Múzeum+ Magyar Nemzeti Galéria 2020
ID.3 1ST modell - A jövő megérkezett. Szálljon be!
ID.3 1ST modell - A jövő megérkezett. Szálljon be!
Ismerje meg Ön is az új Golfot! Már 5 990 000 Ft-tól megvásárolható!
Ismerje meg Ön is az új Golfot! Már 5 990 000 Ft-tól megvásárolható!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!
Tekintse meg kiemelt esemény listánkat!

Múzeum+ Magyar Nemzeti Galéria 2020

2020. november 19.

Idén is folytatódik a Múzeum+ programsorozatunk, havonta egy alkalommal hosszított nyitvatartással, egy-egy hétköznapi téma köré szervezett programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várjuk az érdeklődőket.

Múzeum+ Szinyei

2020. november 19. 18:00 - 22:00

Szinyei Merse Pál 100 és 175. Egy név és két szám, akiről és amelyekről érdemes megemlékezni: a magyar festészet egyik legkiemelkedőbb mestere 175 éve született és kereken egy évszázada ment el. A művészt aligha kell bemutatni, hiszen művei már gyermekkortól végigkísérik az ember életét. A Majális jó eséllyel pályázhatna a legismertebb magyar festmény címére, a Léghajó a magyar képzőművészet egyik legeredetibb ötlete, míg a Lila ruhás nő feledhetetlen, messze révedő tekintete számtalan reprodukción, bélyegen és iskolai tankönyvek oldalain is feltűnik mindmáig. A sors – és természetesen az akkori kortárs művészeti közeg – fintora, hogy a festő csak idővel nyerhette el az őt megillető, méltó helyet a honi művészettörténetben, melyhez igen hosszú út vezetett. Ahogy a Majális kapcsán fogalmazott önéletrajzában 1903. január 7-én: „Magamat is ráfestettem a képre, hason fekve, falatozva, hátat fordítva. Bevallom, azon kritikusokra gondoltam, kiknek képen nem fog tetszeni…” S valóban – ahogyan az a később kultikusként értékelt alkotásoknál gyakran előfordul – ez a mű sem aratott először osztatlan sikert. Mára már, ha csak egyszer is láttuk Szinyei Merse Pál festményeit, belénk ivódik a tökéletes kompozíció, a képek átütő ereje, üdesége és merész színhasználata.

De hogy milyen nehézségekkel volt kikövezve e páratlan festői pályája, miként alakulhatott ki a mindmáig ható kultusz a személye körül, hogyan szerepelnek alkotásai a mai műkincspiacon, mely műveinek ismeretlen a holléte, milyen eszközökkel dolgozott és úgy egyáltalán: milyen is volt a művész mögött rejtőző ember…? Mindenre és még többre is fény derül a november 19- Múzeum+ Szinyei estünkön!

ZENE EGÉSZ ESTE

Oláh Kálmán a világ kortárs zenei életének egyik legeredetibb alkotója és előadóművésze. Szenvedélyesen feszegeti a zene határait és zeneszerzőként is az élvonalba tartozik. Különleges zenei világának fontos, stílusokon átívelő részét képezik sajátos, a klasszikus zene és a dzsessz világát összefonó kompozíciói.

Kóstoljon meg valamilyen finomságot a büfében, foglaljon helyet varázslatos kupolaterünkben két programpont között, engedje el magát és csak élvezze Oláh Kálmán magával ragadó zenéjét.
Helyszín: C épület 1. emelet, kupolatér

ELŐADÁSOK

18.45 Szinyei-eposz: Szinyei Merse Pál kultusza és emlékezete – Prágai Adrienn művészettörténész előadása

A Japán kávéházi művészasztal Pali bácsijának jól ismert, itthon megtekinthető művein túl látható festménye a firenzei Uffizi képtárban, és alkotásaival találkozhatunk a Magyar Posta bélyegein is. Festészete számos képzőművészt megihletett, sőt, a mai digitális kultúrában is találhatunk tőle kölcsönzött vizuális idézeteket. Szinyei kultusza és emlékezete máig hat – tekintsük hát át a nagy eposzt!
Helyszín: C épület 1. emelet, 19. századi állandó kiállítás

19.45  „Mindjárt el is adtam 700 forintért” – Szinyei Merse Pál művei a műkereskedelemben

Martos Gábor művészeti író, a MúzeumCafé szerkesztőbizottságának tagjának előadása

