Rákosivipera Védelmi Központ
Új autó nagycsaládos támogatássa?  Touran már 5 915 000 Ft-tól Porsche Bónusz finanszírozással!
Új autó nagycsaládos támogatássa?  Touran már 5 915 000 Ft-tól Porsche Bónusz finanszírozással!
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Irány Székesfehérvár! Kedvezménykártya szállóvendégeknek.
Új autó jó áron! SUV modellek már 5 912 000 Ft-tól!
Új autó jó áron! SUV modellek már 5 912 000 Ft-tól!
Újra vár Hévíz felnőttbarát szállodája a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Újra vár Hévíz felnőttbarát szállodája a BONVITAL WELLNESS & GASTRO HOTEL
Gyulai pünködi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Gyulai pünködi wellness kikapcsolódás teljes panziós akcióval!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!
Lesz nyár jövőre is remek programokkal!

Rákosivipera Védelmi Központ


A Kiskunsági Nemzeti Park területén 2004 óta működő Rákosivipera-védelmi Központ adja a fajmegőrzési program gerincét. Létrehozására azért volt szükség, mert a rákosi vipera természetes, hazai populációjának fogyása olyan méreteket öltött, ami előrevetítette a faj végleges eltűnésének rémképét. A Rákosivipera-védelmi Központ alapvetően zárt, természetvédelmi objektum, ezért alapvetően nem tud fogadni látogatókat. Egyetemi és főiskolai csoportokat is csak előzetes egyeztetéssel fogad. A nagyközönség számára egy évben két nyílt napot rendez, amikor csoportosan van módjuk a látogatóknak bepillantást kapniuk a védelmi programba.

A Központ elsődleges célja a veszélyeztetett élőhelyekről bekerült állatok tartása és szaporítása. A szabadtéri terráriumokban lehetőség nyílik az egymástól elszigetelt élőhelyekről származó egyedek párosítására, orvosolva az izolált, kisméretű, vad populációkban jelentkező beltenyésztéses leromlás jelenségét.

A kígyók számára mesterséges telelőüregekben biztosítunk búvóhelyet. Az elmúlt években számos kígyó vészelte át így a telet a Központban. Az üregeket más kétéltű- és hüllőfajok is előszeretettel használják, ezért az élőhelyekre is telepítettünk belőlük. A mesterséges üregeket a viperák kibocsátása során is használjuk, hiszen nagy előnyük, hogy tél végén a földből kiemelve – a kígyók minimális zavarása mellett – áttelepíthetők a természetes élőhelyekre, később is biztonságot nyújtva a hüllőknek.

A Központban nevelt kisviperák – köszönhetően a táplálékbőségnek és a ragadozók kizárásának – nagyobb arányban váltak szaporodóképes egyedekké, mint a vad populációkban élő társaik. A mesterséges körülmények között tartott kígyók megfigyelése számos korábban megválaszolatlan kérdés tisztázását tette lehetővé. Az itt nevelt kígyók nagy száma lehetőséget teremt arra, hogy megkezdjük visszatelepítésüket azokba a régiókba, ahonnan a faj az intenzív mezőgazdálkodás miatt szorult ki.

Rákosivipera-védelmi és Bemutató Központ

A kígyókat és a munkánkat övező folyamatos érdeklődés hatására úgy döntöttünk, hogy a LIFE+ program keretében a bemutató funkciót elősegítő beruházással szolgáljuk ki ezt a jogos igényt. Kialakítottunk egy tanösvényt, ahol a környék jellemző élőhelyeit mutatjuk be a látogatóknak, valamint oktatótermet, kiszolgáló vizesblokkokat és a viperákon kívül a környék gyíkfajait is bemutató szabadtéri terráriumokat építtettünk. A Központ egész évben nyitva áll azok előtt, akik szeretnék megfigyelni ezeket a hüllőket, illetve megismerni a védelmi programot. A Központ és a tanösvény csak szakmai vezetés mellett látogatható.

A nyitás óta számos óvodás és iskolás csoport látogatott meg minket, de egyetemi kutatásokhoz is gyakran nyújtunk segítséget. Számos diplomamunka készült már a program közreműködésével. A Rákosivipera-védelmi Központ technikai üzemeltetéséért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felel, szorosan együttműködve a Kiskunsági Nemzeti Parkkal. A szakmai munkát a téma szakértőiből álló Rákosivipera-védelmi Tanács felügyeli. Számos szakember működik közre a tenyésztési programban. Az állatorvosi felügyeletet a Fővárosi Állat- és Növénykert biztosítja. Az Állatkert további segítséget nyújt a viperák táplálékául szolgáló, nagy mennyiségű egyenesszárnyú tenyésztésével. A genetikai vizsgálatokat a Magyar Természettudományi Múzeum, Molekuláris Taxonómiai Laboratóriuma végzi.

Néhány számszerű eredmény

A kígyók tenyésztése 10, különböző élőhelyről befogott egyeddel indult és további 6 egyed befogására került sor 2007–2008 során. Mára mintegy 700 vipera él a Központban. Ez a szám azért is jelentős, mert becslések szerint a vadon élő egyedek száma a Kárpát-medencében kb. 500 lehet.

A Központ működésének első 6 éve alatt összesen 577 vipera (322 nőstény, 254 hím) született 65 szülés során, mely átlagosan 8,9 kisvipera/szülés. A legnagyobb megfigyelt utódszám 26 élő és 1 halott kisvipera volt. A megfigyelt párzások alapján számított átlagos vemhességi idő 122 nap. Az újszülöttek átlagos testtömege 2,4 g, míg átlagos hosszuk 13,9 cm. Eleinte a nőstényeket csak kétévente engedtük szaporodni, de később, amikor nem korlátoztuk őket, éves szaporodási ciklust figyelhettünk meg. A genetikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a tenyésztett viperák genetikailag változatosabbak, mint szüleik, mely jó előjel a kibocsátandó egyedek hosszútávú túlélése szempontjából.

Forrás: A központ honlapja

2021.01.01 - 2021.12.31

Kapcsolódó témák:

Kiemelt ajánlatok


Pontos cím, geokód, térkép
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Kunpeszéri programturizmus

Kevés az információ?
Ha valamit nem talál, további információkat kérhet szerkesztőségünktől.
Információkérés

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG

Online jegyvásárlás

Kiemelt események