Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Országos Közfoglalkoztatási Kiállítás 130 kiállítóval Budapesten a Vajdahunyad várban
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Panorámautazás, libegjen velünk a város felett!
Játékbirodalom nem csak gyerekeknek!
Játékbirodalom nem csak gyerekeknek!
Panorámautazás a Dunától a Budai Várig.
Panorámautazás a Dunától a Budai Várig.

A budapesti Aquincumi Múzeumban 3 különböző állandó kiállítás látogatható, továbbá egész évben változatos programokkal várja a látogatóit.


Programok

Kulturális Örökségi Napok
2017. szeptember 16-17.

RÓMAI FESZTIVÁL
2017. szeptember 17. 10:00-18:00
A óbudai Flórián téren megrendezésre kerülő családi programon gyermekek és felnőttek egyaránt megtalálják a nekik kedveset. Római legionárius hagyományőrzők életmód és felszerelés bemutatója, valamint gladiátorküzdelmek és kézműves foglalkozások mellett mesemondó, színházi előadás és pantomim műsor várja a gyermekeket. A programból természetesen a kézműves vásár, Hadrianus császár életét bemutató színdarab és rabszolgavásár sem hiányozhat.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2017. október 07. 11:00 - 15:00
Múzeumi Őszbúcsúztató - BARBÁR NAP

A Barbár családi nap résztvevői azokkal a népekkel ismerkedhetnek meg, akikkel a rómaiak baráti, kereskedelmi vagy éppen ellenséges kapcsolatban álltak.
Az Aquincumi Múzeum romkertjét őslakos kelta és germán harcosok, kézművesek népesítik be, akik bepillantást engednek a mindennapi életükbe. Kézműves foglalkozások, harci- és életmód bemutatók, jóslás és játék várja az érdeklődőket.

2017. szeptember 25. - 2017. november 12. 10:00 - 16:00
Utazó Múzeum - AQUINCUM ÚTRA KEL!

Az utazó múzeum célja, hogy azok az általános iskolás és gimnazista diákok is, akik nem, vagy csak nehezen jutnak el a múzeumba, megismerjék a főváros római kori örökségét.
Az utazó múzeum során felmerülő témák nem az iskolai tananyag helyettesítésére, hanem annak kiegészítésére szolgálnak, emellett segítenek a római korban való hatékonyabb elmélyülésre. A felmerülő témák (szépségápolás, öltözködés/viselet, játékok és gyermekkor, írás, világítástechnika, gasztronómia és étkezési szokások, katonai élet, tudományok, vallási élet és ünnepek, valamint jeles napok egy római életében) a tananyag kiegészítésre, a római kor kulturális örökségében történő hatékonyabb elmélyülésre szolgálnak. A történelemkönyvek „száraz” tényei mellett, ez alkalommal kézbe vehető tárgyak segítségével elevenítjük meg az Ókor számunkra legfontosabb időszakait.

A programra előzetes bejelentkezés szükséges legalább 2 héttel a tervezett időpont előtt!
E-mail: aquincum@aquincum.hu

2017. szeptember 29. 18:00 - 21:00
Múzeumi Őszbúcsúztató - HOGYAN OLVASSUNK ÁTOKTÁBLÁT?

Ezen az estébe nyúló programon időszaki kiállításainkhoz kapcsolódva, a tárlatok kutatási hátterével ismertetjük meg az érdeklődőket.
A Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban c. kiállításunk háttereként az átoktáblák szövegének megfejtési folyamatába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A Hadrianus MCM – Egy ókori karrier története c. kiállításunkon pedig a császár életének írásos forrásairól és az ehhez a korhoz köthető Aquincumi tárgyakról nyerhetnek bővebb információt a látogatók egy szakmai vezetés során.
Ingyenes program!

2017. október 14. 11:00 - 15:00
„Nyitott ajtó” – pincétől a padlásig - TEKINTS BE A KULISSZÁK MÖGÉ!

