Nyereményjáték
Játsszon és nyerjen!
Hagyományok Háza programok 2017
Hotel Szieszta Sopron - Várjuk a Lövérekben
KeSzeCsüSzoVa
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Hagyományok Háza programok 2017

2017. április 1 - 30. 1011 Budapest I. kerület, Több helyszínen

A Budai Vigadó felújítása miatt az intézmény ideiglenesen elhagyja Corvin téri székházat, a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait ezt követően a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban, a Marczibányi Téri Művelődési Központban láthatják, de találkozhatnak műsoraikkal a Művészetek Palotájában, a Bethlen Téri Színházban és a Nemzeti Színházban is. Kézműves-, tánc- és énektanfolyamaink a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum melletti Apor Péter utcai közösségi teremben és a Szilágyi Dezső téren lesznek megtartva. Az egyes előadások helyszínét a programoknál külön feltüntetjük.

További információk

Info:


Még több a településen (Budapest I. kerület):

Áprilisi programok

Magyar Állami Népi Együttes: Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán

BEMUTATÓ: 2017. április 21. 19:00, Budapesti Tavaszi Fesztivál

Időpont: 2017. április 21. 19:00, április 22. 11:00
Helyszín: Müpa Fesztivál Színház

Egy képzeletbeli faluközösség hétköznapi életének apró mozzanataiból kibontakozó történet zenei keretét Kodály Zoltán kompozíciói, illetve a zeneszerző által gyűjtött népdalok alkotják. A jelenetek során emberi kapcsolatok kialakulását, majd ezek elvesztését, örömöket és bánatokat, valamint a mindennapok rituáléját követhetjük nyomon.
Gazdagon árnyalt, lírai-asszociatív képek során, a színpadi történések, a tér és az idősíkok játékosan változó spektrumán keresztül jutunk el a végkifejletig: az emberi lét, az élet diadalának katartikus kinyilatkoztatásáig.
Olyan ismert és népszerű Kodály-művek részleteire ismerhetünk majd rá az est során, mint a Háry János, a Galántai táncok, a Páva-variációk, a Mátrai képek vagy a Kállai kettős.

Közreműködik: a Magyar Állami Népi Együttes zenekara és tánckara
Meghívott művészek: Bősze Tamás, Czébely Beáta
Szólót énekelnek: Brassói Jőrös Andrea m.v., Pál Eszter m.v., Hetényi Milán
Zeneszerzők: Kelemen László, Pál Eszter, Pál István Szalonna, Pál Lajos
Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Mihályi Gábor, Orza Calin
Jelmeztervező: Szűcs Edit
Látványtervező: Molnár Zsuzsa
Videó-animáció: Soós Andrea
Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor

Rendező: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Magyar Állami Népi Együttes, Nemzeti Táncszínház

Magyar Állami Népi Együttes: Megidézett Kárpátalja – Hágókon innen és túl

Időpont: 2017. április 28. péntek, 29. szombat, 19:00
Helyszín: MOM Kulturális Központ

Hágókon innen és túl
Olyan időket élünk, olyan érzelmi állapotban léteznek a körülöttünk élő emberi közösségek, amelyek hosszú ideig már nem képesek elviselni a környezetünkből érkező zajt és a lelkekben támadt zavart. A hitetlen életvitelbe, a hiteltelen emberi modellekbe, az értékzavarba belefásult mai ember számára a szólamszerű tanítások képtelenek már lelki támaszt nyújtani, képtelenek életerővel, zendülő lelkesedéssel vagy tettre kész hittel feltölteni őket.

A világra érzékenyebben reagáló alkotó emberek szüntelenül keresik a választ az emberi létezés alapkérdéseire: mi tart meg bennünket, és mi tart fenn bennünket? Mi az, ami a miénk még, mi az, amitől önmagunk lehetünk?
A népművészet formanyelvén megszólaló színpadi alkotók még inkább a lélekmegtartó, lélekemelő állapotokat keresik. Az igazi élményeket, a bartóki „tiszta forrásból” érkező inspirációkat.

