Hunguest Hotel Flóra - wellness szállás egri programokhoz rendezvényekhez fesztiválokhoz
Hunguest Hotel Flóra - wellness szállás egri programokhoz rendezvényekhez fesztiválokhoz

Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában

2018.01.01. - 12.31.

Egri látnivalók. Múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában. Vára, történelme és műemlékei okán méltán Magyarország egyik leglátogatottabb idegenforgalmi központja, és az egyik legszebb történelmi városa.

Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában

Jelentősebb épített emlékek Egerben


 • Líceum
 • Bazilika
 • Érseki Palota
 • Művészetek Háza
 • Szent Bernát templom
 • Szent Miklós Görögkeleti Szerb Templom
 • Minaret
 • Minorita templom
 • Dobó tér
 • Kispréposti palota
 • Angolkisasszonyok
 • Nagypréposti Palota
 • Megyeháza
 • Buttler-ház
 • Vár

A 7 magyar csoda egyike
Város a város alatt – az egykori érseki pincerendszer

A Város a város alatt a Széchenyi utcáról az Érsek-udvaron keresztül haladva az Érseki Palota mögött található.


Múzeumok Egerben

Zsinagóga Galéria
3300 Eger, Kossuth L. u. 17.


Líceum Főegyházmegyei Könyvtár
3300 Eger, Eszterházy tér. 1. I. em/223.


VARÁZSTORONY
Természettudományi Pályaorientációs és Módszertani Központ

A VARÁZSTORONYBAN látogatható a Csillagászati Múzeum, a Planetárium, a Varázsterem, a Camera Obscura (periszkóp) és a Panoráma Terasz. Tanulói csoportoknak (előzetes bejelentkezéssel) rendhagyó biológia, fizika, földrajz és kémia órákat tartunk.

Cím: 3300 Eger, Eszterházy tér. 1.


Dobó István Vármúzeum
3300 Eger Vár 1.

január 1–április 30. 10.00 - 16.00Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában
május 1–szeptember 30. 10.00 - 18.00
október 1–december 31. 10.00 - 16.00Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában

A 3D Mozi nyitva tartása:
Január 1 - Február 28. Hétfő és kedd kivételével naponta 9.00 - 16.00
November 1 - December 31. Hétfő kivételével naponta 9.00 - 16.00
Március 1. - Október 31. Hétfő kivételével naponta 9.00 - 17.00
Szünnaponként előzetes csoportos bejelentkezés alapján.

Börtön kiállítás nyitva tartása:
március 27. - október 23. 10.00 18:00

Gárdonyi Géza Emlékház nyitva tartása:
Hétfő szünnap 
január 1. - január 4. Zárva
január 5. - október 31. 10:00 16:00
november 1. - december 31. Zárva

Valide Szultána Fürdőrom
március 27. - április 30. 10:00 17:00
május 1. - szeptember 30. 10:00 18:00
keddtől vasárnapig 
január 1. - március 26. 
október 1. - december 31. 
minden pénteken 13:00 17:00
minden szombaton és vasárnap 10:30 17:00

Emléktár - Az Egri Dohánygyár története
minden szombaton 10:00 16:00

Dobó István Vármúzeum – Egri vár
Kiállítások a várban

„Lőporfüst – kövek között” – Kazamata kiállítás
Az 1540-es években alakult ki a külső és belső várrendszer, melynek átjárója a mai is látható Setét-kapu volt. A külső vár 1702-ben elpusztult, de a kaput ezután is használták és csak a a XIX. század elején falazták be. A Setét-kaputól tovább haladva a földszinti Kaszárnyatermekbe juthatunk, melyek tüzérségi támadások idején hatékony védelmet jelentettek. A termek ma a vár gótikus székesegyházának építéstörténetét és a püspökkori várat, valamint a törökkori vár harcászatot és várépítészetet bemutató interaktív, multimédiás elemekkel tarkított kiállításoknak adnak otthont. A felső kaszárnya teremben egy hiánypótló kiállítás kapott helyet Egri csillagok – regény és valóság címmel. A Kaszárnyatermekből a Gergely-bástyán át az 1570-es években épült földalatti járatrendszerbe jutunk. Ezek az alagutak a várfalakkal párhuzamosan épültek, így a föld alatt teremtettek biztonságos átjárási lehetőséget a bástyák között. A folyosókat aknafigyelésre is használták.