A program résztvevői beleshetnek a kulisszák mögé, vagyis a múzeum hagyományos esetben nem látogatható területeire.
Mindig is misztikum lengte körül a múzeumi raktárakat. Tárgyak százezrei, millió egymás mellett, mindegyik egyedi történettel. Az előzetesen regisztrált érdeklődőket ebbe a zárt világba kalauzolja az Aquincumi Múzeum egyik régésze, akik így látogatást tehetnek az intézmény ókori gyűjteményének műtárgyraktárában.  A szűkös mozgásterek miatt kis létszámú (max. 10 fős) csoportokat indítunk napi három alkalommal.

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!
E-mail: aquincum@aquincum.hu

2017. október 28. 14:00 - 16:00
Múzeumi Őszbúcsúztató - HADRIANUS MCM – ZÁRÁSHOZ KÖZELEDVE

A tárlat zárásához közeledve az érdeklődők interaktív módon, - ókori szerzők tollából vett történeteken alapuló színi jelenetekkel gazdagítva - nyernek bepillantást a császár életébe.
Az Aquincumi Múzeum időszaki kiállítással tiszteleg az 1900 évvel ezelőtt trónra került Hadrianus császár előtt, amely a jelentős pannoniai – és ezen belül aquincumi – tevékenységgel is büszkélkedő államférfi életének állomásait, főbb helyszíneit mutatja be. Az érdeklődők tárlatvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást a színi előadás előtt.
Ingyenes program!

2017. november 04. 16:00 - 18:00
Múzeumi Őszbúcsúztató - TITKOS UTAKON – ZÁRÁSHOZ KÖZELEDVE

A Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban c. időszaki kiállításunk zárásához közeledve az érdeklődők interaktív módon nyernek bepillantást a római kori mágia, átoktáblák, ártó szertartások és bajelhárító amulettek világába.
Az ókori kultúra eme különleges szegletébe enged betekintést a tárlat, amit a kurátorok vezetése egészít ki és tesz teljessé a kiegészítő információk és a kutatási folyamat során tapasztaltak megosztása által.
Ingyenes program!

REGISZTRÁCIÓ SZÜKSÉGES!
E-mail: aquincum@aquincum.hu

AnticCafé

A havonta megrendezésre kerülő programsorozat a rómaiak örökségét mutatja be élményszerűen az aktív időskorúak számára.
Az Aquincum Baráti Kör 2012 decemberében útjára indította AnticCafé néven ismeretterjesztő klubdélutánját. A havonta megrendezésre kerülő programsorozat a rómaiak örökségét mutatja be élményszerűen az aktív időskorúak számára. Mindezt kötetlen stílusban és kellemes környezetben, minden alkalommal más-más témát körüljárva.

Következő időpont: 2017. szeptember 19., 14.00

Aktuális téma: Róma örök, a város változik

A “Róma örök, a város változik” c. fotópályázatra beérkező pályaművek segítségével nyerhetünk bepillantást  Budapest római kori emlékeibe. A kiállítás és az előadás helyszíne: Fürdő Múzeum (1033 Budapest, Flórián téri aluljáró)

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

További időpontok:

2017. október 17., 14.00 Hadrianus MCM – Egy ókori karrier története (kiállítás megtekintése)
2017.  november 21., 14.00 Ajándékkészítés a Saturnalia jegyében

Belépő: 800,- Ft / fő

Kutatók éjszakája
HOGYAN OLVASSUNK ÁTOKTÁBLÁT?
2017. szeptember 29. 17:00

Ezen az estébe nyúló programon időszaki kiállításainkhoz kapcsolódva, a tárlatok kutatási hátterével ismertetjük meg az érdeklődőket. A Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban c. kiállításunk háttereként az átoktáblák szövegének megfejtési folyamatába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők. A Hadrianus MCM – Egy ókori karrier története c. kiállításunkon pedig a császár életének írásos forrásairól és az ehhez a korhoz köthető Aquincumi tárgyakról nyerhetnek bővebb információt a látogatók.

Barbár családi nap
2017. október 7.

Hadrianus MCM – egy ókori karrier története c. kiállítás finisszázsa
2017. október 28.

Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban c. kiállítás finisszázsa
2017. november 4.