Minden kultúra a saját lelkét őrzi és éli kicsiben, de benne van sejtjeiben az egyetemes emberi kultúrához való tartozás öröksége is. Ennek az örökségnek a része az elfogadás, a szolidaritás, az együtt élő népek viszonyának egymás mellé rendelése, és nem hierarchiába rendezése. „Az, aki szeretni tudja azt, ami az övé – szabad, és mentes a birtoklás minden görcsétől, kielégíthetetlen éhétől-szomjától” – valljuk Pilinszky Jánossal együtt.

A Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című előadás a magyar színpadi néptáncművészet történetében először mutatja be egy antológia keretében a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, Kárpátalján élő népek: magyarok, ukránok, ruszinok, huculok, románok, cigányok, zsidók, sokszínű és gazdag tradicionális kultúráját. Felmutatva mindazt, ami e népek hagyományaiban közös és mindazt, ami nemzeti sajátosság. A hangsúlyt azonban a közös gyökerekre helyezve, szemléletesen érzékeltetve a közös történelmi múltból származó törvényszerű hasonlóságokat. (Azok a ruszin népek, melyek mai napig őrzik II. Rákóczi Ferenc emlékét, büszkén vallják, hogy őseik a magyarokkal együtt hűségesen védték a „nagyságos fejedelem” várait.)

A hagyomány átörökítése, a saját és a velünk együtt élő népek folklórnyelvének ismerete a találkozások és saját magunk kinyilatkozásának lehetőségét teremtik meg. A színház ezeknek a találkozásoknak az esélye, a tükre.  A tükör, amibe jó belenézni, mely annak is felmutat, aki megalkotja, és annak is, aki majdan nézői csendjében megéli az inspiratív elfogadás és befogadás állapotát.

Műsor

Nyitány
Az előadásban bemutatásra kerülő táncok és muzsikák antológiaszerű felvonultatása.

A viski bálban
A történelmi múltú koronaváros, Visk táncai elevenednek meg a jelenetben: csárdás, kanásztánc, friss csárdás.

Szlatinai joc
A máramarosi románok dinamikus és virtuóz táncai után egy román népdal szólal meg, melynek variánsai több magyar vidéken is megtalálhatóak.

Horovod
A szakrális világba forduló ruszin lánytánc a tavaszt, az újjászületés hírét hozza.

Szól a kakas már
A héber nyelven énekelt imát tiszaújlaki zsidó lakodalmas dallamok követik. Az összeállítás lezárásaként a „Szól a kakas már” című dal szólal meg, mely az egyik legismertebb zsidó népdal a Kárpát-medencében.

Málánká
A ruszinok farsangi maskurás tánca, amely játékossága mellett megidézi a régi korok pogány hiedelemvilágát is.

Várakozás
A hívő ember életében az egyik legfontosabb pillanat Jézus születésének, a karácsonynak az ünnepe. A várakozás időszakának történeteit számtalan ének őrzi szerte a Kárpát-medencében. Az összeállításban a magyar református ének és a viski kántálás mellett egy ruszin népének is fölcsendül.

A ruszinoké
Az énekes ruszin „vándordallamot” a forgatós (krucsena) követi, majd a jelenet a ruszin férfiak körtáncával, az árkánnal zárul.

A nagypaládi cigánysoron
A jelenet a Kárpátaljára is átnyúló Szatmár-vidéki cigányok archaikus és virtuóz táncai (botoló, lassú és friss) mellett felvillantja a cigány társadalomban máig létező sajátságos és hierarchikus férfi-női viszonyokat is.

Pásztorok
Férfi ének, botoló és oláhos tánc idézi meg a magyar pásztorok régmúlt világát.

„Nagydobronyba két úton kell bemenni”
A kárpátaljai, palóc gyökerekkel rendelkező Nagydobrony táncai kelnek életre a jelenetben, majd fölcsendül az előadás vezérgondolatát is adó Rákóczi-dallam, a „Te vagy a legény, Tyukodi pajtás…".