Az egri vár története
A vár történetét Szent István király korától a Rákóczi-szabadságharcig bemutató kiállítás a gótikus püspöki palota emeletén kapott helyet. A látogató nyolc (reneszánsz kori) termen keresztül ismerheti meg a végvári élet mindennapjait, az 1552-es, híres török ostrom részleteit, majd az 1596-os végzetes csata következményeit és a törökök 91 évvel későbbi kiűzésének körülményeit. Az élményt makettek, viseletrekonstrukciók, hanghatások és pirotechnikai elemek teszik teljessé.

Hősök terme
Az egri várkultusz ápolására szolgál a gótikus Püspöki palota földszintjén található Hősök terme. 1965-ben helyezték el itt Dobó István vörös márvány síremlékének fedőlapját, mely a páncélba öltöztetett hős várkapitányt ábrázolja. A síremléket két oldalról hat, Kiss István szobrászművész által készített nagyméretű szobor veszi körül, melyek az 1552-es várvédelem szereplőit szimbolizálják: végvári katonákat, tiszteket, kovácsot és az egri nőket. A teremben lévő kőszarkofágok a gótikus székesegyház körül eltemettetek csontjait őrzik. A falon annak a 315 személynek a neve olvasható, akik az ostrom idején a várban tartózkodtak, s nevük fennmaradt.

Múlt-kirakó
A tárlat válogatást nyújt Heves megye területéről előkerült régészeti leletekből az őskőkortól a honfoglaláskorig. A kiállítás a gyűjtemény kezdeteitől a legújabb kutatások eredményeinek bemutatásával nyújt betekintést a régészek és restaurátorok munkájába, hogyan próbálják kirakni az előkerült tárgyakból történelmünk darabjait.

„Repülő nemzet leszünk…”
A tárlat az 1920-as évektől a második világháború végéig mutatja be a repülős és ejtőernyős fegyvernem történetét. Az egyedülálló anyag először kerül bemutatásra, és a témában az egyik legteljesebb, szakmailag is rendkívül értékes összeállítást adja hadtörténelmünk ezen, nemzetközileg is ismert és elismert fejezetének.

Börtönkiállítás: Kivégzés, tortúra, megszégyenítés a régi Magyarországon
A XVI. században a kanonokok házaiból, a kenyérosztó házból és a pékségből, valamint egy nagyméretű magtárból álló épületsor állt a palota udvar nyugati oldalán. Mára már csak a házsor alatt húzódó pince maradt meg, melyben a Börtönkiállítás látható, ahol a középkori Magyarország büntetési nemeit mutatjuk be.
A kiállítás első részében a megszégyenítéshez, testfenyítéshez, testcsonkításhoz használt eszközöket láthatjuk, mint a pellengér (szégyenoszlop) vagy a különböző kalodák. A tárlat másik felében a középkori kivégzési nemeket és eszközeit mutatjuk be. A kivégzés a feudalizmus korában az elrettentést szolgálta, ezért nyilvánosan hajtották végre azokat.

Dobó István Vármúzeum – Egri vár
Kiállításaink Egerben

Gárdonyi Géza Emlékház
A Gárdonyi Géza Emlékház az író egykori lakóházában került kialakításra, ahol az író 1897 és 1922 között élt. Itt írta több regényét is, de a legkiemelkedőbb mind közül az 1901-ben elkészült Egri csillagok című történelmi regény, mely a XVI. századi törökellenes harcokat eleveníti fel. Az emlékházban szinte minden bútordarab az eredeti helyén maradt. A faragott íróasztalok és könyvszekrények, Gárdonyi dolgozó- és hálószobája, a közel tízezer darabos könyvgyűjteménye és titkosírásos jegyzetei segítenek elképzelni az író alkotó mindennapjait.

