Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításai, látogatás a Vármúzeumban
Mindenkit vár az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválja!
Mindenkit vár az egészséges életmód és a magyar sport fesztiválja!
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?
Melyek a legnépszerűbb fesztiválok?

Budapesti Történeti Múzeum állandó kiállításai, látogatás a Vármúzeumban

2020.09.01. - 12.31.

A Budapesti Történeti Múzeum Budapest egyik legjelentősebb múzeuma, a főváros történetének dokumentumait, tárgyi emlékeit gyűjti. A Vármúzeum egész évben számos állandó kiállításnak ad otthont. A kiállítások a múzeum nyitva tartási idejében látogathatóak, amelyhez igény esetén tárlatvezetés is kérhető. A pénztárnál audio guide készülékre is lehet jegyet vásárolni.

Budapest - Fény és árnyék - A főváros 1000 éves története

Új állandó kiállítás a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában

Előttünk egy város, amely a Duna két partján, az Alföld és a hegyek gyűrűjében fekszik. Hogyan alakult ki a római tartományi központ, Aquincum romjain a középkori Magyar Királyság fényes székhelye, majd pusztult el a török kori háborúk és ostromok során? Hogyan jutott el Pest, Buda, Óbuda az egyesülésig és vált Közép-Európa egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszává a 19–20. század fordulójára? Hogyan döntötte romba a második világháború a békeidők nagyvárosát és hogyan formálódott Nagy-Budapest?

A kiállítás alapkoncepcióját az évszázadok során újra meg újra lerombolt, majd ismét újjáépülő város képe határozza meg. A címben szereplő „fény és árnyék” a főváros épülő, virágzó időszakaira, az ezt megszakító háborúk, természeti katasztrófák, majd a rombolást követő újjáépítések egymásra rétegződésére utal.

A kiállítás az időrendet követve, a múzeum legfontosabb műtárgyait felsorakoztatva mutatja be Budapest történetét az antik előzményektől a rendszerváltásig. A kronologikus rész vezérmotívumához, a Dunához hasonló kanyargó folyosón a látogatók „átúszhatják” a várostörténet időfolyamát. A folyosóból mintegy oldalágként nyúlnak ki tematikus egységek, amelyek Budapest sajátos történetét meghatározó kérdésköröket fejtenek ki. Ilyen például az etnikai sokféleség, amely a kezdetektől fogva jellemezte a várost, de ugyanígy említhetjük a lakókörnyezet változását, a fürdőkultúrát, a mára megszűnt szőlőtermesztést, vagy az ipar és a kereskedelem kérdésköreit.

A kiállítás kurátorai:
Dr. Perényi Roland történész, főmuzeológus (BTM Újkori Várostörténeti Osztály)
Dr. Végh András régész, főmuzeológus (BTM Középkori Osztály)

Gótikus szobrok a budai királyi palotából

1974-ben a királyi palota előtti polgárházak egyik betömött pincéjéből került napvilágra az a több mint hatvan összeállítható szobortorzóból és több ezer kisebb-nagyobb töredékből álló gótikus szoborlelet, amely alapvetően kitágította ismereteinket Zsigmond király korának udvari művészetéről. Az egyházi és világi témákat egyaránt ábrázoló szobrok Európa különböző régióiból érkezett elsőrangú mesterek alkotásai, amelyek a szobrászműhely felbomlása után több esetben még félkészen földbe kerültek máig tisztázatlan körülmények miatt.

A budai szobrok rendkívüli művészi értékűek, mestereik nem egyszerűen másolták a kor szokásos ábrázolási formáit, hanem éppen ők alakítottak ki új művészi megoldásokat. Művészetük eredetét a francia királyi udvar szobrászai által a 14. század végén kialakított stílusban találhatjuk meg. Luxemburgi Zsigmond király (1387–1437), a budai középkori királyi palota egyik legnagyobb építtetője a korszak európai királyi rezidenciáival vetekedő épületegyüttest hozott létre az 1400-as évek első negyedében. Az általa emelt impozáns épületek méltó keretet nyújthattak a szobrok számára.

