreisungen, S. 3
Liszt: Via Crucis, S. 53

A Stuttgarti Filharmónia Kórus 1986-ban jött létre. Az együttes a nagyszabású szimfonikus-oratórikus művektől a kisebb apparátusú a cappella kompozíciókig sokféle műfajban és stílusban otthonos. Működésük centrumában a 18–20. századi oratórium áll, évente körülbelül tizenkét olyan koncertet adnak, melyen egy-egy nagyobb mű szerepel a műsoron. Énekeltek már Japánban, Franciaországban, Csehországban, Spanyolországban és Magyarországon.

A kórus 2012-ben Anna Nyetrebko és Erwin Schrott baden-badeni operakoncertjén működött közre, majd meghívást kapott a salzburgi ádventi koncertekre. A közelmúltban Bach h-moll miséjében, Verdi Requiemjében, Beethoven 9. szimfóniájában és Mahler 2. szimfóniájában léptek fel, Liszt Via Crucis című darabjának szcenírozott előadását pedig a Miskolci Operafesztiválon, a zeneszerző születésének bicentenáriumi évében, 2011-ben láthattuk.

 


Ránki Fülöp (zongora) és a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara

2019. április 16., 19.30
Zeneakadémia — Nagyterem

Közreműködik: Szemere Zita – ének, Alma Mater Kórus (karigazgató: Somos Csaba)
Vezényel: Ménesi Gergely [1, 2], Somos Csaba [3]

Liszt: Orfeusz – szimfonikus költemény
Liszt: 1. (Esz-dúr) zongoraverseny
Poulenc: Stabat Mater

Ugyan egy évszázad választja el egymástól Francis Poulenc és Liszt Ferenc nagyszabású, vallásos tárgyú oratorikus műveit, a 20. századi francia mester vallásos miszticizmusa és csendes elragadtatása nagyon is közel áll a liszti spiritualizmushoz. Poulenc kései stílusa a bizonyíték arra, hogy Liszt milyen sokféle módon termékenyítette meg a modernitást, s hogy emberi-művészi példája halála után több mint fél évszázaddal is mennyire eleven hatást gyakorolt.

A koncert első részében Liszt egyik legszebb és legcsendesebb szimfonikus költeménye, az Orfeusz hangzik el. Utána a számos Liszt-ritkaságot és több versenyművet (A-dúr zongoraverseny, Malédiction) is műsorára tűző Ránki Fülöp a zeneszerző legnépszerűbb zongorakoncertjét adja elő.

A fiatal művész egy interjúban így beszélt Liszthez fűződő viszonyáról: „Különlegesen szoros lelki kapcsolatot érzek vele. Azt hiszem, egész életemben példaképként és útmutatóként tekintek majd rá mind emberi, mind zenei, mind zongorázási szempontból.”


Kristjan Randalu – Dave Liebman: Egy kiállítás elveszett képei

2019. április 18., 19.30
Budapest Music Center — Koncertterem

Közreműködik: Dave Liebman – szaxofon, Kristjan Randalu – zongora

Az észt származású zongorista, Kristjan Randalu generációjának egyik legsokoldalúbb, legizgalmasabb művészegyénisége, szólistaként, zeneszerzőként, átiratok készítőjeként egyaránt jelentős alkotó. A Jazz Times így jellemezte muzsikáját: „mintha egy felfedezetlen, egzotikus világba csöppennénk”.

Muszorgszkij számos feldolgozásban népszerű zongorasorozatát, az Egy kiállítás képeit szaxofon-zongora kettősre írta át, oly módon fogalmazva újra a darabot, hogy az bőséges teret kínáljon egyéni zenei gondolatok megfogalmazására.

Ezen az estén partnere a szaxofonos David Liebman lesz, akinek pályája az 1970-es évek elején indult: játszott Elvin Jones és Miles Davis zenekaraiban. Több mint 500 lemezen működött közre, számos nyelvre lefordított pedagógiai munkái pedig a jazztanítás alapművei közé tartoznak.