Valide Szultána Fürdőrom
A Valide Szultána (jelentése: „a Szultán Anyja”) gőzfürdő a 17. század elején, nem sokkal Eger oszmán kézre kerülése után (1596) épült. Evlia Cselebi török utazó így számol be róla: „… nagyon szép, kellemes vizű, hat kamrájú fürdő; egész kupoláját vörös keramit fedi.” Az épület a török gőzfürdők típusába tartozik, párhuzamait Pécstől Isztambulig az egykori Oszmán Birodalom területén szerte megtalálhatjuk. Eger 1687-es visszafoglalása után előbb gabonaraktárként, majd harangöntő műhelyként funkcionált. A 18. század második felében már csak maradványai álltak. A romok kutatása 1958-ban kezdődött.

Ziffer Sándor Galéria
A zsinagóga épülete a nyolcvanas évek közepéig üresen és kihasználatlanul állt. 2007-ben modern kiállító hellyé alakították át. Jelenleg a „A szabadság ott kezdődik…” Az 1956-os forradalom Egerben és Heves megyében című tárlatnak ad otthont.
„A szabadság ott kezdődik…”- Az 1956-os forradalom Egerben és Heves megyében
„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” írta Bibó István, a 20. század kiemelkedő magyar politikai gondolkodója 1956-ban. Ezt a felemelő érzést élték át azok az egri és Heves megyei forradalmárok is 1956 őszén, akik akár fegyveresen vagy fegyvertelenül kiálltak a szabadság és az igazság eszméi mellett, fel merték emelni a szavukat a totalitárius diktatúra elnyomása ellen. A Dobó István Vármúzeum e kiállítással szeretne megemlékezni a megyében történt eseményekről és tisztelegni a hősök emléke előtt.

Az Egri Dohánygyár története
Az Egri Dohánygyár 1896-ban kezdte meg működését és ezzel több, mint száz évig szerves része volt Eger város történetének. Végigsétálva az emléktárnak otthont adó volt dohányraktárban, nyomon követhető a technológiai fejlődés a kézi előállítású szivaroktól a gépi cigarettagyártásig. A látogatók a sok régi fényképet, tárgyat és dokumentumot látva elképzelhetik, hogy milyen lehetett a munkások gyári élete, hogyan készült a Csongor szivar, hogy milyen volt az élet az ötéves tervek időszakában, hogyan alakult ki egy modern üzem, amely bekapcsolódott egy világcég, a Philip Morris hálózatába. A kiállítás az Agria Park (Eger, Törvényház utca 4.) harmadik emeletén található.


Sportmúzeum
Heves megye vízilabdasport történetének kiállítása

3300 Eger, Kossuth u. 9.


Érseki Gyűjteményi Központ
3300 Eger, Széchenyi u. 1.
Nyitva tartás:

Április 1-től szeptember 30-ig

Hétfő: szünnap
Kedd-Szombat: 9.00-17.00
Vasárnap: szünnap

Október 1-től március 31-ig

Hétfő-Péntek: 8.00-16.00


Gárdonyi Géza Emlékmúzeum
Gárdonyi Géza lakóháza, 3300 Eger, Gárdonyi u. 28.
Nyitva: márc.01-okt.31 K-V.: 9.00-17.00
nov. 01-febr. 28.: ZÁRVA

