ÚJ PROGRAM HIRDETÉS
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Medveébresztő családi nap a Veresegyházi Medveotthonban
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Mézesvölgyi Nyár 2024 - Pest megye legnagyobb nyári szabadtéri színházi fesztiválja
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Oldtimer Show, minden eddiginél több külföldi kiállító, nyereményautó, családos programok
Március 15-ei hosszú hétvége Gyulán - teljes panziós akcióval!
Március 15-ei hosszú hétvége Gyulán - teljes panziós akcióval!
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel

Vízkereszt

Január 6.

A kereszténység egyik legősibb ünnepe, kialakulása a Kr.e.-i 4. századra tehető. Lezárja a karácsonyi ünnepkört és kezdőnapja a farsangi időszaknak, amely hamvazószerdáig, a húsvétot megelőző nagyböjt kezdetéig tart. A vízkereszt ünnepe a nyugati kereszténységben Jézus Krisztus életének három fontos eseményére emlékezteti a hívőket. Ezek a háromkirályok imádása, Jézus megkeresztelkedése a Jordánban és Jézus első csodatétele a kánai menyegzőn. A három eseményt összekötő lényeges sajátosság Jézus isteni természetének megjelenése, megnyilvánulása az emberek számára. Ezt fejezi ki a vízkereszt másik elnevezése, az Epiphania Domini, magyarul az Úr megjelenése. A keleti kereszténység január 6-án Jézus születésnapját ünnepli.           

A háromkirályok vagy más megfogalmazásban a napkeleti bölcsek vízkereszt napján látták meg a Jézus születését hirdető fényes csillagot, és azt követve jutottak el Betlehembe, a próféták által megjövendölt Messiás születési helyére. Gáspár, Menyhért és Boldizsár ajándékokat hoztak a kisdednek: az arany Jézus királyságára, a tömjén istenségére, a mirha (egy értékes mézgaféle) szenvedésére és halálára utalt. A háromkirályokban az idő múlásával a keresztények az akkor ismert három földrész, Európa, Ázsia és Afrika képviselőit vélték felfedezni, ezért van, hogy a betlehemes játékokban az egyik bölcs mindig szerecsen.

A vízkereszthez kapcsolódó második fontos esemény Jézus megkeresztelkedése. A szertartást Keresztelő János végezte a Jordán folyó vizében. Máté evangéliuma szerint, ahogy Jézus kiemelkedett a vízből, megnyílt az ég, és látta, hogy az Isten lelke mint galamb leszállt és föléje ereszkedett. Az égből szózat hallatszott: Ez az én szeretett fiam, akiben kedvem telik. Az esemény szimbolikus jelentőségű, hiszen egyszerre jelenik meg az isteni háromság: az Atya, a Fiú és a Szentlélek.

A harmadik esemény a kánai menyegző Galileában, amelyen Jézus Mária és a tanítványai társaságában vett részt. A történet szerint a jó hangulatban hamar elfogyott minden bor. Ezt látván Jézus megkérte a szolgákat, hogy töltsenek meg hat nagy kőkorsót vízzel, majd az egyikből merítve kínálják meg a násznagyot. Ő megjegyezte, hogy a legjobb bort a végére hagyták. A tanítványok és a szolgák számára nyilvánvalóvá lett, hogy Jézus csodát tett, hiszen borrá változtatta a vizet.

Vízkereszt ünnepéhez számos népszokás kapcsolódik.

Ilyenkor kerül sor a házszentelésre, de néhol szokás volt a szenteltvíz hazavitele a templomból, melynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Megitták, magukra locsolták, az állatoknak is adtak belőle, hogy egészségesek maradjanak. A házszentelést pap végezi, az újonnan megáldott szenteltvízzel meghinti a házakat, lakásokat, valamint megáldja a benne lakókat. Néhol a pap fehér krétával felírja az ajtóra a szentelés dátumát és a háromkirályok neveinek kezdőbetűit, megvédve a lakókat minden rossztól, hirdetve, hogy a belépő megszentelt otthonban jár. Az ortodox világban ezen az ünnepen megszentelik a folyók vizét. A Balaton-parti Révfülöpön a pap megszenteli a tó vizét, majd ezt a vizet viszik fel a templomba a további szertartásokhoz. Magyarország különböző vidékein a vízkereszti népszokások számos változata élt, és a helyiek vallásossága szerint él tovább vagy halványul el. Ezek közül mára leginkább a karácsonyfa leszedése maradt meg.

Szerző: György Péter János

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
Megadott intervallumban:
-tól
-ig
Téli programajánló
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Téli programajánló online jegyvásárlási lehetőséggel
Szeretne nálunk megjelenni ajánlatával?
ÚJ PROGRAMOK HIRDETÉSE

Szeretne több jegyet értékesíteni?
Hirdesse meg ajánlatát jegyvásárlási lehetőséggel! Bővebb információk médiaajánlatunkban