Tatai Patara - Török kori Történelmi Fesztivál 2018. május 18-20.
Tatai Patara - Török kori Történelmi Fesztivál 2018. május 18-20.
Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 2018. július 13-15.
Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok 2018. július 13-15.

Eszem-iszom, dínom-dánom! Legyen vendégünk a Kevi Juhászfesztiválon! Bográcsban főtt feledhetetlen ízű kevi birkapörkölt és más tájjellegű ételek, főzőverseny, népművészeti- és kézműves vásár, népi játszótér, birkanyíró bemutató, színpadi programok várják a kedves vendégeket Túrkevén.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK
Kontakt személy: Kovács István intézményvezető | Kovácsné Kovács Erzsébet művelődésszervező

Eszem- iszom, dínom- dánom! Legyen vendégünk a Kevi Juhászfesztiválon!

„Túrkevibe’ mindig május derekán, Juhászfesztivál van, ez már hagyomány…” – énekelte a megnyitóban a Madarász Károly Népdalkör, a Madarász Katika által írt fesztiválhimnuszt. Örömmel hallgatom mindig a kezdő sorokat, hiszen bizonyítja, hogy a tizenkilenc évvel ezelőtt hagyományápolási céllal indult rendezvényünk mára, maga is hagyománnyá vált. Készülnek rá az emberek, a főzők, a vendéglátósok, a szállásadók, az árusok, a családok, akik vendéget fogadnak, készülnek a helyi fellépők a rock zenekartól a nótaénekesig. És készülnek a rendezők, sorba szedve az ezernyi apró teendőt, hogy végül gördülékenyen megvalósuljon a fesztivál.

Sokan kérdezték tőlem a napokban, hogyan látom, hogyan érzem, sikeres volt-e a rendezvény. A válaszom határozott igen, hiszen hömpölygött a tömeg, az emberek kezében sör, harapni való és vásárfia, a piacon főtt a birkapörkölt és sokféle más népi étel, jókedv és kacagás töltötte be a fesztivált. A két színpadon feszes ütemben váltották egymást a programok, melyeken minden korosztály és ízlés találhatott magának kedvére valót. A juhok az idén is levetették a bundájukat, a juhászati szakma iránt érdeklődők szakmai fórumon vehettek részt, láthattak fajtabemutatót, nyájterelő és sajtkészítési bemutatót.

Jó volt a két színpad látogatottsága. A Ligetszínpadon a fiatal korosztály tehetségei szórakoztatták a közönséget, zeneiskolától a táncosokig, rock zenekartól a hip-hop-ig. A Fesztiválszínpad előtt is mindig volt közönség. Megtapsolták a helyi hagyományőrzők köszöntését, a nótát, a mulatóst, az operettet, a néptáncot, a gyerekkoncertet, harsányan kacagtak az utcaszínház előadásán, tomboltak az esti nagyzenekar koncertjén, táncoltak és énekeltek az utcabálon. Bevált a már a tavaly alkalmazott koncepciónk, hogy a Liget színpad a fiatal korosztályé, és a szombat esti fellépő nagyzenekar, a mai fiatalok körében jól ismert legyen.

A vásárban a legkülönbözőbb árukból válogathattak a látogatók, kiváló kézműves termékek, kistermelői áruk váltották egymást a kézművesek terén és az ízek utcájában. A Petőfi tértől a Kossuth utcán a Vadász Pál kiállító teremig, a másik irányban a Jégpalotáig húzódott az árusok sora, de bőven jutott belőle a Piactérre is. A vásárban népzenészek és betyárok szórakoztatták az arra járókat.

Jelentős eseménye a fesztiválnak a főzőverseny. A két napon összesen kb. háromszáz bográcsban főtt birkapörkölt, melyből száznegyvenhárom bográccsal neveztek a főzőversenyre. A népi étel kategóriában kb. hetven étel főtt, ebből ötvenen neveztek. Az idén túrkevei birka sült a nyárson és még bárányhúsból készült hamburgert is kóstolhattak a fesztivál látogatói.

Bízunk benne, hogy minden résztvevő talált kedvére való programot, szórakozást, enni-inni valót és szép árut, amivel megajándékozhatta szeretteit.

Jövőre találkozunk a XX. Kevi Juhászfesztiválon!

KEVI JUHÁSZFESZTIVÁL

Az első Kevi Juhászfesztivál 1999-ben került megrendezésre.

A rendezvény alapvetően négy nagyobb egységből tevődik össze:

  •         szakmai konferencia és juhnyíró bemutató,
  •         kulturális programok: népzenei és néptánc bemutatók, szórakoztató, színpadi műsorok,
  •         népművészeti és kézműves  kirakodóvásár,
  •         valamint a birkapörkölt és hagyományos népi ételek főzőversenye, mint gasztronómiai rendezvény.

2014-ben már 3. alkalommal kapta meg „Jász-Nagykun-Szolnok Megye Turisztikai Védjegye”- címet, valamint rendelkezik az „Észak Alföldi Régió ajánlásával”- címmel is.

Főrendező: Túrkeve Város Önkormányzata. A Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár a hagyományőrző, népművészeti és egyéb kulturális programok szervezését, koordinálását végzi, valamint rögzíti a vásározók jelentkezését.

Kovács István

a Madarász Károly Művelődési Ház és Városi Könyvtár vezetője, a Kevi Juhászfesztivál főszervezője


2018.05.19. - 2018.05.20.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Kevi Juhászfesztivál 2018 Túrkeve