Az író lakóháza volt 1897-1922 között. E házban írta sok művét, közötte az Egri csillagokat is. Egyik legszebb történelmi regénye a 16. század törökellenes harcainak állít emléket. Az előszoba kezdettől fogva a könyvek befogadására szolgált. A hálószobában szinte minden bútordarab az eredeti helyén maradt. A kisebb faragott íróasztalnál írta az Egri csillagokat. A festmények, iskolai palatáblára rögzített tájképek jelzik, hogy Gárdonyi szívesen festett. Az otthonos hálószobát puritán egy­szerűség jellemzi. A dolgozószoba inkább teremnek nevezhető. Barna festése Gárdonyi egyetlen szenvedélyére, a dohányra utal. A tetővilá­gításra a napközbeni zajtól védő, zárva tartott ablakok miatt volt szükség. Könyveinek száma megközelítette a tízezret, de annak értéke a tartalomban, tárgykörük változatosságában van. Belépve, az író nagy íróasztala látható, amelyen annyi értékes munka készült. Itt található Dankó Pista szegedi cigányprímás cimbalma. A vitrinekben megfigyelhetők még titkosírásos jegy­zetei is. A kertben látható az író bronz szobra, Somogyi Árpád alkotása.


Vitkovics Ház
Vitkovics Mihály Emlékszoba Kepes György fotóművész állandó kiállítása
3300 Eger, Széchenyi u. 55.
Nyitva: jan. 03 - dec. 22
H-Szo: 10.00-16.00


Rác templom
3300 Eger, Vitkovics u. 30.
Nyitva: K-V.: 10.00-16.00Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában10.00-16.00 egész évben
A XVIII. században épült Görögkeleti templom, melynek ikonosztáza 1789-1791 között készült.


Palóc Népművészeti Kiállítás
3300 Eger, Dobó utca 12.
Nyitva tartás:
szombat - vasárnap 11.00 - 15.00Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában11.00 - 15.00


Minaret
3300 Eger, Knézich K. u.
Nyitva: ápr.1.-okt.31.: H-V.: 10.00-18.00Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában10.00-18.00


200 éves István Pince és Bormúzeum
3300, Eger, Tündérpart 5.

Nyitva: ápr. 1.-okt.31. H-Szo.: 14.00-22.00Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában14.00-22.00
nov.1.-márc.31. Előzetes egyeztetés alapján!
Csoportoknak bejelentkezésre bármely időpontban.


Magyar Kocsik Kiállítása
Eger külterület, Noszvaji út mellett, Mátyus Udvarház


Egri Történeti Tárház
Eger, Dobó u. 9. (bejárat a Fazola utca felől)
Nyitva: kedd - vasárnap: 10 - 18 óráig
hétfő: SZÜNNAP

Eger műemlékekben gazdag környezetében található a különleges hangulatú kiállító terem, melyben Tóth Sándor magángyűjteménye látható. A kiállítás elődeink fegyvereit hivatott bemutatni, az őskortól a szabadságharcig. A lő- és szálfegyverek, szablyák, kardok és egyéb kiegészítő 235 m2-en 20 db vitrinben foglalnak helyet. A bemutatott fegyverek egyedisége és eredete minden gyermek és felnőtt figyelmét felkelti. A Történeti Tárházban előzetes egyeztetés esetén lehetőség adódik történelem órák megtartására, szakszerű tájékoztatásra szükség esetén jeltolmács közreműködésével.


Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Ház
3300 Eger, Harangöntő u. 4. (a Minaret mellett)
Nyitva: hétfő - vasárnap: 9.00 - 18.00 óráig

Nagy szeretettel meghívunk Téged a Kopcsik Marcipániába. Gyere, nézz körül és higgy a szemednek. Amit látni fogsz az mind, mind marcipánból készült. A csoda megalkotója Kopcsik Lajos Guinness-rekorder és Oscar-díjas mestercukrász.


Szemfényvesztés" kiállítás - Lásd, amit nem láthatsz!
3300 Eger, Törvényház u. 1. (a Bazilika hátsó oldalával szemben, bejárat a Trinitárius utca felől)

Ez egy különleges kiállítás, ahol a vakok világát mutatjuk be teljes sötétségben. Vendégeink - vak, illetve látássérült tárlatvezetők segítségével - valós élethelyzetek szimulálásával megismerkedhetnek az Ő életükkel.