Mocsári Károly és Kocsis Krisztián zongorakoncertje

2019. április 18., 19.30
Pesti Vigadó

Bartók: Két kép, op. 10 (Kocsis Zoltán átirata két zongorára)
Berlioz: Rómeó és Júlia – Scherzo, op. 17 (Kocsis Zoltán átirata két zongorára)
Debussy: Három noktürn – Szirének (Kocsis Zoltán átirata két zongorára)
Csajkovszkij: Diótörő-szvit – Virágok keringője (Kocsis Zoltán átirata két zongorára)
Ravel: La Valse – Keringő (Kocsis Zoltán átirata két zongorára)

Kocsis Zoltán a 19–20. századi zenekari és operairodalom számos olyan darabját vagy részletét ültette át zongorára vagy két zongorára, melyekről úgy tartjuk, hogy a zenekari írásmód egészen kivételes példái. A szerzők – Wagner, Berlioz, Bartók, Debussy vagy Ravel – talán maguk is meglepődnének, ha hallanák, hogy pompás színekben fürdő partitúráikból mennyi minden megragadható zongorán.

Kocsis Zoltán átiratai hosszú-hosszú évtizedek óta a zongoristák rendelkezésére állnak, Bartók Béla korai művét (Két kép) vagy Debussy noktürnjeinek Szirének-tételét már 1978–1980-ban publikálta. A közönség mégsem találkozott ezekkel a fantasztikus, értelmezéssel felérő átdolgozásokkal. Mocsári Károly és Kocsis Krisztián ezt a hiányt igyekszik valamelyest enyhíteni.


Judith Hill

2019. április 18., 20.00
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: Judith Hill – ének, zongora, gitár, Randy Jacobs – gitár, Peewee Hill – basszusgitár, Michiko Hill – billentyűs hangszerek, Michael White – dob, Jherimi Henry, Myra Washington – vokál
Fény: André Ribeiro

A fantasztikus hangú énekesnőre egyként felfigyelt Stevie Wonder, Michael Jackson és Prince. Olyan világsztárok lemezein énekelt, mint Elton John, Dave Stewart, Anastacia, Robbie Williams vagy Rod Stewart. Michael Jackson tervezett koncertshow-jában (This Is It) az I Just Cant’s Stop Loving You című számban a sztár duettpartnerévé választották. 2014-ben a háttérénekesek világáról forgatott filmben (20 Feet From Stardom) láthattuk, az alkotás a dokumentumfilmek kategóriájában Oscar-díjat, majd Grammy-díjat is kapott.

Judith Hill első önálló lemezét 2015-ben producerként Prince karolta fel, aki a Back In Time című albumra dalokat is komponált, hangszerelt, valamint háttérvokalistaként is segítette az egykori háttérénekest.


Joseph Calleja áriakoncertje

2019. április 19., 19.30
Müpa — Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Közreműködik: a Magyar Állami Operaház Zenekara
Vezényel: Pier Giorgio Morandi

Mozart: A varázsfuvola – Dies Bildnis (Tamino áriája)
Donizetti: Lammermoori Lucia – Tombe degl'avi miei (Edgardo áriája)
Verdi: Rigoletto – Questa o quella (A herceg áriája)
Massenet: Werther – Pourquoi me réveiller? (Werther áriája)
Puccini: Tosca – E lucevan le stelle (Cavaradossi áriája)
Csajkovszkij: Hat románc, op. 6 – No. 6: Ki kenyerét nem sózta soha könnyel
Tosti: Ideale
Tosti: ’A vucchella
Vella: Il-Kebbies tal-Fanali
De Crescenzo: Rondine al nido
Leoncavallo: Mattinata

A máltai sztártenor, Joseph Calleja a kétezres évek egyik legkeresettebb operaénekese. Több szólólemeze jelent meg, Renée Fleming partnereként énekelte Alfredo szerepét a Traviatában, a Covent Gardenben rögzített előadás DVD-felvételét Grammy-díjra jelölték. Olyan partnerek társaságában lép rendszeresen színpadra, mint Anna Nyetrebko, Plácido Domingo, Elīna Garanča, Thomas Hampson vagy Angela Gheorghiu. Legújabb, Verdi-áriákat tartalmazó albuma 2018 februárjában jelent meg.

Elsősorban az olasz romantikus repertoárban mozog otthonosan, sokan Pavarotti, sőt Jussi Björling, Beniamino Gigli vagy Enrico Caruso örökösének tekintik. Az idei szezonban új szerepben, Verdi Luisa Miller című darabjának Rodolfójaként mutatkozik be; egy régebb óta repertoárján lévő nagy szerepét, Cavaradossit (Puccini: Tosca) pedig a New York-i Metropolitan Opera és az Aix-en-Provence-i Fesztivál új produkciójában alakítja. Calleja budapesti áriaestjének karmestere a romantikus olasz operák specialistája, a világjáró Pier Giorgio Morandi.


