Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Budapesti Nyári Fesztivál 2018. Margitsziget - Városmajor
Operától a tangóig - Erwin Schrott gálakoncert
Operától a tangóig - Erwin Schrott gálakoncert
Cirkuszhercegnő - OPERETT BEMUTATÓ
Cirkuszhercegnő - OPERETT BEMUTATÓ
Sunday Brunch - ARAZ Étterem
Sunday Brunch - ARAZ Étterem
LAKÁS 2018 kiállítás és vásár - Millenáris
LAKÁS 2018 kiállítás és vásár - Millenáris

Hagyományok Háza programok 2018. Online jegyvásárlás

2018. április 19., Budapest II. kerület 1011 Budapest I. kerület, Több helyszínen

A Budai Vigadó felújítása miatt az intézmény ideiglenesen elhagyja Corvin téri székházat, a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait ezt követően a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban, a Marczibányi Téri Művelődési Központban láthatják, de találkozhatnak műsoraikkal a Művészetek Palotájában, a Bethlen Téri Színházban és a Nemzeti Színházban is. Kézműves-, tánc- és énektanfolyamaink a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum melletti Apor Péter utcai közösségi teremben és a Szilágyi Dezső téren lesznek megtartva. Az egyes előadások helyszínét a programoknál külön feltüntetjük.

KAPCSOLATFELVÉTEL, ELÉRHETŐSÉGEK

Program

Fókuszban: Deffend Irén - Fókuszban a koreográfusok sorozat
2018. május 3., csütörtök, 19.00 óra

Helyszín: Bethlen Téri Színház (1071 Budapest, Bethlen Gábor tér 3.)

A Hagyományok Háza új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba.
A művek bemutatása után egy felkért szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a műveket, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva. A sorozat által reményeink szerint alkalom nyílik megismerni a színpad törvényeit, a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket és az arra adott aktuális válaszokat.
Műsor

Deffend Irén- Popovics Márk: Pletyka

A pletyka, az egyetlen dolog, ami biztosítja egy csoporton belül a kiegyenlített információáramlást, mert nem felülről jön. Egyre több ember adja tovább, közösségi hálókat tart egyben, és minden továbbmondásnál változik. A pletyka soha nem jó vagy rossz, hanem értékváltó jelenség, ami elsorvad, ha nem nyer megerősítést.
Olyan, mint a tűz – a kemencében jó, a ház tetején rossz.
Állítjuk, hogy minket ez egyáltalán nem érdekel, de a pupillánk kitágul, a szemünk felcsillan, még az arckifejezésünk is megváltozik egy jó szaftos hír hallatán. A pletyka egyetlen hatásos ellenszere: a hallgatás.

Zeneszerzők: Tintér Gabriella- Kovács Antal Máté (Tint’íz Band)
Közreműködők:
Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (tánc)
Tintér Gabriella (ének)
Kovács Antal Máté (cajon, kanna, dob)
Babcsán Bence (szaxofon)

Deffend Irén-Popovics Márk: Tánc Mezőbándról
„Hogy a Mezőségen is lehet erdőt növelni, hogy verőfényes oldalai pompás bort teremnek… hogy szorgalommal és munkássággal itt is jóllétet lehet előidézni: azt fényesen tanúsítja éppen a Mezőségnek székelyek által lakott, Marosszékhez tartozó része”. (Írta Orbán Balázs, a Székelyföld leírása című könyvében, 1868-ban)
Székely-Mezőség a Marosi-Mezőségbe nyugatra benyúló dombvidék néprajzi tájmegjelölése. Mezőmadaras, Mezőpanit és Mezőbánd tánchagyományai ritkán kerülnek a táncházmozgalom, illetve az amatőr és hivatásos koreográfusok érdeklődésének középpontjába, holott számos kiváló gyűjtő rögzítette ezekben a falvakban az 1960-as évektől kezdve az akkor még élő zenei és tánckultúrát. Az együttes ezeket a gyűjtéseket vette alapul a szakmai műhelymunka megkezdésekor. Vavrinecz András  mezőbándi zenekarról rögzített felvételei, valamint a töredékesen megmaradt, még elérhető táncemlékek alapján történt rekonstrukció a koreográfia.
Zenei összeállítás: Vavrinecz András - Deffend Irén
Közreműködők: Papp István Gázsa (hegedű), Vavrinecz András (hegedű), Árendás Péter (brácsa), Molnár Péter (brácsa), Szabó Dániel (brácsa), Csihar Fanni (énekes szólista), Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes (tánc)

Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes
A Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes 1948 óta működik az egyetem keretein belül. Tagjai egyetemisták és fiatal értelmiségiek, akik az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek az együtteshez. Szakmai munkájukban mindig nagy hangsúlyt kap a közvetlen, helyszínen történő  ismeret- és tapasztalatszerzés. A próbatermi munka mellett táborok, gyűjtő utak alkalmával tanulják meg egy-egy vidék táncait. 2016-ban, egymás után 4. alkalommal érdemelték ki a „KIVÁLÓ EGYÜTTES” minősítést, a Martin György Néptáncszövetség által szervezett,  „Néptáncosok Országos Bemutató Színpada” elnevezésű  szakmai fórum keretében.
Együttes- és művészeti vezető: Deffend Irén
Művészeti munkatársak: Popovics Márk és Gyurka Gergő
Táncszakértő: Dóka Krisztina