Szinyei Merse Pál a magyar képzőművészet kultikus alakja: az alkotásairól készült nyomatok ott lógtak gyakorlatilag minden hazai iskola osztálytermeinek, folyosóinak a falain, vagy éppen a MÁV vasúti kocsijainak kupéiban. Martos Gábor a vetített képes előadáson a művész nemzetközi, illetve a hazai műkereskedelemben elfoglalt helyét teszi (alapos) vizsgálat tárgyává.
Helyszín: C épület 1. emelet, 19. századi állandó kiállítás

ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS – Szinyei 100, 175 és tovább

20.15 Résztvevők: Gréczi Emőke, a MúzeumCafé főszerkesztője, Szücs György tudományos főigazgató-helyettes, művészettörténész, illetve Krasznai Réka és Hessky Orsolya művészettörténészek, a jövő évi magyar nemzeti galériabeli Szinyei-kiállítás kurátorai.

Érdekes szakmai feladat lehet egy olyan jól ismert és népszerű mester alkotásait górcső alá venni, mint Szinyei Merse Pál: a 2021-es emlékkiállításban a kurátorok az eddigi kutatási eredmények felhasználásával igyekeznek bemutatni a festő nemzetközi párhuzamait is. A mester azon kevesek közé tartozhatott, akiről még életében termet neveztek el a Szépművészeti Múzeumban. De vajon miért olyan meghatározó és mi a máig ható titka a művészetének?
Helyszín: C épület 1. emelet, kupolatér

KURÁTORI TÁRLATVEZETÉS

18.00 Igaz vagy hamis: Szinyei, a magyar Monet? – Krasznai Réka művészettörténész, a jövő évi Szinyei-kiállítás kurátorának tárlatvezetése

Kétségtelen, hogy Szinyei saját jogán a 19. századi magyar művészet egyik legfontosabb, úttörő alakja. Sokan őt tartják a magyar impresszionizmus atyjának, fő műveit pedig sokszor állítják párhuzamba Claude Monet festményeivel. De mi köze volt Szinyeinek az impresszionizmushoz és a francia művészekhez? Miben hasonló és miben különbözik a festészete? Létezik-e egyáltalán magyar impresszionizmus? A kurátori tárlatvezetésen ezekre a kérdésekre keressük a választ.
Találkozási pont: D épület 1. emelet, 1800 utáni nemzetközi gyűjtemény

TÁRLATVEZETÉSEK

18.00 és 19.30 Szárnya van, de nem repül – a szárnyas oltárok titkai – Földváry Piroska művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület 1. emelet, Késő gótikus szárnyas oltárok kiállítás

18.30 és 20.00 Szinyei után – a századforduló magyar művészete – Sepsey Zsófia művészettörténész tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület 2. emelet, Modern idők kiállítás

19.00 és 20.30 Sean Scully: Átutazó – Retrospektív kiállítás – Koós Nikolett múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: A épület, földszint, Sean Scully: Átutazó – Retrospektív kiállítás

19.00 és 20.30 Sírok között és a csillagok alatt – séta a nádori kriptában és a palota kupolájában – Csiszár Beatrix múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: C épület földszint, Információs pult

19.15 és 20.45 Világok vonzása – külső és belső tájak – Király Zsuzsanna múzeumpedagógus tárlatvezetése
Találkozási pont: D épület 1. emelet, 1800 utáni nemzetközi gyűjtemény

SZINYEI ORIGINAL

A Szinyei-művek naptól átitatott szétszórt fénybe merített színeinek sugárzóan üde összhangja és harmóniája egészen páratlan. A Múzeum+ Szinyei esten kivételes lehetősége nyílik arra, hogy megtekintse, milyen eszközökkel dolgozott a művész – a múzeumban őrzött festékesdobozaiban még az eredeti ecsetei is megvannak, számos más érdekesség mellett! Az autentikus tárgyak megtekintésén túl elolvashat néhány ragyogó korabeli újságcikket is, melyek a művészről és alkotásairól jelentek meg annak idején.

SZINYEI UNSEEN

Vissza nem térő alkalom olyan alkotással találkozni, amely ritkán látható kiállítva, pláne, ha az olyan szemgyönyörködtető… Annyit elárulunk előzetesen, hogy a kép az életmű egyik legszebb tájképe, melyen embernek nyoma sincs, hiszen, ahogyan a festőművész fogalmazott: „Hiábavaló minden okoskodás. Picturát megreformálni nem lehet, csak egyetlen mestertől, s ez a mester a Természet. A nagymester, a Természet csak annak mutatja meg legdrágább kincseit, aki becsületesen, őszintén és naiv szívvel közeledik hozzá – és hűségét megőrzi. Az ilyennel megosztja mindenét: igazságát, szépségét, gazdagságát. Ez az én meggyőződésem. Ki a szabadba! Szemtől szembe a természettel! Csak ez frissíthet fel. Új erőt csak odakint nyerhetek…”

A művésznek szentelt estünkön több hasonlóan mesébe illő meglepetéssel is készülünk!

