Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Szűz Mária Kegy- és Emléktárgyak Gyűjteménye
Thermal Hotel Mosonmagyaróvár
KeSzeCsüSzoVa
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Szűz Mária Kegy- és Emléktárgyak Gyűjteménye

A múzeum a magyar és az egyetemes Mária-kultusz kegy- és emléktárgyainak gyűjtését tűzte ki célul. A Paulik István mintegy 870 darabos magángyűjteményén alapuló kollekció lenyomatok, imakönyvek és rózsafüzérek kiállításával hozza közelebb a látogatóhoz a népi szakralitás, valamint a tisztaszobák csendjének világát. A tárlaton helyet kaptak az 1950 előtt Magyarországon működött szerzetesrendek viseletei is.

További információk


Még több a településen (Gyula):

Ugyanitt rendeztek be egy emlékszobát Apor Vilmosnak (1892–1945), a vértanú püspöknek. A neves erdélyi arisztokrata család sarja gyulai plébánosként szerepet vállalt a román katonák által túszul ejtett gyulai polgárok kiszabadításában. 1941-ben szentelték püspökké Gyulán, és ugyanebben az évben a Magyar Szent Kereszt Egyesület elnökévé nevezte ki Serédi Jusztinián bíboros. A testület az egész országban foglalkozott a keresztény hitre tért zsidó állampolgárok ügyével.

A német megszállást és a nyilas hatalomátvételt követően Apor határozottan bírálta a fennálló rendet, személyesen kelt az üldözöttek védelmére. Tiltakozó leveleket küldött a belügyminiszterhez és a miniszterelnökhöz is, származásra való tekintet nélkül segítette a rászorulókat. 1945 márciusában már az oroszok elől menekülő nőknek adott menedéket rezidenciáján. A püspök megtagadta az asszonyok kiadását, emiatt konfliktusba került egy szovjet tiszttel, aki dulakodás közben meglőtte. Április 2-án, húsvéthétfőn a püspök belehalt sérüléseibe. Apor Vilmos később megkapta a Világ Igaza kitüntetést Izrael államtól, melyben azok részesülnek, akik életüket kockáztatva mentették meg zsidó embertársaik életét a vészkorszakban.

A Mária-gyűjteményt felkeresők Gyulán megtekinthetik Apor Vilmos szobrát is, Bocskai Vince szobrászművész alkotását.

Még több a településen (Gyula):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer