Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.
Túl a fizika határain. A 19 legjobb mester és shami (diák) mutatja be hihetetlen képességeit.

Közép-Európa legnagyobb holdkőzetének első nyilvános bemutatója. Kedves Közönségünk! Engedjék meg, bemutassuk Önöknek az idei Kaposfest programjának legmesszebbről érkező résztvevőjét: egy jól megtermett holdi breccsát – azaz holdkőzetet.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Felhívjuk figyelmét, hogy ennek a megjelenésnek jelenleg NINCS ÉRVÉNYES IDŐPONTJA portálunkon, ezért az itt közölt tartalom már lehet, hogy NEM AKTUÁLIS!
Friss információkat e-mailben kérhet vagy küldhet.

2017 márciusában terjedt el a meteoritgyűjtők körében a hír, miszerint Algériában egy hetven kilogrammos holdkőzetet találtak. Hogy érzékeljük a lelet jelentőségét, tudnunk kell, a legtöbb holdkőzet tulajdonos csupán porszemnyi darabokkal rendelkezik. Az ekkora méretű, egyben maradt kőzet nagyon ritka.

Óriási felfedezésről van tehát szó, de mivel a térségben jelenleg súlyos háború dúl, krimibeillő módon kellett megszervezni a breccsa kimentését. A kőzetgyűjtők – akik még a hangszerpiac híresen zárt, és bennfentes világánál is rejtélyesebb módon működnek – azonban sikeresen megoldották a feladatot, és kihozták a páratlan leletet. Azt nem lehet tudni, hány részre vágták szét, de egy biztos: a legnagyobb, ötven kilogrammos darab egy amerikai befektetőtársasághoz került, grammonként nagyjából ötvenszer drágábban, mint ha aranyba tették volna a pénzüket. Egy kisebb darab szintén az USA-ban kötött ki, egy meteoritkutató professzornál, akinek az a feladata, hogy a kőzettel kapcsolatos minden fontos kérdésre választ adjon. Például, hogy mikor kezdte meg utazását a Holdtól a Földre, mennyi idő alatt ért ide. Amint a professzor végez a kutatásokkal, minden információt nyilvánosságra hoznak, a kőzet bekerül a meteoritok sorszámozott nagykönyvébe, és ez az aktus lesz a breccsa hivatalos bejelentése.

A Kaposfest közönségének azonban nem kell mind ezt kivárnia, mivel a Zselici Csillagpark szintén vásárolt egy darabot a meteoritból! A hat-hét centiméteres kőzet nagyjából két és fél dekagramm, és ezzel Közép-Európa legnagyobb holdkőzete. Ekkora holdi breccia még a híres bécsi meteorit múzeumban sincs!

Mosoni László, a Csillagpark vezető csillagásza elmondta, hogy terveik szerint a kőzetet először a Kaposfest ideje alatt fogják kiállítani, így elsőként a mi közönségünk tekintheti meg a Hold egy darabját a múltkorihoz hasonló, szervezett látogatás keretében.

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt a Kaposfesten!

Kapcsolódó időpontok

2018.01.03. - 2018.03.31. Zselici Csillagpark programok 2018
2018.08.13. - 2018.08.19. Irány a Kaposfest! Az élvezet szabadsága....
KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
Zselici Csillagpark fesztiváltúra, kirándulás és ismerkedés az égbolt csodáival