A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból
A Corvina Könyvtár budai műhelye - Humanizmus, tudás, gazdagság, Mátyás Corvinái a nagyvilágból

Események, rendezvények a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában 2018-ban.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Esemény

2018. szeptember 15., 10:00–18:00
Kulturális Örökség Napjai az MNL Országos Levéltárában

2018. szeptember 15-én, szombaton a Kulturális Örökség Napjai (#KÖN) alkalmából intézményünk nyitott kapukkal várja a látogatókat, hogy együtt fedezzük fel különleges kulturális örökségünket. Idén nem csak kiállításokkal, épület- és raktársétákkal várjuk az érdeklődőket, hanem aktív részvételre buzdítjuk a hozzánk ellátogatókat, akik a Fortepan és az Europeana.eu jóvoltából akár helyben digitalizáltathatják első világháborús magánirataikat, vagy családkutatásba kezdhetnek kollégáink segítségével!

Programjaink:

#Kikvagyunk? Magyarországi nemzetiségek – kiállítás

A „Kik vagyunk? Magyarországi nemzetiségek” című új időszaki kiállítás történelmi dokumentumok, fotók, tárgyak és mozgóképek segítségével mutatja be közös múltunkat, az együttélés felemelő és árnyékos pillanatait. A kiállítás témáját az egykori és mai magyarországi nemzetiségek, etnikumok és a magyarok közötti kapcsolatok több évszázados történetének bemutatása képezi. Fő célunk, hogy gazdagon, meggyőzően dokumentáljuk a földrajzilag és társadalmi-kulturális-gazdasági szempontból mindig is Közép-Európa részét képező magyar állam etnikai, kulturális sokszínűségét, és ezt a maga történetiségében jelenítsük meg. Elsődlegesen nem a nemzetiségek történetét követjük nyomon, hanem a nemzetiségek és a magyarság összetett, bonyolult, időben változó kapcsolatrendszerét vizsgáljuk. Azt, hogy miként viszonyultak az itt élők egymáshoz, mennyire volt ellenséges, barátságos vagy éppen közömbös a köztük lévő viszony, és milyen mértékben integrálódtak vagy asszimilálódtak a nem magyar ajkúak.

A bécsi kapu téri palota titkai

A budai Vár északi oldalán magasodó épület a magyar historizmus egyik legfontosabb, s eredetileg is levéltárnak szánt műve. Alkotója, Pecz Samu a kor legmodernebb eszközeit alkalmazta. A falakon Dudits Andor festményei közel 1000 év magyar történetét tárják elénk. A lépcsőházat és emeleti csarnokokat Róth Miksa ólomüveg ablakai díszítik, amelyeken a történeti Magyarország városainak címerei láthatók.

Az épület gazdag belső falfestményeit Dudits Andor festőművész Klebelsberg Kuno elképzeléseinek megfelelően alkotta meg. A látogató e falfestmények és Róth Miksa színes címeres üvegablakai segítségével emeletről emeletre haladva ismerheti meg a magyar történelem egyes kiemelkedő eseményeit, alakjait.

Karnyújtásnyira a történelem

Tematikus raktárséták, amelyek során látogatóink levéltárosok vezetésével, eredeti iratok felfedezése közben ismerkedhetnek meg írott múltunkkal. A séták kapcsolódnak a #KulturálisÖrökségNapok központi témájához - Örökségünk Európában. Raktáraink korlátozott létszámban (max. 15 fő) látogathatók. Jelentkezés a helyszínen.

Milyen lenne …? Meg nem valósult építészeti tervek:
Milyen lenne a neoreneszánsz országház, a centrális alaprajzú Erzsébetvárosi plébániatemplom, a hétnyílású boltozott kőhíd a #Lánchíd helyett, a bizánci stílusú Dohány utcai zsinagóga vagy a Szentháromság téri levéltárépület? Válogatás az MNL Országos Levéltára tervtárának anyagából.

Osztrák, magyar - két jó barát. Kétoldalú kapcsolatok 1918-1938 között:
Dokumentumválogatás és érdekességek a monarchia felbomlása utáni osztrák és magyar kapcsolatokról.

Feltalálók és találmányaik. Szabadalmi iratok:
#Tihanyi Kálmán radioszkópja, Albert #Einstein és Szilárd Leó közösen tervezett hűtőgépe, Bíró Lajos golyóstolla és egyéb érdekes találmányok szabadalmi irataiból válogatunk.

"Mazsola a kalácsban" Érdekes iratmellékletek:
A levéltár nem csak iratokat és dokumentumokat őriz, hanem az olykor hozzájuk csatolt tárgyakat is.