A magyar-Anjou címeres selyemkárpit

A budavári Szent György téren, az egykori Teleki-palota területén folytatott régészeti kutatások során a palota mélypincéjében egy sziklába vágott kút került feltárásra. A kút alsó 5 méterét kitöltő, iszapos, gazdag leletanyagot tartalmazó réteget valószínűleg egy rendcsinálás, nagytakarítás során töltötték fel. A légmentesség és az állandó vízutánpótlás szerencsés módon megőrizte a szerves – bőr, fa, textil – anyagokat. A magyar-Anjou címeres kárpitot összegyúrt sárgombóc formájában, mintegy 10 m mélységben tárták fel több, szintén selyemből készült textillelettel együtt. A kárpit földbe kerülésének idejét a kút alsó részén, az iszapos feltöltésből előkerült pénzek keltezik Luxemburgi Zsigmond király (1390–1427) korára.

​A kárpit mintázata az Árpádok vörös-ezüst (fehér) vágásos és az Anjou-k kék alapon arany liliomos címerét rombusz alakú, ún. rutapajzsokban ábrázolja. Az Anjou pajzson a liliomok felett fekvő, E betűt formázó, háromágú, lebegő, úgynevezett tornagallér látható. Ez a heraldikában címertörésnek nevezett ábrázolás a nápolyi Anjou uralkodók címerhasználatával kapcsolja össze leletünket. Ábrázolása miatt tulajdonosát Anjou-házi uralkodóink és azok legszűkebb környezetében kell keresnünk. A kárpit eredetileg alábélelt lehetett a rajta látható varrásnyomok alapján, a készítés technikája: rátéthímzéses, több darabból összevarrt. Eredeti méretét nem ismerjük. Jelenlegi formájában a szélén durván lenyírt, visszahajtott, de ez az elfoszlott anyag javításával is magyarázható.

Buda "a királyi méltóság széke és trónusa" - A középkori királyi palota

A Vármúzeum alsó szintjén található a középkori királyi palota történetét és helyreállított tereit bemutató kiállítás.

A II. világháború pusztítását követően az 1950-es években indult meg a korábban nem látható középkori palotarészek régészeti feltárása. Az ekkor napvilágra került helyiségek (pl. Gótikus terem, Kápolna, Tárnokház), várfalak és kertek a helyreállítást követően méltó helyet adnak az egykori királyi palota történetét, épületét, és az ásatásokon talált tárgyakat bemutató kiállításnak. A palota történetéhez szorosan kapcsolódnak az uralkodócsaládokat reprezentáló címeres emlékek, a Mátyás király korát felidéző reneszánsz kőfaragványok, cserépkályha-rekonstrukciók, használati tárgyak, edények.

A királyi udvar életébe nyerhetünk bepillantást a Corvina-könyvtárat bemutató kiállításrészen, valamint belehallgathatunk az udvar szórakoztató zenéjébe. A Királypincében megismerhetjük a korabeli higiéniás szokásokat, egy kőfaragóműhely és az őrség pihenőszobája pedig a mindennapok világát idézik fel. Az 16. század eleji palotát 3D animáció teszi valóságossá, lapozható corvina-másolat, érintőképernyős játékok vonják be a 21. századi látogatókat a középkor világába.

A kiállítás kurátorai:
Magyar Károly, Spekner Enikő, Benda Judit, Végh András, Kovács Eszter