Saturnalia – a karácsonyi ünnepkör gyökerei az antikvitásban
2017. december 3.

Állandó kiállítások

RÓMA AQUINCUMBAN
Az Aquincumi Múzeum állandó kiállításán a világhírű aquincumi orgonát, illetve a helytartói palota emlékanyagát tekinthetik meg a látogatók.

A Róma Aquincumban című állandó kiállítás a múzeum olyan rejtett értékeit tárja a látogatók elé, amelyek méltó kiállítására korábban nem volt lehetőség. A helytartói palota emlékeit bemutató, az épület egykori pompáját idéző kiállítótérben helyet kap több, a palotából származó, korábban nem látható, illetve restaurált mozaik. Együtt láthatók a falakat díszítő falfestmények, a szentélyberendezésekhez tartozó, sokszor monumentális szobrok, valamint az épület egykor fényűző berendezéséről tanúskodó szökőkút vagy kőből faragott díszedény rekonstrukciója. Az egykori épületbelső luxusát egészítik ki a vitrinekben található tárgyak, – a bronzból, üvegből vagy kerámiából készült import edények, az arany és ezüst ékszerek, – melyek a helytartó és környezetének mindennapjaihoz tartoztak.
Az állandó kiállítás másik különlegessége, hogy a bemutató keretein belül, több mint 75 évvel megtalálását követően méltó körülmények között mutathatjuk be világhírű zenei emlékünket, az aquincumi orgonát. A hangszer maradványai éppen annak az épületnek az alapozási munkálatai során kerültek elő, amelynek falai között most együtt láthatók az orgona alkatrészei, a szerkezetéről készült rekonstrukció és a megszólaltatható másolat.

Tegularium – állandó kiállítás
Agyagból gyúrt történelem
A kerámia szerepe Aquincum római kori építészetében

Augustus korában Róma városában általánossá vált az égetett tégla használata, és ezt követően, a hadsereg hatékony segítségével birodalom-szerte elterjedt a téglaépítészet. A téglagyártás azon aprónak tűnő technikai részletek közé tartozik, amelyek a Római Birodalom nagyságának valódi alapját képezték. Eme kerámiatípus felhasználása nélkül nem jöhettek volna létre olyan méltán csodált építészeti remekművek, mint például a Pantheon, és olyan technikai csúcsteljesítmények, mint a vízvezetékek, fürdők, vagy a házak fűtésrendszere.

Kiállításunk arra vállalkozik, hogy aquincumi példák segítségével bemutassa, hol és hogyan készültek a római téglák és más kerámia-építőelemek, miként használták fel őket, mit árulnak el számunkra téglákon fennmaradt bélyegek és feliratok, végezetül a téglák kutatásának, mint tudományterületnek a fejlődését is röviden szemléltetjük.

Az talán nem meglepő, hogy az ásatásokon tömegesen előkerülő római téglák segíthetnek az elpusztult épületrészek, tetőzetek rekonstruálásában. Azt viszont talán kevesebben tudják, hogy mennyire alapvető források ezek a római hadtörténethez, vagy éppen a római kori háziállatok testméreteinek rekonstruálásához. Elképzelhető, hogy magukból a téglákból is következtethetünk egy-egy műhely méretére, és az ott dolgozók életkörülményeire? Gondolta volna, hogy nem ritkán még iskolai gyakorlófüzetként is szolgáltak a szárítani kirakott téglák? Keresne versidézetet, nyelvi játékot, vagy politikai karikatúrát az építési törmelék között?

Lehet, hogy több rejlik a téglákban, mint kiváló építőanyag. Ha kíváncsi rá, még mi minden, szeretettel várjuk egy rövid sétára az Aquincumi Múzeum legújabb kiállításában, a Régészeti Park déli részén!

A kiállítás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

AQUINCUMI LÁTVÁNYRAKTÁR
Az Aquincumi Múzeum állandó kiállítása amely kronologikusan és tematikusan rendezve mutatja be raktárszerűen a különböző korok emlékeit.

