Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Minecinema a Lurdy Házban
Minecinema a Lurdy Házban
Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál koncertek és jegyvásárlás
Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál koncertek és jegyvásárlás
Presser Gábor 1507. koncertjét tartja a Papp László Budapest Sportarénában
Presser Gábor 1507. koncertjét tartja a Papp László Budapest Sportarénában

Művészeti és kulturális események (kiállítások, filmvetítések, koncertek, színház, tánc, vitaestek) a Francia Intézetben, Budapesten.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Aktuális programok

Kiállítás

A jelenlét szabadsága
2018. április 18. 18:00 - 2018. június 18. 18:00

Az alkotás szabadságát korunkban többnyire a piac irányítja. Autonómiánk a versenyzés és a fogyasztó szabadságára korlátozódik. Mi az alkotás szabadsága?

Nem a bennem elképzelt formák valósulnak meg egy eljövendő pillanatban, hanem másokkal közösen megélt történetünkben kapják meg tényleges alakjukat. A megélt folyamat lesz a valóság, és nem a belül születő mentális kép.

A pillanatok élménye helyett sokszor a múlt képzeteiből építjük a napjainkat. A jövőt prekoncepciókkal öljük meg. Mi  van a jelenléttel? Amire tökéletlenül megfogalmazom, amit mondani akarok, már más helyzetben vagyok. Jobban értem, mint amikor elkezdtem, de már a múltról szól. Ha ismétlek, a múltat értelmezem újra. Eltakarom vele azt, ami történik.

Ha a jelent akarom megélni, le kell mondanom a magyarázatról. Látom, ami közös a változatlan múltban és a változó jelenben. Azt szeretném látni, ami mások előtt, másokkal együtt történik. A korlátok a fejemben léteznek. Nem elég arra figyelnem, amit megtettem és megértettem. Mindezt hozom magammal. A pillanat élményében benne van az egész életem, elfelejtett múltam is.

Azt szeretném kifejezni, amit itt és most megélek szabadon. Ezért minden helyzetben újra kell fogalmaznom magam. A jelenlét élményére vágyom, amit átadhatok, megoszthatok másokkal. Ez csak mások előtt, másokkal együtt igazolódhat. Csak így halljuk egymás hangját.

A kiállításról

Egy üres helyszínen, azon az estén, néhány óra alatt fényből építek tereket, és a kiállítás végén megsemmisítem őket. Az ott és akkor megjelenő emberek között kialakuló viszonytól függ, mi fog történni. Az érkezőknek csak nyitottságra van szükségük. Mindenki érteni fogja, hogy mi történik, ha részt vesz és figyel.

Akkor kezdődik, amikor minden látogató megérkezik. Kérdezhetnek, ha tudok, válaszolok. Akik ott lesznek, azok rendelkezésére áll egy fal is, amire írhatnak, rajzolhatnak, reagálhatnak arra, ami velük történik. Fényből épülő teremet az este közös folyamata is alakítja. Az élmény az adott pillanatban születik. Láthatatlan, mert mindenki belülről éli meg. Nem tudom mivé alakul, de hiszek benne. Az épülő tér minden pillanatában újra fogalmazom az életem, de másképp, hogy jobban értsem, és megoszthassam azzal, aki eljön. Ha részt vesz benne, közös lehet. Erről szól. Mindannyiunkról szól.

Város a mozivásznon
Filmvetítés-sorozat : április-május
2018. április 5. - 2018. május 29.

A város a maga hangulataival és rejtélyeivel mindig is ihletként szolgált mind a forgatókönyvírók, mind a rendezők számára, akik előszeretettel készítettek olyan filmeket, melyek középpontjában a város áll. A várost eleinte dokumentumfilmes nézőpontból mutatták be, majd szépen lassan a történet díszletévé vált, mígnem a filmek főszereplője lett. Ez a vetítéssorozat a "város mint díszlet" felfogástól a "város mint a történet alapja" elgondolásig bemutatja, hogy a filmművészet hogyan is tekintett az évek során a városra, hogyan mutatta be annak határait, dinamikáját és gyenge pontjait, sötét oldalát és korlátait, valamint persze esztétikáját és épületeit, vagyis a város saját, külön életét, amely a filmesek számára igazi műalkotássá, a művészek számára pedig munkaeszközzé teszi a várost.

A vetítéssorozat Agnès Varda és JR Oscar-díjra jelölt Arcélek, útszélek c. dokumentumfilmjének premier előtti vetítésével indul, melyet majd a Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon fognak bemutatni. A dokumentumfilm fő témája a megjelenítés, valamint a megjelenítéshez használt helyszínek és eszközök: hogy lássuk, hogy a képeket hol és mivel mutatják be, osztják meg a nagyközönséggel, állítják ki. A végeredmény pont olyan, mint maga a két alkotó: költői, szabad és kritikus.

A vetítéssorozat alkalmával (újra) meg lehet nézni a Szerelmem, New York, vagy az Egy indián Párizsban c. vígjátékokat, amelyek meglepő nézőpontból mutatják meg New Yorkot és Párizst. Több filmmel is tisztelgünk a világ legtöbbeket vonzó városa, Párizs előtt. A Macskaélet c. animációs film a francia főváros felfedezésére hívja a nézőket, míg a Brooklyn  egy fiatal lány történetét meséli el, aki Párizsban a rap világában próbál szerencsét.

Továbbra is Párizs, de teljesen más hangulat: Claire Simon Északi pályaudvar és (a 120 dobbanás percenként című, 2017-ben cannes-i nagydíjas filmjéért César-díjjal jutalmazott rendező) Robin Campillo Eastern Boys c. filmjében egymástól nagyon eltérő életek keresztezik egymást. A Külvárosi herceg fikción alapuló, de mégis nagyon realista portrét fest a párizsi Château d’eau negyedről. A rendező elénk tárja ezt az ármányokkal, féltékenységgel, félreértésekkel és intrikákkal teli külön kis világot.

Ha városokat mutatunk be, akkor kitérünk azok korlátaira és fejlődésére is. Pont ezt teszik a Fekete rózsák és a Swagger c. dokumentumfilmek, amelyek a párizsi külvárosokban élő fiatalok nézőpontját tárják a néző elé és megmutatják, hogy ezek a fiatalok minden eszközt megragadnak, hogy kitörjenek a szürke hétköznapokból.

A Francia Intézet ezen a vetítéssorozaton keresztül azt szeretné bemutatni, hogy a filmművészet mennyire sokszínű mind formailag, mind műfajilag: lesz itt játékfilm, dokumentumfilm, amimációs film és még rövidfilm is.

Idén tavasszal minden út Párizsba, vagy a Francia Intézetbe vezet.

Forrás: Budapesti Francia Intézet honlapja

Online jegyvásárlás


2018.04.18. - 2018.05.06.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Francia Intézet Budapest programok 2018

Programajánlat

Szolgáltató

Francia Intézet Budapest
Francia Intézet Budapest
  • Budapest
  • I. kerület
Hungária Koncert Programiroda
Hungária Koncert Programiroda
  • Budapest
  • V. kerület
Budai Vigadó
Budai Vigadó
  • Budapest
  • I. kerület
RiverRide Budapest
RiverRide Budapest
  • Budapest
  • V. kerület
Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Galéria
  • Budapest
  • I. kerület