SZINYEI WANTED

Szinyeiről – a már életében kiépülő kultuszának is köszönhetően – a 20. század folyamán több monográfia is megjelent. A Magyar Nemzeti Galéria utoljára 1990-ben mutatta be életművét egy nagy kiállításon, melyet Szinyei Merse Anna életmű-katalógust is tartalmazó nagymonográfiája kísért. Bár az elmúlt harminc évben több, addig csak forrásokból ismert Szinyei-kép is előkerült, továbbra is számos olyan műről van tudomásunk, melyek valaha léteztek, ám jelenlegi hollétük ismeretlen. Ezeket a műveket keressük: „wanted”, azaz körözési listán vannak. Bízva abban, hogy a reprodukciókon közölt művek közül – akár itthonról, akár külföldről – több is megkerülhet, az esten bemutatjuk ezeket a lappangó alkotásokat is.

Ki tudja, talán Ön is segíthet pontot tenni valamelyik kérdőjel végére…?

ÚTVONALTIPP

„Nagy művészeti korszakokat szemtől-szembe élvezhettem, talán meg is értettem? – Az olasz tájkép csodálatos, bámultam, de nekem annyira exoticus, hogy hosszabb tanulmány nélkül nem tudnám képben értékesíteni…” – fogalmazott Szinyei dél-itáliai útjáról írt levelében a művészeti író-politikus Lippich Eleknek.  München, Párizs, Bécs, Velence, Capri, Nápoly, Róma, Balaton… Csak néhány helyszín a teljesség igénye nélkül, ahol a művész megfordult élete során, hol szerencsét próbálni, hol inspirálódni. Egyedi útvonaltippünk segítségével most Ön is elutazhat gondolatban ezekre a csodálatos helyekre és más művészek alkotásain keresztül is felfedezheti őket.

ART BONBON

Volt már olyan érzése, hogy milyen jól illene egy műtárgyhoz egy fülbemászó dallam, egy vers, vagy egy mozdulat, amely kifejezi az érzést, a pillanatot, a röppenő csodát, amit az alkotás megfigyelésekor átélünk…?
Fellép: Jávor Lili és Kiss Dorina

BÜFÉ

A Múzeum+ esten ételek színes, akarom mondani, széles palettájával csillapíthatja éhségét a földszinti és kupolatérben kihelyezett büfében egyaránt! Tapasok, sütemények, szendvicsek, üdítők, mennyei borok és még sok más finomság garantálja, hogy éhség és szomjúság miatt nem kell fog idő előtt hazamenni.

Az est folyamán a Sean Scully: Átutazó – retrospektív kiállítás is megtekinthető!

A rendezvény érvényes Múzeum+ jeggyel, vagy bérlettel látogatható. A nappali kedvezmények érvényesek az estére váltott belépők esetében is.

Az este folyamán helyszíni jegypénztárainkban is lehet belépőjegyet váltani az eseményre.

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és a tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények és a járványhelyzet miatt – csak korlátozott létszámban vehetnek részt. A tárlatvezetéseken a maximális létszám 20 fő. Regisztráció a helyszínen érkezési sorrendben 17.00 órától.

A száj és orr maszkkal történő eltakarása kötelező a múzeum teljes területén, amit már a belépésnél ellenőrzünk. Kérjük szíves együttműködésüket.

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk.


