Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest
A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.
- +3612292300
- +36707968587
Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont
A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Nyitottan az újdonságokra a Törley gyár a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett, a millenniumi kiállításon pedig már a „császári és királyi udvari szállítók” címet viselte. A rákövetkező évtizedekben a Törley híre és zamata eljutott Párizstól Amerikán át egészen Ausztráliáig, a gyár pedig 1910-re már elérte az évi kétmillió palackos termelést. A sikert végül a második világháború törte meg, amelyet egy nehézségekkel, majd újjászületéssel teli időszak követett. Mindezek ellenére a Törley a mai napig tartja piacvezető pozícióját Magyarországon.
Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 135 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont múzeumi szakasza. Korabeli relikviák, feljegyzések segítségével tekinthetünk be a magyar pezsgőzési kultúra születésébe és fejlődésébe. Bemutatásra kerül a Chevaliers Törley Pezsgőrend, 1886-tól a François család relikviái, továbbá az 1955-ben létesült Hungaria Pezsgőpincészet is. A gyűjtemény célja, hogy átfogó színtere legyen mindennek, ami a pezsgőzéssel kapcsolatos, egy helyen összegyűjtve az összes érdekességet, egyedi információt. A gyűjtemény nemcsak tartalmában, de külsejében is valódi különlegességnek számít. A kiállítótérbe lépve máris egy pezsgős dugó belsejében találjuk magunkat, amelyből egy pezsgős palackba, majd egy pezsgős pohárba sétálhatunk át. Ez a páratlan, újszerű formavilág a tárlatot még egyedibbé és felejthetetlenebbé teszi.
A Törley Pezsgőpincészetnél alkalmazott pezsgőkészítési metódusok megismertetését az érdeklődőkkel, szintén feladatául tűzte ki a Pezsgőpincészet vezetése, a Törley Gyűjtemény megvalósításakor. A pincerendszer ódon falai közt, autentikus helyszínen tudhatják meg a látogatók, hogy hogyan is készül e nemes ital.
Törley Pezsgőmanufaktúra
Pezsgő máglyák, rázóállványok és sok százezer palack, ezek jellemzik a Törley több mint 130 évnyi múltra visszatekintő pezsgőmanufaktúráját. Manapság természetes, hogy régmúltat felidéző eszközök használata mellett, az újabb technikai lehetőségeket is kihasználva zajlik a minőségi pezsgők érlelése és készre kezelése.
Az alapok a századokra visszanyúló eljárásokat idézik. A tradicionális pezsgők elkészítéséhez ma is hosszú hónapokra, akár három évre van szükség. A palackokat, melyek csak majd három év múlva kerülnek a pezsgőkedvelő ínyencek elé, először szakavatott kezek rendezik rakatokba, máglyákba. A seprőn érlelődő pezsgő zamatainak kiteljesítését újabb kézimunka segíti elő azáltal, hogy a palackokat hathavonta átrakják, miközben felrázzák a palack hasán pihenő seprő réteget. A műveletek itt azonban még nem érnek véget.
A készre kezelés, a degorzsálás megkezdése előtt a rázóállványokon a palackot 24 alkalommal veszik kézbe, alkalmanként 1/8-ot fordítva rajtuk. Az eljárás végén a seprő összetömörödve pihen meg a palack szájánál. Ennek eltávolítását jégdugóba fagyasztással, majd annak kilövetésével biztosítják a nagy tapasztalattal rendelkező dolgozók.
A háromemeletnyi mély pincerendszerben érlelődő palackok a tradicionális eljárás mellett a 1,5 literes magnum palackokban erjesztett transvasée pezsgőknek is az alapanyagát biztosítják. A technológia bár komolyabb gépesítést tesz lehetővé, de az emberi jelenlétet, a szorgos kezeket ez az eljárás sem nélkülözheti. A letöltött cuvée a palack koronazárral történő lezárása után kerül a fém kosarakba, konténerekbe. A kosárba rendezés során több tonnát mozgatnak meg naponta az ide beosztott munkatársak. A konténerek ezután rendezett sorokban - gondosan jelölve a bennük rejlő ital paramétereit – kerülnek a pinceágakba. Erjedésük, majd érlelésük 9 hónaptól akár másfél évig terjedhet. A hosszú pihenőidő után a már kierjedt pezsgőt teljesen zárt rendszerben kezelik készre a szakemberek.