Wigama Lekko
Lemezbemutató koncert

2019. április 20., 20.00
Uránia Nemzeti Filmszínház — Díszterem

A zenekar tagjai: Nagy Dániel Viktor – ének, gitár, Szabó Árpád – hegedű, Hrutka Róbert – gitár, ének, Fehérvári Attila – basszusgitár, Nádor Dávid – ütőhangszerek, ének

A Wigama Lekko Hrutka Róbert és Nagy Dániel Viktor közös zenekara. A sikeres zenész és a sikeres színművész – kiváló zenészekkel kibővülve – új dalszerzőpárosként mutatkozott be 2018-ban. Szenvedélyes zenéjük egyedi hangzásvilágában a folk és az indie elemei keverednek, a dalszövegek pedig messze elkerülik a sablonokat. Ihletet merítenek az emberi történetekben rejlő dühből, a keresésből, az imából és az életörömből. Első koncertturnéjukon fesztiválokon is megfordultak, és még az alakulás évében több dalukat lemezstúdióban is kidolgozták, illetve elkészítették első videoklipjüket.


Moszkvai Csajkovszkij Zenekar és a Prágai Filharmónia Kórusa

2019. április 22., 19.30
Zeneakadémia — Nagyterem

Közreműködik: Pasztircsák Polina, Fokanov Anatolij – ének
Vezényel: Jan Latham-Koenig

Brahms: A sors éneke, op. 54
Dvořák: Te Deum, op. 103
Csajkovszkij: Rómeó és Júlia – nyitányfantázia
Sosztakovics: Hamlet-szvit, op. 32a

Az Orosz Rádió Szimfonikus Zenekaraként 1930-ban alapított együttes a legrégebb óta fennálló és a nemzetközi koncertéletben az egyik legelismertebb orosz együttes. Olyan karmesteregyéniségek álltak az élén, mint Nyikolaj Golovanov, Alekszandr Gauk vagy Gennagyij Rozsgyesztvenszkij. Az irányítást 1974-ben Vlagyimir Fedoszejev vette át, akivel az 1993 óta Csajkovszkij nevét viselő zenekar a legnagyobb európai, amerikai, japán és ausztrál hangversenytermekben lépett fel.

Az együttes a világ legnevesebb szólistáit látta vendégül – Pavarottit, Richtert, Kremert –, és büszke arra, hogy olyan fiatal, ma már a legnagyobbak között jegyzett művészek indulását segítette, mint Vagyim Repin, Jevgenyij Kiszin vagy Maxim Vengerov.

Dmitrij Sosztakovics a zenekart egyszerűen csak „kiváló muzsikusokból álló kiváló együttesként” jellemezte, utalva arra, hogy az egyes tagok szóló- és kamaraprodukciókban is kivételes előadásokra képesek.