2020.11.19.
2020.12.03.
További ajánlataink

2020.11.05. Magyar Nemzeti Galéria tárlatvezetések 2020
2020.11.05. Magyar Nemzeti Galéria programok 2020. Események, rendezvények, kiállítások
Sean Scully: Átutazó – Retrospektív kiállítás | Fehér Dávid kurátori tárlatvezetése a Magyar Nemzeti Galéria időszaki kiállításán
2020.10.14. - 2021.01.31. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2020
Sean Scully: Átutazó – Retrospektív kiállítás
2020.10.14. - 2021.01.31. Festmény kiállítás Budapest 2020. Sean Scully: Átutazó – Retrospektív kiállítás
2020.11.17. Magyar Nemzeti Galéria programok 2020. Események, rendezvények, kiállítások
Impresszionizmus – előadás-sorozat | Van-e magyar impresszionizmus? |Bellák Gábor művészettörténész előadása a Magyar Nemzeti Galériában
2020.11.19. Magyar Nemzeti Galéria programok 2020. Események, rendezvények, kiállítások
MÚZEUM+ SZINYEI
2020.11.25. Magyar Nemzeti Galéria programok 2020. Események, rendezvények, kiállítások
Szinyei Merse Pál 100 – 2020 ÉVFORDULÓS MŰVÉSZEI-SOROZAT | Rajzokból kirajzolódó élet – Szinyei Merse Pál fiatalsága és művészete grafikai alkotásai nyomán || Hessky Orsolya művészettörténész előadása a Magyar Nemzeti Galériában
2020.10.01. - 2021.01.18. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2020
2020.10.01. - 2021.01.18. Trianon előtti Magyarország rajzban elbeszélve. `Összetartozunk`
2020.01.01. - 2020.12.31. Magyar Nemzeti Galéria rendezvényhelyszínei és bérelhető termei
2020.01.01. - 2020.12.31. Aktszobrok a századfordulóról. A Magyar Nemzeti Galéria 19-20. századi állandó kiállítása
2020.01.01. - 2020.12.31. A Magyar művészet 1945 után - Lépésváltás. Újrarendezett állandó kiállítás a Nemzeti Galériában
2020.01.01. - 2020.12.31. Modern idők - Magyar művészet a millennium és a második világháború között
2020.01.01. - 2020.12.31. Reneszánsz kőtár állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2020.01.01. - 2020.12.31. Gótikus táblaképek állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2020.01.01. - 2020.12.31. Gótikus szárnyasoltárok állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2020.01.01. - 2020.12.31. 19. századi magyar szobrászat állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2020.01.01. - 2020.12.31. Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa, állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2020.01.01. - 2020.12.31. A 20. század művészete 1945 előtt, állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2020.01.01. - 2020.12.31. 19. század festészete állandó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában
2020.01.01. - 2020.12.31. Bécsi kapu séta a Budai várban
2020.01.01. - 2020.12.31. Magyar Nemzeti Galéria kiállítások 2020
2020.01.01. - 2020.12.31. Programok a Budai Várnegyedben 2020
Találatok száma: 4

Continental Hotel Budapest**** Superior

Continental Hotel Budapest**** Superior

CONTINENTAL HOTEL BUDAPEST**** SUPERIOR - A négycsillagos design hotel Budapest történelmi belvárosában a szecesszió és a modern belsőépítészet elemeiből kialakított egyedi saját stílust sugároz. A szálloda 272 szobája - ebből 13 lakosztály - szélessávú internet elérhetőséggel, személyre szabott és business ... Bővebben

Kiemelt partner

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Hotel Sofitel Budapest Chain Bridge

Luxus hotel Budapest szívében, a Duna partján. A hotelben 350 légkondicionált szoba, melyből 54 lakosztály, áll a vendégek rendelkezésére, csodálatos kilátással a Lánchídra és a várra. Bővebben

Kiemelt partner

Anna Hotel**** Budapest

Anna Hotel**** Budapest

Az Anna Hotel Budapest a XI. kerületében, idilli környezetben helyezkedik el. A hotelt körülölelő gyönyörű kertnek köszönhetően vendégeink a béke szigetén érezhetik magukat, a főváros hangos forgatagától néhány perc távolságban. A hotel a főváros egyik legújabb szállodája és nyitása óta célja, hogy ... Bővebben

Kiemelt partner

Danubius Hotel Gellért

Danubius Hotel Gellért

Budapest egyik legszebb szecessziós épülete a Duna-parton, a Gellért-hegy lábánál. A híres Gellért Fürdőhöz közvetlenül csatlakozó patinás szálloda hangulatos belső terekkel nyújt kényelmet és kikapcsolódást. Ki sem kell tennie a lábát a szállodából, hogy megtapasztalja a világhírű Gellért fürdő jótékony ... Bővebben

Kiemelt partnerA SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok

Kiemelt ajánlatok

Közeli ajánlatok

Sofitel Piackert 2020
Sofitel Piackert 2020
  • Budapest
  • V. kerület
2020. október 31.

Figyelmébe ajánljuk!

Magyar Nemzeti Galéria
Magyar Nemzeti Galéria
  • Budapest
  • I. kerület

Érdemes felkeresni!

Országos Széchényi Könyvtár
Országos Széchényi Könyvtár
  • Budapest
  • I. kerület
Paris Budapest Bar
Paris Budapest Bar
  • Budapest
  • V. kerület

Szállásra van szüksége? Foglaljon online!
Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!
Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események