Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.
Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.

A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteményét őrző békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum épületében állandó és időszaki kiállítások, gyermekfoglalkoztató helyiség és műhely, óriási akvárium, érintőképernyős, valamint hangvezérléses, többnyelvű tárlatvezető rendszer várja a látogatókat.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

Programok

ARS SACRA FESZTIVÁL a Munkácsy Mihály Múzeumban
2017. szeptember 15-24.

Az Ars Sacra Fesztivál a 2007-es nemzetközi Városmissziós rendezvénysorozat gyümölcse, melyet az Ars Sacra Alapítvány szervez. A Fesztivál minden év szeptember harmadik hétvégéjén kezdődik, a Kulturális Örökség Napjaival együttműködve. Első alkalommal csatlakozik intézményünk a nagyszabású országos kezdeményezéshez 2017. szeptember 15-24. között.
A Munkácsy Mihály Múzeum rendhagyó szakrális utazásra várja az érdeklődőket: 2017. szeptember 15-én 16.00 órai kezdettel, Harangozó Imre néprajzkutató Csillagok között fényességes csillag – Hagyományaink Szent László királya című előadására az épület Kamara Termében kerül sor.
A fesztivál ideje alatt látogatható Harangozó Imre Szent László királyhoz kapcsolódó tárlata. A program ingyenes!

Kulturális Örökség Napjai a Munkácsy Mihály Múzeumban
2017. szeptember 16. (szombat) – 14:00
2017. szeptember 17. (vasárnap) – 1400

A Kulturális Örökség Napjai című rendezvény keretén belül a látogatók érdekes részleteket hallhatnak a múzeum épületének felépítéséről, történetéről. Az épület több mint száz éves, de kívül-belül folyamatosan megújul, ezekről is részletesen hallhatnak. A program a raktárrészben folytatódik, ahova más napokon, a látogatókat nem szoktuk beengedni. A központi programhoz kapcsolódóan, a kiegyezés 150. évfordulója alakalmából, néhány olyan műtárggyal is megismerkedhetnek az érdeklődők, amelyek Ferenc József, magyar királyhoz kapcsolódnak. Végül pedig a Helytörténeti gyűjtemény zárt ajtaja is kinyílik egy rövid időre, betekintést engedve egy múzeumi raktár rendszerébe.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2017. szeptember 30. 10.00 órától
Békéscsaba nyitott ajtói

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja rendhagyó lesz a Munkácsy Mihály Múzeum számára. Idén ugyanis a pedagógusok állítják össze a programkínálatot. A központi téma nem más, mint Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója. Ennek kapcsán játékos városismereti sétára indulunk az iskolás csoportokkal. Idővonal segítségével keressük fel a város helytörténeti érintettségű épületeit, és számos izgalmas feladat során helyezzük el a hozzájuk kapcsolódó ismert momentumokat a magyar és az egyetemes történelemben. Minden állomáson egy kapcsolódó anekdotát is megismernek a résztvevők, történész muzeológus közvetítésével. Ezzel együtt célkitűzésünk a diákok időbeli és térbeli tájékozódásának elősegítése, valamint helyi értékeink megismerése. Az általános iskolás tanulók nagy része nem ismeri közvetlen lakóhelyét. A program lehetőséget nyújt arra, hogy játékos formában ismerkedjenek Békéscsaba sokat látott, de nem ismert épületeivel. A program célja az is, hogy a gyerekek ne a számítógép előtt üljenek, hanem mozogjanak, közösséget építsenek.
A város megismerése során arra törekszünk, hogy a diákok ne egy egyszerű sétára jöjjenek, hanem egy interaktív, közös programban vegyenek részt. Ennek érdekében feladatokat kell megoldaniuk, azonban nem egyénileg, hanem kisebb csoportokban dolgoznának együtt. Nagy hangsúlyt fektetünk a résztvevő diákok ismeretének bővítésére, ennek érdekében különböző, kisebb vizuális eszközök alkalmazását is tervezzük.

Jelen a múltban
2017. szeptember 30. 10.00

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja rendhagyó lesz a Munkácsy Mihály Múzeum számára. Idén ugyanis a pedagógusok állítják össze a programkínálatot. A központi téma nem más, mint Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója. Ennek kapcsán nagy hangsúlyt fektetünk a korabeli magyarság és az itt élő nemzetiségek- szlovákok, románok, izraeliták, - bemutatására
Ehhez autentikus és sokrétű információs hátteret ad a Munkácsy Mihály Múzeum néprajzi kiállító helye, valamint a néprajzi gyűjteményt is megtekinthetik a diákok néprajzos muzeológus vezetésével. Megismerhetik a helyi paraszti kultura tárgyi emlékeit, és bepillantást nyerhetnek a korabeli gazdaságok életébe. A rendhagyó program a múzeum tagintézményében; a Gabonamúzeumban folytatódik, ahol a paraszti élet színterét, a mezőgazdaság kellékeit, és a gabonatermesztés/ feldolgozás folyamatát ismerhetik meg a résztvevők. A Csókási szélmalom segítségével kaphatnak teljes képet a diákok a gabonafeldolgozás folyamatáról. Az eseménysorozat harmadik állomásaként a térség élővilágával ismerkedhetnek meg a fiatalok, a Gabonamúzeumhoz tartozó tanösvény segítségével. A játékos feladatok kapcsán átfogó képet kapnak az elmúlt 300 év során bekövetkezett változásokról, amelyek a régió növény és állatvilágát érintették
2017. szeptember 30-án 10.00 órától várjuk az érdeklődőket. A program három turnusban valósul meg, igény esetén megismételhető más időpontban.