A Budapesti Történeti Múzeum raktárai őrzik az ország egyik legnagyobb régészeti gyűjteményét. Ezen belül az Aquincumi Múzeumban található a főváros történetének az őskortól a honfoglalás korig terjedő időszakából származó, milliós nagyságrendű régészeti emlékanyaga. A Látványraktár azt a célt kívánta elérni, hogy ebből a hatalmas történeti forrásanyagból, műtárgy állományból minél többet lehessen a látogatók elé tárni, minél többet lehessen bemutatni a múzeum, korábban a szakemberek és a látogatók számára egyaránt nehezen hozzáférhető, de nemzetközileg is számon tartott kincseiből. Erre ad lehetőséget az Aquincumi Múzeum 2007-2008-ban átalakított új kiállítási épülete.

A Látványraktár az őskortól a honfoglalásig terjedő időszak régészeti leleteit kronológiai és tematikus csoportosításával kíséri végig Budapest, illetve Aquincum történetét. Az egyszerű installációval beépített, bejárható raktártérben a látogató a megvilágított polcok között egy múzeumi raktár érdekes világába kerül. A Látványraktár mintegy 1200 tárgy megtekintését teszi lehetővé.


2017.09.19.
2017.09.25. - 2017.11.12.
2017.09.29.
2017.10.07.
2017.10.17.
2017.10.28.
2017.11.04.
2017.11.21.
2017.12.03.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Kapcsolódó időpontok

2017.09.19. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
ARS SACRA FESZTIVÁL - SZAKRÁLIS SÉTA A BUDAI VÁRBAN
2017.09.22. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
ARS SACRA FESZTIVÁL - SZAKRÁLIS SÉTA A VÍZIVÁROSBAN
2017.09.25. - 2017.11.30. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Múzeumi Őszbúcsúztató: 1 hónap - 1 tárgy - 1 régész
2017.09.27. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban: A hangszerek királyának születése - az aquincumi orgona
2017.09.28. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
A Lengyel Dizájn ABC-je: 100 év lengyel dizájn / 100 tárgy / 100 kép / 100 történet / 25 illusztrátor c. időszaki kiállítás megnyitója
2017.10.04. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
A Lánchíd angol-magyar története - Szabadegyetemi előadás
2017.10.05. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája - Felmegyünk Budára avagy illeszd a várat az órarendbe!
2017.10.06. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
A lámpás én vagyok – Tanárok éjszakája - Nincs recept V.
2017.10.18. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
16+ múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban - Dr. Csont a Múzeumban
2017.10.30. - 2017.10.31. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Múzeumi szünetelő: Gyere a palotába! - Játékok a középkorból
2017.05.27. - 2017.10.31. Egy ókori karrier története - időszaki kiállítás az Aquincumi Múzeumban
2017.11.02. Budapesti Történeti Múzeum programok 2017
Múzeumi szünetelő: Gyere a palotába! - Játékok a középkorból
2016.12.03. - 2017.11.05. Titkos utakon – Sötét varázslatok Aquincumban, időszaki kiállítás Budapesten
2017.01.01. - 2017.12.31. Aquincum a magyar Pompei, vezetett túra csoportok számára Élet a római birodalomban címmel
KeSzeCsüSzoVa
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
Aquincumi Múzeum programok 2017 Budapest

Programajánlat

Pesti Biopiac és Vásárcsarnok Budapest
Pesti Biopiac és Vásárcsarnok Budapest
 • Budapest
 • IV. kerület
2017. szeptember 20.
Angyalföldi Termelői Piac
Angyalföldi Termelői Piac
 • Budapest
 • XIII. kerület
2017. szeptember 24.

Szolgáltató

Allegretto Étterem
Allegretto Étterem
 • Budapest
 • III. kerület
Bed-Breakfast Hotel Budapest
Bed-Breakfast Hotel Budapest
 • Budapest
 • III. kerület
Római Camping
Római Camping
 • Budapest
 • III. kerület
Cziniel Cukrászda és Kávéház
Cziniel Cukrászda és Kávéház
 • Budapest
 • III. kerület
Fontana Cafe
Fontana Cafe
 • Budapest
 • III. kerület