2020.09.01. - 2020.12.31.
További ajánlataink

2020.09.07. - 2020.09.30. 1 hónap, 1 tárgy, 1 régész sorozat a Budapesti Történeti Múzeumban
2020.10.03. - 2020.11.05. Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020. Budapesti Történeti Múzeum
2020.10.03. 10:00 Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
CSALÁDI KALANDOZÁS A LOVASÍJÁSZOK BUDAPEST MÚLTJÁBÓL - A SZKÍTÁKTÓL AZ OSZMÁNOKIG CÍMŰ KIÁLLÍTÁSBAN - Múzeumok Őszi Fesztiválja
2020.10.07. 14:00 Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
HENEL COMESTŐL SCHULHOF IZSÁKIG - A BUDAVÁRI ZSIDÓ KÖZÖSSÉG TÖRTÉNETE A VÁROS ALAPÍTÁSÁTÓL BUDA VISSZAFOGLALÁSÁIG
2020.10.15. 11:00 Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
TÁRLATVEZETÉS A `BUDAPEST - FÉNY ÉS ÁRNYÉK - A FŐVÁROS 1000 ÉVES TÖRTÉNETE` CÍMŰ ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁSBAN
2020.08.01. - 2020.10.18. Budapesti Történeti Múzeum időszaki kiállítás: LOVASÍJÁSZOK BUDAPEST MÚLTJÁBÓL
2020.10.22. 17:30 Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
SZERELEM ÉS HALÁL AZ 1956-OS FORRADALOMBAN - Tóth Eszter Zsófia előadása
2020.10.28. 10:30 Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
FELMEGYÜNK BUDÁRA! - Interaktív tárlatvezetés a középkori királyi palota megmaradt részeiben - Múzeumok Őszi Fesztiválja
2020.10.31. 16:30 Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
KIRÁLYI KONYHÁK ÉS LAKOMÁK BUDÁN - Zenés tárlatvezetés a középkori királyi palotát bemutató kiállításunkban
2020.11.05. 15:00 Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
Tárlatvezetés a Budapest, Fény és Árnyék - a főváros 1000 éves története című kiállításban - Múzeumok Őszi Fesztiválja
2020.01.01. - 2020.12.31. Terembérlés Budapesten, rendezvényhelyszín a Budapesti Történeti Múzeumban
2020.01.01. - 2020.12.31. Középkori Zsidó Imaház (Budavári Zsinagóga) látogatás a Budai Várban
2020.04.01. - 2020.12.31. Múzeumpedagógiai foglalkozás a Budapesti Történeti Múzeumban, Fedezzük fel Budapest történetét!
Találatok száma: 5

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

Hotel Memories Budapest**** Rumbachspace Event & Conference

A Hotel Memories Budapest**** 2018 októberében nyitotta meg kapuit, később 2019-ben pedig 4 rendezvényhelyszínnel bővült. A hotel a VII. kerület szívében, a Dohány utcai Zsinagógától 30 méterre, a Deák Ferenc téri metrómegállótól pedig 100 méterre található a Wesselényi utcában található. Bővebben

Kiemelt partner

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel**** Budapest

Anna Hotel**** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
Budapesti Történeti Múzeum programok 2020
 • Budapest
 • I. kerület
2020. október 3. 10:00
Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020. Budapesti Történeti Múzeum
Múzeumok Őszi Fesztiválja 2020. Budapesti Történeti Múzeum
 • Budapest
 • I. kerület
2020.10.03. - 11.05.

Közeli ajánlatok

Workshopok a Várkert Bazárban 2020
Workshopok a Várkert Bazárban 2020
 • Budapest
 • I. kerület
2020. október 3.
Arany Sas Patikamúzeum Budapest programok, kiállítások 2020
Arany Sas Patikamúzeum Budapest programok, kiállítások 2020
 • Budapest
 • I. kerület
2020.09.29. - 10.04.
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Budapest programok 2020
Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Budapest programok 2020
 • Budapest
 • I. kerület
2020. október 22.

Figyelmébe ajánljuk!

Érdemes felkeresni!

Országos Széchényi Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
 • Budapest
 • I. kerület
Alabárdos Étterem
Alabárdos Étterem
 • Budapest
 • I. kerület
Alagút Bisztró & Café
Alagút Bisztró & Café
 • Budapest
 • I. kerület

Ez is érdekelheti!

Magyar Nemzeti Múzeum
Magyar Nemzeti Múzeum
 • Budapest
 • VIII. kerület
Cadillac Múzeum
Cadillac Múzeum
 • Keszthely

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
1014 Budapest I. kerület, Szent György tér 2., Budavári palota E épület
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Hívjuk, várjuk, jöjjön!

Online jegyvásárlás