Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum
Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum

A budapesti Aquincumi Múzeumban 3 különböző állandó kiállítás látogatható, továbbá egész évben változatos programokkal várja a látogatóit.


Programok

2017.  november 21., 14.00 
AnticCafé – Ajándékkészítés a Saturnalia jegyében

Az Aquincum Baráti Kör 2012 decemberében útjára indította AnticCafé néven ismeretterjesztő klubdélutánját. A havonta megrendezésre kerülő programsorozat a rómaiak örökségét mutatja be élményszerűen az aktív időskorúak számára. Mindezt kötetlen stílusban és kellemes környezetben, minden alkalommal más-más témát körüljárva.

A program során megismerkedünk az idő ősi urának, Saturnusnak ünnepével. A Saturnalia a karácsonyi ünnepkör antik elődjének is tekinthető, így apró ajándék készítésére is lehetőség nyílik.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Belépő: 600,- Ft / fő

2017. december 3.
Saturnalia és a 'Titkos utakon - Sötét varázslatok Aquincumban' c. kiállítás finisszázs

A belépés ingyenes!
Programok:
12:00-12:30 Áldozatbemutatás
12:30-16:00 Találkozz a Legio X Gemina hagyományőrzőivel!
12:30-13:30 Tárlatvezetés a ’Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban’ c. kiállításban. A tárlatvezetést tartja Dr. Lassányi Gábor, a kiállítás kurátora
12:30-14:00 Miről mesélnek a kövek?, avagy jósoltass a Keltával!
13:30-15:30 Kézműves foglalkozások a varázslatok jegyében
14:00-14:30 Kelta történetmesélés gyerekeknek
14:00-15:00 Küldj több zoknit! tárlatvezetés a Régészeti Parkban. A tárlatvezetést tartja Dr. Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum igazgatója
14:30-16:00 Miről mesélnek a kövek?, avagy jósoltass a Keltával!
Közreműködik a Ludus Aquincum Gladiatorum.

Állandó kiállítások

RÓMA AQUINCUMBAN
Az Aquincumi Múzeum állandó kiállításán a világhírű aquincumi orgonát, illetve a helytartói palota emlékanyagát tekinthetik meg a látogatók.

A Róma Aquincumban című állandó kiállítás a múzeum olyan rejtett értékeit tárja a látogatók elé, amelyek méltó kiállítására korábban nem volt lehetőség. A helytartói palota emlékeit bemutató, az épület egykori pompáját idéző kiállítótérben helyet kap több, a palotából származó, korábban nem látható, illetve restaurált mozaik. Együtt láthatók a falakat díszítő falfestmények, a szentélyberendezésekhez tartozó, sokszor monumentális szobrok, valamint az épület egykor fényűző berendezéséről tanúskodó szökőkút vagy kőből faragott díszedény rekonstrukciója. Az egykori épületbelső luxusát egészítik ki a vitrinekben található tárgyak, – a bronzból, üvegből vagy kerámiából készült import edények, az arany és ezüst ékszerek, – melyek a helytartó és környezetének mindennapjaihoz tartoztak.
Az állandó kiállítás másik különlegessége, hogy a bemutató keretein belül, több mint 75 évvel megtalálását követően méltó körülmények között mutathatjuk be világhírű zenei emlékünket, az aquincumi orgonát. A hangszer maradványai éppen annak az épületnek az alapozási munkálatai során kerültek elő, amelynek falai között most együtt láthatók az orgona alkatrészei, a szerkezetéről készült rekonstrukció és a megszólaltatható másolat.

Tegularium – állandó kiállítás
Agyagból gyúrt történelem
A kerámia szerepe Aquincum római kori építészetében

Augustus korában Róma városában általánossá vált az égetett tégla használata, és ezt követően, a hadsereg hatékony segítségével birodalom-szerte elterjedt a téglaépítészet. A téglagyártás azon aprónak tűnő technikai részletek közé tartozik, amelyek a Római Birodalom nagyságának valódi alapját képezték. Eme kerámiatípus felhasználása nélkül nem jöhettek volna létre olyan méltán csodált építészeti remekművek, mint például a Pantheon, és olyan technikai csúcsteljesítmények, mint a vízvezetékek, fürdők, vagy a házak fűtésrendszere.