A kiállítás nem titkolt célja, hogy a látók és nem látók közelebb kerüljenek egymáshoz, és kialakítsa mindenkiben a segíteni akarást, a toleranciát. Ezen kívül az élet minden területén türelemre, megértésre és elfogadásra tanít.

A Szemfényvesztés kiállítás az év minden napján reggel 8-tól este 8-ig nyitva tart, de nincs állandó nyitva tartás. A csoportokat bejelentkezés alapján tudjuk fogadni. A jelentkezést legkésőbb a kért időpont előtt egy nappal kérjük leadni. Főszezonban (nálunk május - június) javasoljuk a minél hamarabbi jelentkezést, hogy tudjunk időpontot biztosítani.

Egy tárlatvezetés időtartama: kb. 45-50 perc.
A csoportok indulása óránként történik.
Egy csoport létszáma minimum 8 fő, maximum 15 fő lehet.


Tűzoltó Múzeum
3300 Eger, Tűzoltó tér 5.
Nyitva: kedd - vasárnap 10.00 - 18.00Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában10.00 - 18.00 óra
hétfő: SZÜNNAP

A tűzoltóság történetével és a lánglovagok mindennapi munkájával ismerkedhetnek meg a látogatók.


2018.01.01. - 2018.12.31.
Találatok száma: 2

Hunguest Hotel Flóra Eger***

Hunguest Hotel Flóra Eger***

Hunguest Hotel Flóra*** a gyógyvízforrások központjában, a városi strand és a versenyuszoda közvetlen szomszédságában található. A vendégek a szálloda halljából közvetlenül és díjtalanul mehetnek át a városi termálfürdőbe. A hotel wellness részlege az igényes kikapcsolódást, a tartalmas pihenést ... Bővebben


Imola Hotel Platán

Imola Hotel Platán

Magyarország első felnőttbarát szállodája, így kizárólag 16 éven felüli vendégeket fogad. Szállodánk hitvallása, hogy minden szülő, nagyszülő megérdemli a kényeztetést. A gyógyászati és wellness egységek kiváló lehetőséget teremtenek reumatológiai és mozgásszervi betegségek kezelésére. A helyi, ... Bővebben
A SZERVEZŐK AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJÁK!


TOP szállás Eger


Pontos cím, geokód, térkép
További információra lenne szüksége?
Szívesen segítünk, forduljon szerkesztőségünkhöz!
Információkérés a szerkesztőségtől itt
A PROGRAMGAZDA AZ IDŐPONT ÉS A PROGRAMVÁLTOZTATÁS JOGÁT FENNTARTJA!
Pontatlanságot talált? Itt jelezze nekünk!

Országos eseménynaptár

KeSzeCsüSzoVa
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
MEGADOTT INTERVALLUMBAN:
-TÓL -IG
Egri látnivalók, múzeumok, galériák, nevezetes helyek Eger városában

Legjobb élmények

Ezt látni kell! Mini világ óriási élményekkel!
Lélegzetelállító élmény! Az óriáskerékről Budapest összes nevezetessége látható teljes panorámában.
Síeljen Ausztriában, sziesztázzon Sopronban!
Egész évben, minden évszakban szeretettel várjuk tófürdőzésre Hévízen.
Szilveszterezzen Budapesten Velünk!
Hajókirándulások Budapesten minden napszakban minden korosztálynak!
Téli akciós wellness idilli környezetben!
12.000 feletti
követő
Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, hogy
az elsők között értesülj a legjobb programokról!
több mint 17.000
program
Iratkozz fel hírlevelünkre
a kimondottan neked javasolt élménykínálatokért!
1.000 feletti
online jegy
Ne töltsd az időt sorban állással!
Vásárold meg nálunk előre a jegyedet!

Megyék

Tájegységek


© 2007-2018 PROGRAMTURIZMUS - Magyar TourMix Kft.
Gemius
Interticket