A manufaktúra története, múltja
Törley József első pezsgőpincészetét 1880-ban a champagnei Reimsben hozta létre. A kor szokásának megfelelően nyerspezsgőket vásárolt fel a termelőktől, majd azokat készre kezelte és saját neve alatt hozta forgalomba. Két évvel később, 1882-ben Törley József felismerve az etyeki szőlők pezsgőalapborként történő felhasználásának kiválóságát, a budafoki pincék adottságát, valamint a vállalkozások meghonosításának támogatására nyújtott gazdasági lehetőségeket, Promontoron létre hozta Gyula bátyja anyagi támogatásával a Törley és Tsa. „pezsgőborgyárat”.
A pezsgőkészítés - bár a kor technikai vívmányait Törley József úttörőként hasznosította – alapjában véve jelentős kézimunka igényt vetett fel. Ez idő tájt a gyártásban az ipari forradalom számos eszköze fellelhető, ugyanakkor a fizikai munka kikerülhetetlen a palackos erjesztésű pezsgők előállításában. A gépesítés és a manufakturális elemek egyaránt megtalálhatóak voltak Törley József 1890-es években létrehozott Anna utcai 20.000 négyzetméteres pincészetében. A történelem viharai ellenére a pincék mélyén a mai napig legismertebb pezsgőkészítő műhelyben, a pezsgők mindmáig palackokban érlelődnek.
Sokan nem tudják, de a Törley Pezsgőmanufaktúra pincéiben érlelődnek a Hungaria, a Francois és a Törley palackban erjesztett, palackban érlelt pezsgői. Olyan pezsgők kerülnek ki innen, mint a kék címkés Hungaria Extra Dry, a quebecki kanadaiak kedvence a Hungaria Grande Cuvée Brut, a gasztronómiában közkedvelt Louis Francois & Co. Brut Nature, vagy a 2017-es Vinagora Champion díjasa, a Törley Chardonnay Brut.
Törley Rendezvényközpont
A Törley Pezsgőmanufaktúra Zsolnay terme, Törley Bárja és a tavasztól őszig terjedő időszakban François árkádsora a 2019-es átalakítás és felújítás óta fogadja az exkluzív rendezvények, konferenciák, esküvők, születésnapi partik vendégeit. A Zsolnay terem 1904-ben megalkotott csempeképe eredetileg a helyiségben működő pezsgőkészítő műhely falát díszítette. Ma a szecesszió báját, az egyedi helyszíneket kedvelők számára nyújt lehetőséget hangulatos programok, rendezvények megvalósítására. A Törley bár hangulatát a korabeli csigalépcső és a terem tetőszerkezetét tartó vas oszlopok, valamint bárpult határozzák meg. A François árkádsor az eredeti pincészetből maradt ránk. Kis méretű színpad nyújt itt lehetőséget koncertek, előadások, de bármilyen jellegű kötetlen események megvalósítására. Ha igazán különleges helyszínt keres látogasson el a Törley Pezsgőmanufaktúrába és kérje kollégáink segítségét annak bemutatásában.
Törley Pezsgő Mintabolt
Nyitva tartás:
2024.01.15 - 2024.12.31 |
2024.04.22. - 2024.04.26. | |
2024.04.29. - 2024.05.03. | |
2024.05.06. - 2024.05.10. | |
2024.05.13. - 2024.05.17. | |
2024.05.20. - 2024.05.24. | |
2024.05.27. - 2024.05.31. | |
2024.06.03. - 2024.06.07. | |
2024.06.10. - 2024.06.14. | |
2024.06.17. - 2024.06.21. | |
2024.06.24. - 2024.06.28. | |
2024.07.01. - 2024.07.05. | |
2024.07.08. - 2024.07.12. | |
2024.07.15. - 2024.07.19. | |
2024.07.22. - 2024.07.26. | |
2024.07.29. - 2024.08.02. | |
2024.08.05. - 2024.08.09. | |
2024.08.12. - 2024.08.16. | |
2024.08.19. - 2024.08.23. | |
2024.08.26. - 2024.08.30. | |
2024.09.02. - 2024.09.06. | |
2024.09.09. - 2024.09.13. | |
2024.09.16. - 2024.09.20. | |
2024.09.23. - 2024.09.27. | |
2024.09.30. - 2024.10.04. | |
2024.10.07. - 2024.10.11. | |
2024.10.14. - 2024.10.18. | |
2024.10.21. - 2024.10.25. | |
2024.10.28. - 2024.11.01. |
Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont programok 2024. Események, rendezvények, fesztiválok 2024. május 4. (szombat)
Budafoki Pincejárat
A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 140 évet mesélik el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont népszerű programjai.
Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont csoportos látogatás Budapesten 2024. április 22. (hétfő) - 2024. április 26. (péntek)
A Törley pezsgők története majdnem másfél évszázadra nyúlik vissza. Ezt a sokszínű, időnként nehéz, de egyúttal sikeres 140 évet meséli el nekünk a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont. Egyénileg érkező látogatók számára a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont megtekintése és a vezetett pinceséta csak ...
Budafok Borváros
Hazánkban egyedülálló, de még Európában is ritkaságnak számít a Záborszky Pincészetben átadott a Borváros, ahol hazánk híres borvidékeivel ismerkedhetünk meg. A skanzenszerűen kialakított Borutcában tíz - badacsonyi, balatonboglári, egri, etyek-budai, mecsek-aljai, somlói, soproni szekszárdi, tokaj-hegyaljai ...
Budafoki Gyors Budapest
Éttermünkben a levesektől a főzelékekig, a frissensültektől a desszertekig finom, házias ízekkel várjuk kedves vendégeinket Budafok központjában, a Kossuth Lajos utcában. Az étterem önkiszolgáló, így mindenki kedvére állíthatja össze menüjét az aznapi kínálatból, valamint változatos Séf ajánlatunkból. ...
Fióka Étterem Budapest
Különleges borokkal, nemzetközi konyha finomságaival, hangulatos terasszal, a városmajori lombok alatt fészkelő Fióka Étterem és Borbár szeretettel vár. Mi sem idillibb, mint jó időben, madárcsicsergést hallgatva ülni a Fióka teraszán. Barátságos, romantikus éttermünkben mindig jó szívvel látjuk Önt, ha betér ...
Hungaria Pezsgőpincészet
Hungaria. Pezsgő Másképp - stílus, divat, pezsgés. A Hungaria pezsgő több mint 60 év szenvedélyes szakértelmének, valamint töretlen kísérletező kedvének gyümölcse. A folyamatos megújulás képessége emelte ki a pezsgők sorából. Az 1955-ben alapított pezsgőmárka égisze alatt mindig kiemelkedő minőségű pezsgő ...
Katona Borház Budapest
Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket, a tavaszi friss erőt és a termékeny földet rejtik palackba. Az eredmény: tiszta, gyümölcs ízű, zamatos borok, finom savtartalommal. A Katona Borház 1996 őszén alakult, amely felélesztette a családi hagyományokat. Pincészetünk jelenleg 45 hektáron termeszt ...
Kerkyra Görög Taverna Budapest
Tradicionális receptek alapján készült görög ételek a Kerkyra Görög Taverna Camponában található éttermében. Étlapunk kínálatából: csirke és bárány gyros, szuvlaki, báránysült, muszaka, különféle saláták, grillezett húsok és tengeri ételek valamint ízletes desszertek, sütemények.
Promontorium Borlovagrend - Budafok
Budafokon 1992-ben alakult meg a Promontorium Borlovagrend, létrejöttében a szakmai és történelmi sajátosságok játszottak közre. Alapító tagjai a helyi borászati iskola tanárai, budafoki boros cégek szakemberei, kerületi lokálpatrióták, helytörténészek.
Seybold - Garab Pince
A Seybold-Garab Pincébe látogatókat tágas udvar fogadja, amely ideális koktélpartik, grillpartik lebonyolítására. A présházból nyílik a két párhuzamosan futó pince ág, amely rendezvények, esküvők igényes és ízléses helyszíne. A bal oldali pinceág 60 m2 alapterületű, ahol 40 fő fér el kényelmesen. A ...
Várszegi Pincészet Budapest
VÁRSZEGI PINCÉSZET - Balatoni Borélmény Budafokon. Családunk mindig is foglakozott bor készítéssel, de hivatásszerűen 2010-ben kezdte meg munkáját a Várszegi Pincészet a balatonboglári borvidéken. Célunk, hogy népszerűsítsük a kisebb családi borászatokat. Jelenleg birtokaink nagysága 7 hektárra tehető, ...
Óhegy Étterem Pizzéria Budapest
Budafok-Tétényben várja kedves vendégeit az Óhegy Étterem széles pizza kínálattal. Ételeinket , kiváló minőségű Hazai, Olasz és Francia alapanyagokból készítjük.
- +3612292300
- +36707968587