 • Közreműködik: a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara, meghívott művészek: Bősze Tamás, Pál Lajos, hangfelvételről: Pál Eszter,  Szlama László
 • Szólót énekelnek: Herczku Ágnes mv. / Kubinyi Júlia mv. / Pál Eszter mv.Hetényi Milán / Szoboszlai Balázs
 • Az Igéző szerepében: Borbély Beatrix / Kosina Mónika
 • Zeneszerző: Pál István Szalonna
 • Zenei szerkesztő: Pál Lajos
 • Koreográfusok: Fitos Dezső, Kocsis Enikő, Kökény Richárd, Mihályi Gábor
 • Jelmeztervező: Furik Rita
 • Díszlettervező: Molnár Zsuzsa
 • Videó animáció: Soós Andrea
 • Fény: Győri László
 • Művészeti munkatárs: Orza Calin
 • Rendező-koreográfus: Mihályi Gábor
 • Az előadásban megjelenő archív képek a Néprajzi Múzeum fotótárának gyűjteményéből származnak. Képválogatás: Csorba Judit Dorottya

Széltiben négynapi, hosszában hatnapi
Navratil Andrea koncertje mezőségi mestereivel és tanítványaival
Mesterek és tanítványok sorozat

Időpont: 2017. április 29. 19:00
Helyszín: Fonó Budai Zeneház
 
„Ezt nem tanítják, a mesterség lopódik. Mire húzza az embert a szüve…”
(Róka Balog Anti forrófalvi furulyás)

Az éneklés, a természet szeretete, valamint a hagyományos paraszti világ által őrzött tudás tisztelete gyerekkorom óta az életem része. Öröm számomra, amikor olyan emberekkel lehetek együtt, akiknek mindez hasonló értéket és élményt jelent. Fontosnak tartom, hogy ez az örökség ne csak könyvekben és kottalapokon legyen hozzáférhető, hanem élő tudás maradjon minden ember számára. Ezen értékek mentén választottam hivatásul a biológia tudományát, valamint a különböző népművészetek művelését és a néphagyományok ápolását, annak tanítását.

Igazi mestereimnek azokat a kedves „öregecskéket” – asszonyokat és embereket – tartom, akiktől az énekeket és a hagyományokat tanultam. Néhányukkal személyesen is több időt eltölthettem, sokkal többet kaptam tőlük egynéhány éneknél, mesénél vagy imánál. Az így megtapasztalt élményeket közvetítem előadóművészként, és adom tovább tanárként.

„Négynapi lójárás széltiben, hatnapi lójárás hosszában. Tó tó után, nádas nádas megett. ” Így írt az erdélyi Tóvidékről Wass Albert, amit mi csak úgy emlegetünk, Mezőség. A koncerten, ha nem is lóháton, de hasonlóan ráérősen elidőzve, ezt a vidéket járjuk be a zene szárnyán. Innen hívtam mestereimet, s bár vannak, akik gyász vagy betegség miatt csak távolból lehetnek velünk, azért szól majd a mezőségi népzene rendre Magyarszovátról, Feketelakról, Ördöngösfüzesről, Visából, Magyarpalatkáról, Mezőkeszüről, Mezőveresegyházáról, Buzából, Melegföldvárról.     
Navratil Andrea

A koncerten közreműködő mesterek:

 • Szilágyi Anna (Melegföldvár)
 • Takács Anna (Buza)
 • Takács Piroska (Buza)
 • és a keszüi mesterek tanítványaként
 • Török-Csingó Adorján (Mezőkeszü)


Kísér az Eszterlánc zenekar:

 • Juhász Dénes (hegedű, furulya)
 • Komáromi Márton (hegedű)
 • Császár Attila (brácsa)
 • Liber Róbert (bőgő)

Közreműködő énekes tanítványok:

 • Bucsi Szabó Kinga
 • Gombai Franciska
 • Kovács Kata Krisztina
 • Nagy Dorka
 • Sturcz Noémi
 • … és a terem minden szegletében a gödi, tihanyi, keszthelyi és a budapesti dúdolósok…

GYEREKPROGRAMOK

Figurás bérlet néptáncos bérlet 6–10 éves gyerekeknek

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ
Időpont: 2017. április 20. 14:30

A négy előadásból álló bérlet során végigjárjuk a négy nagy néprajzi tájegység (Dunántúl, Alföld, Felföld, Erdély) egy-egy kis területét, megismerkedünk gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival. A bérlet érdekessége, hogy előadóink olyan gyerek táncegyüttesek, amelyek évek óta magas színvonalon tevékenykednek egy-egy nagy múltú együttes vagy művészeti iskola keretein belül.

Műsorvezetőnk dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, aki gyakorlott narrátorként, a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva "vezeti" a közönséget a Kárpát-medence ismeretlen, felfedezésre váró kistájaira.

Előadásainkon a közönség aktív részvételére is számítunk.

Az április 20-i előadás témája
Erdély - Gyimes
Tordasi Pillikék, Gatyamadzag zenekar, Németh Ildikó, Szabó Szilárd, Domak Anikó, Kovács Marton

APRÓK TÁNCA - Gyermektáncház
Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Aprók tánca foglalkozásai a Budai Vigadó felújításának ideje alatt, előreláthatóan 2018 tavaszáig a Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi termében kapnak helyet. Cím: 1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.

Időpontok: 2017.   7. 21. 28. péntekenként 17.00 és 18.30 között

Gyermek-táncházunkban hétről-hétre péntek délutánonként fogadjuk régi és új barátainkat: szeretettel várjuk azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival. Minden héten más hangszerből szól a talpalávaló: duda, tekerő, citera, furulya, hegedű, kontra, bőgő, koboz, gardon. Áprilisban Szent György napi pásztorünneppel, áprilisi sokadalommal, valamint az ezekhez a jeles napokhoz kapcsolódó népszokásokkal, táncokkal, zenével kézműves foglalkozással várják a gyerekeket.

KIÁLLÍTÁS
A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiállításai

Budapest 1011 Fő utca 6.
Nyitva tartás: keddtől szombatig 10.00 – 18.00

A hagyomány szolgálata
a Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesülete kiállítása

2002-ben a tárgyalkotók közössége (kézművesek, népművészek, tanárok) megalakították a Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesületét, melynek célja a nemzeti, ezen belül a megyei népművészeti tárgykultúra értékére épített kézműves, népművészeti, népi iparművészeti, zenei tevékenység támogatása és képviselete, a korábbi alkotások megóvása az utókor számára és a jelenkor alkotóinak segítése. A fiatal egyesület a kezdettől célul tűzte ki, hogy a más megyék egyesületeibe szétszéledt, vagy magányosan dolgozó Pest megyei alkotókat összefogja, elindítsa önszervező és önsegítő folyamataikat.
A kiállítás rendezője: Pölös Andrea muzeológus. A kiállítás 2017. február 1-től április 6-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óra között tekinthető meg.

Erdélyi gránátalmák
A gyergyószentmiklósi Gránátalma Egyesület kiállítása

A tárlatra látogatók megismerkedhetnek a Gránátalma Egyesülettel és az általuk folytatott úrihímzéssel. Kis Portik Irén néprajzkutató szerint elsőrendű céljuk az, hogy az egykori erdélyi és magyarországi főúri udvarok varróasszonyai által készített műremekeket újra elkészítsék, és minél többet megmutathassanak belőlük a mai utódoknak.

A kiállítás 2017. április 6. – május 18, hétfőtől szombatig
10–18 óra között tekinthető meg.

Szőttes vagy magad is…
Kiállítás a Hagyományok Háza 20 éves szőnyegszövő-tanfolyamán végzettek munkáiból

A kétéves OKJ-s szőnyegszövőtanfolyam oktatója, Pintér Piroska munkáiból és az elmúlt két évtized évfolyamainak hallgatói anyagából létrejött kiállítás jól reprezentálja azt a sokoldalú tevékenységet, melyet a tanulók elsajátíthatnak. A szőnyegszövés felhasználásának különféle módjai mellett a tárlat elsősorban a székely festékesek változatos kompozícióit és motívumait mutatja be, melyek mai környezetben is sokféleképpen alkalmazhatóak.

A kiállítás 2017. április 13. – június 3.-ig , hétfőtől szombatig
10–18 óra között tekinthető meg.

Online jegyvásárlás


2017.04.01. - 2017.04.30.
2017.05.17.

Megjegyzés az időpontokhoz:

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják!
Forrás: sajtóanyag

Még több a településen (Budapest I. kerület):

◄ Vissza

Partnereink: Interticket - jegy.hu Observer