A VII. TÁNCHÁZ NAPJA PROGRAMJAI
2018. május 5. 10:00-21:00

Helyszín: Liszt Ferenc tér

Szóljon ez a nap néptáncról, népzenéről, kicsiknek-nagyoknak, országhatáron innen és túl!
Az első táncház megrendezésének tiszteletére ország-, világszerte ismét számos program várja majd mindazokat, akiket már magával ragadott a népzene, néptánc sodró világa és azokat is, akik csak most szeretnének belekóstolni. A központi rendezvényt ezúttal is a Liszt Ferenc téren, az első táncháznak helyet adó Írók boltja előtt rendezzük meg, ahol egész nap élőzenével kísért tánc- és énektanítás, gyermekprogramok, mesemondás és kézműves-foglalkozások várják az érdeklődőket. Annak érdekében, hogy minél több helyen szóljon a talpalávaló, hívjuk és várjuk a világ minden tájáról azokat, akik ezen a napon szívesen megismertetnék másokkal, miért izgalmas a 21. században is elődeink kultúrája.

Magyar Állami Népi Együttes: Édeskeserű
2018. május 25. 19:00

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Nagy és nemes feladatra vállalkozik a Magyar Állami Népi Együttes „erdélyi antológiájának" színpadra állításával. Az Édeskeserű szerves folytatása annak az évek óta tartó alkotói folyamatnak, amely korszerű folklórértelmezésével, a színház eszközeinek bátor alkalmazásával, makacs következetességgel mutat rá újra és újra gyökereinkre, hagyományos kultúránk fontosságára.
Az előadás, miközben demonstrálja azt a sokszínű, egészen a középkorig visszanyúló táncos és zenei hagyományt, mely szinte napjainkig ránk öröklődött, mégsem leltár és nem tudományos összegzés. Nem tisztára törölgetett üveglapokkal kerített múzeumi tárló, hanem a kultúra folyamatosságának a felmutatója. Annak bizonyítéka, hogy széthulló hagyományos közösségeink felgyülemlett javai - új közösségek révén - átmenthetőek a ma embere számára.
Az Édeskeserű alkotói közül néhányan személyesen élték meg a kisebbségi lét kálváriáját, a szülőföld kényszerű vagy maguk által vállalt elhagyását. Az előadás azonban mégsem panaszos égbe-kiáltás, nem keserű önostorozás, hanem válaszkeresés az örök kérdésre, mely Erdélytől függetlenül mindannyiunk számára feltehető: szülőföldünk (múltunk) elhagyása annak elvesztése is egyben? Maradhat-e, és ha igen, mi, hátrahagyott javainkból? Kaphat-e biztatást az identitásában bizonytalanná váló, a kultúrák zűrzavarában tébláboló ember?
Az Édeskeserű előadás - címéből adódóan - az ellentétes erők örök egymásnak feszülésére épülő, az alkotók egyéni látásmódját tükröző táncköltemény, mely rapszodikusan ellenpontoz komikumot tragikummal, örömöt bánattal, életet halállal, ars poeticaként mutatva fel a Nagy László-i gondolatot: „A folklórban az édes és könnyű sablon helyett kerestem az összetettebb, dinamikusabb szöveg- és dallamritmust, az abszurditásig teljes képet, a szentségtörést, a komor, de szabad lelkületet."

Jubileumi gála a mezőségi zenészekkel az idén 20 éves Utolsó Óra gyűjtés tiszteletére

Időpont: 2018 május 30., 21:00
Helyszín: Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Időpont: 2018 május 31., 20:00
Helyszín: Fonó Klub, 6720 Szeged, Dugonics tér 12.

Időpont: 2018 június 1., 20:00
Helyszín: a Jászság Népi Együttes székháza (5100 Jászberény, Víz u. 1.)

20 éve kezdődtek Európa (és talán a világ) legnagyobb egységes hangszeres népzenei gyűjteményének, az Utolsó Órának felvételei a Fonóban. A Hagyományok Háza és a Fonó Budai Zeneház együtt idén jubileumi sorozattal készül, amely a meghívott adatközlő mesterek mellett bemutatja a fiatal generációt is.

“Az Utolsó Óra projekt stúdiómunkálatai 2001 szeptemberében lezárultak. Az „Utolsó Óra” elnevezés sajnos, nagyon találó volt. Volt olyan idős muzsikus is, akit itt, Budapesten, a Fonó Budai Zeneház előtt, a felvételek idején, az utcán ért utol a halál, és azóta is, az itt járt mestereink közül egyre többen foglalják el helyüket a nagy, égi zenekarban. Mi, az itt maradt tanítványok pedig csak reménykedhetünk, hogy amit öreg mestereink dohány-sárga ujjairól a gépek segítségével „letapogattunk” és elmentettünk, az ugyanolyan érték marad, még az utánunk következők szemében is.”    (Agócs Gergely népzenekutató, gyűjtésvezető)

GYEREKPROGRAMOK

APRÓK TÁNCA - Gyermektáncház
Időpontok: 2017. Május  4. 11. 18. 25. péntekenként 17.00 és 18.30 között

Gyermek-táncházunkban hétről-hétre péntek délutánonként fogadjuk régi és új barátainkat: szeretettel várjuk azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival. Minden héten más hangszerből szól a talpalávaló: duda, tekerő, citera, furulya, hegedű, kontra, bőgő, koboz, gardon. Májusban májusfa állítással, zöldághajtással, nyárköszöntővel és pünkösdölővel, valamint az ezekhez a jeles napokhoz kapcsolódó népszokásokkal, táncokkal, zenével kézműves foglalkozással várják a gyerekeket.

Online jegyvásárlás