Azaum Római Tábor Almásfüzitő
Gyere és tölts el egy felejthetetlen gyereknapi hétvégét a családdal!
Gyere és tölts el egy felejthetetlen gyereknapi hétvégét a családdal!
Rövidesen megnyit az Interaktív Bányászati Kiállítás a Tulipános Házban!
Rövidesen megnyit az Interaktív Bányászati Kiállítás a Tulipános Házban!
Pünkösdi Fesztivállal indul a siófoki nyár sok izgalmas programmal!
Pünkösdi Fesztivállal indul a siófoki nyár sok izgalmas programmal!
Bor, zene, boldogság… ez a BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-Hegyalja szívében
Bor, zene, boldogság… ez a BOLDOGkisfalud Feszt Tokaj-Hegyalja szívében
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai nyári wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Azaum Római Tábor Almásfüzitő


Izgalmas időutazás Almásfüzitőn! Rómaiak a Duna mentén - ókori hagyományőrzés. Azaum az ókori Római Birodalom határvidékén csábít kalandra. A felépült erőd őrtornyával és kézműves műhelyeivel a letűnt ókori történelem egy életre kelt darabkája. Megismerheti az ókor varázslatos világát, a légió katonáinak életét, ruháit, fegyvereit, ételeit.

Azaum Római Tábor

Az Azaum, Magyarországon egyedülálló módon, mutatja be a római világot a VR (virtual reality) és az AR (Augmented Reality) technológia segítségével.

A felépült erőd őrtornyával és kézműves műhelyeivel igazi különlegesség, a letűnt ókori történelem egy életre kelt darabkája. Fontosnak tartjuk az ókori katonák életének, mindennapjainak bemutatását. A Legio Brigetio tagjai házigazdaként fogadják a hozzánk érkező vendégeket. A csapat fellépésein bemutatja a római katonák életét, kiképzését, fegyvereit, csatáit. Látogatásuk során Önök a korhű kézműves foglalkozásoktól a kemencés sütés-főzésen át a rekonstruált fegyverekig, felszerelésekig és csatákig mindent kipróbálhatnak. Midemellett a tábor számos közösségi program színtere, különleges rendezvényhelyszín! Színes, érdekes, élménydús programokkal várjuk a látogatókat! A gyermekek szórakoztató, játékos szabadidős tevékenység során élhetik át a római kor hangulatát.

Új interaktív élménytár, a római villa épülete

A római kori katonai táborok építészetét és hangulatát felidéző már megépült tábor új épületének akadálymentesített többfunkciós kiállító- és bemutató, vendégfogadó terei javítják az turistafogadás feltételeit, továbbá időjárás-független turisztikai élményt biztosítanak. Az épület hangsúlyos eleme a tornác, mely a szezonalitás és a kedvezőtlen időjárás oldását segíti, esőmentes gyülekezési helyet biztosítva. Az átriumban az ókorban jól bevált vízmedencét találunk, amely segíti a belső udvar mikroklímájának kedvező alakulását a nyári időszakban. A római villa mellett a gyógynövény- és fűszerkert teszi élővé az ókori élményt.

A domusba lépve a látogatót egyszerre fogadja a fizika tér és a virtuális interaktív tér. Az ide látogatók bemutatókon, filmvetítésen vehetnek részt, megtekinthetik állandó kiállításunk, interaktív foglalkozások részeseivé válhatnak, animátor segítségével beöltözhetnek római katonának, kipróbálhatják a római kor találmányait. Minden teremben hangsúlyos a látogató személyes részvétele a programban.

A főbejáraton belépve egy impozáns átriumba egy különleges kincsnek számító díszálarc és más, a területen talált régészeti leletegyüttes másolata fogadja a látogatókat, amelyeket kipróbálhatnak. Az átriumba helyezett érintőképernyős terminálokon lesznek elérhetőek a különféle szakmai ismeretterjesztő anyagok, amelyek végén interaktívan, játékos kvíz formájában lehet ellenőrizni a tudást.

Az Azaum, Magyarországon egyedülálló módon, mutatja be a római világot a VR (virtual reality) és az AR (Augmented Reality) technológia segítségével. A résztvevők kiterjesztett valóságban építhetik fel az ARkhé Római Tábort, a virtuális valóságba belépve járhatják végig a római kori labirintust, hogy megtudják az Azaum maszkjának a titkát; vagy ismerhetik meg a római formák történetét a 3D kirakó segítségével. Óriás interaktív 3D érintő kijelző az épület központi helyén helytörténeti áttekintőt mutat be látványos megoldással, képek, videók megjelenítésével.

A számítógépes terminálok és az izgalmas installáció az Azaumban állomásozó lovas katonák megjelenését és hadijelvényeit mutatja be. Itt nyílik lehetőség korhű ruhákba történő beöltözésre, fényképezésre.

A kiállítás elemei és az Azaum honlapja egy összefüggő rendszert alkotnak, így a kiállótérben megjelenő információkon túl a QR kódok segítségével további tudás bírtokába juthatnak a látogatók. További funkció, hogy az interaktív ismeretszerzés során a részvevők egyedileg vagy egy csoport tagjaként vehetnek részt a játékban, ahol egymással „harcolhatnak” a legjobb teljesítményért a résztvevők.

A CaFeAzaum büfé, kávézóban az ide látogatók római ételeket vásárolhatnak, amelyeket egyedi cserépedényekben fogyaszthatnak el. A turisztikai információs irodában könyveket, képeslapokat, bélyegeket, érméket és egyéb emléktárgyakat vásárolhatnak emlékül.

Az erőd épületének kibővített szárnyában kapnak méltó helyet az Almásfüzitő régészeti feltárása során előkerült római leletek, közöttük a korábban is említett díszálarc, további interaktív élményekkel. Az erőd bővítésével egy új, minden igényt kielégítő látványkonyha is helyet kapott, ahol hagyományos módon, a modern ízvilágra szerelt hagyományos római ételeket lehet kipróbálni, a kávézóhoz hasonló egyedi cserépedényekből fogyasztva.

Nyitva:

Téli időszak:
   október 1 - március 31.
   szerdától - vasárnapig 10.00-16.00-ig

Nyári időszak
   április 1 - szeptember 30.
   szerdától - vasárnapig 10.00-18.00-ig

Forrás: Sajtóanyag és a tábor honlapja

2022.01.01 - 2022.12.31


Kiemelt ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Almásfüzitői programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események