Közös örökségünk. V. Magyar-román határmenti konferencia
2017. szeptember 26 − november 3.

Az utóbbi évtizedekben a Békés megyei múzeumi szervezet számára egyre fontosabbá vált a romániai intézményekkel, elsősorban az aradi és a nagyváradi múzeumokkal való kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás és együttműködés A régészek közös ásatásokon vettek részt, a néprajzosok pedig több magyarországi és romániai településen végeztek adatgyűjtést az interetnikus kapcsolatoknak, a nemzetiségek együttélésének vizsgálatát célozva. Elkészült, és önálló, kétnyelvű kötetben megjelent a térség négy múzeuma (Arad, Békéscsaba, Gyula, Nagyvárad) történetének feldolgozása. Programunknak több célja is van. Az érdeklődő, nem szakemberek számára szeretnénk megismertetni a legújabb régészeti kutatások eredményeit a határ mindkét oldaláról. Egy konferencia keretében lehetőség nyílik válaszokat is kapni azokra a kérdésekre, melyek felmerülnek a laikus közönségben egy-egy témakör kapcsán. A konferencia 2017. október 11-12. között kerül megrendezésre, a részvétel ingyenes

Életek és ételek a Viharsarkon
2017. szeptember 26 − november 3. 10.00 − 17.59

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja rendhagyó lesz a Munkácsy Mihály Múzeum számára. Idén ugyanis a pedagógusok állítják össze a programkínálatot. A központi téma nem más, mint Békéscsaba újratelepítésének 300. évfordulója. Ennek kapcsán egy igazi gasztronómiai csemegével várjuk az érdeklődőket. A békéscsabai Meseház hagyományőrző klubjával együttműködve, tájjellegű ételek elkészítése lesz a cél, amelybe természetesen bevonjuk a résztvevőket is.
Mákos kukorica, haluska, sztrapacska; az igazi tradicionális szlovák konyhával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a rendhagyó program során. A program a technika tantárgyhoz is kapcsolható. A főzésen keresztül lehetőség van arra, hogy a gyerekek megismerjék a környezeti nevelés egyik legalapvetőbb elemét, a takarékosságot. Lehetőség nyílik a hulladékképződés, szelektív hulladékgyűjtés megtárgyalására is. A táplálkozáskultúrán, a táplálék összetételének megvitatásán keresztül a program kiegészíti az egészséges életmódra nevelést.
Időpont: 2017. szept. 26 − nov. 3 között 10.00 − 17.59.
A programon való részvétel időpont egyeztetés és regisztráció útján történik!

Időszaki kiállítás 2017

„Ami monumentális: akaratot fejez ki” – Pátkai Ervin szobrászművész kiállítása
2017. június 8 – 2017. szeptember 24.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc nyomán Franciaországba emigrált, békéscsabai származású szobrász, várostervező kiállítása. Az 1973-ban Francia Lovagrenddel kitüntetett képzőművész polisztirolból készült kisplasztikáit bemutató kiállítás a főként vasbetonból készült monumentális köztéri munkáinak illusztrációit is felvonultatja.
A Munkácsy Mihály Múzeum Pátkai Ervin születésének nyolcvanadik évfordulóján kíván a békéscsabai születésű, nemzetközileg elismert szobrászművész előtt tisztelegni. Az „Ami monumentális: akaratot fejez ki” – Pátkai Ervin szobrászművész kiállítása 2017. június 8-án, csütörtökön 16.30 órakor nyílik és augusztus 20-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeum Múzsák Termében.


Nyitvatartás

kedd-vasárnap: 10-18 óráig
hétfő: szünnap

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum 


Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

Kapcsolódó időpontok

2018.04.29. - 2018.04.30. Békéscsabai Vitézi Játékok 2018
KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
Munkácsy Mihály Múzeum kiállítások, programok 2017

Programajánlat

Békéscsabai Vitézi Játékok 2018
Békéscsabai Vitézi Játékok 2018
  • Békéscsaba
2018. április 29 - 30.
Békéscsabai fesztiválok 2018
Békéscsabai fesztiválok 2018
  • Békéscsaba
2018. május 16 - 20.
Egyházzenei Fesztivál 2018 Békéscsaba
Egyházzenei Fesztivál 2018 Békéscsaba
  • Békéscsaba
2018. május 16 - 20.