Óhazától Újhazáig. Emberi és családi sorsok az emigrációban – kamarakiállítás

A levéltárak európai örökségünk írásos emlékeinek a letéteményesei, így a tervezett kiállítással lehetőséget nyújtunk arra, hogy találkozási pontként a megőrzendő és megismerhető múlt elérhetővé váljon a jövő generációi számára is. Magyarországon ugyanakkor ebben az évben a családok évét is ünnepeljük, amelynek megtartó ereje a fennmaradt és hazatért iratok tanúsága alapján is kiemelkedően fontos volt a magyar diaszpórában. A kiállítás elsődleges célja, hogy megjelenítse az európai kulturális értékek megőrzésének módjait és stratégiáit a diaszpórában élő magyar családok és közösségek körében. Az értékközvetítés azonban egy hosszabb folyamat eredménye, melyet a Mikes Kelemen Program során beérkezett dokumentumokon keresztül, több tárló útján virtuálisan igyekszünk bemutatni a látogatók számára. A kiállítás az óhazától egészen az újhazáig kíséri végig a magyar sorsokat, igyekszik megjeleníteni az elvándorlás okait, az út során fellépő nehézségeket, az új társadalomba történő beilleszkedés viszontagságait, és röviden bemutatja az európaiság, magyarság megtartásának ma is működő kulturális intézményeit.

Háborúk, forradalmak, traumák (1914-1918) – Gyűjtőköri nap

Iratgyűjtő nap a levéltárban a Fortepan, a Nagy Háború blog és az Europeana.eu portállal együttműködve. A gyűjtés elsősorban az Europeana első világháborús tematikájához kapcsolódna, elsősorban ehhez várunk iratanyagot, illetve helyszíni digitalizálás biztosításával lehetővé kívánnánk tenni, hogy digitális másolatban a levéltárnak adományozza a magániratát. Az eseményhez kapcsolódna egy kerekasztal-beszélgetés. A tágabb téma az iratgyűjtés, digitalizálás, és a digitalizált képek közzétételének lehetőségei: a beszélgetés célja a levéltár részéről az lenne, hogy felhívjuk a látogatók figyelmét arra, hogy a levéltárban iratgyűjtés (is) folyik, megtudják, hogyan tudnak beadni iratot, és az intézmény egyre inkább nyit a digitális tartalmak felé, e célból (is) együttműködik más szervezetekkel.

Őseink nyomában - Levéltárosi segítség családtörténeti kutatáshoz

Ha érdekli családja származása, ha többet akar tudni őseiről, felmenőiről, levéltárosaink tájékoztatják a kutatási lehetőségekről, és segítenek az első lépések megtételében. Ha tudja valamely felmenője (nagy-, déd-, ük- vagy szépszülő, stb.) 1895 előtti születési, házasodási vagy halálozási évét, ismeri felekezetét, valamint a település nevét, ahol élt, helyben segítünk rátalálni az anyakönyvi adatbázisban.

Történelmi kézműves varázs

A Kulturális Örökség Napjain kicsik és nagyok gyermek- és kézműves-foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a levéltár restaurátorainak és könyvkötőinek munkájával. A rendezvény során különböző könyvecskék, füzetek és egyéb kézműves ajándékok készítésében vehetnek részt a látogatók.

Forrás: Szervezők
 

A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára program 2018

Könyvtár

Programajánlat

Figurina Bábszínház műsora 2018
Figurina Bábszínház műsora 2018
 • Budapest
 • II. kerület
2018. október 20. 11:00
MTA Zenetudományi Intézet hangversenyek 2018
MTA Zenetudományi Intézet hangversenyek 2018
 • Budapest
 • I. kerület
2018. október 16.
Magyar Emlékekért a Világban Egyesület programok 2018
Magyar Emlékekért a Világban Egyesület programok 2018
 • Budapest
 • I. kerület
2018. október 16.
Jurányi Inkubátorház programok 2018. Online jegyvásárlás
Jurányi Inkubátorház programok 2018. Online jegyvásárlás
 • Budapest
 • II. kerület
2018. október 16 - 20.
Átrium programok 2018. Műsor és online jegyvásárlás
Átrium programok 2018. Műsor és online jegyvásárlás
 • Budapest
 • II. kerület
2018. október 17 - 18.

Szolgáltató

Budai Vigadó
Budai Vigadó
 • Budapest
 • I. kerület
Figurina Bábszínház
Figurina Bábszínház
 • Budapest
 • II. kerület
21 Magyar Vendéglő
21 Magyar Vendéglő
 • Budapest
 • I. kerület
Alabárdos Étterem
Alabárdos Étterem
 • Budapest
 • I. kerület
Arany Hordó Étterem
Arany Hordó Étterem
 • Budapest
 • I. kerület

Legjobb élmények

Corvina kiállítás
Nézze meg Budapestet az Óriáskerékről! Felejthetetlen látvány, kihagyhatatlan élmény!
A Csodák Palotája élmény minden korosztálynak!
Libegjen velünk! Repülő székekkel Budapest felett.
Cápás állatkertünkben egy látványalagútban csodálhatják meg a tigris-, és barna cápákat.
A vezetés élménye! Várjuk a Közép-Európában egyedülálló autóverseny szimulátor központunkban!
Csobbanjon velünk a Dunába! Kétéltű buszos városnézés Budapesten.
Buszos városnézésre hívjuk és várjuk, fedezze fel velünk Budapest legfontosabb látnivalóit!
11468
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
7798
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1009
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket