Herendi Porcelánmanufaktúra - Időtlen szépség, örök érték
Herendi Porcelánmanufaktúra - Időtlen szépség, örök érték
Ízek Háza Manufaktúra és Gasztroturisztikai Rendezvényközpont

2013-ban megnyitotta kapuit Szankon az Ízek Háza, a környék első gasztroturisztikai rendezvényháza. A látogatók belekóstolhatnak a környék jellegzetes ízeibe és megtekinthetik a szanki kézműves konyakmeggy készítési folyamatát. Az Ízek Háza kézi manufaktúrájában készülnek a „Ritz Chocolate” márkanévvel ellátott szanki kézműves konyakmeggyek. A konyakmeggy-gyártás már korábban is működött a környéken, azonban az Ízek Házában megnyíló látványüzemben újjáéledt ez a hagyomány. Az ideérkező vendégek üvegablakokon keresztül megtekinthetik a konyakmeggy-gyártás folyamatát. A konyakmeggy készítése úgy kezdődik, hogy az alkoholba áztatott meggyet cukrászati keményítő anyaggal, azaz fondannal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. Az épület jól felszerelt konyhával rendelkezik, mely lehetővé teszi, hogy akár nagyobb számú csoportokra és rendezvényekre is főzzön. Igény szerint elkészítenek bográcsos ételeket, kemencében sült finomságokat, pizzát, süteményeket, és olyan helyi különlegességeket is, mint a meggyel-mézzel töltött lángost.


Szanki kézműves konyakmeggy

Egy híres cukrász dinasztia leszármazottja Gerbeaud Emil 1884-ben Svájcból hazánkba települt át, majd 2 évvel később megnyitotta csokoládé üzemét és megkezdte a bonbonok gyártását. Első és leghíresebb találmánya a konyakmeggy lett. Több mint száz éves hagyománya van Magyarországon a konyakmeggy gyártásnak. A konyakmeggy készítése úgy kezdődik, hogy az alkoholba áztatott meggyet cukrászati keményítő anyaggal, azaz fondannal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. Első állomás a fondanba mártás, ami után a félkész terméket tálcára helyezik és hűlni hagyják. Ezt követi a talpazás folyamata, amikor csokoládéból „talpacskát” készítenek a fondanozott meggynek, majd az 53%-os csokoládéfürdőbe helyezik. Fontos, hogy a csokoládé kakaótartalma 40-60% között legyen, mert a hevítés, majd visszahűtés hatására a csokoládé így marad roppanós! Minden konyakmeggyet egyedi kis díszítés különböztet meg a géppel készített termékektől. A díszítés rendkívül nagy kézügyességet igényel készítőjétől.

Az elkészült konyakmeggyek tálcára kerülnek, két-három hetet pihennek, ami idő alatt a fondant feloldja a konyak, és a bonbon belseje folyékonnyá válik. A sztaniolpapíros csomagolást követően a bonbonok a drazsírozó üstben megforgatva nyerik el végső külsejüket és kerülnek díszdobozba.

Szanki selyemfű méz

A selyemkóró, más néven selyemfű, nevét a termés selymes szálairól kapta. A növényt évszázadokkal ezelőtt Amerikából telepítették Magyarországra, hogy termését szövés céljára használják fel; erre azonban alkalmatlannak minősült. A selyemkóró viszont kiváló mézelő, kiváltképp a meszes talajon, júniusban-júliusban–augusztusban virágzik, így Szank közigazgatási területén is nagy mennyiségben tenyészik. A növény 50 napon át is képes virágzásával táplálni a méheket. Bár agresszív gyomnövénynek minősül, a méhészet szempontjából jelentős és hasznos, kedvező évjáratban több ezer tonna is megterem belőle. Méze aromás, illatos, lassan kristályosodik, és nem utolsó sorban rendkívül egészséges. Számos jó tulajdonsága ellenére – például nem okoz allergiát - a selyemkóró nem jutott olyan méhészeti jelentőséghez hazánkban, mint amilyet megérdemelne. Szankon több méhész foglalkozik intenzíven a selyemfű méz gyűjtéssel, így Elek Attila, Füstös Lajos, Horváth Pál, Perneki Lajos, Süli-Csontos Zoltán, Tóth Sándor, Zsándorkity Tibor, Kalmár Sándorné és Pajlovics Tünde. Egy méhcsalád közepes évben kb. 10 kg selyemfű mézet termel, ez Szankon az éves helyi méztermelés 40-50%-át jelenti.

Juli néni házi rétese

Szankon mindig voltak a rétes készítéséhez értő, ügyes kezű asszonyok. Most a legismertebb Juhász Károlyné Oláh Julianna, aki 1938-ban született Szankon. A recept generációról – generációra öröklődött férje családjában, amit fiatalasszonyként sógornőjétől tanult el. Kezdetben hétköznap is sokat gyakorolt, hogy a rétest a lehető legjobban el tudja készíteni.

Oláh Julianna 21 éves kora óta nagy szeretettel készíti az ízletesebbnél ízletesebb réteseket. A jó házi rétes híre hamar szárnyra kapott a faluban, és már lakodalmakra, családi összejövetelekre is felkérték, hogy készítsen réteseket.

Juhász Károlyné elmondásából tudjuk, hogy a jó rétes elkészítése hosszadalmas időt és nagy türelmet igényel. Fontos, hogy a tésztát megfelelően kell kidolgozni, amihez a jó minőségű liszt, mint alapanyag elengedhetetlenül fontos. A kigyúrt tésztából kis gombócokat formál, ecettel kikevert zsírral vékonyan megkeni, és lapos tányér nagyságúra nyújtja. Miután a tészta megpihent, következik a nyújtás. A lapos tányér méretű tésztákat egyenként asztal nagyságúra nyújtja a leterített abroszon. Ez a legnehezebb munkafolyamat, mivel a tésztát papír vékonyságúra kell kihúzni. A tészta két szélére helyezi a tölteléket (mákot, diót, meggyet, almát, túrót….) , összehajtja az abrosz emelgetésével két oldalról asztalközépig. Tepsi hosszúságúra vágja és kisüti. Végül az illatával és látványával is csábító sütemény szeletelése, porcukorral vastagon beszórása, és jóízű fogyasztása következik.

2017.01.01 - 2017.12.31
Hétfő: -
Kedd: 09:00 - 17:00
Szerda: 09:00 - 17:00
Csütörtök: 09:00 - 17:00
Péntek: 09:00 - 17:00
Szombat: 09:00 - 17:00
Vasárnap: -

Találatok száma: 1
Szank programok 2017

Szank programok 2017

Adventi koncert: Mészáros János Elek

Programok, események, rendezvények Szankon.

2017. december 2.KeSzeCsüSzoVa
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
Ízek Háza Manufaktúra és Gasztroturisztikai Rendezvényközpont