Kiállításunk arra vállalkozik, hogy aquincumi példák segítségével bemutassa, hol és hogyan készültek a római téglák és más kerámia-építőelemek, miként használták fel őket, mit árulnak el számunkra téglákon fennmaradt bélyegek és feliratok, végezetül a téglák kutatásának, mint tudományterületnek a fejlődését is röviden szemléltetjük.

Az talán nem meglepő, hogy az ásatásokon tömegesen előkerülő római téglák segíthetnek az elpusztult épületrészek, tetőzetek rekonstruálásában. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy mennyire alapvető források ezek a római hadtörténethez, vagy éppen a római kori háziállatok testméreteinek rekonstruálásához. Elképzelhető, hogy magukból a téglákból is következtethetünk egy-egy műhely méretére, és az ott dolgozók életkörülményeire? Gondolta volna, hogy nem ritkán még iskolai gyakorlófüzetként is szolgáltak a szárítani kirakott téglák? Keresne versidézetet, nyelvi játékot, vagy politikai karikatúrát az építési törmelék között?

Lehet, hogy több rejlik a téglákban, mint kiváló építőanyag. Ha kíváncsi rá, még mi minden, szeretettel várjuk egy rövid sétára az Aquincumi Múzeum legújabb kiállításában, a Régészeti Park déli részén!

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

AQUINCUMI LÁTVÁNYRAKTÁR
Az Aquincumi Múzeum állandó kiállítása amely kronologikusan és tematikusan rendezve mutatja be raktárszerűen a különböző korok emlékeit.

A Budapesti Történeti Múzeum raktárai őrzik az ország egyik legnagyobb régészeti gyűjteményét. Ezen belül az Aquincumi Múzeumban található a főváros történetének az őskortól a honfoglalás korig terjedő időszakából származó, milliós nagyságrendű régészeti emlékanyaga. A Látványraktár azt a célt kívánta elérni, hogy ebből a hatalmas történeti forrásanyagból, műtárgy állományból minél többet lehessen a látogatók elé tárni, minél többet lehessen bemutatni a múzeum, korábban a szakemberek és a látogatók számára egyaránt nehezen hozzáférhető, de nemzetközileg is számon tartott kincseiből. Erre ad lehetőséget az Aquincumi Múzeum 2007-2008-ban átalakított új kiállítási épülete.

A Látványraktár az őskortól a honfoglalásig terjedő időszak régészeti leleteit kronológiai és tematikus csoportosításával kíséri végig Budapest, illetve Aquincum történetét. Az egyszerű installációval beépített, bejárható raktártérben a látogató a megvilágított polcok között egy múzeumi raktár érdekes világába kerül. A Látványraktár mintegy 1200 tárgy megtekintését teszi lehetővé.


2017.12.03.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Kapcsolódó időpontok

2017.11.22. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Szabadegyetem előadás
2017.11.23. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Ismeretlen középkori Budavár - tudósoktól, idegenvezetőknek!
2017.11.25. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Családi Nap - HITRE, TUDÁSRA: A PIARISTÁK ÉS A MAGYAR MŰVELŐDÉS művelődéstörténeti kiállításhoz kapcsolódóan
2017.11.28. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Könyvbemutató
2017.11.02. - 2017.11.30. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
1 hónap, 1 tárgy, 1 régész című sorozat
2017.11.30. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Ismeretlen középkori Budavár - tudósoktól, idegenvezetőknek!
2017.11.02. - 2017.12.31. Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban, időszaki kiállítás Budapesten
2017.01.01. - 2017.12.31. Aquincum a magyar Pompei, vezetett túra csoportok számára Élet a római birodalomban címmel
KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Aquincumi Múzeum programok 2017 Budapest