Forrás: A fesztivál honlapja

Online jegyvásárlás

Kapcsolódó időpontok

2019.01.21. - 2019.01.27. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.01.20. - 2019.01.22. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.01.22. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.01.22. - 2019.01.24. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.01.23. - 2019.01.27. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.01.24. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.01.24. - 2019.01.26. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.01.25. - 2019.01.26. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.01.26. - 2019.01.28. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.01.28. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.01.28. - 2019.01.31. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.01.29. - 2019.01.31. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.01.30. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.01.30. - 2019.02.03. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.02.01. - 2019.02.02. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.01. - 2019.02.03. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.01. - 2019.02.03. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.02.02. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.04. - 2019.02.06. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.04. - 2019.02.07. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.02.04. - 2019.02.10. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.05. - 2019.02.10. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.02.06. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.07. - 2019.02.11. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.08. - 2019.02.10. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.02.09. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.01.01. - 2019.12.31. Fesztiválnaptár, fesztiválok 2019
Fesztiválok országszerete
2019.01.01. - 2019.12.31. Budapesti fesztiválok 2019. Fővárosi kulturális, művészeti és gasztronómiai fesztiválok
2019.01.01. - 2019.12.31. Budapesti fesztiválok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.11. - 2019.02.12. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.11. - 2019.02.13. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.02.12. - 2019.02.17. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.13. - 2019.02.17. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.02.14. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.14. - 2019.02.15. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.02.15. - 2019.02.17. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.16. - 2019.02.21. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.02.17. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.19. - 2019.02.20. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.20. - 2019.02.24. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.21. - 2019.02.22. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.21. - 2019.02.25. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.02.22. - 2019.02.26. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.02.23. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.24. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.27. - 2019.02.28. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.02.27. - 2019.02.28. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.02.27. - 2019.02.28. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.02.27. - 2019.03.03. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.03.01. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.01. - 2019.03.03. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.01. - 2019.03.04. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.01. - 2019.03.31. Márciusi fesztiválok 2019
2019.03.01. - 2019.05.31. Tavaszi fesztiválok 2019
2019.03.02. - 2019.03.03. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.03.03. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.04. - 2019.03.10. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.05. - 2019.03.07. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.05. - 2019.03.10. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.03.08. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.03.09. - 2019.03.10. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.09. - 2019.03.11. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.11. - 2019.03.17. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.13. - 2019.03.14. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.13. - 2019.03.17. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.03.14. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.03.16. - 2019.03.19. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.17. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.18. - 2019.03.24. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.19. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.03.19. - 2019.03.20. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.20. - 2019.03.22. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.21. - 2019.03.24. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.03.22. - 2019.03.23. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.03.23. - 2019.03.24. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.24. - 2019.03.25. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.25. - 2019.03.31. Vígszínház előadások 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.03.27. - 2019.03.28. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.27. - 2019.03.31. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.03.30. - 2019.03.31. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.03.31. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.04.01. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.01. - 2019.04.07. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.04.02. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.04.03. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.04. - 2019.04.06. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.06. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.04.07. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.04.08. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.04.08. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.10. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.04.10. - 2019.04.11. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.12. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.04.12. - 2019.04.14. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.04.13. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.15. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.16. - 2019.04.19. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.04.17. - 2019.04.20. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.18. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.04.18. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.04.22. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.24. - 2019.04.26. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.25. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.04.25. - 2019.04.30. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.04.27. - 2019.04.29. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.04.28. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.04.30. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.05.01. - 2019.05.02. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.02. - 2019.05.11. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.05.04. - 2019.05.06. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.07. - 2019.05.08. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.09. - 2019.05.11. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.10. - 2019.05.12. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.05.13. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.15. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.05.15. - 2019.05.17. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.15. - 2019.05.20. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.05.17. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.05.17. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.05.19. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.05.20. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.22. - 2019.05.23. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.22. - 2019.05.27. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.05.24. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.05.25. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.27. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.30. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.05.30. - 2019.06.02. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.06.03. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.06.05. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.06.05. - 2019.06.10. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.06.10. Budapest Music Center programok 2019. Online jegyvásárlás
2019.06.11. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.06.12. - 2019.06.17. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.06.13. - 2019.06.16. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.06.20. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.06.20. - 2019.06.23. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.06.27. Erkel Színház jegyvásárlás 2019. Előadások és műsor
2019.06.27. - 2019.06.30. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.06.29. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.07.06. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.07.06. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.07.13. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.08.17. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.08.24. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.08.31. Pesti Vigadó programok 2019. Műsor és online jegyvásárlás
2019.09.21. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.11.05. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.12.11. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás
2019.12.30. MÜPA programok Budapest 2019. Előadások, koncertek, vetítések és online jegyvásárlás

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Lap tetejére
Ár: 200 Ft -tól 24 900 Ft -ig Online jegyvásárlás

Marketing trendek 2019

Rejtélyes történelem

Programajánlat

Szolgáltató

Budapest Music Center
Budapest Music Center
 • Budapest
 • IX. kerület
MÜPA
MÜPA
 • Budapest
 • IX. kerület
Zeneakadémia Koncertközpont
Zeneakadémia Koncertközpont
 • Budapest
 • VI. kerület
A38 Hajó Budapest
A38 Hajó Budapest
 • Budapest
 • XI. kerület
Erkel Színház
Erkel Színház
 • Budapest
 • VIII. kerület
Pesti Vigadó
Pesti Vigadó
 • Budapest
 • V. kerület

Jegyet online? Gyorsan és egyszerűen!
Ár: 200 Ft -tól 24 900 Ft -ig Online jegyvásárlás
Pontos cím, geokód, térkép
, Több helyszínen
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Legjobb élmények

Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2019 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket